Komentarze do wiadomości: Gracze Gothic Remake mieli tak bardzo dość frustrującej mechaniki, że postanowili się jej pozbyć z gry. Twórcy RPG mają dla nich jedną ważną radę

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
08.06.2026 18:31
Weblion
1
2
odpowiedz
Weblion
7
Legionista

Ludzie zawsze gadają...

08.06.2026 18:35
Shadoukira
2
1
odpowiedz
Shadoukira
119
Chill Slayer

To fakt. Przesadzili trochę z tą mechaniką. Bez jakiegokolwiek szkolenia w zakresie otwierania zamków to jest walka z wiatrakami. Jak Bezi nauczy się otwierać zamki to jest o wiele lepiej, ale nadal niektóre zamki są tak trudne, że to jest prawdziwa zagadka logiczna. Np. aby otworzyć drzwi do pewnego miejsca prawidłowa kombinacja składała się aż z 32 ruchów... aby sekwencja była prawidłowa. I nie była to prosta kombinacja, bez pomocy internetu nie dałbym chyba rady.

Oczywiście nie każda skrzynka to problem, bo są i takie co otwierają się dosyć łatwo, ale nieco głupie jest to, że nawet te "proste" skrzynki mają 5 albo nawet 6 zapadek... nie widziałem chyba skrzynki, która miałaby tych zapadek mniej niż 4.

post wyedytowany przez Shadoukira 2026-06-08 18:37:48
08.06.2026 18:40
3
odpowiedz
drewnopalone
0
Junior

Mam najwyższy skill wykupiony jeżeli chodzi o otwieranie skrzynek i otwarłem już dosyć sporo, ale dalej mi się średnio ta mechanika podoba.
Są skrzynie jak już ktoś wspomniał, że w ogóle dalej nie daje rady otworzyć, a drugi problem to wszystkie skrzynki powinny zostać zmienione jeżeli chodzi o sam loot, bo jest on niezbyt dobrze zbalansowany pod względem trudności tego systemu a słabej nagrody.

08.06.2026 19:08
vanBolko
4
1
odpowiedz
vanBolko
67
Konsul

Czy twórcy do zestawu zaklęć w Gothic Remake dodali otwieranie zamków? To zaklęcie jest częścią systemu magii w Gothic 3 a Alkimia projektując rimejk uwzględniała zawartość wszystkich trzech części serii.

08.06.2026 19:11
5
1
odpowiedz
JakisChlop
19
Centurion

Gość mówi "czułem się tak głupio" a ja powiem tak: Czuł się po prostu prawdziwym sobą 🤣 Po to są fora, poradniki itp. aby się dowiedzieć, gdy czegoś nie wiemy. No, ale jak się czytać nie umie, nie chcę lub zwyczajnie nie ma się na tyle rozumu, żeby od niechcenia użyć bota z promptem "Sprawdź w sieci, jak łatwiej otwiera się zamki w Gothic Remake" to potem widzimy takie komentarze, że ktoś powinien stracić robotę za projekt mechaniki 😅

08.06.2026 19:14
6
odpowiedz
szef69
0
Junior

Nie bez powodu gracze uznawani są za coś podludzkiego. Odrobina wysiłku/ruszenia głową i dostaje ataku paniki/popada w szał.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl