Cóż to za kpiny z konkurencji, wszak KCD2 i Starfield na jednej liście to całkowicie zrozumiała selekcja.
Dobra lista.
wystawiając ocenę nie dal bym 10/10 dla Alex I Astro Bot, reszta to świetne gry które zasługują na takie wyróżnienie.
Starfield jest o wiele lepszy niż próbują nam zasugerować pseudo recenzenci. I co ważniejsze zmienia się cały czas w dobrym kierunku.
Sam Starfielda lubie, dobrze mi sie gralo przy premierze. Jednak skoro ciagle go zmieniaja ku lepszemu, a na start dostal 10, to teraz zasluguje na ile, 12/10 czy 13/10?
Starfield jest o wiele lepszy niż próbują nam zasugerować pseudo recenzenci.
Ale UV to pseudo recenzent (fan gier Beci a i tak ocenił na 8)? Czy wielu innych podchodzących rzeczowo do jej oceny i uzasadniający ją merytorycznie?
I tak, Starfield to nie jest totalny crap jaki sugeruje część youtubowej śmietanki, ale czy jest gra wychodząca po poziom średni? Na premiere na pewno nie była, był to po prostu solidny średniak z mocnymi i słabymi stronami, ale definitywnie nie gra wybitna.
Czy ja wiem?
Pamiętaj, ze 90% recenzentów oceniających gry w skali 1-10 używa jej jako skali punktowej a nie ocenowej. Co to znaczy, otóż tłumaczenie jej na skalę ocen szkolnych:
1-3,5 - 1
4 - 2-
4,5 - 2
5 - 2+
5,5 - 3-
6 - 3
6,5 - 3+
7 - 4-
7,5 - 4
8 - 4+
8,5 - 5-
9 - 5
9,5 - 5+
10 -6
Stąd nawet na GOLu oceny poniżej 5 miały oznaczanie czerwone.
Tak wiec szkolna czwórka plus od fana danego dewelopera i ich gameplayloopu to oznacza dobrą grę dla fanów i solidnego średniaka dla reszty, bo można odjąć oczko i będzie 4-. Moim zdanie jest to właśnie gra na takie 4- albo 3+.
Jeżeli chodzi o skalę oceniania to dla mnie to bardziej skala procentowa, 10 ma gra która dla mnie w 100% spełniła warunek że bawiłem się w nią świetnie, przez znaczny okres czasu, miałem ochotę ją skończyć i wrócić do niej ponownie. I tyle.
Nie bawię się do końca w jakieś techniczne czy artystyczne "pierdy", bo każdy ma innego PC czy konsolę, u wielu ludzi gra wygląda inaczej i chodzi inaczej. Jak gram w PC w 4K i mogę spokojnie powiedzieć że w zasadzie wszystkie nowe gry AAA wyglądają i działają u mnie bardzo dobrze, więc to jest racaj mniej wazny dla mnie aspekt.
No oceny graczy na steam są dość surowe, gra nie ma 60% pozytywnych, więc do dobrej grze ciężko tutaj mówić a co dopiero o wybitnej. Więc to nie jest kwestia uprzedzonych recenzentów, bo raczej wielu recenzentów dalo tutaj ciała wystawiając wysokie oceny bez argumentacji sensownej (stąd oskarżenia o pozytywne recenzje za wczesny dostęp).
Gra bardzo dobra oraz wybitna to taka, co której gracze i recenzenci są zgodni, jak BG3 a nie taka, gdzie wychwala ja tylko część recenzentów i pewna grupa miłośników wśród graczy.
Wy się lepiej wytłumaczcie czemu daliście tak wysokie oceny DA:I i Skyrimowi skoro te gierki są bardzo przeciętne ;v
Na temat Skyrim szkoda sobie szczepić języka bo to z pewnością jedna z ważniejszych gier w całej historii grania i tak jest nawet jak tobie się nie podoba :)
Ale mogę ci powiedzieć o DA:I. Zrobiłem 12 lat temu mapy i opis przejścia do tej gry na mój serwis i po tym okresie, po tych wszystkich latach, jak teraz wejdę do statystyk oglądalności to widzę że nawet teraz w chwili gdy to piszę ludzie to przeglądają, to samo z filmami na YT. Dla mnie to że po tylu latach widzę znaczące zainteresowanie tematem nawet na moim małym serwisie oznacza że gra ta jest wyróżniająca się.
DA:I jak i Skyrim są wyjątkowymi grami pod wieloma względami,
Tak, są wyjątkowymi grami, jak się gra w nie to sie cholernie nudzi xD Te gry są najbardziej przereklamowymi grami jeśli chodzi o cprg
I mój gust odnośnie gier nie ma tu znaczenia, te gry są bardzo przeciętne same w sobie
Alyx najbardziej z nich wszystkich zasługuje na dziesiątkę