Nie sprzedasz bo jeszcze można kupić 5070ti w tych pieniądzach. Może za pół roku jak rzeczywiście kryzys się pogłębi.
Nic to mu nie da... no chyba że jest fanbojem i co roku wymienia kartę.. jeżeli siedzi na 4070S to jedyna wymiana mająca sens to RTX 5080/80TI tyle że lada moment te karty będą chodzić po 8K. A topowe modele już są po 7.
Według nieoficjalnych informacji NVIDIA ponownie uruchomi produkcję GeForce RTX 3060 [GDDR6]. Powodem są problemy z dostępnością pamięci DRAM [GDDR7], które coraz mocniej wpływają na produkcję nowszych modeli. Jest to o tyle zaskakujący krok, gdyż mowa o budżetowej karcie graficznej zaprezentowanej w 2021 roku i wycofywanej stopniowo z rynku w 2024 r. ithardware
Brzmi jak prima aprilis
Jak będzie za 800-900pln ( wersja 12GB V ram) to zdziwisz się ile ludzi by to kupiło, sporo moich znajomych lub gości z którymi gram online siedzi w 1080P na GTX 1060/70/80 lub kartach pokroju RTX 2060/70. Nie każdego stać przy zarobkach 5K na kartę za 3-4K.
Brzmi jak powtórka z GTX 1050 Ti z czasów gdy kopacze kryptowalut wykupywali karty.
Nie każdego stać przy zarobkach 5K na kartę za 3-4K.
Ale stać ich na nowe samochody za 100 tys. Podobnie sprzęt. Pewnie, są różne sytuacje, wydatki ważniejsze.
Poprzednie GPU używałem 8 lat. Nie potrzebuje go pilnie za gotówkę co zmianę generacji.
Najpierw kryptowaluty i problem z podaża kart. Teraz historia zatoczyła w krótkim czasie koło, jednocześnie rozciagajac problem już nie tylko na karty graficzne (VRAM), ale nawet nośniki SSD. Pecetowy rynek naprawdę może mocno się zapaść bo mniej majętni gracze zwyczajnie nie kupi także procesorów i płyt głównych, skoro pozostałe podzepoły osiagaja astronomiczne ceny. Teraz zależy, jak długo pozwola sobie, aby to trwało bo jeśli się skończy to ceny nigdy nie wróca do normalności. Będzie już tylko drożej i naprawdę cieszę się, że zdażyłem złożyć komputer jeszcze w okresie letnim przed tym całym szaleństwem.
Wrócą do normalności tak jak wróciły karty graficzne po wariactwie na kryptowaluty. Jedyne co jest czynnikiem to czas... a pewnie potrwa to z 6-12 miesięcy.
"całkowitym zakazie zamawiania..." ?
ojej "redaktorki" - a co jeśli ktoś złamie zakaz i zamówi ?
cóż za dramaturgia, jaki strach, ależ macie teraz dramę na tysiące artykułów ??????
Mój MSI GTX 980 4GB leżący w szafce i zbierający kusz, może jeszcze skoczy z ceną :P
Sam planowałem przejść na 5070 ale doszedłem do wniosku że nie warto ( mam 3070TI) który ciągle nieźle sobie radzi w 1440p i jak zamiast 65fps mam mieć 90fps do dla mnie bez sensu.
Nie warto, sam przeszedłem z 3070 i trochę żałuję, aczkolwiek mam spokój, bo 5070 będzie kartą na 3-4 lata a teraz ceny wystrzelą w kosmos. Ale różnica w fps to było przykładowo z 60 na 80. Na razie tylko w jednej grze użyłem FG. W dying light the beast nadal nie mogę użyć raytracingu bo nawet w 1080p z dlss balanced nie trzyma mi 100fps.
Mam 4070 Ti Super i jeszcze trochę zostane na tek karcie. W 1440p wszystko pięknie śmiga.
Kupiłem RTX 5080 za 4800zł pod koniec października zeszłego roku. Wygląda na to, że na ostatnią chwilę zdążyłem przed szaleństwem. Ciekawe ile będą w tym roku śpiewać za tę kartę...
Gotowania żaby ciąg dalszy. Niedawno jeszcze wszyscy łapali się za głowę jeśli chodzi o ceny serii 50xx a teraz wszyscy się cieszą, że to było tak "tanio".
Jeżeli w 2026 roku będzie Steam Machine z Half-Life 3 w miarę dobrej cenie i konsole bez żadnych lub większych podwyżek z GTA 6 to tradycyjny rynek PC dla graczy dostanie po dupie także korporacje nie będą mogły sobie pozwolić na duże podwyżki więc poczekałby do okolic wakacji czy ceny czasem wtedy nie spadną, a skończy się tylko na straszeniu.
Steam Machine jest tutaj mocnym wyznacznikiem jeżeli chodzi o to co będzie się działo. Jeżeli cena będzie dobra, to rynek graczy PC będzie zadowolony - wiadomo, nie jest to potwór, ale dla wielu wydajność tego sprzętu będzie zadowalająca.
Kwestia jak będzie wyglądała cena, która jest tutaj kluczowa, bo dziwnym trafem akurat przed jego premierą wszystko wywaliło w kosmos... jakby coś się uparło, by nie odnieśli sukcesu.
Zaczynają się czasy absurdów. Nvidia już zapowiedziała powrót dla wszystkich graczy kartę RTX 3060 za $3060 dolarów. https://www.youtube.com/shorts/1d3ux5Tui4U w związku, z tym że karty z serii 4xxx i 5xxx idą na rozwój AI. Redzi będą musieli przekalkulować i zmienić silnik z UE 5 na UE 3. Jeżeli będą chcieli za kilka lat sprzedać Cyberpunka 2 czy wiedźmina 4. Chyba że celują dla kilku najbogatszych ludzi świata.
Z jednej strony było do przewidzenia, z drugiej coś śmierdzi mi to zmową korporacji by nas znowu doić na cenach przez kilka miesięcy... w końcu już ze 3 lata był spokój i ceny zaczynały spadać, a tak być nie może z punktu widzenia korpo.
Dobrze że kupiłem wcześnej Asus GeForce RTX 4070 DUAL OC 12G GDDR6X za 2500. tym bardzej że Asus ogłosił podwyżke swojego sprzętu .
Ja parę miechów temu kupiłem rtx 5090
Zazdro. Ja zbieram na 6090, a biorąc pod uwagę ile będzie kosztować, to lepiej już zacząć odkładać .
Na ile starczy RTX 5070 na 2-3 lata w nowe gry i tak jak ustawie RT to muszę załączyć MFGx3 lub 4 np w takim Dziedzictwo Hogwartu
Przecież MFG x3 i x4 generują takie artefakty, że już lepiej wyłączyć RT i zejść z detali niż tak grać. Szkoda oczu.
Ja już wielokrotnie wspominałem, że zamiast 5070 trzeba było wziąć 5070 Ti.
Każdą grę to i na RTX 2060 odpalisz. Kwestia klatkarzu, rozdzielczości i detali. I przede wszystkim swoich wymagań względem rozgrywki.
Not anymore. Zobacz sobie ulepszenia z DLSS 4.5 które właśnie dzisiaj weszło.
https://www.youtube.com/watch?v=RxvZFasCIMM
Chuj im w dupę ciężko robić karty dla graczy jak na firm no ludzie kurwa