Ja bym się najbardziej cieszył, gdyby do tej wersji HD z 2015 roku dodali oba dodatki, bo uważam, że tamten remaster jest graficznie w porządku, zwłaszcza w wyższych rozdzielczościach. Jest oczywiście sposób, żeby zagrać w dodatki z assetami z tego remastera (VCMI), ale assety stworzone z myślą o dodatkach pozostają w niskiej rozdzielczości i kontrastują z tymi ulepszonymi. Remake graficznie wygląda kiepsko (z wyjątkiem miast), choć pod względem mechanik na pewno się obroni, bo to ma być w sumie ta sama gra. Może jeszcze poprawią ten plastik i plastelinę. Zobaczymy. Być może zagram z samej ciekawości pomimo bardzo negatywnego pierwszego wrażenia, ale wiele zależy tu od ceny.
iwie się bo to wygląda jak popierdółka mobilna, lub gra sprzed 15 lat. A po Old Era i masie innych gier w tym SofC czy Heroes of Science and Fiction jest miejsce na takie gry i 2 D, niż koszmarne 3 D które zestarzeje się szybciutko
Podzieliła to mało powiedziane. Ludzie drą łacha z tej nowej ''wiernie'' odtworzonej wersji.
Piątkę to bym jeszcze widzial w takim odświeżeniu, ale Trójka? Powinna pozostać w 2D spritach. Ten kolorowy styl artystyczny H3 po prostu nie pasuje do oprawy 3D.
To już czwórkę mogliby zremakować, bo oryginał zestarzał się okrutnie, a jest ciekawa mechanicznie, a trójka to potrzebowała tylko podbicia tekstur i usprawnień UI. Tyle. Ten fanowski concept w linku to dosłownie wszystko to co Ubisoft powinien zrobić.
Nie wierze, że po ponad 10 latach, Ubi ponownie spróbował wskrzesić H3 i ponownie tak tragicznie przestrzelił.
Szkoda, szczególnie że pewnie porażka finansowa tego remaku może zaprzepaścić szanse na remake Piątki, która by lepiej wyglądała w takim stylu i odbiór byłby inny.
Dauny drugi raz zabierają się za tą samą grę. Nigdy nie potrafili zrobić żadnej dobrej części. Teraz psują stare. Sprzedaliby tą markę w cholerę.
Jak dla mnie to kompletny bez sens i już o tym pisałem w innym poście. Ubisoft które powierzyło prace Unfrozen by zrobili jak najbardziej zbliżone Hirołsy do trójki i wyszło im bardzo fajnie, a gra się świetnie rozwija nadal we wczesnym dostępie i ma już miliony fanów! Więc o co chodzi jak nie o kasę pod upadający Ubi? Bo innego wyjaśnienia nie widzę.
Dla mnie są dwie grupy fanów.
Jedni którzy lubią tę serię i są otwarci na nowości - tym się może nawet spodoba.
Drudzy to tacy, którzy utknęli w przeszłości - co by nie wyszło i jak dobre by nie było to będą narzekać i grać dalej w HoMM3... i pod nich niestety nie ma co robić nowych gier, bo zwyczajnie ich po prostu nie da się zadowolić.
Tak czy siak - dla mnie niech tą grę robią - nowi gracze, czy Ci bardziej otwarci na coś innego (lub to samo, tylko ładniejsze) skorzystają... a Ci zakochani fanatycznie w trzeciej części niech sobie w nią grają dalej - jest dostępna, jest masa modów - nikt wam nie broni siedzieć dalej w tej samej grze.
Dlaczego oni po prostu nie zrobili z tego remaku lub nawet remaster Heroes V? To bardziej pasuje do piątki i wygląda jak piątka. Gdyby tak zrobiono właśnie z tą częścią i oczywiście gdyby lepiej wyglądało, to wydaje mi się, że nie byłoby problemu. Ja nie jestem zamknięty na remake trójki, a nawet pyłem podjarany jak przeczytałem przecieki, ale to co zobaczyłem to po prostu wstyd. Moim zdaniem grafika Heroes III nie zestarzeje się nawet za 50 lat, a ten "remake" ma już w tym momencie grafikę sprzed dwóch generacji.
Gracze serii HoMM zawsze byli podzieleni i od niepamiętnych czasów żarli się o wygląd kolejnych cześci, bardziej lub mniej udanych spod szyldu Ubi. No ale jak to mawiają, karawana jedzie dalej.
Grafika na razie średnio mnie przekonuje, szczególnie modele jednostek wyglądają trochę zbyt plastikowo. Mam nadzieję, że do premiery jeszcze sporo poprawią.
Najważniejsze jednak, żeby nie kombinowali za bardzo z samą rozgrywką. Jeśli zachowają klimat i mechaniki oryginału, a poprawią tylko wygodę gry i kilka przestarzałych elementów, to taki remake jak najbardziej ma sens.