Też poluje na jedną sztukę. Oby faktycznie wyszedł.
Obecne 2 tys zł z drugiej ręki to przeginka.
tak szczerze to widziałem porównania jego i totalne gówno na dzisiejsze czasy.
Tu pierwsze co wyskoczyło https://youtu.be/BTN5Kg2i864?si=DX2JvcpayLp_meEa
nie wiem na ile to ma przełożenie w gierkach jak fort/eagame które pewnie większość gra.
Ale naprawde lepiej kupić znacznie lepszy procek za 1000 zamiast płacić za 10 letni antyk 1600zł xD To jak ruchx... na sucho
Za to serio można sporo dołożyć do kompa albo nawet zdecydować sie na dd5 ;D
Chyba że dożyłem czasów gdzie faktycznie fanboye uważają że stary sprzęt sie nie starzeje jak dobre wino. (oprócz osiągów które moga spaść poniżej 50 % dzisiejszego sprzętu xD) Tym bardziej w przeddzień nowych premier
Do AM4 jest to topowy silnik i ma przyzwoite zapotrzebowanie na prąd.
To procek dla osób z AM4 (ten model jest pod wiele chipsetów), nie gdybajcie o innych platformach.
Gracze korzystający z socketu AM4 nie będą musieli martwić się wymianą płyty głównej, jeśli chcą polepszyć doświadczenia z gier.
chyba ktos w amd zajrzal do pomieszczenia, ktorego drzwi byly zastawione przez dlugie lata i nikt tam nie zagladal.
za 1100-1200 mozna dostac i9 14900, za ktorym sie rozgladam.
Niby tak, ale jak masz starsze AM4 z 16GB RAMu, to ile będzie Cie kosztować zmiana na i9 14900, a ile na 5800x3d... Do 5800X3D w zasadzie trzeba tylko chłodzenie jakieś bardzo mocne dobrać. Bo ma lekką wadę konstrukcyjną, którą zniwelowano w nowszych X3D, a jest nią słabe oddawania ciepła(przez pamięć naklejaną na rdzeń, a nie obok). Na wodnym jak się go w pełni obciązy i sie podkręci zaledwie do 115W to zaczyna się gotować i wraca na to stockowe 105W. Podobno nie każdy tak ma, ale widziałem testy i jakoś nie dowierzam... Niby to nie jest duży problem, ale no przy słabym chłodzeniu, to słabiej działa.
W zasadzie nie trzeba nic więcej obecnie niż 5800x3d do gier, a platforma AM4 nawet jak sie jej nie ma, to z drugiej ręki może być sporo tańsza od RAMu do nowszej platformy. Gdyby nie kosmiczne ceny RAMu, to by nie było nawet pomysłu, że AMD wróci do produkcji.
Myślę, że AMD i Intel mają coraz więcej powodów by przymilać się graczom i innym użytkownikom komputerów stacjonarnych, gdy coraz większym graczem staje się ARM. AMD i Intel nie posiadają niczego w segmencie ARM przez co niedługo mogą stracić pozycję liderów. Jedyne co trzyma ich przy życiu to właśnie gry oraz programy typu CAD czy do renderowania. Procesory ARM przewyższają mobilnością oraz stosunkiem wydajności do pobieranej energii wszystkie procesory x86...
.jesli wydadzą to biorę w ciemno. Mój R5 3600 chce już być wymieniony
Pod tym względem AMD mocno gniecie Intela, nie zmuszają do tak częstego zmieniania płyt przez co można sobie włożyć do peceta coś dużo fajniejszego i długo się tym cieszyć.
Kto cię zmusza do zmiany płyty ?
Kupujesz raz i dobrze płytę i masz na LATA !
nie trzeba zmieniać Dobrej płyty !
dodatkowo sprzęt teraz co wychodzi mało odstaje pod kwestia mocy od poprzednich /;
i intel teraz będzie miał dłuższy żywot podstawki .
Zgadzam się z Waszymi wypowiedziami, ale dla ludzi z uboższym budżetem AMD nadal jest lepszy bo oferuje jednak dłuższą żywotność swoich podstawek czego nie można było nigdy powiedzieć o Intelu. Bo Intel jest też producentem płyt jak chipów, więc w jego interesie zawsze było krócej wspierać podstawki by napędzać sprzedaż. Nie każdego czasem od razu stać na dobrą płytę i procek, więc warto najpierw zainwestować w dobrą płytę ze słabszym procesorem z dłuższą żywotnością i możliwością zakupu nowego mocniejszego procesora za jakiś czas.
Ciekawe na ile go wycenią, bo jak przesadzą z ceną to i5 14600K + płyta z obsługą DDR4 mogą być tańsze, tak jak obecnie to wygląda przy cenach używanych Ryzenów 7 5700X3D i 5800X3D.