Komentarze do wiadomości: Gra stworzona w 3 miesiące dzięki ChatGPT i Claude Code obrywa od graczy na Steam. „Niebezpieczna równia pochyła”

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
15.12.2025 09:12
1
2
odpowiedz
Paprykarz
48
Pretorianin

Ale że o chodzi? Co mnie obchodzi jak powstał kod?

15.12.2025 09:36
Miodowy
1.1
8
Miodowy
106
Nigdy nie był młody

"Co mnie obchodzi jak powstał kod?"
Kod jak i grafika powstały na bazie treści będącej przedmiotem największej w historii kradzieży intelektualnej, ale fakt... co to może kogoś obchodzić...

15.12.2025 10:55
1.2
6
Chris4132
119
Konsul

Najgorzej ze my jako zwykli ludzie tracimy na kazdym polu: w pracy z ai wiecej obowiazkow, samych wakatów mniej, ładujemy kabze wielkim korpo, jako konsument dostajemy w tej samej cenie syf

15.12.2025 11:05
darkhulk
1.3
darkhulk
55
Pretorianin

Chris4132
Traci twoja pusta głowa że nie chcesz jej użyć nawet raz.
- W pracy wiecej obowiązków ojejku płaczu płaczu, bo w pracy można tylko wykoppeel i pudelka oglądać.
- Mniej wakatów ojeku ojejku, jakby przemysł filmowy czy it czy growy w polsce tak bardzo rozbudowany był, jedyne miejsca gdzie jakikolwiek sens korzystania z SI jest.
- Ładujemy korpo i syf w wyższej cenie ojejku ojejku, panocek widać nie potrafi w samodzielne kupowanie, i wydawanie pienionżków, że musi wybierać przedmioty wielkiego korpo, albo że na rynku gier musi jedynie gry od SI kupować. Weź usuń się z internetów bo jesteś zagrożeniem dla cywilizacji.

15.12.2025 11:13
Gandohar
1.4
5
Gandohar
32
Centurion

darkhulk dobrze się czujesz?

15.12.2025 11:44
1.5
4
rniczypo
145
Starchaser

darkhulk
Ile Pan ma lat?

15.12.2025 14:21
1.6
2
Paprykarz
48
Pretorianin

Miodowy AI nauczyło się kodować z publicznie dostępnych treści. Jak ja naucze się kodować z internetu to też jestem złodziejem?

15.12.2025 17:40
Kwisatz_Haderach
1.7
5
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

1. To nie jest "AI".
2. Nie "nauczylo sie", tylko kopiuje znak po znaku stosujac matematyczne zasady prawdopodobienstwa i inne takie.
3. Zrodla tej "nauki" na 100% zawieraja kod objety prawami autorskimi, klauzulami poufnosci i licencjami zabraniajacymi kopiowania.

No i last but not least.

Skoro "AI" zrobilo, i AI sie nauczylo to czemu mam placic jakiemus ziutkowi? Chce zaplacic AI. Albo wogole nikomu (i to jest moje osobiste stanowisko, nigdy nie zaplace pieniedzmi za cos zrobionego przez AI), bo AI pieniedzy nie potrzebuje, nie stracilo tez przez ta prace nic ze zwojego zycia, bo nie zyje. Wiec nie potrzebuje rekompensaty za swoja prace, tak jak potrzebuje ja czlowiek w ramach umowy spolecznej.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-12-15 17:49:34
16.12.2025 11:46
1.8
Paprykarz
48
Pretorianin

Kwisatz_Haderach no to nie płać, przecież nikt cie nie zmusza. Robienie gry z pomocą AI to nie jest napisanie ,,ZRÓB MI GRĘ" i wychodzi ci gotowa gra. Sam kod to mniejszość, więc ja mogę zapłacić za zorganizowanie kodu w taki sposób, żeby na końcu była gra. Z innymi rzeczami jest podobnie, artyści nie tworzą sztuki na nowo, każdy z nich nauczył się np. malować na podstawie obrazów innych twórców. Kolega co chodził do szkoły aktorskiej mówił, że duża część zajęć to oglądanie aktorstwa w nakręconych już filmach albo odgrywanie scenek też z gotowych już dzieł. Złodzieje.

18.12.2025 16:03
Miodowy
1.9
1
Miodowy
106
Nigdy nie był młody

Paprykarz
Musisz dowiedzieć się na czym polega prawo własności intelektualnej.
Jeśli nauczysz się malować kopiując obrazy znanego twórcy, to jest nauka. Jak chcesz sprzedać te obrazy jako swoje jest to plagiat.
Jeśli chcesz napisać pracę magisterska to korzystasz ze źródeł i je podajesz. Jak skopiujesz cały fragment z innej pracy jest to zasrana kradzież i możesz mieć sprawę w sądzie.

post wyedytowany przez Miodowy 2025-12-18 16:05:30
18.12.2025 18:09
1.10
1
Paprykarz
48
Pretorianin

Miodowy no i dlatego AI nie tworzy kopii obrazów tylko wykorzystuje wzorce których się nauczyła. Dokładnie tak jak człowiek po szkole malarskiej.

19.12.2025 11:07
Miodowy
1.11
1
Miodowy
106
Nigdy nie był młody

Paprykarz
Nie. Ty naprawdę nie rozumiesz na czym polega prawo.
Po pierwsze - są udokumentowane przypadki kopiowania tworów konkretnych osób.
Po drugie - żeby AI miało na czym się "uczyć" musiało skopiować te prace, zgromadzić w swojej bazie a dopiero potem je przetwarzać. Tak jak autor filmu skopiuje czyjąś grafikę i wklei do siebie. Jeśli jest to NAUKA, to robi to dla siebie a nie w celach komercyjnych. Czy jest to legalne zależy od serwisu, który tę grafikę udostępnił. Spróbuj skopiować na film do YT fragment programu z TVN, to zobaczysz, że nikgoo nie obchodzi czy to nauka. Jeżeli AI kopiuje stock to musisz za każdą grafike zapłacić, a jeśli serwis gromadzący prace, a w swoim regulaminie zabrania kopiowania, to jest to pieprzona kradzież. Tu analogia do nauki malarstwa nie ma zastosowania, bo z automatu są łamane postanowienia korzystania z serwisu. To w prawie jest ujęte jako powielanie i przetwarzanie w celach komercyjnych. Tak jak w książce możesz mieć adnotacje, że zabrania się kopiować jej treści np. na xero czy skanerze. Dlatego George R.R. Martin ma roszczenia do AI, bo żadne AI nie maiło prawa do kopiowania treści jego książek i przetwarzania ich.

post wyedytowany przez Miodowy 2025-12-19 11:20:31
19.12.2025 13:58
1.12
Paprykarz
48
Pretorianin

Miodowy to ty nie rozumiesz różnicy między kopiowaniem jako sprzedaż czyjejś pracy jako swojej a nauką modelu. Racja, jakbym wrzucił na YT fragment programu TV to mogliby uznać to za kradzież. Ale jeśli skopiowałbym od TVNu rozkład belek, okien itp. na ekranie, ale zapełnił to swoją treścią pod swoim logo to twoim zdaniem też to jest kradzież? Kiedyś wyszła ta gra jak DOTA, która była pierwszą grą, która stworzyła gatunek gier MOBA. Wszystkie inne gry potem zerżnęły wszystko, układ mapy, wieże, moby, zasady gry. Czy można ich pozwać za kradzież? Nie, bo wykorzystano tylko ramy, które zapełniono treścią, która różni się od oryginału. George Martin też prawie wszystko zerżnął z tego co było wcześniej, cała historia Gry o Tron to historia heptrarchii z Wysp Brytyjskich + smoki, których też nie wymyślił. Nawet nie chciało mu się zmieniać ilości rywalizujących królestw tylko dał dokładnie 7 xD

20.12.2025 11:32
Miodowy
1.13
Miodowy
106
Nigdy nie był młody

Paprykarz
Jeszcze raz jak najprościej, bo masz albo masz duży problem z rozróżnieniem czym się różni kopiowanie od inspiracji, albo już sam nie wiesz co powiedzieć tylko głupio żeby wyszło że się mylisz:
- Treści cyfrowe są objęte prawami autorskimi, a serwisy internetowe mają wewnętrzne regulaminy regulujące ich używanie.
- Licencje i regulaminy na korzystanie z treści mogą zabraniać ich używania w jakimkolwiek celu innym niż tylko patrzenie na nie. -
- Słowo 'nauka' i "inspiracja' nie może odnosić się do AI w ten sam sposób co do człowieka, tak samo jak kserokopiarka nie uczy się drukowania książek.
- Nauka modelu to cyfrowe przetwarzanie cudzej treści, bez zgody autora. Przetwarzanie najczęściej oznacza łamanie danej licencji.
- Żeby AI mogło coś przetwarzać najpierw musi to skopiować. Kopiowanie często oznacza łamanie danej licencji.
- Żeby AI dopisało zakończenie Gry o Tron, najpierw musiało w swojej bazie mieć Grę o Tron. Nie ma innej możliwości, bo AI nie ma możliwości "przeczytać i zapamiętać" - to jest kopiowanie.

post wyedytowany przez Miodowy 2025-12-20 11:34:08
20.12.2025 12:53
1.14
Paprykarz
48
Pretorianin

Miodowy AI może Ci napisać kolejną książkę z gry o tron, ale jako fanfiction i nie mógłbyś tego sprzedać jako swoją twórczość, to wtedy byłoby złamanie praw autorskich. Ale strony z fanfikami pisanymi to standard i są ich tysiące. Można znaleźć mnóstwo historii o gejowskim romansie Harrego z Ronem. Widać, że nie masz pojęcia o AI. AI nie ma żadnej bazy danych z kopiami książek. AI czyta książke, tworzy na jej podstawie tokeny prawdopodobieństwa i tyle. Ta książka nie jest nigdzie zapisywana. Nauczenie modelu, że po słowach ,,Mam na imię" w 99,999999999% przypadków wstawia się imię to nie jest plagiat xD

post wyedytowany przez Paprykarz 2025-12-20 12:53:46
15.12.2025 11:37
free-to-play
2
odpowiedz
1 odpowiedź
free-to-play
55
Pretorianin

Zależy jak na to spojrzeć. Od lat wielu z nas "graczy", akceptuje lub wręcz promuje pozyskiwanie gier na warezach, albo kupowanie lewych kluczy od kluczykowni pokroju G2A, wiec jak dla mnie propsuje lewiznę, kradzież i cwaniactwo. Więc tutaj devowie wpisują się w ten "nurt ideologiczny" - po co zrobić coś samemu, skoro można zajumać z AI. I gitara. Macie.

16.12.2025 11:54
Gimemoa
2.1
Gimemoa
14
Pretorianin

Jak Kali kraść krowę to dobrze. Jak Kalemu ukraść krowę to źle.

15.12.2025 12:28
3
2
odpowiedz
lukaszm805630
1
Junior

darhulk nie wiem czy że swoim komentarzem chciałeś być zabawny czy inteligentny ale na pewno udało Ci się być prostakiem. Zastosuj się może do własnej rady "panocku" i "usuń się z internetu"

post wyedytowany przez lukaszm805630 2025-12-15 12:30:26
15.12.2025 17:11
baltazar1908
4
odpowiedz
baltazar1908
43
Generał

Nie ma to dla aż takiego znaczenia czy gra bierze za dużo z Al czy wcale jak gra jest dobra to ok ale tutaj jest widać źle nawet z AL.

18.12.2025 16:46
5
odpowiedz
sabaru
32
Senator

Ale badziew i nie chodzi o to że stworzony został przez AI ale o ogólną całość. To taki sam badziew jak te reklamy pewnego napoju wygenerowane w AI.

post wyedytowany przez sabaru 2025-12-18 16:53:23
19.12.2025 11:05
Miodowy
6
odpowiedz
Miodowy
106
Nigdy nie był młody

aaa

post wyedytowany przez Miodowy 2025-12-19 11:06:09
Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl