"Star Wars: Galaxy Racer – na Steamie i sklepie Xboxa gra kosztuje niecałe 160 zł, podczas gdy w PS Store prawie 300 zł."
To jest błąd wydawcy bo gra ma ustaloną cenę wszędzie w europie na 59 euro tylko nie w Polsce
"To zmieni się od 2028 roku, gdy Sony będzie miało pełną kontrolę nad cenami wydawanych gier oraz częstotliwością wyprzedaży. W teorii najgłośniejsze premiery nie będą przeceniane przez kilkanaście miesięcy, ponieważ firma będzie liczyła na FOMO graczy."
Nie nie będzie miało bo wciąż Amazon i inne sklepy z grami będą sprzedawać gry Sony w pudełkach tylko z kodem zamiast płyty i one wciaż będą decydować o cenach w ich sklepach
"Mogą jedynie liczyć na to, że firma nie podejmie decyzji podobnej do tej dotyczącej usunięcia 551 filmów z kont graczy."
A co ma piernik do wiatraka, Sony na PSN store jest właścicielem licencji tylko wydanych przez siebie gier, cała reszta należy do innych wydawców i oni decydują o licencjach
Gry po latach potrafią być okrajane np: z muzyki lub być cenzurowane, mając płytę zawsze ma się dostęp do oryginału. Również remastery powodują że ze sklepu znikają poprzednie wersje. Jeśli wziąć pod uwagę że gry to rodzaj sztuki to warto zawsze mieć dostęp do tego co "artysta" miał na myśli w danej "epoce".
Nie nie będzie miało bo wciąż Amazon i inne sklepy z grami będą sprzedawać gry Sony w pudełkach tylko z kodem zamiast płyty i one wciaż będą decydować o cenach w ich sklepach
Już widzę jak sprzedają poniżej ceny w PSN albo na allegro pojawią się ładnie "zaklejone" pudełka z wykorzystanym kodem.
Przesiadają się na spzręt, który praktycznie ma gry w pełni cyfrowe.
Ja tak zrobiłem jak wchodziła następna generacja czyli ps4 i xbox one. Stwierdziłem że to jest już za drogi interes. W tedy też był szum że gry coraz droższe. Do tego xbox one dostał płatny online co przesądziło o rezygnacji z grania na konsoli. Teraz widzę że nie ma czego żałować.
Dziwnym nie jest. Ja jestem zdeklarowanym konsolowcem, ale jak widzę ceny kilkuletnich gier na pc i w psstore to sam sobie myślę "kurde, ale fajnie tam mają w tym pecetowie".
Steam, GoG, Epic Games, sklep EA, sklep Ubi, sklep Rockstara i pewnie kilka innych. Do tego sklepy z kluczami.
Wersje pudełkowe (jeżeli już jakieś wyjdą) czasami lepiej wykonane i ciekawiej zaprojektowane, niż te z konsol.
vs
PSN z systemem podbijania ceny dla ludzi, którzy kupili dużo gier. Gry często w domyślnie wyższych cenach, niż na PC.
Zwykłe plastikowe smutne pudełka bez niczego w środku.
Zakładam, że newsy i artykuły na ten temat okazały się błędne i w ogóle nie ma żadnego systemu dynamicznych cen? I tu mnie poprawiasz?
Każdy kto wolał by mieć jakiś wybór i nie jest totalnie zblacktonowany na $ony powinen rozważyć przejście na PC. Nie jest idealnie wiadomo, ale przynajmniej kilka sklepów do wyboru i kluczykownie w ostateczności. Zawsze jakaś konkurencja a nie monopol jak na P$N.
Witajcie w naszej dużej rodzinie Pc- miejsce jeszcze jest czekamy na was z otwartymi rękami😊🌞. Im więcej nas będzie to będziemy silniejsi ot wielkich korporacji ze dymamy ich wielkim lukiem już pokazujecie palec Sony
Dotychczas grałem tylko na PS5, a komputer stał odłogiem. Chyba trzeba się będzie z nim zacząć powoli przepraszać.