co to znaczy "nowoczesny remaster"? Skoro sama zmiana tekstur i rozdzielczości to "nowoczesny remaster", to co jest "nienowoczesnym remasterem"? Sam odświeżony ekran tytułowy?
Ogrywałem dosłownie miesiąc temu wszystkie części Thiefa. Do jedynki i dwójki są eleganckie mody graficzne, które są zwykłymi instalatorami i zapewniają 4k i lepsze tekstury oraz efekty, w niczym nie ustępujące temu, co tutaj pokazano. Jeżeli taki skok na kasę odniesie sukces w przypadku edycji PC, to gratulacje dla graczy :D
No i swoją drogą jedynka i dwójka to dość trudne gry. Nie chcę sobie nawet wyobrażać jak w to się będzie grało na padzie, nawet przy myszce load jest co chwilę bo schrzanić coś jest bardzo łatwo
co to znaczy "nowoczesny remaster"? Skoro sama zmiana tekstur i rozdzielczości to "nowoczesny remaster", to co jest "nienowoczesnym remasterem"? Sam odświeżony ekran tytułowy?
Ogrywałem dosłownie miesiąc temu wszystkie części Thiefa. Do jedynki i dwójki są eleganckie mody graficzne, które są zwykłymi instalatorami i zapewniają 4k i lepsze tekstury oraz efekty, w niczym nie ustępujące temu, co tutaj pokazano. Jeżeli taki skok na kasę odniesie sukces w przypadku edycji PC, to gratulacje dla graczy :D
No i swoją drogą jedynka i dwójka to dość trudne gry. Nie chcę sobie nawet wyobrażać jak w to się będzie grało na padzie, nawet przy myszce load jest co chwilę bo schrzanić coś jest bardzo łatwo
A co do remastera, to dla mnie git, byleby było usprawnione i dostosowane do współczesnego sprzętu i przede wszystkim niech będą polskie napisy. Bo nie ma co ukrywać, ale nawet jeśli można modami poprawić, to dalej zostaje masa rzeczy, które mogą być trudne do naprawienia jak działanie gry na nowoczesnym sprzęcie itp. A też nierzadko się zdarza, że w cyfrowej dystrybucji stare gry nie mają polskiej wersji, a nawet zdarza się, że nie ma w ogóle napisów (patrz, rayman 3 czy prince of persia the two throne nie miały napisów, chociaż poprzednie gry miały napisy. Dla mnie niedosłyszącego to był ogromny problem nawet słuchanie po polsku nie jest łatwe, a na pewno rayman 3 gdzie niestety postacie niewyraźnie mówią).
Co do spolszczenia, to super informacja. To naprawdę cieszy.
Ogólnie nie wiem, zawsze jednak remastery mogą sprawniej i lepiej działać na nowocześniejszym sprzęcie. Generalnie ja jednak kupuję tylko wtedy gdy ma to faktycznie sens, więc w praktyce prawie nigdy nie kupuję za pełną cenę.
A co do samego remastera to miejmy nadzieję, że ruszą tylko grafikę, aby nie była już taka kanciasta i nieco poprawią światła. Bardzo łatwo mogą spieprzyć, bo Thief był bardzo czytelny, w 95% przypadków było z góry wiadomo, gdzie jest jasno i gdzie się głośno chodzi.
Via Tenor
Spolszczenie do Kolekcji Klasyki wykonywali niektórzy ludzie udzielający się na głównym Thief Forum, toteż rzeczy bardzo specyficzne były konsultowane ze społecznością.
A konkretnie zajmował się tym użytkownik o ksywce Bukary, jeden z członków społeczności polskiego forum "Thiefa". ;)
Bukary i Claude dostali razem orgazmu ;) Serio wrzeszczałem z zachwytu, mimo, że były przecieki ;)
Akurat tutaj dla odmiany Remaster mi się przyda bo nadeszła dobra pora na ponowne ogranie trylogii. Tylko niech dadzą 2 i 3 też odnowione ale to pewnie kwestia czasu.
No i git, a kolejna dobra wiadomość jest taka że pierwszy Thief wygrał na GOG i otrzyma wieczne wsparcie ze strony sklepu.
ooo bomba, będzie w końca okazja zagrać w stare thiefy. Oby tylko były polskie napisy, a kolejne części też dostałyby odświeżenia.
Kiedyś ogrywalem thiefa 1 na hd modzie z lepszym oświetleniem i teksturami lepszymi, więc według mnie remaster jest zbędny, no chyba że będzie polska wersja, to można pomyśleć nad zakupem 😉
Nabyłem całą kolekcję za 40 ziko,kiedyś ogram
A i chyba kiedyś CD Action wszystkie części jako pełne wersje dawało
Przejrzałem o poranku dostępne informacje.
Remaster obejmuje 3 dodatkowe misje, więc mamy grę w wersji "Thief GOLD". Podobno ma się też pojawić mnóstwo dodatkowych materiałów "zza kulis", co mnie chyba najbardziej cieszy (bo samego "Thiefa" znam na pamięć). No i przede wszystkim: remaster ma oferować wsparcie (wsteczne) dla modów i fanmisji, co jest wiadomością wręcz fantastyczną.
Rzecz jasna, szkoda, że nie mamy do czynienia z "rimejkiem" (jak w przypadku "System Shocka"), bo na trailerze "odświeżona" wersja "Thiefa" wygląda gorzej niż wiele fanmisji sprzed 12-13 lat, które potrafiły wyczarować w Dark Engine cuda.
Fajnie jakby ukazała się cała trylogia, w dwójce mogliby dodać rzeczy które miały się ukazać pierwotnie w wersji Gold gdyby Looking Glass się nie rozwiązało a trójkę nieco poprawić tak aby bardziej pasowała do pierwszych dwóch części. Tak czy siak oglądałem te wszystkie pokazy i tylko przy Thiefie podskoczyłem, ogólnie jaranko👍
Tak czy inaczej lepiej mieć pełną grę i więcej misji ;)
Oczywiście odświeżenie zrobione na odpierdol, zamiast się porządnie przyłożyć.
Mamy tutaj do czynienia z typowym remasterem. Podniesienie rozdzielczości, poprawki w animacjach, dostosowanie do proporcji nowych monitorów, obsługa nowych kontrolerów, dodatkowe materiały "zza kulis" itp. Cieszy też wsparcie dla modów oraz współpraca z twórcami oryginału. Niestety, to nie jest remake.
To jest dopiero news! Kocham Thief 1-3 z całego serca! Mam nadzieję, że dodadzą napisy w grze, bo to powinno być obowiązkowy standard. 👍
Zastanawiam się, czy to nie ma wspólnego z głosowanie na stronie GOG, gdzie Thief 1 wygrał głosy społeczności graczy? Zbieg okoliczność?
W ten sposób Nightdive Studios i inni zbierają pożądane informacji, jaki następny tytuł powinno zostać odnowiony?
Wsparcie dla fanowskich misji i modów to zdecydowanie najlepsza wiadomość z całej tej zapowiedzi, bo to właśnie społeczność od lat utrzymuje serię przy życiu. Choć graficznie na zwiastunie fajerwerków nie ma, to oficjalna obsługa padów i dostęp do materiałów zza kulis mogą być dla wielu wystarczającym powodem, by z przyjemnością wrócić do klasycznego uniwersum Garretta.