Gry lipca 2026Ukochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Gracze Gothic Remake mieli tak bardzo dość frustrującej mechaniki, że postanowili się jej pozbyć z gry. Twórcy RPG mają dla nich jedną ważną radę

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
08.06.2026 20:05
11
20
odpowiedz
8 odpowiedzi
Wynclutch
1
Legionista

Jak widać po niektórych komentarzach, współczesny gracz nie jest przyzwyczajony do myślenia i najprostsze zagadki, go przerastają, bo nie da się obejrzeć poradnika na YT jak tę zagadkę rozwiązać. To jedna z najpopularniejszych zagadek, występująca w niemal każdej grze, która ma jakiś rodzaj łamigłówek. Jest oparta o Kostkę Rubika, tylko mocno spłycona, bo mamy kilka elementów.

08.06.2026 18:31
Weblion
1
13
odpowiedz
Weblion
9
Legionista

Ludzie zawsze gadają...

08.06.2026 19:14
6
8
odpowiedz
1 odpowiedź
szef69
1
Junior

Nie bez powodu gracze uznawani są za coś podludzkiego. Odrobina wysiłku/ruszenia głową i dostaje ataku paniki/popada w szał.

08.06.2026 19:33
7
7
odpowiedz
6 odpowiedzi
Graus
1
Junior

Masakra z niektórymi graczami. Od tego jest rozwijanie umiejętności beziego, nic dziwnego że bez nauczonego lepszego posługiwania się wytrychem mini gierka wydaje się "ciężka". Spoko że zrobili więcej niż w oryginale a nie lewo prawo i po zapamiętaniu kombinacji wczytanie gierki i wklepanie kombinacji bez straty wytrychów.

09.06.2026 09:04
Diabeł z Caroc
27
5
odpowiedz
Diabeł z Caroc
15
Pretorianin

Ale mnie śmieszą te "elity" z komentarzy, które tak ostentacyjnie się chwalą, że umieją rozwiązać zagadkę dla 6-latków i kurła, kiedyś to byli gracze XD A ja mam wielką nadzieję, że albo tę mechanikę zmienią/wywalą albo wzbogacą loot w skrzyniach, bo to się po prostu czasowo nie opłaca. Ostatnio zawartość jednej skrzyni poszła u Fiska za... 6 bryłek... Tymczasem dałem w ryj szkodnikom przy bramie NO i broń każdego poszła za 44 bryłki + reszta lootu (10-15 bryłek, czasem łuk warty jakieś 20 i szamka). Matematykę zostawiam Wam

08.06.2026 18:31
Weblion
1
13
odpowiedz
Weblion
9
Legionista

Ludzie zawsze gadają...

08.06.2026 18:35
Shadoukira
2
4
odpowiedz
5 odpowiedzi
Shadoukira
122
Chill Slayer

To fakt. Przesadzili trochę z tą mechaniką. Bez jakiegokolwiek szkolenia w zakresie otwierania zamków to jest walka z wiatrakami. Jak Bezi nauczy się otwierać zamki to jest o wiele lepiej, ale nadal niektóre zamki są tak trudne, że to jest prawdziwa zagadka logiczna. Np. aby otworzyć drzwi do pewnego miejsca prawidłowa kombinacja składała się aż z 32 ruchów... aby sekwencja była prawidłowa. I nie była to prosta kombinacja, bez pomocy internetu nie dałbym chyba rady.

Oczywiście nie każda skrzynka to problem, bo są i takie co otwierają się dosyć łatwo, ale nieco głupie jest to, że nawet te "proste" skrzynki mają 5 albo nawet 6 zapadek... nie widziałem chyba skrzynki, która miałaby tych zapadek mniej niż 4.

post wyedytowany przez Shadoukira 2026-06-08 18:37:48
08.06.2026 20:55
2.1
2
odpowiedz
Assassinek06
123
Generał

Shadoukira Ale tak chyba powinno być. Jak nie masz skilla to najtrudniejsze zamki są nie do przebycia tak jak najtrudniejszy przeciwnik do zabicia.

08.06.2026 21:22
Shadoukira
2.2
1
odpowiedz
Shadoukira
122
Chill Slayer

Assassinek06 Nie mam nic do samej mechaniki, ale po prostu mam odczucie, że wiele skrzynek jest po prostu nieproporcjonalnie za trudne, w porównaniu do tego co z nich dostajemy. W końcu wiadomo, że są miejsca, gdzie po prostu powinno być trudno się dostać czy wejść, ale aby drewniana skrzynka kopacza nr 4 w obozie miała 6 zapadek? Absurd...

09.06.2026 07:24
2.3
1
odpowiedz
Assassinek06
123
Generał

Shadoukira No ale nikt nie każe być złodziejem w tej grze. Nie musisz czyścić każdej skrzynki. A jeśli już chcesz być złodziejem to musisz ćwiczyć złodziejstwo. Jak podniesiesz skilla to tak jak w samej walce będzie łatwiej. Łatwiej "pokonasz" trudne skrzynie tak jak pokonujesz trudniejszych przeciwników.

post wyedytowany przez Assassinek06 2026-06-09 10:54:35
09.06.2026 13:49
Shadoukira
2.4
odpowiedz
Shadoukira
122
Chill Slayer

Assassinek06 Tyle że warto to robić, bo to są bryłki rudy do zarobienia, które następnie wydaje się na rozwój postaci czy lepszy pancerz itp.

Tak jak powiedziałem, jak dla mnie ta mechanika jest przesadzona np. wczoraj grałem w Gothica i rabowałem skrzynki w rezydencji Gomeza, w jednym pokoju (Kruka), było chyba z 10 skrzynek... oczywiście każda zamknięta. Skończyło się tak, że na samym otwieraniu skrzynek spędziłem około godziny... jak nie więcej. Co zarobiłem to moje, ale jednocześnie z 3 godzin grania aż godzina poszła na otwieranie skrzynek...

Ja ogólnie radzę sobie z otwieraniem zamków, jednak czasami jest to faktycznie bardzo trudne i czasochłonne. Czasami łapie się na tym, że po prostu już olewam chwilowo jakieś miejsce i go nie rabuje, bo mi się po prostu nie chce... a nie dlatego, że jest to zbyt trudne.

09.06.2026 21:12
2.5
odpowiedz
TheFrediPL
120
Generał

Assassinek06 jest łatwiej, ale nie zmienia to faktu że by otworzyc niektóre drzwi trzeba poświęcić godzine lub więcej.

08.06.2026 18:40
3
odpowiedz
drewnopalone
1
Junior

Mam najwyższy skill wykupiony jeżeli chodzi o otwieranie skrzynek i otwarłem już dosyć sporo, ale dalej mi się średnio ta mechanika podoba.
Są skrzynie jak już ktoś wspomniał, że w ogóle dalej nie daje rady otworzyć, a drugi problem to wszystkie skrzynki powinny zostać zmienione jeżeli chodzi o sam loot, bo jest on niezbyt dobrze zbalansowany pod względem trudności tego systemu a słabej nagrody.

08.06.2026 19:08
vanBolko
4
1
odpowiedz
vanBolko
70
Konsul

Czy twórcy do zestawu zaklęć w Gothic Remake dodali otwieranie zamków? To zaklęcie jest częścią systemu magii w Gothic 3 a Alkimia projektując rimejk uwzględniała zawartość wszystkich trzech części serii.

08.06.2026 19:11
5
4
odpowiedz
JakisChlop
21
Centurion

Gość mówi "czułem się tak głupio" a ja powiem tak: Czuł się po prostu prawdziwym sobą 🤣 Po to są fora, poradniki itp. aby się dowiedzieć, gdy czegoś nie wiemy. No, ale jak się czytać nie umie, nie chcę lub zwyczajnie nie ma się na tyle rozumu, żeby od niechcenia użyć bota z promptem "Sprawdź w sieci, jak łatwiej otwiera się zamki w Gothic Remake" to potem widzimy takie komentarze, że ktoś powinien stracić robotę za projekt mechaniki 😅

08.06.2026 19:14
6
8
odpowiedz
1 odpowiedź
szef69
1
Junior

Nie bez powodu gracze uznawani są za coś podludzkiego. Odrobina wysiłku/ruszenia głową i dostaje ataku paniki/popada w szał.

08.06.2026 21:03
Link
6.1
6
odpowiedz
Link
38
Senator

szef69 Ja bardzo lubię zagadki i wyzwanie, ale jak mamy powtarzać to samo 100-200 razy, to robi się męczące i upierdliwe. Tym bardziej, że w skrzynki są śmieci i słabe looty, a zagadki tak trudne. Więc rozumiem narzekanie graczy. 🤣

P.S. Widziałem filmik YouTube, jak ktoś otworzył zamek przez ponad 3 minut... Lol!

post wyedytowany przez Link 2026-06-08 21:04:11
08.06.2026 19:33
7
7
odpowiedz
6 odpowiedzi
Graus
1
Junior

Masakra z niektórymi graczami. Od tego jest rozwijanie umiejętności beziego, nic dziwnego że bez nauczonego lepszego posługiwania się wytrychem mini gierka wydaje się "ciężka". Spoko że zrobili więcej niż w oryginale a nie lewo prawo i po zapamiętaniu kombinacji wczytanie gierki i wklepanie kombinacji bez straty wytrychów.

08.06.2026 22:41
7.1
odpowiedz
Graus
1
Junior

Też aby nie było, pierwsze kilka razy fajnie, nowa mechanika, ciekawość jak to się robi itd. ale po dłuższym czasie może to być męczące takie siedzenie kilka minut przy skrzynce, a w środku jedna pochodnia i 5 bryłek rudy... ale to już inna kwestia i problem z balansem trudności skrzynki z atrakcyjnością lootu, a nie problem z samą mechaniką.

08.06.2026 23:41
prawdziwy
7.2
4
odpowiedz
prawdziwy
40
Konsul

Jakie kilka minut, naucz się mistrzostwa i już robi się łatwo i jedziesz szybciutko z odblokowaniem.

09.06.2026 01:00
7.3
1
odpowiedz
stud3nciq
93
Pretorianin

Graus

No ale teraz też można tak zrobić. Wystarczy wyczaić które zapadki są połączone (w przypadku gdy zaczynamy z paroma w skrajnym położeniu), zapamiętać, wczytać grę i jechać bez utraty wytrycha.

Tak naprawdę jedynym utrudnieniem jest połączenie więcej niż dwóch zapadek - wtedy dość trudno jest wyliczyć kolejne ruchy tak, aby ustawić je idealnie.

09.06.2026 21:11
7.4
odpowiedz
TheFrediPL
120
Generał

Graus to nagraj film i pokaż jak szybko otworzysz drzwi w zatopionym statku, lub do wieży obok cavalorna, albo np kraty w podziemiach zamku, bo system gdzie przeciętna osoba by coś otworzyć spędza godzine jest zły.

09.06.2026 22:11
7.5
odpowiedz
Dominick
3
Junior

Graus tu masz to samo zapisywanie/wczytywanie przy każdej skrzynce tylko więcej pierdolenia się z minigierką

10.06.2026 16:51
7.6
odpowiedz
Louxx
1
Junior

TheFrediPL Do drzwi w zatopionym statku masz klucz w jaskini na klifie. Do wieży obok Cavalorna da się wejść dachem i wyjść boczną ścianą, kraty w podziemiach zamku są ez, o ile mówimy o tych gdzie da się otworzyć otwieraniem zamków, bo są też kraty do których potrzebny jest klucz. Tam jest zespół In Extremo i dwie (chyba) niewolnice

08.06.2026 19:37
Valthiar
8
4
odpowiedz
Valthiar
50
Pretorianin

To jest po prostu skandal ! Nie dosyć, że skrzyni nie można otworzyć to jak już po godzinie się otworzy to w środku są jakieś śmieci !

08.06.2026 19:44
Szlugi12
9
odpowiedz
1 odpowiedź
Szlugi12
134
BABYMETAL

Za każdą otwartą skrzynie, powinno być nagroda gwarantowana 50 bryłek rudy chociaż i reszta gratów, a tak to się siedzi nad jedną skrzynią z 3-4 minuty a nagród o wartości 30 bryłek rudy, albo i nie.

post wyedytowany przez Szlugi12 2026-06-08 19:44:53
09.06.2026 22:17
9.1
odpowiedz
Dominick
3
Junior

Szlugi12 Oczywiście jeżeli nie złamiesz żadnego wytrycha jeszcze bo jeśli pójdzie kilak to jest jeszcze gorzej

08.06.2026 19:59
Crazy_Bambino
10
2
odpowiedz
Crazy_Bambino
53
Pretorianin

Nie lubie tej minigierki bo otwieranie zamków za jej pomocą trwa za długo, kilka minut na skrzynie kopacza w której jest 8 bryłek rudy, pochodnia i kubek wtf.

08.06.2026 20:05
11
20
odpowiedz
8 odpowiedzi
Wynclutch
1
Legionista

Jak widać po niektórych komentarzach, współczesny gracz nie jest przyzwyczajony do myślenia i najprostsze zagadki, go przerastają, bo nie da się obejrzeć poradnika na YT jak tę zagadkę rozwiązać. To jedna z najpopularniejszych zagadek, występująca w niemal każdej grze, która ma jakiś rodzaj łamigłówek. Jest oparta o Kostkę Rubika, tylko mocno spłycona, bo mamy kilka elementów.

08.06.2026 20:06
11.1
8
odpowiedz
Wynclutch
1
Legionista

Gracze mówią, że łamigłówka, gdzie trzeba ustawić w odpowiedniej kolejności elementy jest dla nich za trudna, przeraża, że współczesny gracz nie potrafi czegoś takiego ogarnąć. A podobno gry rozwijają takie rzeczy.
Gdyby Mario Bracia wyszło w tym roku, to procent ukończenia gry, byłby na chyba bardzo niskim poziomie, bo tylko starsi gracze ogarnęli by jak ukończyć ostatni poziom.

08.06.2026 20:16
11.2
9
odpowiedz
baleks89
35
Pretorianin

Wynclutch Tu nie chodzi o poziom trudności zagadki, a jej czasochłonność względem nagrody. Często trzeba posiedzieć z 3-4 minuty, by otworzyć skrzynkę, w której jest parę warzyw i wytrych. No sorry, to nie jest warte zachodu.

08.06.2026 20:32
11.3
4
odpowiedz
Wynclutch
1
Legionista

baleks89 Nie. W komentarzach z artykułu, tutaj jak i komentarzy pod poprzednim artykułem, ludzie piszą o poziomie trudności w kontekście, że nie ogarniali jak ta mechanika działa. Musieli poradniki na YT oglądać.
Dopiero teraz ze 2 komentarze ktoś napisał, że jemu przeszkadza czasochłonność.
Po to są umiejętności, które można nabyć, by szło to szybciej.

08.06.2026 23:09
Saturator
11.4
8
odpowiedz
Saturator
2
Legionista

Wynclutch "Kurła paczcie no jaki ja jestem MONDRY no patrzcie na mnie wszystkie interneciaki! Widzicie jaki ja MONDRY jestem? Zazdroście mi mojej MONDROŚCI w internecie, już! Jaki ja MONDRZEJSZY od was jestem wszystkich!"

09.06.2026 01:23
11.5
4
odpowiedz
TobiAlex
227
Legend

Wynclutch Piszesz bzdury. Współczesny gracz? Nie. Mam 50lat na karku, moją przygodę z komputerami zaczałem w wieku 10 lat otrzymując ZX81. To co piszesz, to nie żadne "nie przyzwyczajenie do myślenia" tylko po prostu zwyczajnie nie szanowanie czasu gracza! I wszystko byłoby ok, gdyby nie nagroda za otwieranie zamka.

09.06.2026 16:47
11.6
1
odpowiedz
Wynclutch
1
Legionista

TobiAlex Tak, bo jesteś alfą i omegą, która wyznacza cały świat growy. Przecież to o czym piszesz, to największa zaleta tego mechanizmu. Zaleta rodem ze starych gier, a nie współczesnych, gdzie gracz za zero wysiłku dostaje najlepsze rzeczy w grze.
To było dobre w starych grach, że gracz nie dostawał wszsytkiego zbyt łatwo. Tylko trzeba było najpierw wyuczyć się umiejętności...

09.06.2026 16:50
11.7
odpowiedz
Wynclutch
1
Legionista

... a potem ją wyszlifować. I wszystko byłoby ok, gdyby nie nagroda za otwieranie zamka. idealne podsumowanie współczesnych graczy. Nie, nie zawsze za duży wysiłek dostaniesz dobrą nagrodę - to najlepszy system nagród jaki istnieje. Kratyńskie jest podejście, że zawsze za trudną zagadkę dostaniesz najlepsze rzeczy. Tak nie działa świat, a w RPGach chodzi o odgrywanie roli.

09.06.2026 16:53
11.8
odpowiedz
Wynclutch
1
Legionista

Oczywiście, że to jest "nie przyzwyczajenie do myślenia", bo współczesny gracz chciałby tu i teraz wszytko, za minimum wysiłku.
A myślenie wymaga wysiłku. Przecież jakby twórcy wydawali do każdej gry DLC, które sprawiałoby, że wszystkie łamigłówki znikają, to były by to najlepiej sprzedające się DLC w historii. Wystarczy spojrzeć na Nexusmoda - najpopularniejsze mody, to te ułatwiające zagadki.

08.06.2026 20:16
MilornDiester
12
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
MilornDiester
59
Generał

Pojawił się też pierwszy reshade mający przywrócić oryginalną paletę barw.

Nie jest to jeszcze dokładnie to, ale liczę, że w dłuższym czasie społeczności uda się nadrobić ten najpoważniejszy mankament jakim jest kompletnie zepsute oświetlenie i kolorystyka.

Co ciekawe - obóz na Bagnie wygląda naprawdę dobrze i klimatycznie. Największy problem jest ze Starym Obozem i otwartą przestrzenią.

08.06.2026 21:53
12.1
odpowiedz
forzaroma
99
Konsul

MilornDiester No i fajnie, wydaje się, że rdzeń gry nie jest tak spieprzony, jak większość zakładała. Klimatycznie w wielu miejscach jest nieźle. Wlecą jakieś łatki i w lipcu wjeżdżam w Gothiczka :)

09.06.2026 09:50
MilornDiester
12.2
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

forzaroma Rdzeń nie, ale strona estetyczna niestety leży.

A przecież to odnowiona grafika miała być główną atrakcją...

Liczę na to, że gra stanie się szeroko modowalna bo nałożenie paru filtrów z kolorkami to jedno, ale tam by trzeba było pobawić się z teksturkami, oswietleniem, projektem niektórych przestrzeni.

Ale rdzeń jest ok. więc nie ma takiej tragedii jak myślałem i liczę, że przy aktywnym wsparciu studia i działaniach społeczności, uda się w najbliższych miesiącach i latach wydobyć pełnię gothikowości z tego remaku.

09.06.2026 22:16
12.3
odpowiedz
Dominick
3
Junior

MilornDiester Obóz na bagnie wygląda dobrze ale jest koszmarem logistycznym

08.06.2026 20:50
13
2
odpowiedz
Assassinek06
123
Generał

Takie mamy pokolenie graczy wychowanych na soulslike-ach i rogalikach. Jeśli trzeba się wysilić, zrobić coś więcej niż spamować przycisk uniku, to pojawia się frustracja i potrzebne "kody do gry" ^^ To samo było jak w Kingdom Come nie radzili sobie z zapisami gry. ;)

08.06.2026 22:22
tynwar
14
odpowiedz
tynwar
104
Legend

lol, od razu mod otwierający wszystko co zamknięte, fajnie, może jeszcze frytki do tego? Z takim modem to po prostu wystarczy wejść do wieży magnatów i kraść te wszystkie kufry, a więcej bryłek już raczej nie będzie trzeba :D
W ogóle to przecież gothic nie jest pierwszy i nie jest ostatni z systemem otwierania zamków. Chociażby the eldery scrollsy też mają swój system otwierania i on jest też uzależniony od umiejętności postaci w otwieraniu zamków.

post wyedytowany przez tynwar 2026-06-08 22:23:04
08.06.2026 22:27
WolfDale
😃
15
4
odpowiedz
1 odpowiedź
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Via Tenor

Niedługo nie będzie robić się testów na inteligencję tylko da się takiemu graczowi pierwszego Gothica lub Morrowinda i już będzie wiadome czy coś z takiego młodziana będzie czy nie.

08.06.2026 22:36
tynwar
15.1
odpowiedz
tynwar
104
Legend

WolfDale haha no bez kitu, morrowind w ostateczności, bo jest zdecydowanie bardziej złożone niż gothic i takie ludziki na pewno tego nie ogarną xD.
A oni jeszcze chcieliby mieć wszystko już otwarte dzięki modowi. Nic, tylko dodać do tego frytki.
A szczerze to ja parę lat temu dałem dość młodemu kuzynowi gothica, żeby poznał serię i mu się spodobało, a nawet sobie radził, choć nie wiem czy poradziłby sobie gdyby nie moje małe podpowiedzi odnośnie rozwoju postaci i zarabiania bryłek i darmowych fantów jak naszyjnik neka czy spodnie kopacza.

post wyedytowany przez tynwar 2026-06-08 22:38:16
08.06.2026 22:42
claudespeed18
16
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
claudespeed18
228
Call me Snake

Mechanika ta pokazuje jak oddzielić proste umysły rozpieszczone dzisiejszymi samograjami od graczy, którzy chcą trochę więcej wyzwania.
Własnie przez to, że jest to wymagające i nie wiadomo co się trafi daje mega satysfakcję gdy w końcu trafi się kilka dobrych rzeczy. Tak powinno być w miejscu gdzie głupie 10 bryłek oznacza już jakiś status(ochronę w SO).
Może najlepiej od razu zdobyć każdy przedmiot? Nawet już się ludzie chwalą że biegają od razu w pancerzu magicznym bo zdobyli jakimś trikiem czy nie chcę nawet wiedzieć jak.
Na uj tak grać, skoro gra nie stanowi wyzwania czy to umysłowego czy chociaż pokombinować i wysilić się trochę.
Oby twórcy nie uprościli tej gry przez płaczących leniuchów.
Niby fajnie, że Gothic dostał większy rozgłos ale zrobiła się z tego medialna papka w której każdy chciałby zmienić co innego.

post wyedytowany przez claudespeed18 2026-06-08 22:43:18
08.06.2026 22:47
tynwar
16.1
odpowiedz
tynwar
104
Legend

claudespeed18 dokładnie, jeszcze sobie wynaleźli moda, który otworzy wszystko xD.

09.06.2026 00:09
16.2
1
odpowiedz
TheFrediPL
120
Generał

claudespeed18 Jak coś jest wymagające to powinno dawać odpowiednią nagrode. A nie otwierasz skrzynke sporo czasu dla 5 bryłek rudy. Same w sobie nie jest to trudne, ale nagroda nir rekompensuje nagrody. A skrzynek jest sporo

08.06.2026 23:10
Saturator
17
4
odpowiedz
Saturator
2
Legionista

Jestem na 100% pewien że każdy kto broni tego rozwiązania tutaj w grę oczywiscie nie grał.

08.06.2026 23:27
marvin92
18
odpowiedz
marvin92
42
Konsul

Minigierka dość łatwa do rozkminienia nawet bez czytania samouczków. Trzeba trochę pokombinować, czasami bywa dość czasochłonna, ale sporo zamków otworzyłem bez inwestowania PN w otwieranie zamków. Dopiero niedawno nauczyłem się pierwszego poziomu, ale nie miałem jeszcze okazji przetestować jak się teraz je otwiera. Zresztą gracze często mają problem z minigierkami otwierania zamków jak chociażby w Kingdom Come.

09.06.2026 00:11
19
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
TheFrediPL
120
Generał

Dla tych co piszą że gracze to debile bo nie ogarniają, to proszę przykład starej gry gdzie coś było realnie bardziej skomplikowanego niż ta mechanika. Pomińmy tu pojedyńcze zagadki, bo są pojedyńcze a nie powtarzane podczas gameplayu 100 razy. Jedyne co było bardziej frustrujące to pułapki w dtarych baldurach. Było tu w komentach że morrowinda współczesny gracz by nie ogarnął, fakt system questów, dla mnie fajny mógłby większość zniechęcić, ale mechanicznie gra jest banalna.

post wyedytowany przez TheFrediPL 2026-06-09 00:14:32
09.06.2026 09:10
Diabeł z Caroc
19.1
odpowiedz
Diabeł z Caroc
15
Pretorianin

TheFrediPL Nie pocieszyłeś, bo symultanicznie odpalam Baldura enhanced pierwszy raz w życiu :/

09.06.2026 23:40
19.2
1
odpowiedz
TheFrediPL
120
Generał

Diabeł z Caroc spokojnie, w pierwszym bg1 pułapki mają pojedyńcze lokacje, i przede wszystkim wieża duralaga którą imo lepiej skipnąć niż się wkurzać na debilne pułapki i ciasne korytarze. W dwójce jest jeszcze mniej, do czasu aż odpalisz tron bhaala i znowu debilny system zaczyna działać.

09.06.2026 00:21
rafq4
20
4
odpowiedz
1 odpowiedź
rafq4
189
Shadow in the darkness

Ja już po pierwszej wizycie u rączki i nauczeniu się pierwszego poziomu otwierania zamków szczęśliwie lootowałem cały obóz jak leciało. Zamków, z którymi miałem problem i przy których musiałem posiedzieć dłużej niz 1-2 minuty mogę policzyć na palcach jednej dłoni. Po nauczeniu się drugiego poziomu to juz stało się po prostu łatwe. Otwieranie trwa sekundy. Nie rozumiem tej afery. Rozumiem, że są ludzie bystrzejsi i mniej bystrzy i to nie obraza, tylko stwierdzenie faktu, ale żeby taka łamigłówka tak mocno nacisnęła na odcisk graczom? Moim zdaniem to tylko swiadczy o graczach.

09.06.2026 00:59
tynwar
20.1
3
odpowiedz
tynwar
104
Legend

rafq4 co zrobisz jak nic nie zrobisz. Już dawno temu ludzie narzekali na walkę w gothicu, a to bo sterowanie nie ten teges, a to coś dziwnie macha mieczem, a to że poszli za daleko i natknęli się na zbyt mocnego potwora itd. podczas gdy to oni zupełnie nie radzą sobie z graniem w średnio trudną grę, gdzie nie ogarnęli jak zmienić przypisanie klawiszy albo jak działa machanie mieczem i nie potrafią zauważyć oczywistych różnic w sile między postacią, a wrogami, etc. Ale i tak zwalą winę na coś innego i nazwą grę trudną i drewnianą, choć gra przy innych starych grach nie była ani drewniana ani specjalnie trudna, ale nie widzą, że to nie wina gry, że nie umieją grać w trochę trudniejsze gry i po prostu nie potrafią radzić sobie z grą i gra nic wspólnego z tym nie ma. Łatwo jest zwalać winę na coś innego gdy są z czymś kłopoty i często człowiek nie potrafi zaakceptować tego, że po prostu jest w czymś słaby, więc woli coś innego obwinić i modnie oskarżać o drewno i zbyt wysoki poziom trudności, byleby nie wyjść na niezaradnego człowieka.

Problem jest tylko w ich głowie, a nawet całe to drewno oryginału wzięło się tylko z drewnianego umysłu graczy i trollowania ludzi, którym udało się ściemnić wielu ludziom co łyknęli i też nazywali drewnem, mimo że nigdy nie zagrali.

post wyedytowany przez tynwar 2026-06-09 01:07:40
09.06.2026 02:48
21
2
odpowiedz
LokalnyRzezimieszek
19
Generał

Powstały lepsze mody jak sortowanie itemów, czy chowanie pochodni a nie wbijanie jej w ziemie, albo naprawa dublujących się przedmiotów tzn, mamy w ręce kilof i Bezi drugi trzyma w na plecach, ponad 7 lat produkcji i nikt na to nie wpadł w tej biednej Hiszpańskiej pseudo firmie.😂

09.06.2026 07:00
guitarzero
22
1
odpowiedz
guitarzero
32
Konsul

Oby w nadchodzących patchu uprościli tą minigierkę lub zostawili wybór, kto jak chce grać - spoceńcy niech sobie dłubią przy tych zameczkach, be my guest, i niech się potem chwalą światu swoją wybitną inteligencją, inni niech dostaną coś co szanuje ich czas, ale nadal oferuje odpowiednie, uczciwe wyzwanie - bo jak mam wykonać ponad 50 wyuczonych ruchów, by coś otworzyć, to ja za takie coś dziękuję - jeśli będę potrzebował gry logicznej, odpalę Talos Principle, a nie dłubał wytrychami w Goticzku. W KCD też poszli ludziom na rękę z zamkami, bo na konsolach stworzyli upierdliwego potworka.

post wyedytowany przez guitarzero 2026-06-09 07:25:18
09.06.2026 07:07
Kwisatz_Haderach
😂
23
3
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
27
GIT GUD or die trying

Tynwar ty bys lepiej jakies edukacyjne na jutubie poogladal, a nie spocencowal w komentach o gothicu (bo "drewniany umysl" to wychodzi jak zaczynasz pisac o fizyce/nauce a nie o giereczkach). Probujac sie dowartosciowac (jak zreszta wiekszosc tutaj).
Zaradnosc i problemy (w tym intelektualne) to normalni ludzie maja na co dzien w zyciu i pracy. Nie musza szukac walidacji w glupiej jak but gierce rpg i jarac sie ze do pokracznego gameplayu dorzucono minigierke zrobiona ala "design by AI".

A podobno to soulsiarze tak maja.

🤪 iksde 🤪

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-06-09 07:13:19
09.06.2026 07:29
24
odpowiedz
1 odpowiedź
premium341893526
47
Pretorianin

Na początku też narzekałem na to otwieranie, ale ostatecznie stwierdzam, że otwieranie jest ok. Warto nauczyć się chociaż tego jednego poziomu otwierania, bo oprócz 4 szans zamiast dwóch zamek się nie resetuje po złamaniu wytrycha. Mnie kupiło to otwieranie, bo jak w końcu zacząłem otwierać zamki łatwiej bo się tego nauczyłem, to miałem taki vibe Gothica - na początku jestem śmieciem, ale im dalej w las tym bardziej zyskuje na znaczeniu i potędze. Jedyne co mnie wkurza to zamknięte skrzynie pod wodą. Ktoś kto wpadł na ten pomysł, powinien się smażyć w piekle.

09.06.2026 23:44
24.1
odpowiedz
TheFrediPL
120
Generał

premium341893526 próbowałeś otwierać zamek np do wieży obok cavalorna, albo do drzwi na wraku statku na plaży obok starej latarni? Albo inne pojedyńcze zamki? Dziś obok cavalorna w tej wieży spędziłem godzine czasu, udało się(i dostałem pierścionek który może i dobry ale miałem go z innej lokacji), na plaży odpuściłem po blisko 2h, a były też inne zamki gdzie poświęciłem mase czasu. To nie jest gra o otwieraniu zamków, takie mechaniki mają być zajmujące, ale nie irytujące.

post wyedytowany przez TheFrediPL 2026-06-09 23:45:09
09.06.2026 07:29
25
1
odpowiedz
boy3
150
Legend

Niektórzy nie mogą skumać że ktoś po prostu nie lubi mini gierek gdzie trzeba myślec, np. ja, wolę takie gdzie trzeba trochę zrecznosci 🤦

09.06.2026 07:40
Qverty
26
odpowiedz
Qverty
58
Legend

Ludzie, w tej minigierce nawet za bardzo nie trzeba myśleć, wystarczy uważać żeby żadna płytka nie była na skraju i wszystkie kierować w miarę do środka, w końcu właściwą kombinacja sama wskoczy.

Trochę gorzej się robi przy 7 płytkach gdzie 3 są ze sobą powiązane, ale wystarczy wykupić drugi poziom otwierania zamków.

09.06.2026 09:04
Diabeł z Caroc
27
5
odpowiedz
Diabeł z Caroc
15
Pretorianin

Ale mnie śmieszą te "elity" z komentarzy, które tak ostentacyjnie się chwalą, że umieją rozwiązać zagadkę dla 6-latków i kurła, kiedyś to byli gracze XD A ja mam wielką nadzieję, że albo tę mechanikę zmienią/wywalą albo wzbogacą loot w skrzyniach, bo to się po prostu czasowo nie opłaca. Ostatnio zawartość jednej skrzyni poszła u Fiska za... 6 bryłek... Tymczasem dałem w ryj szkodnikom przy bramie NO i broń każdego poszła za 44 bryłki + reszta lootu (10-15 bryłek, czasem łuk warty jakieś 20 i szamka). Matematykę zostawiam Wam

09.06.2026 09:25
Herszta
28
1
odpowiedz
Herszta
8
Legionista

Ohh jakie to jest łatwiutkie, tylko ameby się pultają, że takie trudne, bo się myśleć nie chce, kiedyś to się myślało, a teraz to się nic nie myśli. Jestęę taki super ahh skrzyneczka w minutę otwarta, Taaaak Fapfapfap. Beka z omnibusów xd

Szkoda, że tutaj tylu "mądrych", żeby te skrzynki trzaskać, ale żeby zrozumieć, że komuś może się to nie podobać, albo jest dla kogoś upierdliwe, to już przekracza zdolności poznawcze.

Bo ta mechanika jest upierdliwa i jej logika skrajnie lewo-półkulowa, że po całym dniu roboty, jak chcesz odpocząć po grze, to serio nie chce się 5 min otwierać skrzynki z cebulą. Np w Cyberpunk była mechanika szyfru a'la sudoku, trzeba było się chwilę zastanowić, ale było przyjemnie, no i optymalne do czasu nagrody.

09.06.2026 09:29
lujiki
29
odpowiedz
lujiki
14
Legionista

No wkurza niemiłosiernie ale dla mnie to na plus, bo jeśli będę chciał otwierać skrzynie to będę musiał zainwestować punkty w umiejętność. Podnosi to więc realizm.

Grałem tylko kilka godzin, ale aż miło wrócić do czasów kiedy będąc peniolem na wszystko trzeba uważać, bo dorosły ścierwojad ma cię na hita.

09.06.2026 09:35
Metaverse
30
1
odpowiedz
Metaverse
88
Senator

Wszystkich mechanik sie najlepiej pozbyc. Autoplay story only mode to przyszlosc gamingu i szanowanie czasu gracza. 😉

09.06.2026 09:42
-=Esiu=-
😜
31
2
odpowiedz
1 odpowiedź
-=Esiu=-
225
Everybody lies

To tutaj narzekanie na samograje, a tu narzekanie, bo trzeba poświęcić więcej czasu aby ogarnąć jedną mechanikę… Mechanikę, którą jeszcze można sobie ułatwić kupując dwa skille.

No wszystkim nie dogodzisz :p

09.06.2026 23:46
31.1
odpowiedz
TheFrediPL
120
Generał

-=Esiu=- niektórych zamków to ułatwienie gówno ci da. A nagroda za ich otwarcie jest niewarta godziny czasu.

09.06.2026 12:02
32
3
odpowiedz
stud3nciq
93
Pretorianin

Problem polega na tym, że niektóre zamki mają stanowczo za dużo połączeń krzyżowych między zębatkami. W takich wypadkach poziom komplikacji rośnie bardzo mocno i trzeba być naprawdę bystrym i mieć dobrą pamięć żeby to rozwikłać. W pozostałych wypadkach pozostaje metoda małpy, tj. ustawiać te przeklęte zapadki aż w końcu jakimś cudem wszystko wskoczy.

Rozumiałbym to w pełni, gdyby taka skrzynia skrywała skarby. Ale tak nie jest - dużo jest idiotycznie pomotanych zamków gdzie jedna zapadka porusza dwie inne. A po otwarciu okazuje się, że zawierają kupę SZMELCU.

Do tego dochodzi tzw. jumpscare. Skupiasz się w pełni na otwarciu zamka, zapamiętaniu kombinacji połączeń i wybieganiu kilka ruchów naprzód żeby to wskoczyło - i znienacka dostajesz z pały w mordę bo właściciel się zorientował. Nic dziwnego że gracze to wywalają i na to narzekają. Nie ma sensu przytaczanie przykładu przygodówek, bo tam miałeś czas rozkminić wszystko na spokojnie.

post wyedytowany przez stud3nciq 2026-06-09 15:56:16
09.06.2026 14:55
wysłannik
33
odpowiedz
wysłannik
70
Łowca Czarownic

To ta sama stara śpiewka.

post wyedytowany przez wysłannik 2026-06-09 14:57:12
Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl