Komentarze do wiadomości: Kilka godzin od premiery na Steam i gracze są pewni: Heroes of Might and Magic: Olden Era to strategia, na którą czekali. Może być nawet lepsza niż kultowe Heroes 3

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
30.04.2026 21:50
Khebeln!
1
odpowiedz
Khebeln!
22
Chorąży

Styl graficzyny to najwiekszy problem choc i tak juz jest duzo lepiej w tej wersji. Moze z czasem poprawia to to tylko EA narazie.

30.04.2026 23:55
Uruk-Hai666
2
odpowiedz
Uruk-Hai666
67
Generał

Do HoMM3 to jeszcze daleko, ale gra jest jak najbardziej ok, lepsza od poprzedniej części, czerpiąca garściami z HoMM 3 i HoMM V, styl graficzny mi nie przeszkadza, to ukłon do HoMM 1 i 2, jak ktoś się przypatrzył Smoczej Utopii to od razu widział HoMM3, jest tutaj tyle elementów nawiązujących do kultowych części że głowa mała, ja grając 3h już w miarę opanowałem mechanikę ludzi, na razie ten zamek testuje, potem przyjdzie czas na resztę, no i fakt to jest na razie gra we wczesnym dostępie, tu jeszcze dużo się poprawi na lepsze.

01.05.2026 00:30
Herr Pietrus
3
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Jeśli info z tytułu się utrzyma, to niektórzy będą mieli straszny ból dudy. :)

01.05.2026 03:16
hardcoholic
4
1
odpowiedz
hardcoholic
162
Generał

Może być nawet lepsza niż kultowe Heroes 3

To jak z piwem, ktore wlasnie pije - prawdopodobnie najlepsze na swiecie :p

01.05.2026 03:17
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Mexiso
1
Junior

Dopóki nie będzie trybu, aby grać we dwoje w trybie hot seat w sojuszu, to na pewno będzie gorsze niż homm3

01.05.2026 11:48
5.1
odpowiedz
Felix_Reatens
1
Junior

Mexiso cos w tym jest, hotseat powinien byc. Poza tym jest na razie calkiem spoko

01.05.2026 03:49
6
1
odpowiedz
Cyrawn
26
Pretorianin

Wspaniała. Wreszcie powrót do Lore części 1,2,3,4.

01.05.2026 07:53
John_Wild
7
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
John_Wild
59
Okropnie_Wściekły_Dzik

Często  czytam, że dużym problemem dla graczy jest styl graficzny. Choć w Homm3 z dodatkiem WoG grałem setki godzin, to tym tytułem nie specjalnie się interesowałem. Czytając komentarze o grafice spodziewałem się czegoś w rodzaju Songs of Conquest. Przy okazji EA przyjrzałem się nowym heroes  na spkojnie i jakże "dziwne było moje zdziwienie" ;) Moim zdaniem grafika wygląda super i na szczęśnie nie ma nic wspólnego z pixelartowym SoC. Czekam na rozwój nowych HoMM :)

01.05.2026 08:07
Kasrkin
7.1
6
odpowiedz
Kasrkin
18
Generał

Często czytam, że dużym problemem dla graczy jest styl graficzny.

Jest duża grupa tutaj na forum, która zrobi dramę o największą pierdołę, żeby tylko narobić gówna. Nie udało się podpiąć nowych Hirosów pod "reeeeeeeeee, wokkkkkkeeeeee", które w ostatnich latach królowało, to jest próba zrobienia gównoburzy pod styl graficzny. Często wychwalając i porównując do piątki, która była mocno krytykowana za... pełne 3D i styl graficzny :D

Nauczyłem się jednego - NIGDY nie kieruj się opiniami randomów na forach ;)

01.05.2026 11:33
SmyQ23
7.2
1
odpowiedz
SmyQ23
40
Centurion

Kasrkin Myślę że skuteczniejszą metodą jest zauważenie że ich twórcy są z rosji.

01.05.2026 11:47
7.3
odpowiedz
Jedrulez
1
Junior

Kierunek artystyczny jest bardzo dobry, gra nawet za 10 lat będzie dobrze wyglądać.
Dodatkowo nie widzę za bardzo realistyczno - mrocznego stylu w tak zaprojektowanej grze 3D, która ma przypominać trójkę (miniaturyzacja i ścisk obiektów na mapie). 
Już nie wspominając, że m.in. ze względu na styl artystyczny ta gra przyciągnęła nowych graczy (np. mnie). 

Gra jest zajebista i już w samym demie siedziałem wiele sesji po kilka dobrych godzin i nie potrafiłem się oderwać :)

01.05.2026 16:10
Herr Pietrus
7.4
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Mnie jedyne, co tutaj nie pasuje, to właśnie ten ścisk - IMHO przesadzili, nawet jeśli to miało nawiązywać do umowności i ścisku z trójki. Ale sam styl od początku chwaliłem.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-05-01 18:43:42
01.05.2026 08:32
8
1
odpowiedz
1 odpowiedź
user5580790643
8
Centurion

Kupiłem, pograłem trochę i oddałem. Cieniutko, oj cieniutko. To taka gierka na kibelek na telefonie. Brzydka, nieczytelna, dość slamazarna w porównaniu do trójki. Jednostki wyglądają podobnie, w miastach nie ma ani jednej fajnej nutki, jak było w przypadku trójki. UI jakieś takie nijakie. Ciężko to opisać. Słowem takie 3/6. Czyli to czego chcieli niektórzy, trójki :)
Dodam, że fajnie że są takie melodyjki jak np ta z rozpoczynającym się nowym dniem. Tylko, że albo robicie coś od siebie od nowa, abo kopiujecie trójkę. A tu wyszło, że mamy dokładnie te same dźwięki użyte do innej, ale bardzo podobnej melodii. Wychodzi to kuriozalnie

post wyedytowany przez user5580790643 2026-05-01 08:35:45
01.05.2026 16:12
Herr Pietrus
8.1
1
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Via Tenor

Jak ślamazarna, to raczej nie na kibelek, chyba, że ktoś ma bolesne obstrukcje...

01.05.2026 09:45
MANTISTIGER
😂
9
3
odpowiedz
MANTISTIGER
96
Generał

Zwłaszcza troglodyta większy od gryfa , wszystkie jednostki to takie liputki na dużym polu walki, paskudny styl niektórych bohaterów. Tak faktycznie lepsze od Hirosłów 3 tak jasne. Po zatym niezła gra.

post wyedytowany przez MANTISTIGER 2026-05-01 10:11:18
01.05.2026 11:29
10
2
odpowiedz
katai-iwa
68
Legend

Fanatycy trójki nie zaakceptują opinii że najnowszy HoMM jest lepszy od tej części.

01.05.2026 15:43
Kik0zTV
11
odpowiedz
Kik0zTV
96
Konsul

Poczekam parę tygodni aż hype train odjedzie ze stacji i spadną różowe okulary graczom aby faktycznie poznać prawdziwe opinie ludzi, a nie opinie polane sosem nostalgii. Jak faktycznie po miesiącu dalej będą głosy, że to dobra gra, to może dam jej drugą szansę.

11.05.2026 03:29
12
odpowiedz
Kogor81
1
Junior

Ciekawy jestem ile pismak wziął w łapę żeby reklamować grę i czy w ogóle w nią grał?
Otwórz gra jest częściowo gniotem w porównaniu do h3 i h5 bo tu widać najwięcej ściągniętych cech jak grafika magia czy też muzyka a to słabe mówimy o grze z roku 2026 a przypominającej niestety lata 10 21 wieku. Nie wspomnę że jednostki są nie zbalansowane a ich umiejętności poniżej oczekiwań a wyglądzie nie wspomnę. Dodam że z h3 wyglądały ciekawiej. Pełna bugów kampania co gorsza odsłonięta tylko w pierwszym akcie z podaje że 6 czy 7 misjami gdzie w większości mamy poblokowane budynki jak gildia magów czy taverna i inne. 
Słabe to i na siłę wrzucone za wcześnie gra kosztuje coś około 35$ a kampanię przechodzicie w 15h a potem czekacie kiedy dodadza coś albo i nie. Przypominam to porażkę z diablo4 i kilku innych gier. Powiem tak mimo że Heroes 7 miał mnóstwo wad to jego fabuła i kampania były i są o wiele lepsze a grafika również była ładniejsza. Więc jak chce się pobawić to za grosze można kupić H7 z dodatkiem około 60zl albo i taniej i zapewni wam to ponad 200h fajnej zabawy. W przypadku h older era będzie to chwilowo max 15h a reszta to potyczki z npc na mapach. A jak redaktor poczyta coraz więcej jest negatywów z wczesnej edycji gry o ile demo dawało zabawę o tyle pełna wersja nic nie wnosi poza paroma poprawkami i kilku misjowa kampania... Słabe to jak ktoś chce się bawić może pobawić się w demie nic nie straci... Z poważaniem Heroes m&m maniac

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl