Komentarze do wiadomości: Heroes of Might and Magic: Olden Era ma datę premiery we wczesnym dostępie. Twórcy ogłosili wieści dla abonentów PC Game Pass

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
01.04.2026 16:27
Messerschmitt
1
4
odpowiedz
Messerschmitt
56
Pretorianin

Ktoś się orientuje czy jest jakakolwiek szansa na choćby drobną korektę kierunku artystycznego? Grafika prezentuje się nieco zbyt mobilkowo.

01.04.2026 16:41
1.1
2
odpowiedz
Blaadee
101
Pretorianin

Messerschmitt Tak, zrobili to w ostatnim beta patchu:
https://store.steampowered.com/news/app/3105440/view/499474120884356515?l=polish

Zmienili interface, a w opcjach będzie opcja zmiany nasycenia barw między 0 a 100%. W linku powyższym masz screeny przykładowe.

01.04.2026 16:54
Kwisatz_Haderach
1.2
6
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Ktos sie orientuje czy jest szansa na chocby drobna korekte krytyki kierunku artystycznego (ktory jest super i nie ma nic wspolnego z grami mobilnymi, bo nie ma wogole czegos takiego jak "kierunek artystyczny gry mobilnej")? Krytyka ta prezentuje sie nieco zbyt powtarzalnie i jestem pewny ze ktorys glupek z jutuby na premiere wymysli nowy buzzword do powtarzania.

Zrozumcie ze "wyglada jak moblika" NIC NIE ZNACZY. To nie jest (madra) krytyka. To powtarzanie glupot po pato-jutubie.

Zas juz calkowicie bez sensu jest pisanie o tym w kontekscie calosci kierunku artystycznego. Jaki "kierunek gry mobilnej"? Wtf?

ps. Gra wyglada slicznie i mega bajkowo, czyli tak jak powinna. I trojka tez wyglada slicznie i mega bajkowo, tylko w inny spoosb. Sa rozne bajki/basnie.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-01 16:55:55
01.04.2026 18:01
Messerschmitt
1.3
3
odpowiedz
Messerschmitt
56
Pretorianin

Kwisatz_Haderach Easy boy. Nigdzie nie piszę, że gra wygląda brzydko, ale choćby oświetlenie, w pewnym stopniu kolorystyka i styl UI przywodzą mi delikatnie na myśl vibe mobilek. Wystarczy spojrzeć na zamki. Tu idealnym przykładem jest nekropolia, która wygląda bardzo czysto, jest mocno oświetlona, całość ma zielony tint. Nie wygląda to źle, ale jednak dosyć wyraźnie odbiega od wspomnianej przez Ciebie trojki. Mam nadzieję, że trochę podregulują ten aspekt, dodadzą jakieś ślady upływu czasu i będzie mniej sterylnie. Natomiast UI wpisuje sie niestety w obecne trendy wizualne, a ja lubię takie w stylu herosków 3, starych Baldurów czy pillarsów. I co mi pan zrobisz? :). Ogólnie nie rozumiem napinki, bo w grę jako fan serii na bank zagram, jutuberów nie ogladam, ale nie wszystko musi mnie zachwycać

01.04.2026 18:02
Messerschmitt
1.4
odpowiedz
Messerschmitt
56
Pretorianin

Blaadee dzięki za info. Rzeczywiście, jest progres.

01.04.2026 19:11
1.5
3
odpowiedz
jutuper
21
Legionista

Messerschmitt Nie ma szans na korektę. Jedynym ratunkiem byłaby całkowita zmiana stylistyki, co wiąże się z wywaleniem 100% oprawy graficznej do kosza i robieniem jej całkiem od nowa, czyli nikt w to nie pójdzie. Żadne zmianianie kolorków, czy inne pudrowanie tego mobilnego gówna nie pomoże, a gra najpewniej skończy z recenzjami mixed 50%, gdzie połowa recenzji to będą negatywy z narzekaniem na niezjadliwą stylistykę, tak jak w połowie komentarzy pod dosłownie każdym materiałem z tej gry, odkąd tylko zaczęli je publikować. I bardzo dobrze, za obranie tak paskudnego stylu artystycznego należy im się wtopa.

post wyedytowany przez jutuper 2026-04-01 19:14:26
01.04.2026 19:23
1.6
4
odpowiedz
Kadrion
51
Pretorianin
Image

Kwisatz_Haderach też mnie zawsze zastanawia co to jest ten styl/kierunek gry mobilnej xD 

Messerschmitt  gdyby seria Heroes Of Might And Magic  wychodziła w dzisiejszych czasach, to jedynka byłaby nazywana "mobilnym gównem", dwójka byłaby zjechana tak samo, a trójka i kolejne części nigdy by nie powstały ;) Dla mnie Olden Era wygląda tak jak powinna wyglądać. W heroesy zacząłem grać jakoś niedługo po premierze jedynki, potem wyszła dwójka, która mnie kupiła m.in właśnie baśniową, bajkową stylistyką i jest to do dziś moja ulubiona część heroesów i dla mnie Olden Era to właśnie takie HoMM II, tylko we współczesnej oprawie graficznej. Ps. co powiesz o necropolis z H2? xD

01.04.2026 19:25
Kwisatz_Haderach
1.7
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying
Image

a gra najpewniej skończy z recenzjami mixed 50%

75-80/100 i wiekszosc negatywow wystawiona przez takich jutuperow podczas dwo godzinnego refund window i z czystej zawisci i wkurwu ze inni smia sie dobrze bawic.

Mark my words.

Potem bedzie roslo wraz z patchami i DLC.

Odbior dema byl wiecej niz dobry. CHyba nawet samych tworcow zaskoczyl, bo niestey bzyczenie vocal minority bylo dosc denerwujace.

Necropolis z Older Era ---> Jakby orki z LOTR mialy w zwyczaju budowac normalne miasta, to pewnie tak by wygladalo Minas Morgul City.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-01 19:30:35
01.04.2026 19:48
Kwisatz_Haderach
1.8
2
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying
Image

Doslownie grupa budynkow rozrzucona bez ladu i skladu na plaskowyzu. Liczba uzytych kolorow - 3. Wiekszosc budowli wyglada jak generyczne "lokalne rzymskie ruiny".
Jakby dzis cos takiego wyszlo to by zostalo zmiazdzone i oskarzenia o uzycie AI by sie sypaly na lewo i prawo.

NIe ma chyba gry pokrytej wieksza wastwa nostalgii niz HoMM3.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-01 20:06:04
01.04.2026 19:59
Messerschmitt
1.9
odpowiedz
Messerschmitt
56
Pretorianin

Kwisatz_Haderach Fakt, słabo to wygląda. Pomimo nostalgii

post wyedytowany przez Messerschmitt 2026-04-01 20:01:18
01.04.2026 20:08
Messerschmitt
1.10
1
odpowiedz
Messerschmitt
56
Pretorianin

Kadrion Powiem, że mi się podoba :). Jest mniej cmentarnie, ale też mocno inaczej niż w Olden Era. Poza tym uwielbiam grafikę 2d i vibe fantasy z lat 90tych, więc jestem biased. W ogóle, to mam wielki sentyment do dwójki, miała najlepszy klimacik, ale nie widziałem jej przeszło 20 lat i kompletnie nie pamiętałem jak się prezentują zamki. Aż sobie instalnę chyba.

01.04.2026 20:13
Kwisatz_Haderach
1.11
2
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Mnie sie tez ten z dwojki podoba. Vibe starych gierek to cos wspanialego. Doslownie fantasy strumien swiadomosci. ;)

Zgodze sie tez ze w Olden Era mogliby troche ten zielony tint stonowac. Niby go nie zauwazasz i jest klimatowy, ale jak o nim napisales to wali po oczach. ;P

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-01 22:47:42
02.04.2026 07:55
Silvaren
1.12
1
odpowiedz
Silvaren
10
Konsul

Wracam do dwójki od czasu do czasu, bo to moja ulubiona część pod względem klimatu. HoM&M zaczynało właśnie w baśniowej stylistyce, od której trójka mocno odeszła.

Zawsze mnie bawi, jak ktoś zarzuca tej czy innej grze, że wygląda jak mobilka. Nigdy nie mam takich skojarzeń, bo nie gram w gry mobilne. Skoro co niektórzy odpalają się jak psy Pawłowa ilekroć zobaczą coś bardziej kolorowego czy stylizowanego w kontekście grafiki, która nie sili się na realizm, to może za dużo grają w gry mobilne.

"Ty to chyba lubisz" xD

02.04.2026 04:08
2
odpowiedz
grabeck666
100
Senator

Ktoś wie czy hotseat już jest/będzie na premierę EA?

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl