Bardzo klimatyczny zwiastun. Ta seria nigdy mnie nie zawiodła, więc czekam z niecierpliwością.

Porównajcie sobie to Metro z tym kupskiem bo inaczej tego nazwać nie można --->
W takim razie nie widzę sensu aby zaprogramowane media i prasa mówiła, że GTA VI wszystko zgniecie w tym roku pod każdym względem.
Kurcze szkoda trochę że wracają do Metra, bo tam jest po prostu bardziej nudno, bardziej hermetycznie, w Exodus były świetne lokacje, świetna różnorodność, gra tylko na tym zyskała.
Tak więc zapowiada się super, pozostaje mieć nadzieję na bardziej zróżnicowane lokacje niż tylko podziemia metra.
EDIT: Ale zaraz, zaraz, są urywki z ''naziolami, pociągami, które są na powierzchni więc jakaś tam nadzieja na inne lokacje będące na powierzchni jest:)
zgadza się Metro to metro, tylko jak napisałem w powyższym komencie >>> kiedy akcja jest głównie w metrze = większa monotematyczność = monotonia.
Mnie się strasznie poodbały lokacje w Exodusie, a zwłaszcza ta gdzie żyli ludzie modlący się do boga robala;) Fabryka z kanibalami, morze kaspijskie z podziemną bazą czy jesienna, malownicza okolica, to byo coś.
Nie moge sie doczekać, pytanie tylko ile zażyczą sobie na premiere bo nie wiem czy wytrzymam z ograniem do edycji z wszystkimi DLC (kupuje tak 98% duzych gier AAA) i jakie to będzie miało wymagania.
Prawdziwi królowie post-apokalipsy wrócili i dobrze, że te pogłoski o UE5 się nie potwierdziły. Szkoda tylko że całość bez ruskiego voice-actingu
Zapowiada się dobrze, klasyczne Metro. Miło, że ta seria wraca, chociaż po prawdzie czasy zachwytu już mam dawno za sobą.
Exodus miał bardzo dobrze zaprojektowane mapy, ale z drugiej klimat mistycznego Metra i grozy, gdzieś uleciał. A w bardziej otwartych mapach kulejące AI przeciwników, mocno rzucało się w oczy.
Część zespołu 4A Games pozostała w kraju
Jaka niby cześć skoro całe 4 A Games przeniosło się na Maltę w 2014 roku, a kijowski oddział jest osobnym bytem pod nazwą Reburn i wydał swoją grę La Quimera
Jak dla mnie to jest trochę, hmm, nie wiem jak to ująć, lame po angielsku.
Zrobili sobie PR na wojnie, tak samo jak zrobilo GSC ze Stalkerem 2.

Przecież stworzyli kolejne studio w Kijowie.
https://www.4a-games.com.mt/4a-dna/2025/2/28/4a-games-studio-update
Za dużo to nie pokazali. CGI teaser, pseudo gameplay, pełno PR gadki, wymieszanej z historyjkami o wojnie i mieszanie gier z polityką, całość czytana z promptera.
Ciekawe czy w końcu AI będzie chociaż na minimalnym poziomie, to samo z skradaniem, a może znów każą nam czekać na wersję Redux? A poziom trudności ponownie schowany będzie za paywallem.
Cieszy fakt, że zostali przy swoim silniku, jednakże nie raz pokazali że potrafią się na nim wywalić.