W sumie mówią że hazard online jest nielegalny, a tu proszę. Można sobie wydać 10 000 zł na akcje Ubisoftu. Potem albo Tencen wykupi, cena podskoczy do normalnego poziome, pewnie 2-3 razy drożej. Albo firma padnie na ryj, i z kasy zostanie nic.
Jeszcze więcej emocji niż w ruletce, bo prawdopodobieństwo nieznane :) Choć ja życzę sobie opcję numer 2.
W sumie mówią że hazard online jest nielegalny, a tu proszę. Można sobie wydać 10 000 zł na akcje Ubisoftu. Potem albo Tencen wykupi, cena podskoczy do normalnego poziome, pewnie 2-3 razy drożej. Albo firma padnie na ryj, i z kasy zostanie nic.
Jeszcze więcej emocji niż w ruletce, bo prawdopodobieństwo nieznane :) Choć ja życzę sobie opcję numer 2.
Aha, i już na tym nie stracę. W zeszłym roku małą część sprzedałem i kupiłem sobie troszkę dóbr. Nawet jak teraz spadnie do zera, to i tak nie będę żałował :)
Zaś podejście pod tytułem "10 tysięcy nie ma sensu na giełdzie" jest... bez sensu. Na tej zasadzie nic poniżej rezydencji Trumpa nie mogłoby nazywać się domem, a z Ciebie przecież żaden Warren Buffet. ??
A tak w ogóle, to radzę trochę poprawić kulturę. Obrażanie ludzi, którzy Ci nic nie zrobili, jest puste, toksyczne (dla obrażającego) i bez sensu.
Jak CDPR wypuści na rynek The Witcher 4 i jeżeli gra się okaże sukcesem bo jest na niego skazana patrząc na dokonania sprzedażowe części wcześniejszych to polskie studio będzie nie tylko największe w Europie bo już jest, ale będzie największe na świecie.
Ale co ten fakt ma wspólnego z dniem dzisiejszym? 6 lat dla firm technologicznych to jak stulecie. Patrz, co się dzieje dziś, a wspomnienia zostaw dla wnuków, serio
Gdy idzie o liczbę pracowników, CDPR jest na 29. miejscu w rankingu największych "stajni" gier komputerowych. Taki Ubisoft ma bodajże ponad 17 tysięcy pracowników, a CDPR - ok. 1200. Z kolei Rockstar to ok. 6 tysięcy.
Gdy idzie z kolei o wartość rynkową, CDPR jest chyba na 6. miejscu (7,5 mld dolarów). Wyżej mamy Take-Two, EA, Nintendo, Sony i Microsoft. W pierwszej piątce mamy już jednak do czynienia z dziesiątkami lub setkami miliardów.

A tutaj poniżej bo nie mogę wkleić kolejnego zdjęcia niestety
CD Projekt RED (CDR) na GPW – Stan na 23.01.2026 (zamknięcie sesji) ??????
Ostatnie zamknięcie (22.01.2026): 270,00 zł +1,89% (+5,00 zł). Wolumen: 346 tys. szt. (rekordowy obrót 92,8 mln zł). Sesja: otwarcie 267 zł, max 271 zł, min 265,80 zł.
23.01.2026 (intraday/sesja): Kurs oscylował ok. 268-269 zł, -0,4% do -0,7% (np. 268,80 zł -0,44% o 13:09; 268,10 zł -0,70%). Zamknięcie niepełne w danych (rynek zamknięty ~17:05 CET), ale trend spadkowy po wzroście – korekta po ATH ~286 zł. Kapitalizacja: ~27 mld zł (~5,4 mld GBP dla Ciebie w Londynie/Reading! 1 zł ? 0,20 GBP).
CDPR wyprzedził Ubisoft! ?? Kapitalizacja CDPR (~6,7 mld EUR) to 10x więcej niż Ubisoft (<600 mln EUR po cięciach – anulowano 6 gier, opóźniono 7, layoffs luty). W 2022 Ubisoft był 150% droższy! czyli jak w artykule według
Dzisiaj dziwny jest rynek gier, gry w których grafika jest na poziomie mojego pierwszego komputera czyli Atari 130 XE i napisane przez jednego człowieka jak w latach 80 XX w., np. Undertale okazują się hitami, a gry przy których pracuje mnóstwo osób z nowoczesną grafiką potrafią być sprzedażową klapą z wielkimi stratami albo niewielkim zyskiem.
IMO mali twórcy często dają coś od siebie, oddają jakieś emocje w swoich małych grach, duzi próbują sprzedać po raz setny to samo, tylko opakowane w inne sreberko i w końcu nikt tego już nie chce. Dlatego Ubisoft dzisiaj leży i kwiczy
Wg mnie to co aktualnie dzieje się na akcjach Ubisoftu to panika kończąca trend spadkowy. Myślę, że naruszą dolną bandę bolingera na wykresie miesięcznym i rozpoczną trend wzrostowy. Trend ten może być poprzedzony dłuższym ruchem horyzontalnym, tzw. boczniakiem. Także stosunek 10/1 raczej długo się nie utrzyma.
Można zaryzykować i kupić, ale to takie "spadające noże", można się przy tej okazji nieźle poranić.
Ja chyba troszkę kupię. Na tyle troszkę, że jakby co nie będzie wielkiego żalu.
Po premierze Wiedźmina 4 CDPR tez będzie miał problemy. Wielki budżet gry i marketingu i olbrzymie oczekiwania rynku i inwestorów spowodują duże spadki na giełdzie niezależnie od jakości gry.