Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedUkochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Jeden z pierwszych wielkich sukcesów polskiego gamedevu. Metropolis Software stworzyło unikalny hit, łączący trzy różne gatunki

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
13.06.2026 22:21
Dead Men
1
1
odpowiedz
Dead Men
199
Senator

oj ta gra zasługuje na remaster lub remake świetny tytuł.

14.06.2026 01:16
2
1
odpowiedz
VitJurek
54
Centurion

Rewelacyjna gra

14.06.2026 01:31
WolfDale
3
3
odpowiedz
6 odpowiedzi
WolfDale
108
~sv_cheats 1

A mi się marzy żeby na GOG pojawił się Gorky Zero, pamiętam że bardzo ta gra mi się podobała i za każdym razem kiedy widzę screeny to mam ochotę znów w to zagrać.

14.06.2026 13:13
3.1
1
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

WolfDale Też mi się podobała i chętnie zobaczyłbym na GOG-u. Ale z jednym wyjątkiem. Jakiś drań wpadł na pomysł, żeby gracz musiał zgadywać losowy kod zamka szyfrowego na słuch. I to jeszcze pod presją czasu, bo był trujący gaz i co chwilę było trzeba wskakiwać do szybu wentylacyjnego po łyk powietrza, zamiast stać przy tym cholernym zamku i w spokoju próbować. Ja mam drewniane ucho i co ja się wtedy nakląłem, tego ludzkie słowo nie opisze.

14.06.2026 22:20
tynwar
3.2
odpowiedz
tynwar
104
Legend

Jerry_D oj, brzmi bardzo ciężko dla mnie jako niedosłyszącego. Jak już mocno się wysilałem z zrozumieniem bełkotliwych postaci z raymana 3, tak nie wiem jak poradzę sobie z tym kodem zamka 😅

15.06.2026 08:45
3.3
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

tynwar No ja to tylko drewniane ucho, ale i tak nie polubiłem tego pomysłu. No ale jest na ten zamek sposób. Nagrałem sobie przez Audacity dźwięk kodu, który trzeba było odgadnąć i dźwięk każdego przycisku i je na spokojnie porównałem poza grą. W ostateczności można wtedy porównać nawet wizualnie "falę dźwiękową". Inaczej przy mojej wybitnej amuzykalności pewnie bym tę grę w końcu rzucił w cholerę i nie skończył do dziś.

15.06.2026 13:48
tynwar
3.4
odpowiedz
tynwar
104
Legend

Jerry_D no, tak też można, zawsze to jakiś sposób. Też nie jestem muzykalny, muzyka nigdy jakoś mnie nie ruszała, ale prawdopodobnie przez głęboki niedosłuch tak mam.

15.06.2026 14:24
3.5
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

Znaczy się muzykę to ja lubię. Po prostu ucho drewniane i przez większość czasu nie odróżniam dobrego grania od fałszowania (chyba, że straszliwie rzępolą). Ale w tych wszelki te zagadki, gdzie trzeba coś ze słuchu odegrać po wysokości dźwięku, to większość tych tonów to dla mnie prawie to samo. A już zwłaszcza pod presją czasu nie widzę sensu się denerwować.

15.06.2026 16:01
tynwar
3.6
odpowiedz
tynwar
104
Legend

Jerry_D a no tak, rozumiem, ta wybitna amuzykalność trochę mnie zmyliła :D.
Ale doskonale to rozumiem, też bardzo trudno mi zauważyć różnicę w dźwięku gdy zbyt podobnie brzmi, identycznie nie wiem co jest dobrą muzyką, a co nią nie jest.

14.06.2026 09:13
RoyPremium
4
1
odpowiedz
RoyPremium
36
Konsul

Szkoda, że nie ma innych tego typu gier z takim stylem gameplayu. Wizualnie bosssowie byli super (głównie w prerenderowanych cutscenkach), a podstawowy system rozwoju to dokładnie to, czego potrzeba do szczęścia (a nie idiotyczne perki i kombinowanie z kwadratowym kołem). No i łatwość z jaką można było tracić towarzyszy, to absolutny unikat.

Choć oczywiście Gorky 02 to najlepsza część serii.

14.06.2026 14:16
Kwisatz_Haderach
5
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
27
GIT GUD or die trying
Wideo

Tym co jeszcze może się podobać, jest soundtrack, pod którym podpisał się słynny polski kompozytor Adam Skorupa. Klimatyczne, militarne utwory nadal potrafią wpaść w ucho.

Skorpik mentioned. Mialem od niego (z wymiany scenowej) moduly na Amidze.

FU CDPRed ze nie robil OST do W3 (zamieniony na jodlowanie ;) ;) ).

https://www.youtube.com/watch?v=sz52-wsX-DM

Potrafil wyciagnac prawdziwa magie z 4 kanalow. ;) 🎧💝💥🎧💝

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-06-14 14:17:50
14.06.2026 15:07
claudespeed18
6
1
odpowiedz
claudespeed18
228
Call me Snake

Jedna z moich ulubionych gier.

'Polski Fallout' choć krótki i liniowy, to bardzo unikalny ze świetnym klimatem grozy jak i ironii(dzięki Owicz!).

Co kilka lat grę uruchamiam i odnawiam wspomnienia albo nawet nieco zmieniam różnymi modami.

14.06.2026 17:47
7
odpowiedz
bossix84
84
Konsul

Pamiętam jak to u mnie przycinało i odpuściłem :D

14.06.2026 19:57
K4B4N0s
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
K4B4N0s
49
Filthy One

A Gorky 02 to zapominamy? Początek w śniegu był palce lizać

15.06.2026 08:16
xKoweKx [stalker.pl]
8.1
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
163
Stalker

K4B4N0s lepiej zapomnieć o tej nędznej podróbce splinter cella

15.06.2026 08:57
8.2
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

K4B4N0s Jakoś się z nim nie polubiłem. W teorii niby lepszy, bo trochę upierdliwości z G0 ogarnęli (choćby w końcu dało się grać z widokiem zza pleców, nie tylko używać do przycelowania) i początek w śniegach faktycznie fajny, ale gra jednak była ogólnie słaba. Do G0, pomimo różnych upierdliwości wracałem ze 3 razy, a G2 przeszedłem raz, a potem kolejne podejście odpuściłem dość szybko (jeśli dobrze pamiętam, odechciało mi się przez te wielkie a nieciekawe poziomy podziemnej bazy).

17.06.2026 14:31
asasin24
9
odpowiedz
asasin24
50
Konsul

Kiedyś grałem w jakieś Gorky, ale nie pamiętam jakie dokładnie to były części. Na pewno jedna z tych gier (albo więcej?) była 3D. Mechaniki były dosyć dziwne, ale dało się ich szybko nauczyć, jak np. zmiana prędkości ruchu za pomocą rolki w myszce. A wtedy jej obecność nie była jeszcze taka oczywista. Niemniej była to całkiem niezła gierka.

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl