Komentarze do wiadomości: Gracze wydają się pewni, że nowe RPG akcji od polskiego wydawcy nie będzie tytułem ekskluzywnym Epic Games Store

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
17.02.2026 09:53
Drzesaru
1
1
odpowiedz
Drzesaru
83
Konsul

Nie rozumiem po co oni w ogóle dalej idą w tą ekskluzywność? Czy taki Alan Wake 2, o którym były informacje, że sobie nie radzi finansowo między innymi ze względu na brak premiery na Steam na siebie w końcu zarobił? Mi się Lords of the Fallen (2023) bardzo podobało. Miało trochę problemów, ale to nadal najlepszy soulslike nie od FromSoftware w jaki grałem (choć jeszcze nie grałem w Lies of P, a Wukong bardziej zaliczam jako slasher). Jeśli chodzi o ekskluzywność na inne platformy, to jestem cierpliwy. Na Hitmana 3 czekałem rok, a na Crasha 4 3 lata, więc i na Lords of the Fallen 2 (3) też poczekam.

17.02.2026 10:25
Araneus357
1.1
Araneus357
63
Scourge of Hell

Alan Wake 2 został sfinansowany przez Epic Games, bez tego gra najpewniej nigdy by nie powstała. To jest inny przypadek niż wykupienie wyłączności jak w przypadku Hitmana 3.

17.02.2026 10:40
1.2
Inquerion
53
Generał

Drzesaru Epic daje grubą kasę (miliony) za ekskluzywność na Epicu. Nawet za roczną.

Bez tej kasy wiele gier by się nigdy nie zwróciło. Nie każdy ma miliardy na marketing jak CDPR czy Rockstar aby się przebić, a warunki na rynku gamingowe są bardzo trudne; rocznie wychodzi już 25k gier na samym Steamie. Sam znam dobre tytuły które wyszły na Steamie ale się średnio sprzedały mimo dobrej jakości bo kasy na agresywny marketing nie było np. Jagged Alliance 3.

17.02.2026 10:56
1.3
2
ramirezrem
63
Pretorianin

Drzesaru Dla mnie to jest chore, że ktoś nie chce kupić gry bo jest na Epic zamiast Steam. To tak jakby produkt którym jesteś zainteresowany był w biedronce, ale czekasz aż będziesz w Lidlu bo biedronki nie lubisz... Paranoja

17.02.2026 11:29
dzl
1.4
5
dzl
120
John Yakuza

ramirezrem To ja posługując się tą samą analogią. Po co jechać kilkanaście kilometrów do zaszczurzonej Biedronki po jedną rzecz jak pod ręką jest Lidl. 

To w interesie Twórcy jest dotrzeć do gracza, nie odwrotnie, bo gracz ma po prostu alternatywy.

17.02.2026 11:30
dzl
1.5
1
dzl
120
John Yakuza

dzl I najlepsze by było gdyby każde gry wychodziły wszędzie. Ktoś chce kupić na steam, kupi na steam, na epiku, kupi na epiku, gogu, etc.

17.02.2026 11:53
1.6
3
ramirezrem
63
Pretorianin

dzl zła analogia, bo steam i epic są tak samo pod ręką. Więc to tak jakby biedronka i lidl stały obok siebie, koło Twojego domu i nie idziesz kupić tego co chcesz bo jest tylko w biedronce a nie lidlu. Paranoja i tyle

17.02.2026 12:11
Drzesaru
1.7
2
Drzesaru
83
Konsul

Araneus357 A to dzięki za info, bo nie wiedziałem.
Inquerion Kasa od epica to jedno, ale w te gry ktoś musi też grać, aby była popularna przez co się jeszcze bardziej sprzeda.
ramirezrem Trochę głupie porównanie, bo do lidla i biedronki możesz wejść bez zakładania konta. Jest wiele graczy takich jak ja, którzy czują się na Steamie jak w domu, budują swoją bibliotekę, personalizują profil pod dane gry, zdobywają poziom i piszą recenzje. Tu może bardziej pasowałoby porównanie do obecnego miejsca zamieszkania, w którym dobrze się czujesz, i które masz zagospodarowane od wielu lat (Steam) oraz pustostanu, który trzeba od nowa zagospodarować od zera i do tego ma mniejszą ilość pomieszczeń (epic). Ile można mieć tych różnych kont na różne platformy? Konkurencja jest ok, ale ja jednak zostaje na Steam.

17.02.2026 12:12
1.8
4
Lysy3881
14
Legionista

ramirezrem Ale Steam czy Epic to nie sklep, do którego tylko wchodzisz, bierzesz gry i wychodzisz. To jest sprzedawca, którego za każdym razem zapraszasz do siebie do domu, a on za jednorazową opłatą pozwala ci uruchamiać gry. Słabe, ale dlatego ludzie korzystają np. z GOG-a i z instalatorów offline. Ale wracając do meritum - sprzedawca Steam jest fajniejszy: mówisz mu, jakie mody chcesz, a on ci je instaluje. Ma kopie poradników stworzonych przez graczy, ich dyskusje na temat gry, dostęp do wielu twoich znajomych i tysiąc więcej rzeczy. Więc jeśli już, to wolę zaprosić tego sprzedawcę Steama i nic dziwnego, że zaczyna mnie denerwować sprzedawca Epica, gdy zaczyna płacić twórcom gier, żeby przestali udostępniać gry sprzedawcy Steama albo GOG-a. Bo gdy chcę zagrać w jakąś ekskluzywną dla tej platformy grę, to teraz jestem zmuszony czekać albo zacząć zapraszać sprzedawcę Epica.

Na szczęście w dzisiejszych czasach i tak najlepiej poczekać i kupić grę po roku łatania i wydawania dodatkowego contentu, bo kupując grę w dniu premiery, w większości przypadków kupujesz jakiś niedokończony, zbugowany syf. A gier jest i tak tyle, że musiałbyś być bezrobotny i grać przez 15 godzin dziennie, żeby nadrobić wszystkie zaległości, już nie mówiąc o grach, w które można grać i grać, jeśli ktoś lubi roguelike'i albo strategie.

post wyedytowany przez Lysy3881 2026-02-17 12:26:13
17.02.2026 14:02
darkhulk
1.9
1
darkhulk
58
Pretorianin

ramirezrem Ale wiesz że epic oprócz gier nic innego nie oferuje, nawet nie masz listy znajomych do wspólnego grania czy dzielenia się biblioteką. 
I twój przykład z biedronką czy lidlem nie jest dobrym porównaniem, bardziej by pasowało co za różnica czy kupujesz z dowozem na glovo czy innym Uber eats, sklep jako budynek/miejsce gdzie trzeba iść nie ma tu sensu przytaczać.

19.02.2026 22:19
1.10
CyberKiller
6
Legionista

ramirezrem tylko że EGS jest tylko marketem, a Steam ogromną galeria handlową z miejscem na eventy artystyczne, kinem, food courtem i masz mocną grupę znajomych których tam spotkasz. Jeśli tylko chcesz kupić grę to EGS może być do rozważenia, ale jak chcesz cokolwiek więcej na około tej gry, to nie ma alternatyw.

17.02.2026 12:07
2
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
Cyberfan
63
Pretorianin

Co za czasy, żeby gracze mieli problem z kliknięciem ikonki Epic (zamiast Steam) na pulpicie żeby odpalić gierkę...

17.02.2026 12:46
2.1
5
Szark
18
Legionista

Cyberfan Co to za czasy, żeby wydawcy mieli problem z wrzuceniem gry na wszystkie platformy i na siłę kazali nam ściągać kolejne launchery.

17.02.2026 13:00
2.2
1
Cyberfan
63
Pretorianin

Szark takie, że gdyby nie Epic, to lords of the fallen 2 prawdopodobnie by nie powstało. Epic wyłożył dużą kasę na produkcję gry. Wolałbyś poświęcić grę, kosztem kliknięcia innej ikonki na pulpicie żeby ją włączyć?

17.02.2026 13:05
Herr Pietrus
2.3
1
Herr Pietrus
242
Jestę Grifterę

W przypadku kolejnego sztampowego soulslike'a to żadna starta. Poprzedni nie zarobił? Nikt inny nie chciał inwestować?

17.02.2026 13:49
darkhulk
2.4
darkhulk
58
Pretorianin

Cyberfan Wracaj do swojego Goga bo tam gry siem posiada XD Bo plik exe to dzisiaj wyznacznik zwycięstwa i bycia frajerem po prostu

17.02.2026 15:34
2.5
2
Noblesavage
8
Legionista

Cyberfan no może i by dwójka nie powstała, gdzie wady?

17.02.2026 15:52
2.6
Cyberfan
63
Pretorianin

Noblesavage  ano tam, że niektórym ludziom ta gra mogłaby się podobać?

17.02.2026 13:06
Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu
3

Wszystko jedno, byle działało nie gorzej.

17.02.2026 14:52
4
5
odpowiedz
TheFrediPL
117
Generał

Przecież dawanie gry tylko na epicku to kopanie sobie grobu.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl