Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Gracze znaleźli sposób na plagę gier od AI. Ta wtyczka szybko pokazuje, czy twórców wspomagała sztuczna inteligencja

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
16.06.2026 20:01
Khebeln!
4
13
odpowiedz
Khebeln!
23
Centurion

Typowe polowanie na czarownice czes druga.... Dla mnie mie ma znaczenia tak dlugo jak gra jest drobra. AI czy nie. To jest narzedzie jak kazde inne.

16.06.2026 18:21
1
5
odpowiedz
DeltiX
51
Pretorianin

To jest duży problem, bo AI nie jest czarno-białe i pewnie każdy z nas gdzie indziej stawia pewne granice. Dla mnie tą granicą jest moment gdy zawartość gry - tzn fabuła, pomysły, modele, środowisko itd jest generowane. Za to fajnie by było zobaczyć kompana, npc sterowanego przez coś bardziej zaawansowanego.

16.06.2026 18:21
1
5
odpowiedz
DeltiX
51
Pretorianin

To jest duży problem, bo AI nie jest czarno-białe i pewnie każdy z nas gdzie indziej stawia pewne granice. Dla mnie tą granicą jest moment gdy zawartość gry - tzn fabuła, pomysły, modele, środowisko itd jest generowane. Za to fajnie by było zobaczyć kompana, npc sterowanego przez coś bardziej zaawansowanego.

16.06.2026 18:36
1.1
1
odpowiedz
specterv
6
Legionista

DeltiX Czy ja wiem? AI z dobrymi instrukcjami raczej nie napisałoby takiego slopu jak wiele fabuł w grach AAA.

16.06.2026 18:50
Kwiliniosz
1.2
1
odpowiedz
Kwiliniosz
85
Generał

DeltiX Wyobrażasz sobie ile trzeba by było postawić centrów danych, żeby obsługiwać npc sterowanych przez ejaj w dziesiątkach/setkach gier na setkach tysięcy/milionach urządzeń jednocześnie?

16.06.2026 19:32
1.3
odpowiedz
pawel1812
82
Generał

Kwiliniosz
W zasadzie NPC w każdej grze od 30-40lat są napędzane przez AI... Kwestia nazewnictwa... Więc ciężko jest rozpoznać, w którym miejscu jest granica. Bo to AI sprzed 30-40 lat trochę się różniło od tego co mamy dzisiaj jako LLM albo inne technologie w tym stylu.
W większości gier, AI stoi na poziomie sprzed 20 lat... Są wyjątki, jak Arc Raiders, gdzie AI jest deko lepsze, czy kilka gier uznawanych za lepsze...
LLMa nie ma sensu ładować do gry, ale bardziej rozbudowane AI by się w wielu przypadkach zdało. Niestety rozbudowane AI to nie jest coś, czym łatwo zareklamować grę, szczególnie dzisiaj. Bo nie widać go na pierwszy rzut oka. Pewnie GTA6 dostaniemy coś lepszego, bo tam mają budżety na wszystko i silnik, który mogą sobie w stronę rozbudowanego AI popchnąć. Oczywiście AI w GTA6 będzie celowo ogłupione, bo zbyt mądre by nie pasowało do gry...
Co w tym kierunku powoli idzie, ale niestety przy drożejącej produkcji gier, częśc studiów postanowi zaoszczędzić na tym aspekcie (a to błąd). -> oszczędność na tym aspekcie jest duża, bo im bardziej rozbudowane AI tym łatwiej o bugi w zachowaniu NPC i tym dłużej trzeba gre testować...

16.06.2026 20:02
Khebeln!
1.4
odpowiedz
Khebeln!
23
Centurion

Kwiliniosz Mniej niz myslisz, to jest mozliwe do zrobienia nawet na twoim pc. Symulacja i tego typu rzeczy byly robione w grach od wiekow.

16.06.2026 22:02
1.5
1
odpowiedz
damian_gracz
8
Chorąży

DeltiX Nie rozumiem dlaczego np. fabuła stworzona przez AI to miałaby być jakakolwiek granica. Przecież AI może być kreatywniejsze od niejednego studia produkującego gry. Chodzi o jakieś zasady czy ocb? Dla mnie jak gra byłaby dobra to może być stworzona przez AI od początku do końca.

17.06.2026 11:19
1.6
odpowiedz
DeltiX
51
Pretorianin

damian_gracz Totalnie tracę zainteresowanie. To jak oglądanie pojedynku dwóch ai w jakąś grę. Zawsze wybiorę zawodnika, a nie ai oraz tak samo zawsze wybiorę scenarzystę, a nie ai. Po prostu ta druga opcja jest do bólu nudna, nawet jeżeli będzie super graczem, super scenarzysta, super reżyserem, czy czymkolwiek. To jak pójście na piwo z czatbotem 😃

17.06.2026 15:50
1.7
odpowiedz
damian_gracz
8
Chorąży

DeltiX Spoko, jeden lubi drugi tamto. Normalna rzecz. Ale...

To jak oglądanie pojedynku dwóch ai w jakąś grę

jeśli choć troche interesujesz się szachami to koniecznie musisz sprawdzić jakieś partie między AlphaZero a Stockfishem. To jest wirtuozja szachów i świetnie się to ogląda.

16.06.2026 19:21
2
3
odpowiedz
Hakim
261
Senator

Od generowania czegokolwiek przez AI nie ma już ucieczki. Ale jest różnica miedzy wspomaganiem się czy instruowaniem co ma AI robić wg pomysłu autora, a generowaniem całości na podstawie wątłych instrukcji.

Ja widzę małe światełko w tunelu AI slop. Ludzie z fantastycznymi pomysłami, którzy wielu rzeczy programistycznie czy graficznie nie są w stanie wykonać na zadowalającym poziomie, a nie mają funduszy na zatrudnianie specjalistów, czy po prostu nie chcą tego robić, jest to ich hobby albo zwyczajnie bardzo powoli im to idzie. Ale chcą po prostu stworzyć swoją grę marzeń.
I to mogą być małe dzieła sztuki. Ale czy one się przebiją w masie szamba, które powstanie w międzyczasie? Tutaj może być problem.

Nie oszukujmy się, już każdy pisze dzisiaj z pomocą AI. Nawet jeśli ta AI tylko szuka błędów, robi refaktor kodu, concept arty, przykładowe grafiki, placeholdery muzyczne, panele zarządzania, czy jakieś żmudne, powtarzalne i łatwe do automatyzacji monotonne czynności.
No może jeszcze nie tykają jej ci, co nie są świadomi jak zaawansowanymi są już dzisiaj te modele.

16.06.2026 19:29
baltazar1908
3
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
baltazar1908
47
Senator

Każdy deweloper gamedev będzie z AI korzystał w większym lub mniejszym stopniu i my na to żadnego wpływu nie mamy. Mi osobiście aż tak to nie przeszkadza lepiej, żeby AI było używane w grach niż w broni masowego rażenia, bo tam nie ma „replaya” ani kontynuacji.

17.06.2026 05:36
3.1
1
odpowiedz
Felo74
138
Konsul

baltazar1908 To jest najśmieszniejsze. Zaraz ta inkwizycja antyAI nie będzie miała dosłownie żadnych gier do zagrania.

17.06.2026 14:49
baltazar1908
3.2
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Felo74 Niech ta inkwizycja pilnuje rzeczy ważnniejszych niż placz nad AI w grach.

16.06.2026 20:01
Khebeln!
4
13
odpowiedz
Khebeln!
23
Centurion

Typowe polowanie na czarownice czes druga.... Dla mnie mie ma znaczenia tak dlugo jak gra jest drobra. AI czy nie. To jest narzedzie jak kazde inne.

16.06.2026 21:31
Saturator
5
4
odpowiedz
Saturator
2
Legionista

Wykorzystywanie wtyczki która za ciebie przeczyta cały opis gry i po krótce napisze czy używa ona AI jest tak ironiczne że aż śmiechłem

16.06.2026 21:43
6
2
odpowiedz
Moooras
144
Generał

Ktoś korzysta ze Steama z poziomu przeglądarki?

16.06.2026 22:14
sonn
7
1
odpowiedz
1 odpowiedź
sonn
97
Lubię gry!

Naprawdę to komuś przeszkadza?

16.06.2026 22:42
DarthMadara
7.1
1
odpowiedz
DarthMadara
5
Konsul

sonn Płaczki anty AI się rzucili xD
Zobaczymy czy gdyby oni pozakładali studia tworzących gry czy by też tak bohatersko nie stosowali AI. xD
Na pewno, na pewno xD Tak, tak.
Skończyli by bankructwem.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-06-16 22:43:37
16.06.2026 22:41
DarthMadara
8
2
odpowiedz
DarthMadara
5
Konsul

By się nie po....ali.
AI jest narzędziem, tak samo jak oprogramowanie graficzne - jakoś nie widzę płaczów np. w animacji że nikt nie rysuje klatka po klatce ruchu tylko robi to komputerowo, ani że nikt nie przepisuje ręcznie książek, tylko drukuje je drukarka.

Fakt jest taki - jest narzędzie ułatwiające życie, to czemu z niego nie korzystać?
Bo co? W imię jakieś nie wiem ideologii? By grafikom i muzykom nie było przykro?
Bądźmy poważni, dopóki AI się opłaca to będzie stosowane, a będzie opłacać, bo żaden lepszy grafik czy muzyk nie będzie robił poniżej stawki minimalnej. Ci gracze powinni dorosnąć.

Wiadomo że AI Slop jest wszędzie, ale to nie wina AI że to powstaje, tylko ludzi bez kompletnych kompetencji by to sensownie używać.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-06-16 22:44:51
17.06.2026 05:35
9
4
odpowiedz
Felo74
138
Konsul

W dupie to mam czy ktoś korzysta z AI. Dla mnie liczy się tylko czy gra jest dobra.

17.06.2026 10:08
Wrzesień
👍
10
odpowiedz
2 odpowiedzi
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Kawał dobrej wtyczki.

17.06.2026 11:19
sonn
10.1
odpowiedz
sonn
97
Lubię gry!

Wrzesień 🤣🤐😡😡🤯

17.06.2026 18:50
Wrzesień
10.2
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

sonn 😂🔞😴🙉👹🙃

17.06.2026 11:27
11
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
sabaru
38
Senator

Ludzie narzekają że jest coraz więcej filmików, muzyki czy nawet samego tekstu tworzonego przez te całe algorytmy AI, a tu widzę że w przypadku gier ten trend jeszcze się nie przejadł i co niektórym to nie przeszkadza, a nawet popierają. Ciekawe co będzie jak za kilka lat może jedna na 20 gier nie będzie miała generowanego kodu czy grafik w ten sposób. Czy też to tak będzie w tedy pasować.

post wyedytowany przez sabaru 2026-06-17 11:30:39
17.06.2026 12:05
sonn
11.1
1
odpowiedz
sonn
97
Lubię gry!

sabaru Jak gra dobra to czemu nie?

17.06.2026 19:16
11.2
odpowiedz
sabaru
38
Senator

sonn dobra gra zrobiona przy pomocy AI? To tak jak w przypadku tych filmików czy muzyki. Może na początku wyjdzie jakaś ale później to będzie gorsze niż te wszystkie plagaty robione przez innych twórców.

17.06.2026 19:22
sonn
11.3
odpowiedz
sonn
97
Lubię gry!

sabaru Wszystko zależy jak tego użyjesz. Wierzę że to zmieni moje życie jako twórcy i jeszcze o mnie usłyszycie. Będę pionierem wielkich tytułów z wykorzystaniem AI. Wielkich w sensie historycznie dobrych i legendarnych nie pokroju GTA VI. Taką wielką grą dla mnie jest np Stardew Valley.

17.06.2026 22:56
11.4
odpowiedz
sabaru
38
Senator

sonn przecież jak ktoś używa takiego generatora to nie może się podpisać że jest twórcą, np. danej gry. On jedynie co zrobił to przykładowo skopiował skrypt z jednego miejsca w drugie. Do tego nie wiadomo, do końca czy nawet ten generator też tego nie skopiował z jakiegoś innego źródła jedynie coś tam drobnego zmieniająć.

18.06.2026 07:10
sonn
11.5
odpowiedz
sonn
97
Lubię gry!

sabaru 😂😂😅 XD nie wiesz o czym piszesz, ale ok. Pożyjemy zobaczymy.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl