Komentarze do wiadomości: Gracze PlayStation zaczynają migracje na PC? Takie głosy są co raz częstsze

Forum PlayStation
Dodaj komentarz
02.07.2026 14:36
1
odpowiedz
BlackTone
54
Generał

"Star Wars: Galaxy Racer – na Steamie i sklepie Xboxa gra kosztuje niecałe 160 zł, podczas gdy w PS Store prawie 300 zł."

To jest błąd wydawcy bo gra ma ustaloną cenę wszędzie w europie na 59 euro tylko nie w Polsce

"To zmieni się od 2028 roku, gdy Sony będzie miało pełną kontrolę nad cenami wydawanych gier oraz częstotliwością wyprzedaży. W teorii najgłośniejsze premiery nie będą przeceniane przez kilkanaście miesięcy, ponieważ firma będzie liczyła na FOMO graczy."

Nie nie będzie miało bo wciąż Amazon i inne sklepy z grami będą sprzedawać gry Sony w pudełkach tylko z kodem zamiast płyty i one wciaż będą decydować o cenach w ich sklepach

"Mogą jedynie liczyć na to, że firma nie podejmie decyzji podobnej do tej dotyczącej usunięcia 551 filmów z kont graczy."

A co ma piernik do wiatraka, Sony na PSN store jest właścicielem licencji tylko wydanych przez siebie gier, cała reszta należy do innych wydawców i oni decydują o licencjach

post wyedytowany przez BlackTone 2026-07-02 14:39:09
02.07.2026 15:30
1.1
odpowiedz
Robak82
48
Chorąży

BlackTone "A co ma piernik do wiatraka, Sony na PSN store jest właścicielem licencji tylko wydanych przez siebie gier, cała reszta należy do innych wydawców i oni decydują o licencjach"

Gry po latach potrafią być okrajane np: z muzyki lub być cenzurowane, mając płytę zawsze ma się dostęp do oryginału. Również remastery powodują że ze sklepu znikają poprzednie wersje. Jeśli wziąć pod uwagę że gry to rodzaj sztuki to warto zawsze mieć dostęp do tego co "artysta" miał na myśli w danej "epoce".

02.07.2026 14:44
2
1
odpowiedz
1 odpowiedź
robertoV
26
Generał

Nie nie będzie miało bo wciąż Amazon i inne sklepy z grami będą sprzedawać gry Sony w pudełkach tylko z kodem zamiast płyty i one wciaż będą decydować o cenach w ich sklepach

Już widzę jak sprzedają poniżej ceny w PSN albo na allegro pojawią się ładnie "zaklejone" pudełka z wykorzystanym kodem.

02.07.2026 15:31
2.1
odpowiedz
BlackTone
54
Generał

robertoV A w czym im przeszkadzają im ceny PSN? Amazon kupuje od Sony określoną ilość towaru za określoną i to od nich zależy za ile go opchną

02.07.2026 14:59
3
4
odpowiedz
KmP900
47
Centurion

Proszę nie narzekać. Brak płyt? Ale chociaż online jest płatne 😏.

02.07.2026 15:02
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
katai-iwa
71
Legend

Przesiadają się na spzręt, który praktycznie ma gry w pełni cyfrowe.

02.07.2026 15:06
4.1
2
odpowiedz
KmP900
47
Centurion

katai-iwa Ale jest konkurencja, a nie monopol

02.07.2026 15:22
4.2
4
odpowiedz
JakisChlop
20
Centurion

katai-iwa skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? 🤣 A tak poważnie, to na PC masz 50 razy lepiej niż na konsoli, bo masz granie online za free, tanie klucze do gier, mody, fixy robione przez fanów, fora dyskusyjne z twórcami gier (na Steam) i inne takie 👍 I żeby nie było, to sam mam PS4, ale końcem końców wolę grać na PC, bo nikt mi nie będzie narzucał, że 30 fps i więcej nie włączysz lub te koślawo działające 60 fps w wielu grach na PS5. Jako gracze musimy wybierać to, gdzie nam wygodnie, skoro na nic więcej nie mamy wpływu, bo inni kupują po swojemu i psują całość. Gry pudełkowe umierają na konsolach głównie przez to, że ponad 80% ludzi kupuje cyfrę, więc prędzej czy później to musiało się tak skończyć.

02.07.2026 15:08
5
odpowiedz
sabaru
37
Senator

Ja tak zrobiłem jak wchodziła następna generacja czyli ps4 i xbox one. Stwierdziłem że to jest już za drogi interes. W tedy też był szum że gry coraz droższe. Do tego xbox one dostał płatny online co przesądziło o rezygnacji z grania na konsoli. Teraz widzę że nie ma czego żałować.

post wyedytowany przez sabaru 2026-07-02 15:11:11
02.07.2026 15:12
Wrzesień
6
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Dziwnym nie jest. Ja jestem zdeklarowanym konsolowcem, ale jak widzę ceny kilkuletnich gier na pc i w psstore to sam sobie myślę "kurde, ale fajnie tam mają w tym pecetowie".

02.07.2026 15:29
6.1
odpowiedz
BlackTone
54
Generał

Wrzesień Bo co na konsolach to nie ma już przecen?

02.07.2026 15:40
Wrzesień
6.2
odpowiedz
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Są, a o co chodzi?

02.07.2026 15:14
7
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Jedrulez
1
Legionista

Steam, GoG, Epic Games, sklep EA, sklep Ubi, sklep Rockstara i pewnie kilka innych. Do tego sklepy z kluczami.
Wersje pudełkowe (jeżeli już jakieś wyjdą) czasami lepiej wykonane i ciekawiej zaprojektowane, niż te z konsol.

vs

PSN z systemem podbijania ceny dla ludzi, którzy kupili dużo gier. Gry często w domyślnie wyższych cenach, niż na PC.
Zwykłe plastikowe smutne pudełka bez niczego w środku.

02.07.2026 15:32
7.1
odpowiedz
BlackTone
54
Generał

Jedrulez "PSN z systemem podbijania ceny dla ludzi, którzy kupili dużo gier." Bzdura, bo taki system nie istnieje

post wyedytowany przez BlackTone 2026-07-02 15:32:34
02.07.2026 15:42
7.2
odpowiedz
Jedrulez
1
Legionista

BlackTone Wierzę, że nie czepiasz się mojej definicji tego systemu dynamicznych cen, gdyż dokładnie taki byłby finalny efekt takiego mechanizmu. Tym bardziej, gdy PSN będzie jedynym dostępnym sklepem na PS6 i Sony na pewno to wykorzysta.

Zakładam, że newsy i artykuły na ten temat okazały się błędne i w ogóle nie ma żadnego systemu dynamicznych cen? I tu mnie poprawiasz?

02.07.2026 15:15
Angemona
8
odpowiedz
1 odpowiedź
Angemona
99
Generał

Co ciekawe gry w PS Store są zwykle droższe od gier w sklepie Xboxa.

02.07.2026 15:29
8.1
odpowiedz
BlackTone
54
Generał

Angemona Przykłady?

02.07.2026 15:15
9
4
odpowiedz
PeaceLaMista
0
Junior

Każdy kto wolał by mieć jakiś wybór i nie jest totalnie zblacktonowany na $ony powinen rozważyć przejście na PC. Nie jest idealnie wiadomo, ale przynajmniej kilka sklepów do wyboru i kluczykownie w ostateczności. Zawsze jakaś konkurencja a nie monopol jak na P$N.

02.07.2026 15:38
Krysrudy
10
1
odpowiedz
Krysrudy
11
Chorąży

Witajcie w naszej dużej rodzinie Pc- miejsce jeszcze jest czekamy na was z otwartymi rękami😊🌞. Im więcej nas będzie to będziemy silniejsi ot wielkich korporacji ze dymamy ich wielkim lukiem już pokazujecie palec Sony

02.07.2026 16:12
11
odpowiedz
Zigdris
123
Pretorianin

Dotychczas grałem tylko na PS5, a komputer stał odłogiem. Chyba trzeba się będzie z nim zacząć powoli przepraszać.

Forum Forum PlayStation
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl