Nic nowego że jak w bocznej ścianie na przeciwko GPU zamontujesz wentylator to ci temperatury spadną. W starych obudowach Chieftec standardowo były miejsca na wentylatory, sam się zastanawiam nad wycięciem wielu dziurek wiertłem (bo tak to wyglądało w Chieftec) i zamontowanie wentylatora wewnątrz który pcha powietrze bezpośrednio na kartę.
"Gracz zbudował „superkopułę” z 15 wentylatorów Noctua."
Czyli, mam za duzo hajsu, zbuduje cos bez sensu...
Czekaj, on z 86 zbił temp na 67 i sie tym szczyci? Xd. Śmieszne to jest po prostu. Ile to kosztowało? Bo noctua chyba za 400 zl stal jak kiedyś patrzyłem... Sam mam 9800x3d ( który ponoć tez wysokimi temp stoi bez UV ) i mam na nim podczas gier takich jak bf6, czy crimson desert 50-55 stopni, a chłodzenie to pure loop 360 za jakieś 700 zł. No i nie muszę chyba dodawać jak koszmarnie wygląda to coś od tego gościa. To, ze taki koszmarek dziala nieco lepiej od stockowego wiatraka to żaden wyczyn...
Ps: mój 9800 też jest bez UV. Ma bazowe ustawienia. Po złożeniu tego kompa mam jeden wniosek, ze dobra duza obudowa z wbudowanym wiatrakami i niezle AIO jest juz zupełnie wystarczające dla 99,9% użytkowników ceniacych sobie kulturę pracy, reszta to overclokerzy.
Ps2: karta ma 3 wiatrakowe chłodzenie i tez trzyma temp do 60 stopni ( a chodzi na 100% przy crimsonie)
Dbajcie o przeplyw i wymianę pasty co te 2 lata, a wszystko bedzie git.
Najtańsze są po 50 zł (to są wentylatory do obudowy), a jak kupił ich aż tyle, to mógł zapłacić ich jeszcze mniej, więc wyszło go pewnie jakieś pewnie 600 zł. To raczej sztuka dla sztuki, bo każdy wiatrak dmucha w inną stronę, więc może to zaburzać przepływ powietrza w obudowie. Jako wsparcie chłodzenia procesora można to było zrobić w lepszy i bardziej efektywny sposób.