Microsoft to badziew jakich malo.
Dowiedzialem sie wlasnie ze jezeli jakakolwiek firma aktywuje licencje na komputerze ktory:
-Nie ma wlaczonego TPM
-Jest na wersji 23h2 i nizej
-Aktywuje licencje na W10P
To Microsoft wlepi grzywne takiej firmie... to jest smieszne...
Nie chodziło o skrót tylko o karę powiązaną z aktywacją licencji na w10. Po pierwsze nigdzie takiej informacji nie mogę znaleść a po drugie u mnie w pracy nadal wszyscy pracują na w10. Do tego najmniej 3x w tym roku był aktywowany ten system na firmowych komputerach. Przechodzimy na w11 dopiero w październiku. Czego nie rozumiesz?
Tak samo wlasnie z wersja W11P, nie moze byc 23h2 lub nizsza.
Ze zwgledu na poufnosc widzialem tylko fragmenty maila z kara, i sam mam z tego beke.
Via Tenor
"Microsoft uświadomił sobie, że agresywne wciskanie AI do Windows 11 było błędem"
Szach mat hejterzy Microsoftu! Nie możecie teraz hejtować Copilota bo zmieniliśmy jego nazwę na Writing tools!
Nie ukrywają go z powodu niechęci tylko pewnie po to, żeby oszczędzać moc obliczeniową. Nie będzie już przypadkowych użytkowników generujących ruch z Notatnika czy Painta
Rebranding. Hejterzy przestaną płakać jak funkcja nie będzie nazywać się AI, ale nadal tam będzie.
A co do narzędzia wycinanie - nigdy nie widziałem tam żadnego elementu copilot pomimo najnowszego builda win 11 25h2, więc nawet nie wiem co usunęli XD
No tak, bo przecież dzisiaj każde AI nazywa się po prostu AI, żadnych nazw własnych, dlatego ludzie nie wiedzą o co chodzi w ChatGPT, Grok, Gemini, Claude...

Tęsknię za czasy Windows 95, 98 i XP, gdzie mogłem zdecydować, jakie aplikacji i elementy do Windows mogę zainstalować, a które mogę odrzucić... I zaoszczędzić trochę miejsce na dysku.
A teraz? Wciskają nam aplikacji i AI na siłę, które nie chcemy i nie możemy tego pozbywać. Chyba że przejdziemy na Linux...
Swojego czasu copilot spieprzyl mi czesc mojej pracy, bo po cichaczu zmienil mi ustawienia w jednym z plikow excela, ktory byl uzywany jako wejscie/dane do innych skryptow...
copilota użyłem raz do zagregowana robót na teamsie.
jak można było się domyślić nie zrobił nic uzytecznego
Tymczasem coraz więcej aplikacji nie działało poprawnie na Windows 11 np. GIMP czy OBS po prowadzeniu "inteligentnego" skanowania plików.