No szok, że jeżeli podniesiesz cenę budżetowego sprzętu, którego jedną z największych zalet była niska cena to spadnie na to popyt... Żodyn się nie spodziewał, żodyn 😂
Bo przy takich cenach są ludzie co wolą jednak dołożyć do peceta który dużo bardziej się odwdzięczy, a biorąc pod uwagę że każdy ma jakąś obudowę i inne podzespoły to koszt też jest znacznie mniejszy niż składanie sprzętu od zera. To tak jak ja chciałbym przykładowo zrobić aktualizację na nowsze gniazdo, to jedynie co bym musiał kupić to płytę, ram, procesor i ewentualnie grafikę gdybym chciał coś mocniejszego. Wiadome że to jedne z droższych podzespołów szczególnie ram i grafika, ale i tak znacznie mniejszy niż cały komputer. Ludzie często też nie do końca rozumieją ideę modularności komputerów i często uważają że muszą kupić całą budę od zera, a często wystarczy modernizacja tego co obecnie mają pod warunkiem że mądrze poprzednio dokonali zakupu (patrz choćby dobry mocny zasilacz).
A nawet jeśli nie komputer to urządzenia pokroju Steam Deck również potrafią dać mnóstwo frajdy i wolności oprogramowania. PlayStation 5 niestety za mało na razie wyhamowało, bo oni powinni najbardziej dostać po dupie. I mimo że uwielbiam marki Nintendo to spadek ich konsoli wcale mnie nie dziwi, bo na tym sprzęcie za mało się dzieje. Niestety Czerwoni aktualną swoją politykę oparli na grach z zewnątrz i to głównie takich które swoje premiery już dawno miały na innych konsolach oraz komputerach. Teraz przez Zeldę będa mieli spory skok, bo Zelda ma moc jak Pokemony czy Mario ale właśnie ja nadal pytam gdzie jest pełnoprawny nowy Marian 3D? Bo to dla tej platformówki zawsze nabywałem nowy system Nintendo, a tutaj nadal cisza.
Wszyscy się jarali jak to Switch 2 szybko się sprzedawał, ale ten kto szybko zaczyna też często szybko kończy. Pierwszy Switch może taki szybki nie był, a jest zaraz za PlayStation 2. Żeby znów się nie sprawdziło że tylko druga konsola Nintendo jest dobra, a do tego niech nie zapominają że już nie są sami na rynku jak przy pierwszej generacji. Tym bardziej że niczym się nie wyróżniają, bo zrobili dokładnie to co reszta. Czyli wielką cegłę z krótkim czasem na akumulatorze, co w dużym stopniu zabiło zaletę mobilności poprzedniego systemu.
Gier brak, ceny z kosmosu, agresywna polityka wobec stałych klientów - rynek konsol nigdy nie miał się lepiej 😂
Ale co mnie interesuje sprzedaż? Intsresuje kogoś sprzedaż TV? Albo słuchawek? Nie? No to co nas interesuje sprzedaż konsoli? Kto chciał- ma i ma w dupie czy się to sprzedaje czy nie. Nuikt nie robi z tego statystyk. Koleny gownoartukuł
It's crucial to consider how this might shift consumer behavior and the future of gaming as a whole. The industry's innovation could pivot towards more sustainable, cost-effective solutions that may benefit gamers in the long run.
[link]