Ja pobierałem ZW2 ze Steam, miałem już zainstalowane wymagane pluginy, mod działa perfekcyjnie. Z komentarzy wnioskuje że mod przyciągnął wielu casualowych graczy, którzy nigdy nie mieli do czynienia z warsztatem Steam i jego metodami instalacji i chyba stąd takie problemy.
No ja ograłem chyba łącznie ponad 100 modów, a gra i tak mi wywala co chwila :) działać działa, ale z 5 minut i Access Violation - niezależnie czy z workshopa czy ręcznie, niezależnie czy mam nasrane modów, czy tylko Złote Wrota, Uniona I Dx11. Porażka totalna.
Wiele osób nie moduje gothica, więc nawet nie wie jak poprawnie zainstalować Złote Wrota 2. Nic dziwnego zatem, że jest masa oczywistych pytań, jak np. czy savy moda nadpiszą savy oryginalnej gry... Nic dziwnego, że ludziom nie odpala jeśli mają zainstalowane dodatkowe pluginy, które nie zostały sprawdzone. Nic dziwnego, że potem gra się wykrzacza xD LUDZIE NAWET NIE CZYTAJĄ INSTRUKCJI INSTALACJI. Więc autor artykułu pisze informacje nadwyrost.
Niestety, w większości przypadków ludzie po prostu nie potrafią podążać za instrukcją instalacji. U mnie wszystko od razu odpaliło i działa bez problemu. Dodatkowo to porównanie z Kronikami Myrtany i ich instalacją jest dość słabe. Tamten projekt dostał od THQ Nordic pozwolenie na wydanie jako osobna pozycja na Steamie, dzięki czemu instalacja była w pełni zautomatyzowana. Wszystkie kroki, które w przypadku Złotych Wrót 2 trzeba wykonać ręcznie, tam były już albo zrobione za graczy, no albo niewymagane (typu Union). To zupełnie inna sytuacja techniczna i no jestem pewien, że gdyby to było dostępne jako osobna karta na Steamie to by w 99% nie było problemów. Dodatkowo, niewiele osób pamięta już teraz, ale Kroniki też miały mnóstwo problemów z instalacją na release. Jako przykład mogę przytoczyć gościa który próbował instalować Kroniki na Gothica 3 xd
Myślałem, że to będzie bezpośrednia kontynuacja jedynki, a tu jak czytam dali zupełnie inną historię z nowym bohaterem.
I dobrze, jedynka fabularnie cierpiała przez to że bezimienny jest znów osłabiony i musi zdobywać reputację