Proszę nie narzekać. Brak płyt? Ale chociaż online jest płatne 😏.
Gracze PlayStation zaczynają migracje na PC
Witamy was z otwartymi ramionami, drodzy przyjaciele!
Steam, GoG, Epic Games, sklep EA, sklep Ubi, sklep Rockstara i pewnie kilka innych. Do tego sklepy z kluczami.
Wersje pudełkowe (jeżeli już jakieś wyjdą) czasami lepiej wykonane i ciekawiej zaprojektowane, niż te z konsol.
vs
PSN z systemem podbijania ceny dla ludzi, którzy kupili dużo gier. Gry często w domyślnie wyższych cenach, niż na PC.
Zwykłe plastikowe smutne pudełka bez niczego w środku.
Witajcie w naszej dużej rodzinie Pc- miejsce jeszcze jest czekamy na was z otwartymi rękami😊🌞. Im więcej nas będzie to będziemy silniejsi ot wielkich korporacji ze dymamy ich wielkim lukiem już pokazujecie palec Sony
"Star Wars: Galaxy Racer – na Steamie i sklepie Xboxa gra kosztuje niecałe 160 zł, podczas gdy w PS Store prawie 300 zł."
To jest błąd wydawcy bo gra ma ustaloną cenę wszędzie w europie na 59 euro tylko nie w Polsce
"To zmieni się od 2028 roku, gdy Sony będzie miało pełną kontrolę nad cenami wydawanych gier oraz częstotliwością wyprzedaży. W teorii najgłośniejsze premiery nie będą przeceniane przez kilkanaście miesięcy, ponieważ firma będzie liczyła na FOMO graczy."
Nie nie będzie miało bo wciąż Amazon i inne sklepy z grami będą sprzedawać gry Sony w pudełkach tylko z kodem zamiast płyty i one wciaż będą decydować o cenach w ich sklepach
"Mogą jedynie liczyć na to, że firma nie podejmie decyzji podobnej do tej dotyczącej usunięcia 551 filmów z kont graczy."
A co ma piernik do wiatraka, Sony na PSN store jest właścicielem licencji tylko wydanych przez siebie gier, cała reszta należy do innych wydawców i oni decydują o licencjach
Gry po latach potrafią być okrajane np: z muzyki lub być cenzurowane, mając płytę zawsze ma się dostęp do oryginału. Również remastery powodują że ze sklepu znikają poprzednie wersje. Jeśli wziąć pod uwagę że gry to rodzaj sztuki to warto zawsze mieć dostęp do tego co "artysta" miał na myśli w danej "epoce".
Nie nie będzie miało bo wciąż Amazon i inne sklepy z grami będą sprzedawać gry Sony w pudełkach tylko z kodem zamiast płyty i one wciaż będą decydować o cenach w ich sklepach
Już widzę jak sprzedają poniżej ceny w PSN albo na allegro pojawią się ładnie "zaklejone" pudełka z wykorzystanym kodem.
Proszę nie narzekać. Brak płyt? Ale chociaż online jest płatne 😏.
Przesiadają się na spzręt, który praktycznie ma gry w pełni cyfrowe.
No to chyba ja nie istnieje, bo mam więcej gier na samym GOGu i Epicu jak na Steam. Do tego jakieś sporadyczne tytuły bez lancherów czy z Ubi czy BattleNet czy z EA. To nie jest wybór?
Poza tym gierki kupione może 50-70% taniej jak na na PS Store (nawet po promocjach).
Pomijam już biblioteka Siwtcha.
PS. Rozważam jeszcze mimo wszystko nadzieję dla PSa, bo chociaż multi mają płatne 😂😂
Jeżeli innym graczom wycofanie się z pudełek nie przeszkadza to ok, no mi przeszkadza więc dla mnie migracja na pc jest najlepszym wyborem bo za tym pójdą same benefity poza oczywiście ceną początkową samego pc co i tak długoterminowo będzie dla moich finansów lepszym rozwiązaniem ze względu na dużo niższe ceny gier bo ceny na ps store to jest absurd.
Ja tak zrobiłem jak wchodziła następna generacja czyli ps4 i xbox one. Stwierdziłem że to jest już za drogi interes. W tedy też był szum że gry coraz droższe. Do tego xbox one dostał płatny online co przesądziło o rezygnacji z grania na konsoli. Teraz widzę że nie ma czego żałować.
Dziwnym nie jest. Ja jestem zdeklarowanym konsolowcem, ale jak widzę ceny kilkuletnich gier na pc i w psstore to sam sobie myślę "kurde, ale fajnie tam mają w tym pecetowie".
Ja akurat jestem Januszem wypatrującym przecen w psstore. Dlatego żałuję, że nie są takie jak na pc.
Rolę przecen na PS pełni obecnie rynek używek, to tam kupujesz taniej, lub odsprzedajesz by koniec końców zminimalizować cenę. To jest filar tańszego grania na konsolach a nie promocje w PSN.
Steam, GoG, Epic Games, sklep EA, sklep Ubi, sklep Rockstara i pewnie kilka innych. Do tego sklepy z kluczami.
Wersje pudełkowe (jeżeli już jakieś wyjdą) czasami lepiej wykonane i ciekawiej zaprojektowane, niż te z konsol.
vs
PSN z systemem podbijania ceny dla ludzi, którzy kupili dużo gier. Gry często w domyślnie wyższych cenach, niż na PC.
Zwykłe plastikowe smutne pudełka bez niczego w środku.
Zakładam, że newsy i artykuły na ten temat okazały się błędne i w ogóle nie ma żadnego systemu dynamicznych cen? I tu mnie poprawiasz?
= Cena promocyjna zostanie indywidualnie podwyższona.
Witajcie w naszej dużej rodzinie Pc- miejsce jeszcze jest czekamy na was z otwartymi rękami😊🌞. Im więcej nas będzie to będziemy silniejsi ot wielkich korporacji ze dymamy ich wielkim lukiem już pokazujecie palec Sony
Dotychczas grałem tylko na PS5, a komputer stał odłogiem. Chyba trzeba się będzie z nim zacząć powoli przepraszać.
Ty mówisz, że laptop do grania za 1000 euro jest spoko, a dla konsolowca zapowiedź zapłacenia za konsolę 999 dolarów to już bardzo zła wiadomość.
Do konsoli nie tylko sama konsole potrzebujesz, i nagle wcale nie jest tak tanio.
Witamy was z otwartymi ramionami, drodzy przyjaciele!
Nie ma sensu grać na PlayStation. Przy Sony trzymało mnie tylko to że były pudełka i kiedyś dobre exy.
Obecnie:
- Zapowiedziany brak pudełek
- Pełny monopol PS Store i ceny z kosmosu.
- Praktycznie brak dobrych exów.
- Płatne granie online.
- Wsparcie techniczne Sony nie istnieje (ostatnio była słynna akcja z kradzieżą konta, gdzie Sony olało sprawę). Ukradną wam konto i stracicie wszystko.
- Antykonsumenckie praktyki jak usuwanie zakupionych rzeczy z biblioteki.
Przechodzę na PC, gdzie przynajmniej Steam jest przyjazny graczom i jest jeszcze Gog, gdzie mogę pobrać grę, zrobić sobie kopię zapasową i grać offline.
Żeby chociaż obiecali klientom w zamian wyprzedaże i promocje.
To wtedy pal licho te płyty. Kto chce oszczędzać to odczeka jak wielu z nas na PC.
Nie potrzebuje żadnych porysowanych używek ani grania na premierę
Zabawne jak jednym ruchem Sony sprawiło, że po 8 latach siedzenia na konsolach i zebraniu ponad 200 pudełek na X360, XOne, Series X, PS4 i PS5 mam ochotę wrócić na PC. Tak na PC są tylko cyfrówki ale wybór jest przeogromny. Mam Epic na którym często gry mam tańsze poprzez system nagród i zwrotów X% kwoty którą płacę. Mam GOG'a na którym dostaję 100% gry z instalką offline, którą mogę sobie zgrać na zewnętrzny HDD. Dostęp do Steam, gdzie jest masa promek i wreszcie dostęp do keyshopów, gdzie gry są często 30-40% tańsze niż na steam w dniu premiery.
PS5 Pro jest moim ostatnim PlayStation i dla mnie ta platforma jest obecnie martwa. Teraz trochę inaczej można patrzeć też na Xbox Helix i ten jego quziPC. Tym bardziej ciekawi mnie czym to będzie i jaki dostęp udostępni w kwestii platform PCtowych. Czy będzie tylko MS Store czy coś więcej. No ale nawet sam MS Store jest lepszy niż PS Store bo na MS Store można sobie kupić klucz dużo taniej.
Miałem już na kupce odłożoną sporą część kwoty na nową generację konsol no i ta kupka sobie przejdzie prawdopodobnie na upgrade PCta. Póki co nie muszę go robić bo wszystko działa, a kupka będzie się powiększać więc za jakiś czas sobie coś machnę fajnego :)
PC ma wiele wad, ale jest otwarte a przez to istnieje na nim konkurencja. Poza tym jak masz PC do grania to też można wykorzystać go do pracy. Jeśli PS6 będzie kosztować te 1000$ to nie wiem komu będzie się opłacało wydawać tyle pieniędzy tylko na pudełko do samego grania na którym w dldatku jesteś więźniem ekosystemu $ONY.
Wystarczy zobaczyć cenę samego RTX 5070ti/5080 (bo przecież AMD to zło) by brać konsole za 1000$ i całować za ten gest w raczki.

Ja zrobiłem migracje ale niecały miesiąc temu. Gdzieś kiedyś już pisałem od wprowadzenia odpinanego napędu że przy PS6 prawdopodobnie nie będzie już wydań fizycznych i miałem rację. Konsola sprzedana bo wysokie ceny, mierne gry w tej generacji i ich ilość skutecznie mnie zniechęciły. Teraz już się utwierdziłem, że dobrze zrobiłem a kasę włożyłem w ulepszenie PC. Wolę GOG/Steam itd od PSN.

Rockstar ogłasza, że GTA VI będzie tylko w wersji cyfrowej, dochodzi do newsów mówiących o tym, że Sony usuwa z kont użytkowników zakupione przez nich filmy, Sony ogłasza zakończenie wsparcia dla nośników fizycznych oraz zamknięcie PS Store na PS3 - timing tych wszystkich ogłoszeń jest tak wygodny, że aż komiczny, a jak się jeszcze przypomni E3 te 13 lat temu to już w ogóle odpala się karuzela śmiechu :D
W ogóle jak to było? Wkładam płytę i gram nie martwiąc się o wymagania? Czyt. kupuję 5-letnią grę w sklepie Sony za pełną cenę (bo nigdzie indziej nie mogę) ciesząc się przy 28 klatkach bez trybu performance :D Dobry plan!
Zapraszam do pecetowa moi drodzy - wszystkiego jest więcej, fajniej i taniej.
Via Tenor
Niestety taka decyzja Sony to była jedna z najgorszych wiadomości, jakie czytałem w moim życiu.
Witajcie w naszym gronie PC! Witamy was z otwartymi ramionami! 😊
Co prawda na PC są tylko gry cyfrowe, ale za to są dużo lepsze promocji, mnóstwo darmówki (od Epic Games, GOG, STEAM), mody, spolszczenie lub inne tłumaczenie, DARMOWE multi, oraz mnóstwo korzyści. No, sklep GOG oferuje mnóstwo gry w trybie DRM-free. Po prostu PC oferuje dużo więcej, czego Sony może tylko się powstydzić i pozazdrościć. Nawet konsola XBOX jest lepsza alternatywna.
Jak ktoś tęskni za gry pudełkowe, to mamy Nintendo Switch 2.
No, można zrobić mini-komputer PC, by przypomnieć konsola i podłączyć gamepad i gotowy. Tym bardziej, że nowa konsola Sony i XBOX coraz bardziej przypomina PC, ale oferuje dużo mniej.
Ale pożyjemy i zobaczymy. Jeśli migracja na PC będzie tak wielka, to Sony zauważy i przestraszy się, a może zmieni zdanie co do rezygnacji z gry pudełkowe, tak jak powrót gry exclusive. Sony musi wycofać decyzji, inaczej niedługo czeka go tylko całkowita bankructwa i to nieunikniona, jeśli chodzi o sprzedaży konsoli.
Ja również wierny gracz na Playstation - wygoda (grania, siedzenia na kanapie i odpalania gier w parę chwil), cena, recyklingu gier, łatwość wymiany kontrolera (pad i leverless zmieniałem w parę chwil). Teraz kiedy PS nie ma tego co powodowało, że wybrałem go... za 3lata znów wróci do mnie PC i będę próbować zrobić swój Steam Machine na SteamOS czy Linuxie (Windows mnie nikt nie przekona do niego).
Przekonało mnie cytując "Brak napędu na płyty? Równie dobrze mogę przejść na peceta, gdzie nie muszę płacić za granie w sieci, są lepsze promki, łatwiej o zwrot kasy, no i mam dostęp do modów i piratów."
Także moja historia z Playstation skończy się na 5... no cóż jedynie można podziękować Sony, za to, że zmusza ludzi do powrotu do PC.
Mam nadzieję, że będą to migranci chociaż trochę zbliżeni kulturowo? W sensie, że jak na przykład włączą strzelankę to przejdą ją za pomocą klawiatury i myszy?
No bo wiecie, rynek PC sam jest w kryzysie, nie będziemy przyjmowali każdego jak leci, to już nie są czasy herzlich wilkommen. Ja wiem, że niektóre środowiska przyjmowałyby ich z otwartymi ramionami, a kto kim jest ustaliliby później, ale jednak nie chcę wzrostu cen, piractwa, rozrostu czarnego rynku, chcę bezpiecznej przyszłości dla mojej platformy, dlatego trzeba już teraz powiedzieć NIE nielegalnej imigracji.
Z tego co było zawsze mówione to Sony sprzedaje konsole po kosztach czy na granicy opłacalności bo odrabia na grach więc nie kalkulowało im się, że X % graczy kupiło sprzęt ale nigdy nie wydali 1 dolara, 1 złotego na gry.
Nie tylko to.
Dostałem również e-mail o treści:
"Cześć ...
Od lipca 2027 roku sklep PlayStation®Store zostanie zamknięty na PS3® i PS Vita w Twoim regionie."
Czyli mamy tylko rok na zakup gry cyfrowe dla PS3 i PS Vita, potem nie będzie już to możliwe.
Taka ciekawostka - oprócz rezygnacji z płyt, Sony zamyka sklep cyfrowy Play Station 3 i PS Vita - tak wiem, to stare konsole, tak wiem, mało kto już kupuje tam gry, mało też i graczy... ALE pokazuje to, co czeka w przyszłości właścicieli PS4 i PS5 - ich gry zostaną zamknięte jak tylko słupki w Excellu przestaną się zgadzać... i może to stać się znacznie szybciej niż w przypadku PS3 jeżeli Sony stanie się zbyt zachłanne.
jak ktoś patrzy głównie pod kątem ceny to i tak nie ma zadnego logicznego powodu zeby miec konsole zamiast PC.
na PC: kilka sklepów z grami ktore ze soba rywalizuja obnizkami cen
na konsoli: monopol psn
na pc: co tydzien darmówki z epic, co miesiac z amazona, do tego duzo dodatkowych ze steam czy gog
na konsoli: darmówka? co to?
na pc: granie przez siec? z kim tylko chcesz
na konsoli: u nas tez, ale musisz nam za to zapłacic (xDDD)
i teraz dochodzi handel płytkami, który na konsoli traci racje bytu.
Widać, że sytuacja jest poważna skoro Urumod dwoi się i troi, żeby tylko wybielić Sony i uspokoić sytuację :D
Z powodu rezygnacji z fizycznych nośników odwracają się od PS w stronę PC gdzie fizycznych nośników od dawna nie ma.
I dobrze, skoro dla graczy konsolowych wydania pudełkowe były tak ważne (choć ostatni raz miały sens w erze PS2/PS3) mimo że zbytnio tego po sprzedaży nie widać. Ale skoro ich firma ich tak wydymała i która ma ogromny wpływ na rynek razem z takim GTA VI, to idealny moment zafundować im spadek zysków o 90% aby poszli z torbami i przemienili się w wydawcę swoich gier na pecety. No i R* w przeciągu miesiąca ogłosi przyśpieszoną premierę na PC, bo macie teraz szansę pokazać co to znaczy głosować portfelem.
Ludzie kiedy są wkurzeni piszą różne rzeczy. A znając życie PS6 pobije jakieś rekordy, będzie się dobrze sprzedawać itd... Ludzie są jak flaga gdzie zawieje tam polecą. Pamiętajmy, że przez bierność graczy zabrano nam fizyczne gry na konsolach i PC.
Też przeskoczę z klikania w telewizor na grę w kąkuter. Jedyne wyjście przy takim stanie rzeczy. PS traci jakiekolwiek argumenty jakie miał. Bezsensem jest kupować 6.
Tak przejdą na PC gdzie od lat nie ma pudełek z płytami, a nawet jeśli płyta jest to i tak KAŻDA gra jest na stałe przypisywana do jakiegoś konta online.