Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedUkochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do opinii: Jacek Dukaj wchodzi do gamedevu inaczej niż Sapkowski. Rozmawiamy z Arturem Ganszyńcem o Dukaj Games

Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz
14.06.2026 08:52
RoyPremium
1
odpowiedz
RoyPremium
36
Konsul

Dukaj kumaty gość, choć faktycznie tworzy literaturę mało na gry się nadającą. No ale prócz Wiedźmina i Niezwyciężonego polska literatura to jest póki co pułapka, przy egranizowaniu której odnosi się spektakularne klęski.

14.06.2026 11:46
skibru74
1.1
1
odpowiedz
skibru74
3
Legionista

RoyPremium Myślę, że to mocne spłycenie tematu. Przykładów na poparcie Twojej tezy, poza wiadomym Inkwizytorem, praktycznie nie ma. Ciężko więc mówić o pułapce, skoro wpadło w nią tylko jedno studio, któremu patrząc na to co wypuścili, nie zależało na jakości. Jedyna egranizacja, która przychodzi mi jeszcze do głowy, to gamedec, który był co najmniej solidną produkcję i z ruchów studia/wydawcy można się domyślać, że raczej klapą finansową nie był. Możemy tu rozważać oczywiście nad Mighty Koi, ale chyba nie ma sensu łączyć tego z grami, z racji, że to finansowy scam, który po prostu o gry się otarł. Mamy teraz zbliżającego się Dukaja oraz Ibru i myślę, że dopiero wtedy będziemy mieli jakikolwiek materiał do wyciągania podobnych wniosków.

14.06.2026 11:55
RoyPremium
1.2
odpowiedz
RoyPremium
36
Konsul

skibru74 Gamedec to badziewie, każdy na mieście ci to powie, no i mimo że miał niewysoki budżet, to był porażką finansową, na Steamie przez niemal 5 lat uzbierał nieco ponad 1000 recenzji...
Do tego dochodzą jeszcze Slavicpunk, Sancticide i Devil's Hunt - porażki srogie...

14.06.2026 12:43
1.3
odpowiedz
Ziutek3000
9
Legionista

RoyPremium Nie wiem dlaczego piszesz, że badziewie. Grałem na premierę. Gra wciągnęła i skończyłem ją bez przerw na inne gry (co rzadko mi sie zdarza). Poza labiryntem i zakończeniem dla mnie kawał fajnej pzygody.
Takie gta5 nie mogłem ukończyć przez 5 lat...
To, że coś nie staje się popularne nie znaczy, że jest badziewem.

14.06.2026 13:17
skibru74
1.4
3
odpowiedz
skibru74
3
Legionista

RoyPremium Nie mam pojęcia o jakim mieście mowa, chyba, że lubisz nadużywać słowa badziewie dla produkcji, które nie są obiektywnie bardzo dobre lub wybitne. Gamedec to solidny tytuł i sugeruje to każde większe źródło danych. Poza tym nie ma żadnych danych, które mogłyby mówić o PORAŻCE finansowej. Nie była bestsellerem, ale wielkim porażkom nie robi się portów, czy definitywnych edycji.
Zerknąłem na wymienione przez Ciebie tytuły i wciąż uważam, że teza, iz polska literatura jest pułapką dla potencjalnych egranizacji jest po prostu krzywdząca, bo te tytuły wyglądają jak gry z kosza i ich jakość,a raczej jej brak, nie ma nic wspólnego z jakością materiału źródłowego.

14.06.2026 13:56
1.5
odpowiedz
dobaczenko
70
Konsul

RoyPremium Seria gamedec to coś ala Warhammer, jeśli chodzi o rozmach. Kolejne części to coraz większy kosmos. Gra była faktycznie średnia, ale nie nazwałbym jej badziewiem. Czy na siebie zarobiła to nie wiem.

14.06.2026 15:58
Kwisatz_Haderach
1.6
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
27
GIT GUD or die trying

RoyPremium Gamedec to badziewie, każdy na mieście ci to powie, no i mimo że miał niewysoki budżet, to był porażką finansową, na Steamie przez niemal 5 lat uzbierał nieco ponad 1000 recenzji...

Gamedec ma ~1700 recek, wiec troche wiecej niz "nieco ponad" 1k. I 80/100 laczna ocene.
Gra jest bardzo fajna.
Ektrapolujac z liczby recenzji pewnie zeszlo ze 100k kopii. Moze nawet ze 150k. (przyjmujac WYSOKA liczbe 10% graczy zostawiajacych recenzje na Steam, czesto jest to blizej 5%).

Biorac pod uwage niski budzet, to ze gra dostalatone updateow i potem Definitive Edition to WATPIE szczerze ze byla failem.
A jest bardzo fajna.

14.06.2026 16:13
RoyPremium
1.7
odpowiedz
RoyPremium
36
Konsul

Kwisatz_Haderach u mnie pokazuje 1089 recenzji, więc nie wiem, skąd ci się to wzięło...

skibru74 Nie mam pojęcia o jakim mieście mowa
Każdym, wyjdź na ulicę i spytaj prawilnych chłopaków, czy Gamedec jest dobry, to ci każą spierdalać.

dobaczenko Seria gamedec to coś ala Warhammer, jeśli chodzi o rozmach.
Nie, na pewno nie, ile Warhammer czy to zwykły czy 40K ma frakcji, światów i lat wojen, no to bez żartów.

Nie wiem, czy to jakaś zbiorowa psychoza, ale jak ktoś musiał te fedexy robić w farmowej mapie, jebać się z turami u samurajów, no i na koniec otrzymywał pseudoczwartowościanowe zakończenie, to aż chce się powiedzieć, żeby się poszli kochać twórcy. Gamedec jest słaby i do gry przeciętnej wyraźnie mu brakuje. I to jest fakt obiektywny. Z wymienionych tu tytułów zarówno Slavicpunk jak i Devil's Hunt są lepsze.

post wyedytowany przez RoyPremium 2026-06-14 16:14:34
14.06.2026 17:02
Kwisatz_Haderach
1.8
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
27
GIT GUD or die trying

RoyPremium u mnie pokazuje 1089 recenzji, więc nie wiem, skąd ci się to wzięło...

Stad ze wszystkich jest ~1700. Jak to mozliwe pozostawie ci do rozwiazania samemu. Taki analityk i koneser powinien sobie poradzic raz-dwa. Tylko nie dostan psychozy.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-06-14 17:03:21
14.06.2026 20:08
1.9
odpowiedz
dobaczenko
70
Konsul

RoyPremium Historia gamedeca rozwija się na przestrzeni setek albo tysięcy lat, już nie pamiętam. Polecam książki z tej serii, naprawdę mają taki vibe Warhammer, chociaż ras nie ma tylu, i to nie jest kopia. Jednak bardzo mi się z Warhammerem kojarzyła.

14.06.2026 09:59
2
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
Inquerion
56
Generał

Kolejny scam na dofinansowanie państwowe z kieszeni podatników jak Thorgal, gra LGBT Tokarczuk, czy pseudo patriotyczne gierki za PiSu?

14.06.2026 10:36
2.1
7
odpowiedz
WindMorro
17
Pretorianin

Inquerion Myślę, że Dukaj to zbyt poważny człowiek, żeby angażować się w scam i kasy ma w opór przez twórczość literacką, ale pożyjemy zobaczymy

14.06.2026 11:16
RoyPremium
2.2
5
odpowiedz
RoyPremium
36
Konsul

Inquerion ale czemu tak negatywnie? Jakie masz powody, żeby od razu wchodzić i jebać, na coś o czym się jeszcze w ogóle nie ma pojęcia?

14.06.2026 13:53
2.3
1
odpowiedz
dobaczenko
70
Konsul

RoyPremium A czemu pozytywnie? Bo świat to takie miłe miejsce?

14.06.2026 22:01
tynwar
2.4
2
odpowiedz
tynwar
104
Legend

RoyPremium ot ludzie lubią narzekać dla zasady, narzekanie wszystko co polskie jest dziś bardzo modne.

14.06.2026 11:12
marcinbvb
3
1
odpowiedz
marcinbvb
168
Generał

Sapkowski ma świat który idealnie nadaje się na gry, ale kompletnie go nie interesują, a ten za to grami się interesuje, ma na to pomysł, ale za bardzo nie ma z czego tych gier zrobić😂

14.06.2026 11:57
4
odpowiedz
6 odpowiedzi
Gosen
180
Generał

Straszny grafoman. Wizjonerskie pomysły, ale czytać tych jego potworków się zupełnie nie da.

14.06.2026 12:53
4.1
2
odpowiedz
Alacer
138
Konsul

Gosen No tak. Grafoman. Człowiek, który uzyskał przydomek "dziecko" Lema.

14.06.2026 18:40
elathir
4.2
1
odpowiedz
elathir
125
Czymże jest nuda?

Gosen I temu zgarnia branżowe nagrody jak leci.

Akurat ja podziwiam jego zabawę językiem, dopasowanie go do dzieła czy nawet kontekstu. Jeden z nielicznych autorów, który mi się nie przejadł po którejś książce.

14.06.2026 18:42
Diabeł z Caroc
4.3
5
odpowiedz
Diabeł z Caroc
15
Pretorianin

Gosen Powieści hermetyczne, ale grafomanem to może go nazwać tylko totalny ignorant, grafoman to Pilipiuk i reszta stada z Fabryki Słów, jak i 90% rynku fantasy

post wyedytowany przez Diabeł z Caroc 2026-06-14 18:44:42
14.06.2026 22:33
4.4
odpowiedz
Gosen
180
Generał

Alacer To już gwestia gustu, Lem mnie nudzi, z polskich tylko Zajdel mi się podoba, a Dukaja przyznam że kompletnie nie rozumiem, ale on to robi specjalnie. Odbijam się od wszystkiego, tylko Czarne Oceany mi weszły, ale też przez pół książki nie wiedziałem co się dzieje.

14.06.2026 23:45
4.5
1
odpowiedz
Alacer
138
Konsul

Gosen Ale to, że nie rozumiesz nie znaczy, że to grafomaństwo. Wręcz daleko do tego. Ja chłonę każą prozę spod jego pióra jaką tylko raczy wydać. Szkoda, że od dawna już nic nowego nie wydał.
Zajdla też bardzo lubię ale Dukaj to inna liga.

15.06.2026 10:45
elathir
4.6
2
odpowiedz
elathir
125
Czymże jest nuda?

Gosen ale grafomaństwo nie nie złożone historie, skomplikowane światy itd. a niska jakość artystyczna lub słaby warsztat autora. A ani jednego ani drugiego Dukajowi zarzucić nie można. I tak nie są to książki dla każdego, bo trzeba lubić złożone i unikatowe światy, długie monologi i książki skupione bardziej na analizie świata, społeczeństwa, predykcjach rozwoju kultury niż wartkiej akcji.

To nie jest dla każdego. Ale nazywanie go grafomanem to niezrozumienie co to określenie oznacza, bo pod względem kreatywności i warsztatu Dukaj to najwyższa liga. Można go określić nudnym, rozwlekłym (ja tak nie uważam, ale rozumiem, że ktoś może) ale na pewno nie grafomanem.

To mój ulubiony żyjący polski pisarz i top 3 żyjących pisarzy w ogóle obecnie (opinia oczywiście całkowicie subiektywna).

post wyedytowany przez elathir 2026-06-15 10:47:14
14.06.2026 14:30
WeCreateWorlds
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
WeCreateWorlds
15
Konsul

Z pewnością świetnie się go słucha jako publicysty. Ciekawie diagnozuje stan świata, w którym żyjemy i trafnie analizuje czemu jesteśmy w tym miejscu, gdzie jesteśmy. Podam przykład - kwestia rozwoju pisma w cywilizacji chińskiej i europejskiej a możliwość stworzenia maszyny drukarskiej - ten mały detal mógł mieć kolosalne znaczenie dla dominacji Europy nad światem wchodu w późnym średniowieczu i szybszym wejściu w okres rewolucji przemysłowej. Niewiele osób patrzy na historię w ten sposób, co Dukaj.

Beletrystyka to jednak co innego, tworzy się ją z innych pobudek i dla innych celów. Niekoniecznie będą z myśli Dukaja dobre gry.
Chociaż do budowy pewnych ogólnych założeń światotwórczych Dukaj wydaje mi się bardzo dobrym twórcą.

Czy taki eksperyment wyjdzie - zerknijcie np. na Gamedeck wg twórczości Marcina Przybyłka.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-06-14 14:30:49
14.06.2026 18:44
elathir
5.1
odpowiedz
elathir
125
Czymże jest nuda?

WeCreateWorlds tylko, że Gamedeck jako książka wcale mnie nie porwał i nie zrobił na mnie szczególnego wrażenia (nie zrobił też jakiegoś złego, ale nie czekałem wcale na kolejne książki z uniwersum), gdzie światy Dukaja są naprawdę wyjątkowe.

Choc jak dla mnie najlepiej na ekranizację czy grę nadawałyby się książki z serii Wojny algorytmów Cholewy. Świetne następstwo dla produkcji w stylu Expanse. Dukaj ro raczej porywające światy niż same historie, głęboka analiz społeczna, trafne przewidywania. Uwielbiam jego twórczość, ale to raczej trochę cięższa literatura.

post wyedytowany przez elathir 2026-06-15 10:48:16
14.06.2026 19:10
WeCreateWorlds
5.2
odpowiedz
WeCreateWorlds
15
Konsul

elathir Niby tak, ale z dobrze napisanych książek, z nieco sztampowymi światami być może zrobiłoby się lepsze gry.
Tutaj pewnie gamedevovo kusić powinna nie Katedra tylko Lód albo Czarne Oceany, tylko że tej ostatniej Dukaj strasznie się wstydzi, więc pewnie nie byłby chętny.

Ja żałuję, że za Pana Lodowego Ogrodu Grzędowicza wzięło się akurat studio Mighty Coi. Studio, które wcale nie okazało się takie Mighty jak ma w nazwie ;)

14.06.2026 17:24
DexteR_66
6
odpowiedz
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

Jest Ganszyniec, to jestem w miarę spokojny.

14.06.2026 21:33
Korposzczurek
7
odpowiedz
Korposzczurek
53
Konsul

"Jacek Dukaj, jako pisarz, który również jest graczem, nie zamierza więc być biernym dawcą licencji." Czyli bierze kase z góry za licencję + % od sprzedaży jeśli jest jakimś udziałowcem firmy, nice :D A Sapka musze bronić za to, że sie nie wpierdziela między wódkę a zakąskę, nie udaje, że sie zna jednocześnie na grach i na pisaniu. I przy pierwszym wiedźminie pomagał redom radą, m.in zjechał ich za projekt mapy, którą poprawiono - ale kto by sie przejmował takimi odcieniami szarości :P

14.06.2026 21:45
WeCreateWorlds
8
odpowiedz
WeCreateWorlds
15
Konsul

Dukaj mówił, że najwićej gra w PoE. Hack & slasha w świecie Katedry jednak jakoś nie widzę :)

14.06.2026 22:27
xanat0s
9
1
odpowiedz
xanat0s
258
Wind of Change

W Wyborczej jest duży wywiad z Dukajem, gdzie też są poruszane wątki growe: https://wyborcza.biz/biznes/7,177150,32827898,dukaj-cyfrowi-ksiazeta-wierza-w-przesiadke-w-cyfrowe-zycie.html

Forum Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl