My Night Job to jest jedna mapa (plansza) z kilku poziomową rezydencją na której mamy wykonać dwa zadania specjalne. Pierwsze zadanie to uratować i ewakuować 100 ludzi. Drugie to nie dopuścić do zniszczenia rezydencji. Gra jest na czas. W zasadzie to drugie zadanie jest na czas. Rezydencja jest podzielona na poszczególne pomieszczenia. Jeżeli w danym pomieszczeniu zbierze się za dużo stworków to musimy interweniować i ich pokonać. Stworki podskakują przez co tworzą drgania i pomieszczenie się zawala. Na uratowanie ludzi mamy dużo czasu. I to jest już 100% zawartości.
Tytuł do dostania do 10 PLN na "dzień dzisiejszy" tj. Luty 2026. Ja otrzymałam za darmo od Epica w ramach rozdawnictwa. Tak więc wystawiłem 7,5 / 10 i nie czuję się stratny. Po pierwszej próbie czyli po zgonowaniu naszego dzielnego komandosa aby zacząć grę od nowa autorzy proszą o logowanie do systemu. Niby potrzebne aby wyświetlać się w globalnym Hi-Score czy coś podobnego, mogę się mylić ponieważ nie zakładałem tam konta i nie udostępniłem swoich danych. Po prostu aby zacząć grę od nowa to wyłączam grę i ją potem włączam. Dlaczego ta piszę? Ponieważ nawet jak klikasz w X to po 2 sekundach plansza do logowania lub założenia konta wraca i blokuje grę.
Grę można "zapisać". To znaczy gdy przerwiesz grę to po ponownym jej włączeniu zaczynasz tam gdzie skończyłeś. Nie można zapisać w czasie gry a jak coś pójdzie źle to wczytać zapis - oj nie tak dobrze już nie ma. W ogóle ten zapis zostaje nawet po zgonie i można kontynuować grę z zdobytymi "osiągnięciami" . Gra jest szybka i dynamiczna a poziom trudności rośnie z czasem. Na jedno zagranie wystarczy maksymalnie do 10 minut. Ale powiesz mi że na uratowanie ludzi masz nieograniczoną ilość czasu... otóż nie, stworki zaczynają rozwalać pomieszczenia i musisz działać. Rozwalą cztery pomieszczenia i koniec gry. Tak więc powolna eliminacja i ostrożne planowanie w tym przypadku odpada.
Ratowani ludzie czasami są uzbrojeni i pomagają trochę w walce ale mają mało HP wiec padają jak muchy. Wiec po zebraniu określonej grupki idziemy do miejsca ewakuacji. Miejsc ewakuacji jest kilka. Po ewakuacji dostajemy bonus: odnowienie HP, + 1 ekstra życie, strzelbę lub kasę. Kasa jest wyznacznikiem jak nam idzie rozgrywka. Po zakończeniu gry lub zgonowaniu wpisujemy się na listę i nasz ranking zależy od tego ile zarobiliśmy.