Komentarze do wiadomości: Koniec z traktowaniem gier MMO jak drugiego etatu. Guild Wars 3 nie będzie trzymać graczy jako zakładników

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
09.06.2026 15:43
1
odpowiedz
baleks89
34
Pretorianin

No i to jest bardzo dobre podejście. Zauważyłem, że obecne pokolenie młodszych graczy bardzo często preferuje gry usługi pokroju Fortnite'a czy Call of Duty: Warzone. Natomiast fani starych, klasycznych MMORPGów chętnie by do tego wrócili, ale są już w wieku gdzie zakładają własne rodziny i zwyczajnie nie mają czasu na taki sposób grania jaki prowadzili w czasach szkolnych.

09.06.2026 16:09
2
odpowiedz
SabiSabi
7
Legionista

Do GW2 dalej się loguję, chociaż tylko po to by raz na tydzień pograć godzinę z tą samą gildią. Ale nawet wtedy, gdy grałem aktywnie, system stawiający na unikanie "grindu" znanego z innych gier tego rodzaju był bardzo przyjemny.

Niech tylko GW3 idzie tą samą drogą i nie wsadzi jakiegoś anti-cheata działającego na jądrze, a będzie dobrze.

09.06.2026 20:04
Soulcatcher
3
odpowiedz
Soulcatcher
293
Crimson Desert

Premium VIP

GW3 wydaje się zapowiadać bardzo dobrze, i fajnie, czekam.

09.06.2026 22:46
Chomik_W_Zbroi
4
odpowiedz
Chomik_W_Zbroi
2
Chorąży

Niech obsługuje kontroler i się jakoś zintegruje ze Steam, a biorę na ślepo.

09.06.2026 23:57
WeCreateWorlds
5
odpowiedz
1 odpowiedź
WeCreateWorlds
14
Konsul

Wychowałem się też na grindzie w MMO, ale za tym nie tęsknie. Z czasem czasu coraz mniej, a dobrych gier coraz więcej.

Dziś kopiąc makrem rudę w Ultimie, albo robiąc po raz 14 ten sam dungeon w ESO miałbym coraz większe poczucie straconego czasu.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-06-09 23:58:27
10.06.2026 07:15
Soulcatcher
5.1
odpowiedz
Soulcatcher
293
Crimson Desert

Premium VIP

WeCreateWorlds A ja mam inne wspomnienia z MMO. Nigdy nie grindowałem. Zawsze grałem w MMO jak w standardowe gry RPG. ESO, WoW, GW2 czy każda inna tego typu gra mają unikalnej treści więcej niż kilka gier nie MMO.
Nigdy nie powtarzałem labiryntów ani w WoW ani w ESO. Nie farmowałem potworów ani nie zbierałem systematycznie surowców.
Efektem jest to że co prawda nie miałem najlepszego wyposażenia ani super osiągnięć ale za to bawiłem się świetnie bez uczucia straconego czasu.

GW3 będzie miała więcej treści i zabawy niż większość solo gier i mam się zamiar bawić wspaniale.

10.06.2026 11:22
WeCreateWorlds
6
odpowiedz
WeCreateWorlds
14
Konsul

Soulcatcher - szanuję, że udało Ci się nie powtarzać aktywności, ale mi niestety nie. Iskra kolekcjonerska powodowała że np. w ESO powtarzałem dany dung X razy żeby coś się dropnęło (do dziś pamiętam unikalny, świetnie wyglądający set ze Scalecaller Peak albo Fang's Lair na veteranie, ile ja razy do tego podchodziłem... ).

Ale w pewnym momencie twórcy ESO sami uznali, że coś jest z tym nie tak i poszło to za daleko, i od któregoś patcha pojawił się gwarantowany loot z tego co pamiętam wystarczyło 1 razowe ukończenie. Ogólnie ESO przeszło bardzo mądra ewolucje od Skyrim-wannabe do MMO z własnym charakterem. To dziś chyba najczęściej przeze mnie grana gra, mam tam tysiące godzin... a i tak wielu rzeczy nie tknąłem :)

No i właśnie liczę że GW3 bedzie czyms takim, co mi zastąpi ESO.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-06-10 11:28:11
10.06.2026 11:26
Sathorn
7
odpowiedz
Sathorn
70
Pretorianin

A ja generalnie swietnie sie bawie w GW Reforged. Troche to nostalgia i widze ze czasami traci myszką ale gra mi sie super :) Czekam az odblokuja w naszym regionie wersje mobilna.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl