Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Gra, która wytyczyła ścieżkę dla kultowych dzieł Arkane. Arx Fatalis to przodek Dark Messiah i Dishonored

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
15.08.2026 20:30
Link
1
3
odpowiedz
Link
40
Senator

Arx Fatalis to dla mnie wyjątkowa gra. Ma parę niezapomniane momenty.

15.08.2026 21:18
USSCheyenne
2
5
odpowiedz
USSCheyenne
3
Pretorianin
MAX

Bardzo chętnie bym ograł remake albo przynajmniej porządny remaster zarówno Arx Fatalis jak i Dark Messiah.

15.08.2026 21:49
CJzSanAndreas
3
1
odpowiedz
CJzSanAndreas
61
Konsul

Co z tego jak takich gier w dzisiejszych czasach już nie ma.

15.08.2026 22:19
4
odpowiedz
boy3
152
Legend
MAX

Próbowałem w to kiedyś zagrać, przecież to w ogóle nie ma startu do genialnego Dark Messiah, po paru minutach odechciało się w to grać

15.08.2026 22:51
WolfDale
5
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

Kiedyś się grało i oczywiście mam w swojej GOG kolekcji, a szkielecik na pierwszym zrzucie wygląda jakby się zesikał 🤪

17.08.2026 10:15
Hydraulik333
6
odpowiedz
Hydraulik333
28
Chorąży

Cóż za zbieg okoliczności, sam zacząłem grać w Arx Fatalis kilka dni temu. O samej grze dowiedziałem się jeszcze kiedy miałem subskrypcję game pass. Zaskoczyło mnie kiedy zobaczyłem tam napis Arkane Studios przy praktycznie wtedy nieznanym mi tytule. W tamtym czasie na szybko sprawdziłem i pamiętam, że odepchnęło mnie sterowanie. Teraz po tym jak nadrabiam zaległości od Looking Glass Studios, w tym też ukończyłem praktycznie każdą grę od Arkane (nie licząc ich nowszych dzieł po przejęciu przez Microsoft oraz pierwsze Dishonored. Tak, jakimś cudem nie miałem jeszcze okazji przejść pierwszej części, chociaż drugą już ukończyłem). Naturalne było, żebym spróbował jeszcze raz zagrać pierwszą grę Arkane. W Ultimę Underworld jeszcze nie miałem okazji zagrać, ale wiem że było to główną inspiracją dla twórców. Co mnie zaskoczyło w Arx Fatalis to… bardzo kreatywny pomysł na świat. Może przesadzę, ale jest to trochę mieszanka postapo z fantasy. W tym myśle, że ciekawie podeszli do ograniczenia wielkich krajobrazów otwartego świata. Sama rozgrywka nie zestarzała się za bardzo. Nie wiem co mi tam przeszkadzało w tym sterowaniu, ale teraz ruszyłem bez żadnego większego problemu (może to też trochę dzięki System Shock z 1994). Przeczytałem oczywiście powyższy tekst i zauważyłem że autor bardzo mocno opisuje Arx Fatalis jako grę immersive sim. Oczywiście ciężko się tu nie zgodzić pod samą mechanikę, chociaż… nie widzę tego trochę w zadaniach. Jestem na 5 poziomie podziemi i mam wrażenie, że twórcy raczej dają nam jedną możliwość na wykonanie danego zadania. Niby przeczytałem w internecie o różnych sposobach wykonania jednego zadania (w bazie goblinów), ale nigdzie nie znalazłem konkretnego opisu czy też filmiku. Jedynie gdzie faktycznie zauważyłem inne ścieżki to w mieście wężów (jeśli miastem się to nazywa, bo jeszcze dokładnie nie wiem). Nie neguje, że są inne ścieżki, jednak w innych grach wydaje mi się, że są bardziej widoczne. Może to jednak i plus Arx Fatalis, bo czasami mam rozterkę w jakim kierunku iść w pochodnych produkcjach.

Nie mniej Arx Fatalis jest naprawdę świetną grą (przynajmniej do tego momentu w którym jestem) i zaskoczyło mnie jak bardzo zbliżona jest do dzisiejszych gier. Wydaje mi się, że nawet taki Oblivion ma więcej archaicznych elementów. Szkoda, że o grze nie jest aż tak głośno jak powinno być. Na szczęście fandom gry jest dosyć potężny i mamy dużo modyfikacji (o których sam autor napisał), ale i też polskie nieoficjalne tłumaczenie.

Przy okazji dzięki za tekst! Miło było poczytać o rzeczach, które sam przy rozgrywce nie zauważyłem i rozświetlić pewne produkcyjne zawiłości.

Dodam jeszcze, że przeglądając reddita na temat Arx Fatalis, Raphael Colantonio utworzył dwa post (jeden z 8 lat temu i drugi z 5 lat temu) dziękujący fanom Arx za wciąż trwające zainteresowanie grą. Zauważyłem, że odpisuje tam do dziś na temat samej gry itd. Taka ot mała ciekawostka z mojej strony.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl