Komentarze do wiadomości: Gracze wydają się pewni, że nowe RPG akcji od polskiego wydawcy nie będzie tytułem ekskluzywnym Epic Games Store

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
17.02.2026 09:53
Drzesaru
1
odpowiedz
Drzesaru
81
Konsul

Nie rozumiem po co oni w ogóle dalej idą w tą ekskluzywność? Czy taki Alan Wake 2, o którym były informacje, że sobie nie radzi finansowo między innymi ze względu na brak premiery na Steam na siebie w końcu zarobił? Mi się Lords of the Fallen (2023) bardzo podobało. Miało trochę problemów, ale to nadal najlepszy soulslike nie od FromSoftware w jaki grałem (choć jeszcze nie grałem w Lies of P, a Wukong bardziej zaliczam jako slasher). Jeśli chodzi o ekskluzywność na inne platformy, to jestem cierpliwy. Na Hitmana 3 czekałem rok, a na Crasha 4 3 lata, więc i na Lords of the Fallen 2 (3) też poczekam.

17.02.2026 10:25
Araneus357
1.1
Araneus357
61
Scourge of Hell

Alan Wake 2 został sfinansowany przez Epic Games, bez tego gra najpewniej nigdy by nie powstała. To jest inny przypadek niż wykupienie wyłączności jak w przypadku Hitmana 3.

17.02.2026 10:40
1.2
Inquerion
51
Generał

Drzesaru Epic daje grubą kasę (miliony) za ekskluzywność na Epicu. Nawet za roczną.

Bez tej kasy wiele gier by się nigdy nie zwróciło. Nie każdy ma miliardy na marketing jak CDPR czy Rockstar aby się przebić, a warunki na rynku gamingowe są bardzo trudne; rocznie wychodzi już 25k gier na samym Steamie. Sam znam dobre tytuły które wyszły na Steamie ale się średnio sprzedały mimo dobrej jakości bo kasy na agresywny marketing nie było np. Jagged Alliance 3.

17.02.2026 10:56
1.3
1
ramirezrem
61
Pretorianin

Drzesaru Dla mnie to jest chore, że ktoś nie chce kupić gry bo jest na Epic zamiast Steam. To tak jakby produkt którym jesteś zainteresowany był w biedronce, ale czekasz aż będziesz w Lidlu bo biedronki nie lubisz... Paranoja

17.02.2026 11:29
dzl
1.4
dzl
118
John Yakuza

ramirezrem To ja posługując się tą samą analogią. Po co jechać kilkanaście kilometrów do zaszczurzonej Biedronki po jedną rzecz jak pod ręką jest Lidl. 

To w interesie Twórcy jest dotrzeć do gracza, nie odwrotnie, bo gracz ma po prostu alternatywy.

17.02.2026 11:30
dzl
1.5
dzl
118
John Yakuza

dzl I najlepsze by było gdyby każde gry wychodziły wszędzie. Ktoś chce kupić na steam, kupi na steam, na epiku, kupi na epiku, gogu, etc.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl