To nie do końca prawda a jedynie suche i powierzchowne informację dla ludzi którzy jeszcze nie zagrali.
W grze występuje permanentny atut easily distracted (łatwe rozkojarzenie chyba w wersji pl) który pozwala rozdawać po 3 punkty umiejętnosci na poziom ale nie w najbardziej rozwiniętą umiejętność (w dużym uproszczeniu).
Zdobywamy go wydając punkty na inne umiejętnosci niż te które wybraliśmy na początku i możemy go zdobyć najwcześniej na 4 poziomie co daje dodatkowe 26 punktów umiejętnoścj. Daje to niezłego kopa i skupiamy się wtedy na 5-6 umiejętnościach które rozwijamy równomiernie co daje wynik ok. 17-18 poziomu w 5-6 umiejętnościach. Trzeba jedynie pamiętać żeby nie wywalać punktów w zerowe umiejętności, skupiamy się tylko na 5-6. Radzę zagłębić temat bo daje to znacznie więcej możliwości rozwiązań questów i eksploracji niż polecane przez was rozwijanie tylko 3 umiejętności (z czego jeszcze większość ładuje w broń palną/białą).
Mając taką wiedzę tworząc postać możemy wybrać dodatkową cechę z karą głupek (który też daje opcje dialogów na rozwiązywanie questów i od razu zaznaczyć umiejętności z których całkowicie i tak zrezygnujemy.
Jako dodatkowa cecha wydaje mi się że najlepiej wybrać szczęście co też pozwoli otworzyć pewne rozwiązania nawet jak nie spełniamy wymagań.
Jest to specyficzny rodzaj gry ( nie możesz maksować tego co aktualnie chcesz) ale daje najszersze możliwości przez całą grę.
Przetestowałem build który wyżej zaprezentowałem i sprawuje się nieźle. Jako dodatkową cechę (poza niemal obowiązkową genialnością) proponuje jednak innowacyjność która rozwiązuje problem amunicji. Szczęście nie daje takich profitów jak myślałem.