Oni te ramy co dalej mają w sprzedaży to jakieś leżaki magazynowe po tej najniższej cenie, a teraz sklepy poczuły krew i wyj..... cenę w kosmos. Jakbym miał teraz składać kompa to wolałbym kupić konsole i zająć się innym hobby.
A co mają robić sklepy, skoro ceny w hurtowniach też poszły w górę? Przecież nikt nie będzie sprzedawał towaru po starej cenie, skoro uzupełniając zapasy towaru, musi już zapłacić znacznie więcej. Byłby tylko stratny.
Wiadomo, że można podnosić ceny ale nie np jak zrobił morele z ceny 800 zł zrobił 8000 zł jak inni mieli i tak przesadzone 2000 zł. Nie dziwiłbym się jakby mały sklep komputerowy wywalał ceny ale nie duży gracz w Polsce. Xkom wcale nie lepszy.
W sumie to nie pierwszy raz bo jak był kryptoszał to właśnie te same sklepy wywalały kosmiczne ceny za karty graficzne. Xkom jeszcze trzymał się braków ale morele wystawiał np 20-30 sztuk za chore pieniądze.
https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-beast-rgb-ddr5-32-gb-6000mhz-cl36-kf560c36bbe2ak2-64-15245795/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=12825646248
Wrzuciłem na szybko znalazłem.
Na szybko znalazłeś źle opisaną stronę. To nie pamięc 32gb tylko 64 i to w jakimś rzadkim wariancie.
Tu masz normalniejszą ofertę: https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-beast-rgb-ddr5-64-gb-6000mhz-cl36-kf560c36bbeak2-64-12744637
Świetny mają magazyn - zgraja złodziei i amatorów. Pogratulować jakości obsługi
To nie kwestia samego sprzedawcy tylko systemu Amazona, i też nie pracowników magazynu (wyjaśnione na końcu artykułu). Nawet jak będziesz kupował na Amazon od polskiego sprzedawcy, albo oficjalnego dystrybutora, któremu ufasz - jesteś narażony na takie problemy.
DDR 5 przez wyższe CL nie mają sensu, więc nie ma co płakać i kupić mobo z obsługą DDR4. Problem solved. Megaherce w ramach nic nie dają. W wydajności liczy się w 99% (przynajmniej w grach) niski CL. Tyle w temacie
PS - i od razu mówię - argumenty w stylu: "kup DDR1 skoro liczy się niskie CL" od razu możecie schować, bo te nie są stosowane w nowych procesorach. Natomiast DDR4 spokojnie można zamontować nawet w combo z 9800x3D
Czego to biedaki nie wymyślą XD
No dawaj, paruj coś co przegoni moje 6400mhz przy tych twoich wyższych opóźnieniach XD
I serio, bo prawie się posmarkalem bo jestem przeziębiony. Nie ma wstydu w tym że na coś Cię nie stać, chwalenie biedy I próba retoryki że dzięki temu masz lepsze lub lepiej wydane to śmiech na sali. Widzisz, nie każdy patrzy na to co się wg Ciebie opłaca, niektórzy chcą mieć po prostu zajebistego kompa :-D
I kupowanie ddr4 (wnoszę po reszcie) w parze z am4 to jak wydanie kasy tylko po to, żeby zacząć płakać ze za rok wszystko do zmiany. Już od chwili na to procesorow nie robią i te x3d są w dokładnie takiej samej cenie jak ich odpowiedniki am5, rynek jest zepsuty z am4 na tą chwilę bo jest drogo na top tier I nic nie dowozi na tyle na ile kosztuje porównując z am5. Wybacz, oszczędzisz na ramię żeby ta różnice dopłacić za zajebisty procesor zrobiony na już martwa platformę. Gratuluję rad, wróżę sukcesy w branży IT

Musiałbyś mieć naprawdę solidne DDR4, MB i być profesjonalistą w OC by dojechać do powszechnych zwykłych bez OC DDR5 6000/30.
CL 16 v 30 i co ? Ale nie jest to przepaść. To tylko trochę klatek. W wielu grach różnica jest marginalna.
Masz rację że mając ograniczony budżet, mocny komp na AM4 da jeszcze sporo frajdy w 1440p. 5800x3D + RX 9070 i jazda na parę lat.
DDR4 jeszcze długo pożyje.
No I tak w ramach PS. Też nie każdy patrzy co się opłaca, niektórzy liczą megaherce I punkty w benchmarkach. Ja musiałem trzydziestke kupić w covidzie za 4 koła gdzie faktycznie była warta niecałe dwa. Czekałem dwa lata, nie mogłem dłużej. Po prostu bawi mnie mindset że cos się nie opłaca bo to jest zawsze tak subiektywne że mi by było takie rzeczy wstyd pisać XD
10 FPS? Raczej 2-3 maks. Natomiast pod całą resztą w pełni się podpisuje