Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Na 6 dni przed premierą wielka aktualizacja 2.0 do STALKER 2 ujawnia swoje tajemnice. To efekt 2-letniego dialogu z graczami postapokaliptycznej strzelanki

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
14.08.2026 17:40
IIIIIIIIIIIIII
1
8
odpowiedz
IIIIIIIIIIIIII
91
Generał

Liczę że zmiana silnika coś poprawi w tej grze. Serio niech ogarną już ten symstem a-live 2.0. Ja czekam najbardziej jak to naprawią. Chciałbym w końcu zagrać w tego Stalkera 2. Do metro 2039 jeszcze daleko a chce w coś post apo zagrać w końcu.

14.08.2026 20:31
kolafon
16
8
odpowiedz
4 odpowiedzi
kolafon
96
Abatur

To była ostatnia gra, którą kupiłem na premierę. Nie dam się już więcej nikomu oszukać. Lepiej poczekać na pierwsze opinie i poprawki.

14.08.2026 18:23
Ku'gath
6
5
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Sprawdzę jak sobie poradzili z tym nowym silnikiem bo niby ma być poprawa jeśli chodzi o wykorzystanie procesora.

14.08.2026 17:40
IIIIIIIIIIIIII
1
8
odpowiedz
IIIIIIIIIIIIII
91
Generał

Liczę że zmiana silnika coś poprawi w tej grze. Serio niech ogarną już ten symstem a-live 2.0. Ja czekam najbardziej jak to naprawią. Chciałbym w końcu zagrać w tego Stalkera 2. Do metro 2039 jeszcze daleko a chce w coś post apo zagrać w końcu.

14.08.2026 18:08
NOWAHUTANACZASIE
1.1
6
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

IIIIIIIIIIIIII heh, do Metra to nie ma startu, pod żadnym względem w sumie.

14.08.2026 18:11
GreedFire
1.2
5
odpowiedz
GreedFire
56
Pretorianin

NOWAHUTANACZASIE za to metro nie ma startu do gamma/anomaly

14.08.2026 18:46
NOWAHUTANACZASIE
1.3
4
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

GreedFire obie serie lubię i dobrze, że są:)

14.08.2026 18:48
1.4
11
odpowiedz
Akuzativ1994
34
Konsul

NOWAHUTANACZASIE ahh, to Metro, gdzie pierwsze dwie części to mapki 200x200 metrów ze skryptem na skrypcie, 3 mutantami na krzyż i męczeniem się z ogłuszaniem na siłę wszystkich, bo jeszcze przypadkiem uzyskasz złe zakończenie, bo zabiłeś rabujących, gwałcących i mordujących nazistów :D
Lubię Metro również ale te 2 serie uderzają w całkowicie inne struny, nie wiem po co je porównywać.

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-08-14 18:51:52
14.08.2026 18:49
1.5
odpowiedz
Akuzativ1994
34
Konsul

IIIIIIIIIIIIII z ciekawości, czym się teraz różni A-Life (nie a-live) od tego z klasycznych Stalkerów? Ogrywałem klasyki kilkanaście razy. w dwójkę grałem setkę godzin na najnowszym patchu. Co tam takiego było, czego nie ma tu? Są walki między frakcjami, między mutantami, między frakcjami i mutantami, jest zbieranie lootu przez NPC, gdzie potem możemy go zabić i zgarnąć to, co sam złupił. Są ataki na bazę przez bandytów czy inne frakcje.
A-life działa tak jak w oryginałach, jedynie różnica jest w odległości w jakiej to się dzieje od nas, choć i tak jest zadowalająca już bo to jest około 150metrów. Ale i w klasykach działo się to też bardzo blisko, przez malutkie mapki, szczególnie w 2 pierwszych częściach. Już powiększono ten zasieg w Dwójce i na pewno będzie to nadal robione, kwestia optymalizacji. Sama zasada działania a-life względem oryginałów jest zachowana już po tych wszystkich patchach.

Zatem słucham

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-08-14 18:59:19
14.08.2026 19:52
NOWAHUTANACZASIE
1.6
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

Akuzativ1994 może po to, że oba to ten sam gatunek, podobne klimaty, a jednak są inne:)
A od pierwszych części Metra zdecydowanie wolę Exodus: bardziej otwarte, a przede wszystkim, bardziej zróżnicowane lokacje. Świetna gra, wszystkie te lokacje bardzo mi się podobały, miały swój odrębny, zajebisty, unikatowy klimat. I były tak fajnie różne właśnie:)

post wyedytowany przez NOWAHUTANACZASIE 2026-08-14 19:55:31
14.08.2026 20:21
1.7
5
odpowiedz
pipidupka
71
Pretorianin

Akuzativ1994 W starych częściach czy gammie npc i mutasy za wyjątkiem zdarzeń eventowych są cały czas na mapie, tzn że jak jakiś konkretny npc idzie z kociej na rostok to on sobie faktycznie powoli człapie z kociej na rostok i możesz tego konkretnego npc śledzić albo spotkać w trakcie rozgrywki wielokrotnie. Jeżeli np patrol powinności idący z a do b spotka się z mutantami albo wolnością idącą z c do b to możliwe że któryś npc tego nie przeżyje. Jeżeli miałeś zadanie dla któregoś z tych npc który umarł to właśnie straciłeś możliwość zarobku rubli. To sprawiało że świat wyglądał na żywy bo dodatkowo noc będąc w trasie czy w bazie mieli też swój cykl dyniowy i po zmroku szli spać czy skupiali się przy ognisku. W dwójce npc poza ważnymi postaciami są kompletnie randomowi i plus nie ma ich na mapie cały czas tylko respia się w niewielkim promieniu od skifa. Pytanie na ile to poprawia teraz bo generalnie jeżeli dodadzą lornetkę to wypadałoby żeby była przydatna i dystans respu npc był zdecydowanie większy niż dotychczas.

14.08.2026 20:23
1.8
2
odpowiedz
pipidupka
71
Pretorianin

To sprawia że w dwójce jak zorientujesz się że npc bardziej respi się na plecach niż przed tobą to raczej zamiast wypatrywać niebezpieczeństwa przed sobą, zerkasz co chwilę za plecy żeby sprawdzić czy nic ci się z tyłu nie zrespiło...

14.08.2026 21:46
1.9
odpowiedz
Akuzativ1994
34
Konsul

pipidupka ale już omówiłem tę kwestię, samo zachowanie przy A-Life jest właściwie identyczne jak w klasykach. Jedyna różnica to jego zasięg. Ta cała symulacja i tak ma realny sens w jakichś odległosciach rzędu kilkuset metrów. Mi osobiście by wystarczyło z pół kilometra i tyle, przy obecnej budowie gry. Na pewno to jeszcze zwiększą, kwestia optymalizacji, widocznie ten silnik mocno nie lubi tego typu symulacji i jest z tym problem. Losowi NPC nie dają zadań, wiec niemal nie ma sensu z nimi gadać. Wiec to, że mijamy jakiegokolwiek NPC po iluś godzinach ponownie zauważy co setny gracz, bo jedyne co mamy z nimi do omówienia to "co nowego w Zonie?". Przerost formy nad treścią. Bo roboty dużo, o ile w ogóle jest możliwe na UE5 wprowadzenie takiego A-life globalnego, skoro tego od razu nie wprowadzili, a nie daje to żadnych większych korzyści korzyści, prócz tego, że raz na kilka-kilkanaście godzin, jeden na kilkunastu graczy zauważy "o, to chyba ten sam NPC, którego spotkałem, 15 godzin temu! znaczy chyba, na pewno nazywa się podobnie!". Zresztą, śledzenie NPC głównie odbywało się przez śledzenie ich kropek przez PDA. Dla mnie to była kompletna głupota, bo tylko głupek udostępnia publicznie swoje położenie w takim miejscu.

No i nie wiem jak mogłeś nie zauważyc też, że teraz randomowi stalkerzy też zbierają się na ogniskach w głuszy, grają na gitarze, w nocy śpią. Nie wiem, może nie grałeś na najnowszym patchu, bo ja tak i jest to na porządku dziennym. Nieraz mi stalkerzy dupę uratowali, bo goniły mnie dwie pijawki, a tu sobie siedzili pili wódę przy ognisku, które zawsze było puste i włączyli się do walki. Z tym respieniem się na plecach też miałem problem niedaleko przy premierze. Teraz nie mam czegoś takiego. Czasem człowiek nie zauważy po prostu cicho idących bandytów ale żęby mi się zrespili po prostu za plecami jakoś nie kojarzę przy najnowszym patchu.

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-08-14 21:58:29
14.08.2026 21:52
1.10
odpowiedz
Akuzativ1994
34
Konsul

NOWAHUTANACZASIE No Metro Exodus to już inna para kaloszy, w końcu bardziej otwarty świat, choć też poszatkowany. Urozmaicili by trochę przeciwników, dodali parę bajerów i by była super. Choć dla mnie Metro Exodus czy ogólnie Metro to właśnie taka bardziej zwięzła historia, większa akcja, a Stalker, szczególnie najnowszy to taki sandbox. Chodzisz, zwiedzasz, nieraz nic się nie dzieje ale nie musi się dziać. Oczywiście dla mnie. Obie serie lubię, tak jak mówiłem ale stawiam je w całkiem innych kategoriach. NFS i Forza to też wyścigówki ale jednak porównywać je ciężko :D

14.08.2026 23:23
Tohka Yatogami
1.11
2
odpowiedz
Tohka Yatogami
69
Konsul

Akuzativ1994 Co jak co ale jak grałam w Zew Prypeci to lubiłam pomagać paru Stalkerom na Zatonie. Szczególnie Pietrucha który mało co by zginął w Kotle. A wraz z tym jak dni mijają i widzi się znajome imiona , mające lepsze pancerze czy broń ,to było dosyć immersywne.
Wiele razy jak szukałam anomalii ,widziałam grupę stalkerów idących wprost na zmutowane psy i postanowiłam pozbyć się tych drugich.
Albo spacerujesz po Zonie i znajdujesz ciała npc których parę godzin wcześniej widziało się wychodzących z bazy.
Może dla innych to jest niepotrzebne ale dla mnie ten system był jednym z głównych powodów dla których tak polubiłam Stalkera.

Plus problemem nie było to że system A-life nie istnieje w Stalker 2 a to że oni zarzekali się że istnieje.

14.08.2026 23:34
NOWAHUTANACZASIE
1.12
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

Tohka Yatogami 💯no to były super z Zewie. W ogóle jak mapa była świetnie zagospodarowana, wszystkie anomalie, ich nazwy (botenowa wanna) bardzo fajne i klimatyczne miejscówki z fabryką Jupiter na czele. Jakoś nadzwyczaj podoba mi się ta lokacja: teren zakładu, te biurowce, i wreszcie wnętrze samej fabryki. Dla mnie, obok elektrowni i X18 z Cienia Czarnobyla, to jedna z topowych, najbardziej klimatycznych lokacji z całej trylogii. A dla was?

14.08.2026 23:34
1.13
odpowiedz
Akuzativ1994
34
Konsul

Tohka Yatogami Ale przecież A-Life istnieje, po prostu ma mniejszy promień. Na moje 100 godzin grania zdarzyło się nieraz, że widziałem idących Stalkerów jakimiś bezdrożami, a potem spotkałem ich ponownie w bazie, niedługo potem, a poznawałem ich, bo mieli jakieś charakterystyczne nazwiska typo "Wiedźmin" ;). Spacerujący Stalkerzy, których można ratować z opresji albo gdzie sami cię ratują z niej to ciągły widok w Zonie w dwójce. Tak samo nieraz zdarzyło mi się załatwić bandytę, który był obładowany po brzegi towarem, bo zbierał go wcześniej z jakichś ciał. Chciałbym powiedzieć, że Alife działa na cały świat ale to by było kłamstwo. Działa, ale w ograniczonej odległości od gracza, póki co. Zresztą, ten świat w dwójce jest tak ogromny, że taki typowy Alife ma mały sens. To nie skondensowana trylogia, gdzie zna się każdy kąt po kilkunastu godzinach gry. Tu jest tyle ludzi, przez ilość terenu, że i tak nie skojarzymy, że to jakiś losowy Stalker, którego spotkaliśmy 10 kilometrów wcześniej. No ale to moje zdanie. Według mnie jest o wiele więcej bardziej znaczących rzeczy do naprawy, jak ekonomia, niż skupianie się na tym, by jeden na kilkudziesięciu graczy spotkał tego samego losowego NPC, bez kwestii dialogowych, na swojej drodze po paru godzinach, bo ogrom świata raczej nie pozwala na tak częste mijanie się z tymi samymi ludźmi co w klasykach.

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-08-14 23:36:23
15.08.2026 00:46
1.14
odpowiedz
luq8912
52
Pretorianin

IIIIIIIIIIIIII Stalker 2 to straszny syf zaufaj mi

14.08.2026 17:48
2
odpowiedz
Gs11
41
Centurion

Zobaczymy co ugotowali

14.08.2026 17:49
3
odpowiedz
1 odpowiedź
jowiz
54
Centurion

Warto teraz kupować skoro jest w dobrym promo na ps store? Rozumiem że "dodatek" jedy wliczony w cenę i noe bede musial za tydzien nic wiecej kupowac?

14.08.2026 19:01
3.1
odpowiedz
Akuzativ1994
34
Konsul

jowiz Dodatek jest wliczony w cenę jeżeli kupujesz edycję ultimate, bo ona zawiera przepustkę sezonową.

14.08.2026 18:06
NOWAHUTANACZASIE
4
2
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

Pamiętam jak się jarałem przed premierą, kurcze po tylu latach powrócić do świata i klimatów, które się uwielbia: pierwsze godziny gry spoko, jest nowość, jest klimat , cieszysz się nawet. Po kilkudziesięcu godzinach i odstawieniu gry na kila miesięcy stwierdziłem, że ten Stalker to taki Ubi Stalker, są fajne i znane miejscówki, masa łażenia, masa pustki i nudy, masa śmieci, drewniane dialogi, fabuła która totalnie cię nie obchodzi, ani nie ciekawi. Nic w tej grze się nie wybija właściwie. Nie jest to gra zła, nie jest, jest średnia, może coś więcej niż średnia. Koło trylogii ona na pewno nie stała🔥

post wyedytowany przez NOWAHUTANACZASIE 2026-08-14 18:08:59
14.08.2026 18:21
retruśgejmer
5
odpowiedz
retruśgejmer
52
Generał

Czekam, może już faktycznie będzie dobrze. Widać, że graficznie gra wygląda jeszcze lepiej. Mam nadzieję, że A-Life 2.0 oraz wszelkie bugi i niedopracowania zostaną ostatecznie naprawione :D

14.08.2026 18:23
Ku'gath
6
5
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Sprawdzę jak sobie poradzili z tym nowym silnikiem bo niby ma być poprawa jeśli chodzi o wykorzystanie procesora.

14.08.2026 18:24
Skrzypas
7
odpowiedz
Skrzypas
139
Pretorianin

Mam, ale jakoś nie zdążyłem pograć
Widzę, że będzie porządna okazja aby w końcu wkroczyć do Zony.

14.08.2026 18:52
8
3
odpowiedz
1 odpowiedź
stud3nciq
94
Pretorianin

Gra zaczyna coraz mocniej przypominać to, co obiecywali na samym początku. Jak jeszcze udostępnią dobre narzędzia moderskie, to społeczność ruszy do akcji i zaczną się naprawdę fajne czasy dla stalkerskiej społeczności.

14.08.2026 19:31
deton24
8.1
2
odpowiedz
deton24
121
Konsul

Tylko czy zainteresowanych po średniej premierze będzie nadal dostatek po tych dwóch latach, gdy kurz już opadł?

14.08.2026 19:15
xKoweKx [stalker.pl]
9
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
xKoweKx [stalker.pl]
164
Stalker

Smutne, że na takie rzeczy, które powinny być na premierę, trzeba było czekać prawie 2 lata

14.08.2026 19:57
NOWAHUTANACZASIE
9.1
1
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

xKoweKx [stalker.pl] early access, tylko tak się nie nazywa.

15.08.2026 21:37
Link
9.2
odpowiedz
Link
39
Senator

xKoweKx [stalker.pl] To nie pierwszy raz taki przypadek i nie ostatni. Jestem przyzwyczajony.

No Man's Sky, Cyberpunk 2077 i mnóstwo gier. Nawet Tomb Raider VI: The Angel of Darkness (Remaster) czy The Thing: Remastered zostali częściowo naprawione. Darkworks razem z GOG przywrócili Cold Fear do życia i teraz wygląda lepiej niż wcześniej.

O Knights & Merchants, Gothic 3 czy Vampire Bloodlines nie wspomnę, co zostali naprawione przez fanów.

P.S. Dla ciekawostki, wielu gry dla Atari XE/XL dostali nowe łatki po tylu latach przez twórcy na emeryturze. To tylko przykłady.

Więc ciesz się, że ta gra przynajmniej nie został porzucony i jest wciąż załatany, kiedy przykładowy EA już dawno porzucił wsparcie dla remake Dead Space 1 i nie myśli o kontynuacji. Mogłoby być gorzej. Są sporo gier, co nie mieli szczęście i są wciąż zepsute do tej pory, niestety.

Ale niestety zgadzam się z Tobą, że ta gra powinno tak wyglądać w dniu premiery, a nie dopiero w wersji 2.0. Szkoda, że twórcy wciąż popełniają błędy i wykorzystują nas jako darmowe beta-testerzy. Szkoda, że wielu gry w dniu premiery to nic więcej jak "wczesny dostępu". W pełni rozumiem, że jesteś zdenerwowany na ten fakt. Nie jesteś sam.

post wyedytowany przez Link 2026-08-15 21:39:03
14.08.2026 19:20
10
odpowiedz
Tasdeadman
73
Generał

Teraz to mogą mnie cmoknąć. Gry sandboxowe można sobie rozwijać latami, gry fabularne mają tylko jedną szanse

14.08.2026 19:24
11
odpowiedz
LokalnyRzezimieszek
18
Generał

Nadal brak ceny dodatku.
Na tym zwiastunie NPC nadal strzelają się stojąc w miejscu, zamiast być dynamiczni i szukać osłon.

14.08.2026 19:29
Man From The Moon
12
1
odpowiedz
6 odpowiedzi
Man From The Moon
57
Konsul

Aż odpalę z ciekawości. Na premierę gra była koszmarnie zabugowana, zoptymalizowana i brzydka, pomimo odpalenia wszystkiego na max.

14.08.2026 19:52
xKoweKx [stalker.pl]
12.1
1
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
164
Stalker

Man From The Moon brzydka? Co by nie mówić o tej grze, to jednak grafika była mocną stroną. Jedynie ten brak cieni od latarki przeszkadzał na premierę, przez co gra m.in. w podziemiach momentami wyglądała "płasko"

14.08.2026 20:01
NOWAHUTANACZASIE
12.2
3
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

Man From The Moon z grafiką to akurat fenomen. Gra wygląda momentami mega, mega dobrze, zadziwiająco dobrze, a momentami jak sprzed 10 lat. Zwłaszcza jak stałeś sobie na dachu jakiegoś budynku i patrzyłeś na florę. Rozpaćkany obraz młodego malarza. Olej na sedesie.
;)

post wyedytowany przez NOWAHUTANACZASIE 2026-08-14 20:02:28
14.08.2026 20:24
Man From The Moon
12.3
odpowiedz
Man From The Moon
57
Konsul

xKoweKx [stalker.pl] No właśnie ja byłem zdziwiony, że to jest Unreal 4 a mimo to rozczarowałem się. Wcześniej ogrywałem CP77 i bez porównania jak dla mnie. Tekstury twarzy z bliska sprawiały wrażenie jakby grał w jedynkę na modach.

14.08.2026 23:05
jozinzbazin
12.4
odpowiedz
jozinzbazin
70
Pretorianin

Man From The Moon Unreal 5 to jest.

15.08.2026 20:18
Man From The Moon
12.5
odpowiedz
Man From The Moon
57
Konsul

jozinzbazin Teraz będzie. Na premierę to był UE4.

16.08.2026 09:27
12.6
odpowiedz
premium271984318
3
Junior

Man From The Moon Nie prawda, podstawka to ue5 teraz jest update do nowszej wersji ue5

14.08.2026 19:32
baltazar1908
13
odpowiedz
4 odpowiedzi
baltazar1908
46
Senator

Sprawdzę na pewno, bo jak od połowy stycznia 2025 roku skończyłem gry się z sdd ze steam pozbyłem tak od tamtej pory tam nie zaglądałem bo gdzieś to miałem.

14.08.2026 20:09
NOWAHUTANACZASIE
13.1
1
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

baltazar1908 ''tak od tamtej pory tam nie zaglądałem bo gdzieś to miałem.'' Bo gdzieś to miałem na dysku miałem, ale zajrzeć zapomniałem, no bo na dysku miałem, miałem, przecież miałem haha
;)

14.08.2026 20:53
baltazar1908
13.2
odpowiedz
baltazar1908
46
Senator

NOWAHUTANACZASIE Nie, nie zapominałem tylko prawdę napisałem że po gry skończeniu tak dośyć jej miałem że ją po prostu z sdd za jej brak jakości wykopałem.

14.08.2026 23:27
John_Wild
13.3
odpowiedz
John_Wild
61
Okropnie_Wściekły_Dzik

baltazar1908 A ja staem z kakaem ;)

15.08.2026 07:34
baltazar1908
13.4
odpowiedz
baltazar1908
46
Senator

John_Wild Dobrze że stałeś, bo też po pewnym czasie grania wiedziałeś że ta gra jej akcja, mapa, optymalizacja trąci dużym kałem.

14.08.2026 20:07
NOWAHUTANACZASIE
14
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

Zew Prypeci nadal jest mistrzostwem świata i to się zapewne po następnej części nie zmieni, ani po żadnej innej z resztą.
A co do następnej części to raczej chyba nikt nie ma wątpliwości, że będzie trójka.
Tylko tak sobie myślę, co w tej trójce mogło by być? Znów te same lokacje? Te same miejscówki choć świetne, klimatyczne? Które się już widziało tyle razy? No nie wiem, trochę tego nie widzę.

14.08.2026 22:39
14.1
odpowiedz
Akuzativ1994
34
Konsul

NOWAHUTANACZASIE Cała seria dzieje się na południe albo okolice południa od elektrowni, także jest jeszcze trochę kierunków, które można obrać od elektrowni, która nadal by była takim centralnym punktem Zony (który nie jest w centrum;)) i granicą, tylko od innej strony. Także możliwości jeszcze jest wiele, tak myślę.

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-08-14 22:39:47
14.08.2026 23:06
NOWAHUTANACZASIE
14.2
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

Akuzativ1994 no w sumie tak, mogliby opracować cały, nowy obszar na północ od NPP. Na zachód i wschód też, i już byłby kontent nie na jedną, a nawet na dwie części. Reszta to już kreatywność twórców.

14.08.2026 23:40
14.3
odpowiedz
Akuzativ1994
34
Konsul

NOWAHUTANACZASIE dokładnie. Elektrownia nadal by istniała przez swoje centralne położenie, nadal by tam się mogło coś odwalać ale tereny obok niej byłyby zupełnie inne. Zresztą, Zona zawsze może się rozrosnąć o kolejne 30km wokół i nagle miasteczka pracownicze, zakłady i wszystko co sie dzieje przy murach obecnej Zony, zostaje opustoszałe, a my możemy odkrywać te miejscówki, a nawet laboratoria, które się z pewnością też tam kryją, by badać Zone z bezpiecznej odległości (która to odległość przez rozrośnięcie Zony przestała być bezpieczna) ;) no możliwości jest wiele

15.08.2026 11:27
NOWAHUTANACZASIE
14.4
1
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

Akuzativ1994 Zona tak się rozrosła, że ze skraju bagien ponad ponurym drutem kolczastym można było dostrzec pierwsze mgliste i postrzępione z perspektywy patrzącego, zabudowania Moskwy
;)

14.08.2026 20:19
15
odpowiedz
RAMPAMPAM98
38
Centurion

"2.0 do STALEKR 2' Do poprawy.

14.08.2026 20:31
kolafon
16
8
odpowiedz
4 odpowiedzi
kolafon
96
Abatur

To była ostatnia gra, którą kupiłem na premierę. Nie dam się już więcej nikomu oszukać. Lepiej poczekać na pierwsze opinie i poprawki.

14.08.2026 21:49
16.1
2
odpowiedz
ultraSsak
39
Pretorianin

kolafon ale idź, GTA na peewno nikogo nie oszuka, idź, preorderuj xD

14.08.2026 22:15
sakkra
16.2
odpowiedz
sakkra
88
Generał

ultraSsak A założymy się?

14.08.2026 23:07
NOWAHUTANACZASIE
16.3
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

kolafon
Lepiej poczekać na pierwsze opinie i poprawki.
💯🔥

14.08.2026 23:08
NOWAHUTANACZASIE
16.4
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

ultraSsak Ty będziesz ssał pierwszy te pre ordery, w końcu jesteś ultra ssakiem
haha;)

14.08.2026 23:16
WolfDale
😁
17
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Nie chcę marudzić, ale obawiam się że to przejście na nową wersje UE to będzie kolejny festiwal błędów.

14.08.2026 23:35
NOWAHUTANACZASIE
17.1
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

WolfDale no albo może wręcz przeciwnie:)

post wyedytowany przez NOWAHUTANACZASIE 2026-08-14 23:35:52
14.08.2026 23:58
WolfDale
17.2
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

NOWAHUTANACZASIE Życzę tego sobie i każdemu fanowi Stalkera.

15.08.2026 11:24
NOWAHUTANACZASIE
17.3
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

WolfDale wkrótce się to okaże.

15.08.2026 01:09
SnakePlissken
18
odpowiedz
SnakePlissken
229
Ulubieniec forum Claude

Ta gra świetnie wygląda.

Tymczasem ja z własnej woli siedzę w grach z 1995 do 2010 roku :)

15.08.2026 08:23
Krypta76
19
odpowiedz
Krypta76
70
Generał

2 razy nie wchodzi się to tego samego bagna.2 razy mam płacić za tą samą grę xD

15.08.2026 16:31
Sarafan
20
odpowiedz
Sarafan
45
Konsul

To ciekawe, że gra na UE5 nie wykorzystuje w pełni technologii Lumen. Odbicia w Stalkerze 2 pozostawiają sporo do życzenia. Sam modowałem grę, żeby je ulepszyć. Mam nadzieję, że wersja 2.0 to poprawi. Szkoda tylko, że o zapowiedzianym kiedyś sprzętowym Ray Tracingu ani widu, ani słychu.

post wyedytowany przez Sarafan 2026-08-15 16:32:03
Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl