Liczę że zmiana silnika coś poprawi w tej grze. Serio niech ogarną już ten symstem a-live 2.0. Ja czekam najbardziej jak to naprawią. Chciałbym w końcu zagrać w tego Stalkera 2. Do metro 2039 jeszcze daleko a chce w coś post apo zagrać w końcu.
To była ostatnia gra, którą kupiłem na premierę. Nie dam się już więcej nikomu oszukać. Lepiej poczekać na pierwsze opinie i poprawki.
Sprawdzę jak sobie poradzili z tym nowym silnikiem bo niby ma być poprawa jeśli chodzi o wykorzystanie procesora.
Liczę że zmiana silnika coś poprawi w tej grze. Serio niech ogarną już ten symstem a-live 2.0. Ja czekam najbardziej jak to naprawią. Chciałbym w końcu zagrać w tego Stalkera 2. Do metro 2039 jeszcze daleko a chce w coś post apo zagrać w końcu.
Lubię Metro również ale te 2 serie uderzają w całkowicie inne struny, nie wiem po co je porównywać.
A-life działa tak jak w oryginałach, jedynie różnica jest w odległości w jakiej to się dzieje od nas, choć i tak jest zadowalająca już bo to jest około 150metrów. Ale i w klasykach działo się to też bardzo blisko, przez malutkie mapki, szczególnie w 2 pierwszych częściach. Już powiększono ten zasieg w Dwójce i na pewno będzie to nadal robione, kwestia optymalizacji. Sama zasada działania a-life względem oryginałów jest zachowana już po tych wszystkich patchach.
Zatem słucham
A od pierwszych części Metra zdecydowanie wolę Exodus: bardziej otwarte, a przede wszystkim, bardziej zróżnicowane lokacje. Świetna gra, wszystkie te lokacje bardzo mi się podobały, miały swój odrębny, zajebisty, unikatowy klimat. I były tak fajnie różne właśnie:)
To sprawia że w dwójce jak zorientujesz się że npc bardziej respi się na plecach niż przed tobą to raczej zamiast wypatrywać niebezpieczeństwa przed sobą, zerkasz co chwilę za plecy żeby sprawdzić czy nic ci się z tyłu nie zrespiło...
No i nie wiem jak mogłeś nie zauważyc też, że teraz randomowi stalkerzy też zbierają się na ogniskach w głuszy, grają na gitarze, w nocy śpią. Nie wiem, może nie grałeś na najnowszym patchu, bo ja tak i jest to na porządku dziennym. Nieraz mi stalkerzy dupę uratowali, bo goniły mnie dwie pijawki, a tu sobie siedzili pili wódę przy ognisku, które zawsze było puste i włączyli się do walki. Z tym respieniem się na plecach też miałem problem niedaleko przy premierze. Teraz nie mam czegoś takiego. Czasem człowiek nie zauważy po prostu cicho idących bandytów ale żęby mi się zrespili po prostu za plecami jakoś nie kojarzę przy najnowszym patchu.
Wiele razy jak szukałam anomalii ,widziałam grupę stalkerów idących wprost na zmutowane psy i postanowiłam pozbyć się tych drugich.
Albo spacerujesz po Zonie i znajdujesz ciała npc których parę godzin wcześniej widziało się wychodzących z bazy.
Może dla innych to jest niepotrzebne ale dla mnie ten system był jednym z głównych powodów dla których tak polubiłam Stalkera.
Plus problemem nie było to że system A-life nie istnieje w Stalker 2 a to że oni zarzekali się że istnieje.
Warto teraz kupować skoro jest w dobrym promo na ps store? Rozumiem że "dodatek" jedy wliczony w cenę i noe bede musial za tydzien nic wiecej kupowac?
Pamiętam jak się jarałem przed premierą, kurcze po tylu latach powrócić do świata i klimatów, które się uwielbia: pierwsze godziny gry spoko, jest nowość, jest klimat , cieszysz się nawet. Po kilkudziesięcu godzinach i odstawieniu gry na kila miesięcy stwierdziłem, że ten Stalker to taki Ubi Stalker, są fajne i znane miejscówki, masa łażenia, masa pustki i nudy, masa śmieci, drewniane dialogi, fabuła która totalnie cię nie obchodzi, ani nie ciekawi. Nic w tej grze się nie wybija właściwie. Nie jest to gra zła, nie jest, jest średnia, może coś więcej niż średnia. Koło trylogii ona na pewno nie stała🔥
Czekam, może już faktycznie będzie dobrze. Widać, że graficznie gra wygląda jeszcze lepiej. Mam nadzieję, że A-Life 2.0 oraz wszelkie bugi i niedopracowania zostaną ostatecznie naprawione :D
Sprawdzę jak sobie poradzili z tym nowym silnikiem bo niby ma być poprawa jeśli chodzi o wykorzystanie procesora.
Mam, ale jakoś nie zdążyłem pograć
Widzę, że będzie porządna okazja aby w końcu wkroczyć do Zony.
Gra zaczyna coraz mocniej przypominać to, co obiecywali na samym początku. Jak jeszcze udostępnią dobre narzędzia moderskie, to społeczność ruszy do akcji i zaczną się naprawdę fajne czasy dla stalkerskiej społeczności.
Smutne, że na takie rzeczy, które powinny być na premierę, trzeba było czekać prawie 2 lata
No Man's Sky, Cyberpunk 2077 i mnóstwo gier. Nawet Tomb Raider VI: The Angel of Darkness (Remaster) czy The Thing: Remastered zostali częściowo naprawione. Darkworks razem z GOG przywrócili Cold Fear do życia i teraz wygląda lepiej niż wcześniej.
O Knights & Merchants, Gothic 3 czy Vampire Bloodlines nie wspomnę, co zostali naprawione przez fanów.
P.S. Dla ciekawostki, wielu gry dla Atari XE/XL dostali nowe łatki po tylu latach przez twórcy na emeryturze. To tylko przykłady.
Więc ciesz się, że ta gra przynajmniej nie został porzucony i jest wciąż załatany, kiedy przykładowy EA już dawno porzucił wsparcie dla remake Dead Space 1 i nie myśli o kontynuacji. Mogłoby być gorzej. Są sporo gier, co nie mieli szczęście i są wciąż zepsute do tej pory, niestety.
Ale niestety zgadzam się z Tobą, że ta gra powinno tak wyglądać w dniu premiery, a nie dopiero w wersji 2.0. Szkoda, że twórcy wciąż popełniają błędy i wykorzystują nas jako darmowe beta-testerzy. Szkoda, że wielu gry w dniu premiery to nic więcej jak "wczesny dostępu". W pełni rozumiem, że jesteś zdenerwowany na ten fakt. Nie jesteś sam.
Teraz to mogą mnie cmoknąć. Gry sandboxowe można sobie rozwijać latami, gry fabularne mają tylko jedną szanse
Nadal brak ceny dodatku.
Na tym zwiastunie NPC nadal strzelają się stojąc w miejscu, zamiast być dynamiczni i szukać osłon.
Aż odpalę z ciekawości. Na premierę gra była koszmarnie zabugowana, zoptymalizowana i brzydka, pomimo odpalenia wszystkiego na max.
;)
Sprawdzę na pewno, bo jak od połowy stycznia 2025 roku skończyłem gry się z sdd ze steam pozbyłem tak od tamtej pory tam nie zaglądałem bo gdzieś to miałem.
;)
Zew Prypeci nadal jest mistrzostwem świata i to się zapewne po następnej części nie zmieni, ani po żadnej innej z resztą.
A co do następnej części to raczej chyba nikt nie ma wątpliwości, że będzie trójka.
Tylko tak sobie myślę, co w tej trójce mogło by być? Znów te same lokacje? Te same miejscówki choć świetne, klimatyczne? Które się już widziało tyle razy? No nie wiem, trochę tego nie widzę.
;)
To była ostatnia gra, którą kupiłem na premierę. Nie dam się już więcej nikomu oszukać. Lepiej poczekać na pierwsze opinie i poprawki.
Nie chcę marudzić, ale obawiam się że to przejście na nową wersje UE to będzie kolejny festiwal błędów.
Ta gra świetnie wygląda.
Tymczasem ja z własnej woli siedzę w grach z 1995 do 2010 roku :)
To ciekawe, że gra na UE5 nie wykorzystuje w pełni technologii Lumen. Odbicia w Stalkerze 2 pozostawiają sporo do życzenia. Sam modowałem grę, żeby je ulepszyć. Mam nadzieję, że wersja 2.0 to poprawi. Szkoda tylko, że o zapowiedzianym kiedyś sprzętowym Ray Tracingu ani widu, ani słychu.