Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Gothic Remake niemalże zwrócił się twórcom. Następny rok Embracera może przynieść nie tylko nowe Kingdom Come

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
13.08.2026 11:12
xKoweKx [stalker.pl]
1
20
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

Czyli w dwa miesiące po premierze gra nawet na siebie nie zarobiła. Zajebisty "sukces"

13.08.2026 13:18
elathir
5
12
odpowiedz
14 odpowiedzi
elathir
127
Czymże jest nuda?

To dobrze wróży w przypadku remaku dwójki, bo ten będzie sporo tańszy, gdyż podstawy mają gotowe, tym razem nie będzie wywalenie projektu do kosza jak to było tutaj po pierwszym demie, co znacznie podbiło koszty. Tak, sama gra była większa, ale tutaj dodawanie treści gdy podstawowe systemy są w większości gotowe jest prostrze i tańsze niż tworzenie gry od zera.

13.08.2026 11:12
xKoweKx [stalker.pl]
1
20
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

Czyli w dwa miesiące po premierze gra nawet na siebie nie zarobiła. Zajebisty "sukces"

13.08.2026 11:14
Dead Men
1.1
7
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

xKoweKx [stalker.pl] ogromny z tego co pamiętam dla korpo liczy się pierwszy miesiac od premiery, bo potem to jest wtopa.

13.08.2026 11:36
xKoweKx [stalker.pl]
1.2
5
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

Dead Men co najlepsze ta gra dalej generuje koszty, bo naprawiają ten techniczny bubel

13.08.2026 11:47
1.3
16
odpowiedz
robertoV
29
Generał

xKoweKx [stalker.pl] jak na grę NIE DLA KAŻDEGO to całkiem nieźle sobie poradzili, to nie COD czy Battlefield

post wyedytowany przez robertoV 2026-08-13 11:47:22
13.08.2026 11:56
1.4
2
odpowiedz
tambo
32
Centurion

robertoV Całkiem nieźle? Tragicznie :D Korporacja nie robi gier dla radości polskich graczy tylko dla zysków. A tych nie ma.

13.08.2026 11:57
1.5
14
odpowiedz
katai-iwa
74
Legend

xKoweKx [stalker.pl] Jak na grę, która jest popularna tylko w kilku krajach Europy, dodatkowo robiona przez całkowicie nowe studio, które nie miało zaufania wśród fanów sprzedała się dobrze. Pół miliona przez pierwszy miesiąc to jednak jest sukces.

13.08.2026 12:11
xKoweKx [stalker.pl]
1.6
4
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

katai-iwa takie odrealnione od czapy stwierdzenia może tylko gotikowiec napisać i widzę, że wcale sie nie myliłem, jak pisałeś, że dla ciebie "Optymalizacja jest o dziwo bardzo dobra" w kontekście tego technicznego badziewia

13.08.2026 12:34
Dead Men
1.7
1
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

xKoweKx [stalker.pl] ELEX 1 też poszedł w 500 000 kopi na premierę a renomę PB miało, według mnie dużo zrobił sentyment, mi jako fanowi Gothica ten remake nie podoba sie. Dobrze, że nie musiałem go kupować bo dostałem, ale dla mnie wszystkie te remakie gier to żerowanie na sentymencie. Dobrze jak jeszcze jest to zrobione z poszanowaniem marki i dobrze zrobione, a nie na odwal się jak w tym przypadku.

13.08.2026 12:47
1.8
9
odpowiedz
piotr1399
7
Pretorianin

xKoweKx [stalker.pl] Ale zarobi, co jest z pewnością widoczne w ich wewnętrznych prognozach sprzedaży. Promocje, nowa zawartość, zapowiedź kontynuacji, premiery klasycznych gier na PlayStation - to wszystko będzie generować dodatkową sprzedaż dla Gothic Remake.

13.08.2026 12:48
1.9
1
odpowiedz
piotr1399
7
Pretorianin

xKoweKx [stalker.pl] Co z tego? Patche są też formą reklamy, bo piszą o nich branżowe media.

13.08.2026 13:11
1.10
7
odpowiedz
katai-iwa
74
Legend

xKoweKx [stalker.pl] Skoro u mnie gra działa stabilnie i płynnie, to co mam pomyśleć o optymalizacji? Że jest źle zrobiona? Widać masz za słaby sprzęt do grania, żeby nie było sam nie mam mocnego lapka do gier.

13.08.2026 13:12
xKoweKx [stalker.pl]
1.11
2
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

piotr1399 zajebista strategia marketingowa wydawać bubel, a potem go naprawiać, by GOL mógł napisać newsa o patchu

13.08.2026 13:14
1.12
9
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

xKoweKx [stalker.pl] takie odrealnione od czapy stwierdzenia może napisać ktoś, kto nie grał, albo zasięgnął opinii o grze od "jupiterów", czy innych "influszkodników" ;) Jak nie masz ziemniaka, tylko PC to Gothic Remake działał na premierę nieźle, zaskakująco nieźle jak na grę na tym silniku zrobioną przez niedoświadczone studio - znacznie lepiej niż Stalker 2, Niezwyciężony i kilka innych gier na premierę. Rozumiem, że nie każdy lubi Gothica, ale jeżeli kontrargumentem było "tylko gotikowiec może tak napisać", to ja nie mam słów. A żeby było śmieszniej, te "generujące koszta naprawy bubla" były pewnie wliczone w projekt ;)

Dead Men nie wiem o czym pierdzielisz, ale Gothic Remake jest właśnie stworzony z szacunkiem do oryginału przenosząc archaiczny projekt do świata współczesnego gamingu. Jest to jeden z najlepszych remaków, jaki się pojawił na rynku. Wiadomo, że nie jest idealny i nie każdy pomysł był rewelacyjny i nie każdemu remake musi się podobać, ale nazywać G1R "zrobionym na odwal się", to jakieś nieporozumienie i jawna kpina.

katai-iwa 500tys się sprzedało w pierwszy tydzień (+ preordery). Steamdb szacuje, że po 2 miesiącach tylko na steam grę ma ok. 500tys ludzi, doliczając GOG i konsole, jest już pewnie w okolicach miliona. Wg danych z neta w sierpniu średnio sprzedaje się od 8 do 10tys egzemplarzy gry tygodniowo (jest to dobry wynik). Zapewne we wrześniu/październiku wleci jakaś promka -30% i będzie kolejna fala szybszej sprzedaży.

A co do tematu kosztów - mało kto zwraca uwagę, że od playable teasera z chyba 2019r do premiery minęło 7 lat, gdzie w międzyczasie założyli studio, zatrudnili ludzi, zaczęli pracować nad projektem resetując go kilka razy i dopiero po kilku latach od playable teasera produkcja ruszyła pełną parą. Część pewnie finansowano sprzedażą odświeżonych klasycznych wersji i portów na inne platformy, ale po 2 miesiącach od premiery mają niemal zwrócony tak rozwleczony w czasie projekt, to jest to ogromny sukces w tym wypadku, a na bank się im zwróci. Produkcja kolejnych części będzie już o wiele tańsza, bo mają i zespół i doświadczenie jak to zrobić.

1.13
9
odpowiedz
Akuzativ1994
35
Generał

xKoweKx [stalker.pl] O zabugowanym bublu mówi chłop, który od kilkunastu lat administruje forum fanów zbugowanych, zbublowanych do tej pory Stalkerów, które były takim sukcesem, że wydano 3 identyczne gry w 3 lata i porzucono markę na ponad 10 lat, by wydać kolejną część w jeszcze tragiczniejszym stanie niż poprzedniczki, hehe xd

Jestem fanem i Goticzków i Stalkerków ale co zaśmiane to moje :D

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-08-13 13:22:49
13.08.2026 13:21
Diabeł z Caroc
1.14
1
odpowiedz
Diabeł z Caroc
17
Konsul

xKoweKx [stalker.pl] Był na głównej parę dni po premierze news o tym, że G:Remake to gigantyczny sukces finansowy i wtedy sam dałem się ponieść entuzjazmowi, ale licznik na Gamelytic jakby stanął w czasie (sprawdzam periodycznie stan sprzedaży). Premierowcy zrobili sprzedaż. A był tu wtedy taki user (nie pamiętam nicku, ale zwracam honor) piszący, że do sukcesu finansowego to jeszcze sporo brakuje

post wyedytowany przez Diabeł z Caroc 2026-08-13 13:24:03
13.08.2026 13:21
Dead Men
1.15
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Kadrion o k..wa ale odklejka. Najlepszym remakiem jaki powstał to SofTC od BluePoints game, to to nawet koło dobrego remake nie stało. Tu walka jest skopana w wielu miejscach, ekonomia nie zbalansowana, optymalizacja nie istnieje, abdurdy graficzne typu fale na jeziorze, na plus zmiany wyglądu niektórych miejscówek i to tylko tyle. Jak na 8 lat to to jest padaka która będzie łatana jeszcze latami. Identyczny syndrom ma STALKER 2 i te gry mozna ze sobą zestawić.

13.08.2026 13:23
xKoweKx [stalker.pl]
1.16
2
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

katai-iwa ta gra nie działała w 60 fps na PS5, wygląda momentalnie jak gówno z PS3 działając na moim 4090 z FG poniżej 60 FPS (już samo to że bez FG nie da się w to grać świadczy o "bardzo dobrej "optymalizacji""), wywala się w losowych momentach (również na konsoli), a ty nie znasz znaczenia słowa "optymalizacja" i mylisz je z wydajnością.

13.08.2026 13:24
xKoweKx [stalker.pl]
1.17
1
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

Akuzativ1994 tak, gry STALKER są zabugowane i nie powinny wychodzic w takim stanie na premierę (poza Zewem Prypeci). I co to zmienia w kontekście zabugowanego bubla technicznego jakim jest Gothic Remake? Zbyt bystry to ty nie jesteś

13.08.2026 13:25
Dead Men
1.18
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Diabeł z Caroc Kluczowy jest pierwszy miesiac i każdy z branży Tobie to powie, tpo to wszyscy wydawcy wciskają te Denuvo i inne pierdoły, aby wiara tego nie piraciła, aby zarobili jak najwiecej. Po miesiacu już masz w sklepach pierwsze znizki bo trzeba sie tego pozbyć, aby nie zalegało. 500 000 to i tak łądny wynik na grę robioną przez amatorów, ale widać poziom amatorszczyzny. Czekam na głupoty pisane iż PB też była amatorami. No włąśnie problem polega iż amatorami była cała 4 co ją założyła, ale to iż potem wciśnieta im zespół deweloperski to już nikt nie pamieta. Warto sobie aby co niektórzy przypomnieli sobie materiał archona o tym jak powstawał Gothiczek. Oryginał robiło 30 osób w teoretycznie 3 do 4 lata zalezy czy liczymy okres kiedy była nasza 4 i robiłą zarys poczatkowy a remake klepało 50 osób 7 lat

post wyedytowany przez Dead Men 2026-08-13 13:30:44
13.08.2026 13:29
1.19
3
odpowiedz
Akuzativ1994
35
Generał

xKoweKx [stalker.pl] A ja widzę, że się na żartach nie znasz, bo już się oburzasz, a starałem się zaznaczyć jak mogłem, że to żart tylko.
Nawiązanie według mnie jest jak najbardziej zasadne, bo Stalkery jak i Gothiki to zagraniczne gry, które są otoczone małym kultem w naszym kraju i mają wiele cech wspólnych jeżeli chodzi o swoje bolączki przy premierze i już po niej.

no ale to trzeba chwilę pomyśleć by dojść do takiego wniosku, a nie się obrażać jakbym ci monolit zniszczył albo sidorowicza zgwałcił

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-08-13 13:32:12
13.08.2026 13:35
xKoweKx [stalker.pl]
1.20
1
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

Akuzativ1994 napisałeś głupotę i chciałeś mi wytknąć jakąś hipokryzję, to wyjąłeś kartę hehe ironii i żarciku. Jak sam napisałeś Stalker i Gothic otoczone są "małym kultem", a forum to nie tylko gra w sama sobie, ale i społeczność.

post wyedytowany przez xKoweKx [stalker.pl] 2026-08-13 13:35:37
13.08.2026 13:45
Zdzichsiu
1.21
4
odpowiedz
Zdzichsiu
162
Ziemniak

xKoweKx [stalker.pl]
Remake gry znanej tylko w Europie Centralnej, przy którym od zera trzeba było zbudować zespół, opracować technologię i stworzyć assety, i którego produkcja trwała 7 lat? Tak, to sukces.

Nie patrz na wszystko zero-jedynkowo. Embracer to nie EA lub Ubisoft, to wydawca gier AA. W tym segmencie mówienie o tym, że kluczowy jest wyłącznie pierwszy miesiąc to głupota. Remake spełnił swój cel w dłuższej perspektywie. Ożywił markę i otworzył ją na Zachód. Niedługo zacznie na siebie zarabiać, bo dzięki aktualizacjom to gra z długim ogonem. Dzięki promocjom będzie trafiać do szerszego grona i budować grupę konsumentów na kontynuację. Bo koszty produkcji dwójki wyniosą mniej niż połowę tego, co jedynki.

post wyedytowany przez Zdzichsiu 2026-08-13 13:47:34
13.08.2026 13:48
1.22
5
odpowiedz
Akuzativ1994
35
Generał

xKoweKx [stalker.pl] Żart w takim kontekście, że nie widzę w tym nic nagannego, a nie, że to co napisałem to nieprawda.

Jest w tym co piszesz trochę hipokryzji, bo Stalkery to również były buble, które przestały być produkowane raczej nie ze względu, że tak dobrze na siebie zarabiały. Ty jednocześnie jesteś główną twarzą największego polskiego forum o nich, co pokazuje, że gra może być bublem, a i tak będziesz ją wspierał i poświęcał jej pośredniemu promowaniu lata życia, choć ich twórcy lecieli w kulki

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-08-13 13:50:23
13.08.2026 13:48
1.23
3
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Dead Men zaraz... chłopie, remake jest zły, bo są fale na jeziorze? Gdy wieje wiatr na jeziorach też pojawiają się fale - widziałem nawet naocznie na mazurach xD. Nie napisałem, że najlepszy, tylko JEDEN Z NAJLEPSZYCH, a to spora różnica. Ekonomia jest niezbalansowana? Jest znacznie lepsza niż w klasyku, zwłaszcza, że musimy zanieść sprzedawany przedmiot do odpowiedniego NPC, aby była wyższa cena i nie sprzedawać wszystkiego na raz, bo jak zasypiemy NPC tymi samymi itemami to cena spada, trzeba odczekać kilka dni. ;) Walka to kwestia gustu, ale mnie siedzi idealnie, zwłaszcza jak już się ogarnie, że nie tylko LPM/PPM, a jeszcze Q+E i można fajne sekwencje wykręcać. ;)

Optymalizacja nie istnieje? Testowałem na kompie z RTX3060 12GB (1080p), RX7800XT 16GB (1440p) i RX9070XT 16GB (1440p) - chciałbym aby wszystkie gry na UE5 tak nie działały, bo kto to widział, aby ponad 5 letnie GPU kosztujące z 600zł na średnich z FSR/DLSS generowało 50-60 klatek w Full HD. Jestem obecnie w trakcie drugiego przejścia i od premiery jedyny bug to znikający dźwięk (spowodowany łatką) oraz chyba jedną, czy dwie wywrotki do pulpitu. W questach miałem ze dwa bugi, które znikały po wczytaniu save, nie wystąpił u mnie błąd powodujący, że biegały za mną NPC, które miałem eskortować. Być może dawno naprawione i mnie ominęło. Koszmarna ilość bugów. ;/ biorąc nawet pod uwagę, że połowa tego co jest raportowane jako "bug", to jedno wielkie "XD", bo gracz nie ogarnął np. systemu dnia i nocy, albo zabicie NPC może zablokować questa.

13.08.2026 13:50
Dead Men
1.24
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Kadrion tam cały czas są fale gościu łosie dali jedna animacje wody i to wyglada przekomicznie bolaczek jest znacznie wiecej ale to sie pierwsze rzuca bo masz już to w 1 minucie gry. Na najwyższym poziomie kompletnie ekonomia jest niezbalansowana. 7800X3d, 64 GB RAM 6000 MHZ, i 7900 XTX 24 GB, Dysk M2 KC3000 dropy w klatkach to była norma po zakończeniu 1 rozdziału i stuttering kilkukrotny wiec dobrze nie jest według mnie.

post wyedytowany przez Dead Men 2026-08-13 13:54:19
13.08.2026 13:55
1.25
10
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Dead Men dobra, proszę się rozejść - na jeziorze są fale, gra jest do dupy, zamknijcie studio, zmieńcie zawód partacze.

Kur*a, czytasz ty te pierdoły, które wypisujesz? Na serio? Ile trzeba mieć złej woli, aby o takie pierdoły się czepiać? Może czepisz się, że ślady na śniegu powstają z ledwo zauważalnym opóźnieniem po zakończonej animacji ruchu? Może deszcz za mocno pada? Może postać za szybko schnie po wyjściu z wody?

Przy tej specyfikacji gra powinna latać Ci gładziutko. Mam podobną konfigurację (7800X3D + RX9070 16GB + 32GB RAM 6000Mhz), nie miałem żadnych dropów, mikroprzycinek, nic. Nie wiem, może dlatego omijają mnie problemy w 90% gier, bo windowsa mam tylko do gier i w trakcie grania odpalonego mam tylko steama/goga/battle.neta + grę? Wiem, że nie każdy tak ma i powinni twórcy to uwzględniać, ale dziwią mnie problemy ludzi z mocnymi konfiguracjami.

post wyedytowany przez Kadrion 2026-08-13 13:58:18
13.08.2026 14:00
Dead Men
1.26
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Kadrion nie bo musze czytać Twoje pierdoły.

13.08.2026 14:06
xKoweKx [stalker.pl]
1.27
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

Zdzichsiu to nie ja o tym pierwszym miesiącu napisałem jakby co. A z tym, że koszt produkcji dwójki - na którą mimo wszystko czekam pomimo krytyki - wyniosą mniej niż połowę tego to byłbym ostrożny w kontekście tego, że jest to gra kilka razy większa od jedynki.

Akuzativ1994 tak jak napisałem - forum to nie tylko gra, ale całe uniwersum wokół, którego jest masa innych rzeczy. A poza tym ja na stalkerskich forach udzielam się od 2003 więc mam idealną podkładkę, że było to przed tym, jak okazały się na maksa zabugowane i okrojone z zawartości. xD Teraz już nie ma wyjścia. No ale tak całkiem na serio, nie wiem co ma do rzeczy to, co napisałeś w kontekście mojej opinii o G1R.

13.08.2026 14:12
1.28
5
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Dead Men świetny kontrargument! Winszuję.

13.08.2026 14:16
Dead Men
1.29
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Kadrion idż lepiej spatchujabys ślady się w dobry momencie pojawiały na śniegiu w końcu przez 7 lat nie było na to czasu.

13.08.2026 14:21
1.30
6
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Dead Men chopeczku, to ty zacząłeś wysrywem o falach na jeziorze (xD). Jak mam brać cię na poważnie, skoro wypisujesz takie bzdury? Spoko, nie lubisz gry, nie podoba ci się remake. Jasne, że gra mogłaby lepiej działać i być bardziej responsywna jeśli idzie o ustawienia graficzne, niektóre pomysły mogłyby być lepiej zrealizowane, niektóre są zbędne (np. wierzchowiec), ale napisanie, że jest zrobiony na odwal się to totalny kretynizm, którego nie da się obronić.

13.08.2026 14:23
Zdzichsiu
1.31
odpowiedz
Zdzichsiu
162
Ziemniak

xKoweKx [stalker.pl] To prawda, gra jest większa, jednak mechanika, zachowanie przeciwników, movement postaci itd. nie ulegną zmianie. Na pewno trochę podszlifują to i owo, ale praca nad dwójką opiera się głównie na produkcji nowych assetów z Jarkendaru i Khorinis + tworzeniu zawartości (mapa i zadania). Znacznie mniejszy nakład środków od zbudowania wszystkiego od podstaw jak w jedynce. Z perspektywy Embracera wszystkie koszty R&D odchodzą.

13.08.2026 14:24
1.32
1
odpowiedz
MrCamill
1
Junior

xKoweKx [stalker.pl] Optymalizacja nie jest zła.

Osobiście grałem na 5070ti w 120-130ps 1440p na ustawieniach alkimia overdose z DLSS 4.5 na quality i FGx2. Bez FG spokojnie 60+ FPS, frame time stabilny jak na gęsty open world w UE5.

Gra wygląda obłędnie, jest niesamowicie klimatyczna i gęsta graficznie, a technologicznie wyciska z UE5 wszystkie najbardziej zaawansowane bajery.

13.08.2026 14:27
Dead Men
1.33
1
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Kadrion dla mnie jest jak na 7 lat dewelopmentu. i budżet prawdopodobnie oscylujacy w granicach 25 mln € skoro 23 mln € nie zwróciło im produkcji. Jako remake jest to strasznie gówniany remake na tle Shadow of The Collosus, Metal Gear Solid Delta: Snake Eater, Demons Soulsa, SIlent Hilla 2, System Shocka. Ta gra to poziom The House of The Dead Remake tylko z ta róznicą iż ktoś woła za to 120 zł wiecej. W sumie SYSTEM SHOCK idealnie pasuje bo też robiono go 7 lat i zmienił silnik po drodze, jakość obu gier to kolosalna przepaśc w jakim stopniu dopracowany jest SS a jak koślawy jest Gothic Remake.

13.08.2026 14:38
xKoweKx [stalker.pl]
1.34
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

Zdzichsiu jednak mechanika, zachowanie przeciwników, movement postaci itd. nie ulegną zmianie.
Oby to były tylko twoje oczekiwania xD

13.08.2026 14:41
1.35
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Dead Men oo widzisz! Potrafisz rozmawiać! Cały czas pomijasz fakt, że Gothic Remake przeszedł kilka poważnych zmian w trakcie (nazwijmy to uczciwie resetem projektu), gra nie była w produkcji 7, a jakieś 3-5 lat (nikt tego nie wie ile, ale Alkimie zawiązali w 2020 i rekrutowali pracowników jeszcze przez jakiś czas, a kluczowe osoby dołączały w 2022/2023). To co było wcześniej to przymiarki, próba dostosowania archaicznego projektu, oczywiście te prace kosztowały, ale produkcja tego co dostaliśmy na pewno nie ruszyła 7 lat temu. System Shock to korytarzowa strzelanka jak dobrze pamiętam, a G1R to open world z masą interakcji w świecie, których SS nie ma. I nie ma co na siłę się oszukiwać - gdyby gra była zła, to miałaby zły odbiór i tyle. W pełni rozumiem i szanuję, że Ci się G1R nie podoba, odnoszę się cały czas jednak do argumentu "gra zrobiona na odwal się". Na odwal się, to robiono remastery GTA, albo remake XIII, albo Warcrafta Reforged (choć go b. lubię, to rozumiem czemu ludzie są źli na to co zrobili z trybem sieciowym), o G1R tego powiedzieć nie można(jedyne co zrobili na odwal się w G1R to większościowo polski dubbing).

13.08.2026 14:43
1.36
odpowiedz
MrCamill
1
Junior

Dead Men Ustawienia Gothic i Alkimia overdose są oparte o pełny RayTracing. (Jak na 2026 przystało)

Przy czym w Alkimia overdose używany jest bardzo ciężki preset lumena, to są ustawienia pod najnowsze rdzenie RT z RTXow 50XX, twoja karta jest świetna i mega mocna... ale w klasycznym rasterze, jest za to bardzo słaba w RT, dlatego gra działała u ciebie kiepsko mimo "mocnej" karty

13.08.2026 14:51
1.37
2
odpowiedz
Kostrzu
16
Centurion

Dead Men Mimo 200h nw zyciu nie pomyślałem o falach na jeziorze xd Na pewno pan żeś jest wędkarz xd

No to nie wiem ską masz te części i sprzęty PC jak ja na 4070 Ti super i 5 5600 w 1440p mam bez dropów grę. Cały raz mi się wywaliła... Co zabawniejsze zaczałem mieć jakieś błędy po ostatnich patach.

13.08.2026 14:54
Dead Men
1.38
1
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Kostrzu 1 minuta gry, , ale jak się nie chce widzieć to nawet doczytujacych tekstur 5 metrów od siebie sie nie zobaczy.

13.08.2026 15:15
Dead Men
1.39
1
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Kadrion XII to nie był remake grałem w to łajno to zwykły remaster tak samo jak i GTA i WR. ZA PL dubbing nie odpowiada Alkimia a Plaion i studio nagraniowe. No Mikołajczyk zagrał na odwal się ciekawe czy w Dawnwalkerze też odwali taką maniane.

13.08.2026 15:53
1.40
1
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Dead Men aż dam Ci serduszko za ten komentarz <3 Też mnie to martwi przy Dawnwalkerze

13.08.2026 16:00
Dead Men
1.41
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Kadrion w pierwszym trailerze było ok, ciul wie jak bedzie w grze.

13.08.2026 16:06
1.42
1
odpowiedz
Kostrzu
16
Centurion

Dead Men Doczytujących się tekstur nie miałem, w Black Flag tak, w Gothicu nie.

Ale co do samej drugiej części się zgadzam. Jak to UV powiedział kiedyś "gra jest tak dobra jak możesz jej dużo wybaczyć" i tyle. Ty tutaj prowadzisz jakąś krucjatę i tyle. Jak widać gra Ci nie podeszła i zamiast to napisać i iść żyć wspaniałym życiem to walczysz bez sensu z ludźmi, którzy mają swoje zdanie, opinie i po prostu grę lubią i tyle.

13.08.2026 17:45
ProPigi
1.43
2
odpowiedz
ProPigi
1
Junior

Ty już dawno powinieneś zamknąć klapę. Po co piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia. Chyba jestes z pokolenia "Z" skoro nie wiesz co dla nas fanów jest ważne. "Nostalgia" z tego co wiem to dla was wyraz nieznany. Nie wspomne juz o tym ze duzo piszecie w necie a mało rozmawiacie live. Żałośnie sie tu pokazujesz xKoweKx [stalker.pl]

13.08.2026 18:16
1.44
odpowiedz
grabeck666
104
Senator

Dead Men lol jakie odwal, markę masz poszanowaną, masz ducha gothica zachowanego i przy tym usprawnioną masę rzeczy, w tym i combat, który z oryginału zwyczajnie się nie nadaje na dzisiejsze czasy.

Świetną robotę wykonali z tym remakiem.

13.08.2026 19:23
1.45
odpowiedz
forzaroma
101
Konsul

Dead Men
Mi ten Remake Gothica średnio podszedł, ale jako przykład dobrzego zrobionego Remaku podawać MGSD:SE to jakaś aberracja...350 zł za ten twór pocięty na mikro- mapki z czarnym ekranem wczytywania co chwilę. Fantastycznie!

post wyedytowany przez forzaroma 2026-08-13 19:24:14
13.08.2026 19:36
xKoweKx [stalker.pl]
1.46
1
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

ProPigi jakbyś wytężył wyłysiałą glacę, zajrzał na profil, to byś wiedział jakie ze mnie pokolenie "Z" i jaką grę mam w swojej topce wszech czasów xD

13.08.2026 19:36
Dead Men
1.47
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

forzaroma A jak chciałeś to zrobic ? Cała ogromna otwarta mapę ? Wszystkie MGS do V PP to liniowe skradanki ? MGS 3 jest zbyt liniowy i narracyjny, aby sie to udało, jest zbyt zakorzeniony w swoim rdzeniu liniowości tam otwarty świat jest nie realny do stworzenia bo by trzababyło zrobic całą grę od nowa i wywalić to jak ta gra była zrobiona całkowicie i tak naprawde zrobić z niej zupełnie inna grę.

13.08.2026 19:37
Dead Men
1.48
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

xKoweKx [stalker.pl] ziom aż musiał założyć konto, aby Ci odpisać 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

post wyedytowany przez Dead Men 2026-08-13 19:38:46
13.08.2026 20:18
ProPigi
1.49
odpowiedz
ProPigi
1
Junior

xKoweKx [stalker.pl] Każdy potrafi zmienić swoje dane żeby nie być tym kim sie jest. Mnie nie oszulasz i życia nie oszukasz. Więc skończ z krytyką czegos o czym pojęcia nie masz. I zniknij

13.08.2026 20:19
ProPigi
1.50
odpowiedz
ProPigi
1
Junior

xKoweKx [stalker.pl] Pajac zostanie pajacem i nic mu nieda zmycie farby

13.08.2026 21:28
xKoweKx [stalker.pl]
1.51
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

ProPigi chłopie, mi bliżej do 40-stki obecnie, a ty z jakimś Gen Z wyskakujesz i zmianą danych xD Jak to ostatnie zdanie to autokrytyka to elegancko, bo publicznie tak się zbłaźnić to trzeba potrafić. Mniej nerwów na przyszłość, bo od złości nietylko włosy wypadają.

13.08.2026 22:28
ProPigi
1.52
odpowiedz
ProPigi
1
Junior

Jesteś nikim pisząc o niczym co z tobą związane więc kończ. Miłego. Im wiecej piszesz tym bardziej podpisujesz się pod generacją "Z". A skoro tak blisko ci do 40stki to zacząłeś bardzo szybko proces starzenia. Przestałeś się bawić w wieku 6 lat? Starzejemy się nie dlatego że się starzejemy. Starzejemy się dlatego bo przestajemy sie bawić. Miłego starzenia się. Dobranoc. Zamykam temat bo nie warto

13.08.2026 22:55
xKoweKx [stalker.pl]
1.53
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

ProPigi jakbyś umiał czytać, to wiedziałbyś że G1R nazwałem jedynie technicznym bublem, a nie że gra sama w sobie jest zła i źle się w niej bawiłem. Bo sama w sobie jako tako jest niezła i oceniłem ją mimo wszystko pozytywnie, i powyżej przeciętnej. Dosłownie jakby ci się chciało, sprawdziłbyś to w dwie minuty zamiast wypisywać bzdury.

P.S. obiektywizm > nostalgia

14.08.2026 04:04
1.54
odpowiedz
hitvroom
1
Junior

xKoweKx [stalker.pl] Jeżeli G1R na 4090 z FG nie działa Ci stabilnie powyżej 60 klatek, to są dwie opcje, albo nie masz 4090, albo mam dla Ciebie złą wiadomość, trzeba oddać kartę na serwis, albo dokupić więcej niż 8GB ramu DDR3, skoro na mojej marnej 4070 Ti Super działała na tych ustawieniach Alkimia(coś tam) powyżej 90 klatek bez większych spadków.

14.08.2026 04:08
1.55
odpowiedz
hitvroom
1
Junior

Nie wiem czy drodzy ludolodzy pamiętają, ale Elden Ring na premierę jako port PCtowy działał dużo gorzej niż G1R, każda gra Ubisoftu miała przez pierwsze 3-4 miesiące po premierze więcej glitchy i bugów niż wszystkie gry PB razem wzięte, a Unity do dzisiaj działa jak gówno. Każda gra fromu też jest pobugowana jak ścierwo, a królem Glitchy nie licząc wieśka 3 to CDPR, które wydaje półprodukty.

14.08.2026 11:17
xKoweKx [stalker.pl]
1.56
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

hitvroom rzeczywiście spojrzałem na posta i niby napisałem "momentalnie", ale to też odnosiło się do tych 60 FPS a nietylko do poziomu grafiki. Przez większość czasu miałem powyżej 120 FPS i rozgrywka była w miarę komfortowa - choć i tak uważam, że jak na ten poziom grafiki, gra chodzi wyjątkowo przeciętnie.

14.08.2026 13:03
1.57
odpowiedz
Yarren
10
Legionista

xKoweKx [stalker.pl] brzmisz jak mentalne dziecko, które nie potrafi nawet normalnej opinii napisać, tylko hiperbolizować bez grama jakiegokolwiek umiaru.
Mówienie "gra wygląda jak gówno z PS3" to trzeba chyba nieźle zmyślać. Naucz się normalnie wysławiać bo kompleksy i frustracja wylewane tak mocno, że aż jest to żenujące. Najlepiej pochwalić korpo za wydanie kolejnego ogrzewanego kotleta znanej marki jak Outlaws i cieszyć się z cyferek w excelu.
Mam nadzieję, że z tego konta pisze jakiś 12-latek bo inaczej stracę wiarę w ludzkość.

14.08.2026 13:16
xKoweKx [stalker.pl]
1.58
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

Yarren brzmisz jak mentalny nieuk, bo napisałem że momentami wygląda jak gówno z PS3, a nie ogólnie (jakbym miał ocenić grafikę to takie 7-/10 głównie za słabe modele NPC), i nie wiem o co ci chodzi z Outlaws, w które nawet nie grałem. Mam nadzieję, że z tego konta pisze 7 latek, który nie skończył jeszcze podstawówki, bo inaczej stracę wiarę w ludzkość.

post wyedytowany przez xKoweKx [stalker.pl] 2026-08-14 13:19:23
14.08.2026 21:16
1.59
odpowiedz
hitvroom
1
Junior

xKoweKx [stalker.pl] Wiedźmin 3 Next Gen wygląda dwie generacje gorzej od G1R, działa dwa razy gorzej od G1R, a jednocześnie tekstury skał i podłoża wyglądają jak rzyg w 144p, liny są kwadratowe, a nie widzę ludologicznej fali atakującej CDPR za niezoptymalizowanego gniota w postacji Next Gena, G1R ma świetną grafikę. Problemem jest zbugowane AI, a nie optymalizacja i grafika.

14.08.2026 22:05
xKoweKx [stalker.pl]
1.60
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker
Image

hitvroom ale Wiedźmin 3 to gra z 2015 roku 🤔 next-gen to tylko ulepszenie, a nie nowa produkcja, no i nie wiem, co twoja opinia odnośnie W3 wnosi do dyskusji. Ja już wyżej pisałem, że G1R ma niezłą grafikę, ale momentami wygląda słabo, nie wmówisz mi że takie mordy npc-ów są godne 2026 roku.

14.08.2026 23:31
1.61
odpowiedz
citarcitar2
5
Centurion

xKoweKx [stalker.pl] 10 razy większy od Anla Woke 2, który przez znacznie dłuższy czas na siebie nie zarobił.

15.08.2026 15:45
1.62
odpowiedz
hitvroom
1
Junior

xKoweKx [stalker.pl] No ulepszenie, które sprawia, że gra nic nie zyskuje, a optymalizacyjnie leży wyglądając jak gówno. Wersja next genowa jest 4 lata starsza od Gothica, a działa okropnie. Jeśli taka morda npc jest dla Ciebie czymś niezwykłym i niegodnym, to chyba nie wychodzisz za bardzo z domu. Po za tym masz w nicku reklamę gry, która wygląda jak gówno, działa gorzej niż G1R.

15.08.2026 15:48
1.63
odpowiedz
hitvroom
1
Junior

I na pewno nie jest godna nawet jak na 2024 rok. I jakoś nie widzę hejtu z twojej strony na grę, która nie powinna być sprzedawana po pierwsze w tym stanie, bo to stan poniżej nawet G1R, a po drugie w takiej cenie, która jest większa nawet od hejtowanego przez Ciebie G1R z powodów tak nieznaczących, że nawet nie da się tobie wybić z głowy tego, że ta gra ma inne problemy, ale na pewno nie takie.

15.08.2026 15:58
xKoweKx [stalker.pl]
1.64
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

hitvroom dlaczego mam "hejtować" wiedźmina w wątku dotyczącym G1R? xD Wystarczająco dużo godzin spędziłęm z tągrą na premierę by wiedzieć jakie są z nią problemy. Dyskusja z maciusiami twojego pokroju naprawdę jest bez sensu, zero odnoszenia się do merritum sprawy tylko jakies "whataboutyzmy", weź jeszcze napisz że arkham knighta nie krytykowałem 11 lat temu.

15.08.2026 21:00
1.65
odpowiedz
forzaroma
101
Konsul

Dead Men
Capcom jakoś sobie poradził z podobnymi problemami.

A jeśli twórcy Remake'u MGS 3 nie mieli pomysłu jak to zrobić to powinni swój twór wycenić o połowę taniej.

16.08.2026 08:09
Dead Men
1.66
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

forzaroma no iłaskawcy zmniejszyli cenę do Gothickowej

13.08.2026 12:18
WeCreateWorlds
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
WeCreateWorlds
17
Konsul
Image

Wydaje mi się, że polskich graczy jest więcej niż pół miliona.

A czy Ty, czytelniku gry-online, spełniłeś już swój obywatelski obowiązek i kupiłeś?

13.08.2026 12:57
2.1
6
odpowiedz
nazgul-r4jdowi3c
1
Pretorianin

Nie, nie mam zamiaru.

13.08.2026 13:00
elathir
2.2
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

WeCreateWorlds jak wymienię PC albo chociaż kartę graficzną to pewnie kupię. Na razie to nie na mój sprzęt (niby pójdzie ale doświadczenie pewnie będzie marne).

13.08.2026 17:14
2.3
odpowiedz
Misha88
4
Centurion

WeCreateWorlds Ja wolę zostać przy wspomnieniach z oryginału. Zwłaszcza że nie pokochałem tej gry (polubiłem - tak!), i jej fenomen jest dla mnie nie do końca zrozumiały… z ciekawości: ile masz lat? Pytam bo wydaje mi się że główną siłą tej gry jest jazda po nostalgii (ja mam prawie 40lat, i prawie to zadziałało)

13.08.2026 12:51
squrwielitek
3
4
odpowiedz
1 odpowiedź
squrwielitek
48
Pretorianin

Gra jest przecudowna, gram na PS5 PRO i przeszedłem 3 razy. Błagam niech odniosą sukces i zrobią remake GOTHIC II NK.

13.08.2026 13:34
3.1
odpowiedz
jako8
7
Pretorianin

squrwielitek
Jak to chodzi w trybie wydajności?

13.08.2026 13:11
4
3
odpowiedz
TheFrediPL
122
Generał

Zwróci się na pewno. Więc sukces jest, tym bardziej że czas produkcji trwał długo, a gracze niezbyt pozytywnie byli do tego nastawieni przed premierą. Dodać warto że przyszła kontynuacja, jeśli taka powstanie, będzie zrobiona szybciej przy czym twórcy już będą mieli pewne zaufanie graczy.

elathir
5
12
odpowiedz
14 odpowiedzi
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

To dobrze wróży w przypadku remaku dwójki, bo ten będzie sporo tańszy, gdyż podstawy mają gotowe, tym razem nie będzie wywalenie projektu do kosza jak to było tutaj po pierwszym demie, co znacznie podbiło koszty. Tak, sama gra była większa, ale tutaj dodawanie treści gdy podstawowe systemy są w większości gotowe jest prostrze i tańsze niż tworzenie gry od zera.

13.08.2026 13:26
Dead Men
5.1
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

elathir A powód tego, że będzie tańszy to niby jaki ? Że użyją kilka asetów ? Przeciez Gothic 2 to zupełnie inny swiat i masa innych asetów, jak będą to cchieli wydać w wersji Noc Kuruka to powodzenia, gra bedzie dużo droższa w produkcji aniżeli remake 1.

13.08.2026 13:52
5.2
7
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Dead Men chłopie, weź włącz mózg i wyłącz tryb hejtera, bo nie lubisz gry. No zatrzymaj się, pomyśl 20 sekund i czytaj dalej mój komentarz.

Może kur*a dlatego, że nie musząc tworzyć projektu od 0, tylko wykorzystać know-how? Może dlatego, że nie trzeba tworzyć od 0 studia i sondować graczy i testować różnych rozwiązań, bo wiedzą co i jak? Bo tak jak napisałeś, użyją kilku assetów, mają projekty twarzy części NPC, mają porobione w większości elementy fauny i flory, mają 1/3 mapy w większości już gotowe?

13.08.2026 13:58
Dead Men
5.3
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Kadrion nie bedzie taniej co dobitnie pokazały nowa trylogia DOOMA
DOOM 2016 koszt dewelopmentu 80 mln $
Ethernala 90 mln $
TDA 100 mln $
MIeli asetty dodali kilka twarzy, mieli nawet swój silnik i nie muszą robić opłat licencyjnych ale i tak każda gra była droższa. Przy TDA jeszcze rozumiem bo tam zmian było od groma ale Ethernal.

13.08.2026 14:08
xKoweKx [stalker.pl]
5.4
1
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
165
Stalker

Dead Men po prostu tym razem Alkimia na pewno dotrzyma terminu i nie spóźni się parę lat z premierą

post wyedytowany przez xKoweKx [stalker.pl] 2026-08-13 14:08:26
13.08.2026 14:08
5.5
6
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Dead Men boże...

Czym różni się Doom 2016 od Ethernala i czym Doom Eternal różni się od najnowszego TDA? Czym różni się tworzenie kolejnych częsci Dooma od tworzenia remaku Gothica. Dam Ci szansę wyjścia z twarzą... bo to już zakrawa o komizm.

13.08.2026 14:11
Dead Men
5.6
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

xKoweKx [stalker.pl] szkoda strzepić ryja gra to hit my się c...ja znamy wszystko działa i jest idealnie to co iż gra technicznie jest łajnem jak S.T.A.L.K.E.R. 2.

13.08.2026 14:13
Dead Men
5.7
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Kadrion Mechanikami, nowymi asetami i nowa iteracją silnika.
Tym iz w ID Softworks pracują prodesjonaliści a nie banda amatorów z POLLICE na czele.

post wyedytowany przez Dead Men 2026-08-13 14:13:58
13.08.2026 14:24
5.8
2
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Dead Men nazywasz amatorami ludzi, którzy zrobili lepiej zoptymalizowaną grę na UE5, niż gry robione na UE5 przez wielkie profesjonalne studia dysponujące znacznie większą ilością profesjonalistów na pokładzie. No ale, ciepło, ciepło, cieplutko... jesteś już blisko odkrycia, dlaczego stworzenie G2R prawdopodobnie będzie tańsze od G1R.

I powiedzmy sobie szczerze, co by nie zrobili to i tak będziesz srał na nich żarem, wynajdował najmniejszą pierdołkę, aby się przyczepić do niej i bronić jak niepodległości. I szkoda strzępić ryja, masz rację, ale na takie wysrywy jak Twój. G1R jest pełny elementów, do których można się było przywalić, no ale wybrałeś argument "gra zrobiona na odwal się" i "fale na jeziorze". Nie oczekuj bycia branym na poważnie.

post wyedytowany przez Kadrion 2026-08-13 14:44:53
13.08.2026 14:29
Dead Men
5.9
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Kadrion

nazywasz amatorami ludzi, którzy zrobili lepiej zoptymalizowaną grę na UE5
Gothic lepiej zoptymalizowany od nowej trylogi Dooma chłopie Ty się ośmieszasz w tym momencie.

post wyedytowany przez Dead Men 2026-08-13 14:29:43
13.08.2026 14:44
5.10
1
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Dead Men a to Doom jest na UE5? Odniosłem się do tego, że amatorzy zrobili lepiej zoptymalizowaną grę na UE5, niż profesjonaliści na UE5 (zaraz to edytuję i dopiszę jak krowie na rowie).

13.08.2026 14:58
Dead Men
5.11
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Kadrion masz przecież wymieniony iż system walki leży i kwiczy i ekonomia o optymalizacji też masz. No dowaliłem sie do fal bo to kurde 1 minta gry gra CIe wita tak ewidentnym bugiem no to co miałem to chwalić przecież to jest taki sam idiotyzm jak rzucanie tych pochodni i wbijanie ich w ziemie pod kontem prostym, szkoda strzepić ryjna ma mase problemów tej gry, ale żeby chwalić tak niedopracowany tytuł no sorry to tak samo jakby bronić zajebistości stalkera 2 na premiere czy cyberpunka 2077.

13.08.2026 15:51
5.12
odpowiedz
Kadrion
55
Pretorianin

Dead Men przecież odpisałem Ci o ekonomii i systemie walki w jednym z pierwszych komentarzy i zamiast podjąć dyskusję to wyleciałeś z falami. Nawet przyjąłem do wiadomości Twój argument (chyba Twój), że ekonomia na wyższym poziomie się rozjeżdża - masz w zupełności rację, gra w pewnym momencie z ciułacza bryłek (grałem na trudnym, nie wiem jak na innych poziomach trudności jest) zamienia gracza w producenta rudy i problem z zasobami znika. Nie twierdzę, że to dobrze i idealnie, ale jest znacznie lepiej niż w klasyku, dlatego stwierdziłem, że ekonomia jest w G1R dużo lepsza.

Na serio, fale na wodzie to jest tak ewidentny bug, że cały remake nazywasz "na odwal się"? Ja myślałem, że np. niskiej jakości tekstury na wejściu, albo zapadanie się pod mapę, albo crash do pulpitu co dwa kroki, jakieś atakujące nas dźwięki to byłyby bugi dyskwalifikujące remake już od pierwszej minuty. No ale fale na jeziorku? Na serio? Element w żaden sposób nie wpływający na grę (po za estetyką jak się na siłę przypatrzysz) stanowi bug nie do przejścia?

13.08.2026 15:57
5.13
odpowiedz
Cyberfan
68
Konsul

elathir Prawda, produkcja dwójki powinna być tańsza, lecz nie w sensie absolutnym, a stosunku nakładu pracy do osiągniętych efektów.

14.08.2026 21:19
5.14
odpowiedz
hitvroom
1
Junior

Dead Men A no logicznie będzie tańszy, bo będzie mniej eksperymentów nad szkieletem rozgrywki? G1R był tworzony i usuwany co najmniej 5 razy, problemem nie jest stworzenie modelu świata i zapełnienie go NPC, tylko stworzenie Gothicowej rozgrywki. Remake 25 letniej gry wbrew pozorom jest ciężej zrobić niż swoją grę od podstaw. A to już mają za sobą. Włącz myślenie, wyłącz hejt.

13.08.2026 13:34
Dead Men
6
odpowiedz
8 odpowiedzi
Dead Men
200
Senator

500 000 kopi to 23 225 000 € i gra nie zarobiła na siebie, to ile kosztował dewelopment tej gry 25 000 000 € w 7 lat ? Czyli jeden dzień dewelopmentu tej gry to 10 250 € masakra.

post wyedytowany przez Dead Men 2026-08-13 13:38:17
13.08.2026 14:22
Diabeł z Caroc
6.1
2
odpowiedz
Diabeł z Caroc
17
Konsul

Dead Men Czyli jeden dzień dewelopmentu tej gry to 10 250 € masakra.

To nie jest taki zły wynik, są gry które miałyby + jedno zero w skali wydatków dziennych, nawet odliczając budżety marketingowe, a stan techniczny na premierę podobnie fatalny

13.08.2026 14:31
Dead Men
6.2
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

Diabeł z Caroc ale to nie wiadomo czy to jest stan budżetu gry. to jest poprostu wynik ze sprzedanych 500 000 kopi gry podzielony przeez 7 lat dewelopmentu. NIe zapominajmy iż te 23 225 000 € to nie zwróciło jeszcze kosztów dewelopmentu. Równie dobrze mogło ro byc 25 mln 28 mln lub 30 mln €. NIe wiemy tego.

13.08.2026 17:17
6.3
odpowiedz
karolck93
30
Chorąży

Dead Men To nie do końca tak, jak piszesz.
500 000 kopii było w pierwszy miesiąc, obecnie myślę, że jest to jakieś 700k, może 800k.
Trzeba brać też pod uwagę, że cena gry jest przeliczana 1€ = 1$, a że dolar jest tańszy, to tej kwoty nie można tak zaokrąglić.
Kolejna kwestia, za każdą kopię gry na PS5 oraz XS, Sony oraz MS koszą jakieś 30% prowizji. Ciężko powiedzieć ile egzemplarzy gry sprzedało się na konsolach, ale na pewno część zysków ze sprzedaży tytułu, nie trafiło do twórców. Steam też z resztą pobiera część prowizji od ceny gry.
Biorąc powyższe pod uwagę, myślę, że faktycznie obecnie Embracer mógł zarobić ok. 25mln€, ale przy wyższej sprzedaży gry.

Koszt dewelopmentu 10k dziennie, to nie jest dużo. Weź pod uwagę pensję pracowników, sprzęt, licencje, oprogramowanie itp. To naprawdę nie jest duży koszt dzienny.

Druga część Gothica powinna być znacznie tańsza. Co prawda mapę prawie całą muszą od nowa zrobić, a Górniczą Dolinę trochę przerobić, nagrać od nowa dialogi i część misji z oryginału dopracować pod obecne mechaniki, ale z drugiej strony, prawie wszystkie mechaniki mają już gotowe, mają od groma tekstur itp.
Robiąc pierwszą część, najpierw wypuścili teaser, który był bublem strasznym i wszystko praktycznie było do kosza wyrzucone. Było oddzielne demo przygotowane, a w międzyczasie model walki był przerabiany kilkukrotnie, plus inne mechaniki, które konsultowali z fanami.
Myślę, że drugą część są w stanie zrobić spokojnie w jakieś 3 lata, mając już dużo elementów gotowych, razem z fabułą i projektem świata, który trzeba jedynie przenieść na inny silnik 🙂
W takim wypadku, koszt gry, spadłby niemal dwukrotnie.

post wyedytowany przez karolck93 2026-08-13 17:18:12
13.08.2026 18:07
Dead Men
6.4
odpowiedz
Dead Men
200
Senator

karolck93 dajmy że jest 800 000 gra kosztuje 50 € i mówią iż nie zwróciła kosztów produkcji. WIesz, że to jest 40 000 000 €/$. WIesz co tyle kosztowało, lub nawet mniej a bije Gothica Remake na głowę
KDC kosztował 36.5 mln $
Wiedźmin 2 gdzie opracowali od zera nowy silnki 10 mln $/€
Darksiders 3 kosztował 8 mln €/$
Darksiders 1 kosztował 20 mln €/$
CONTROL kosztował 30 mln €/$
ALAN WAKE 30 mln €/$
DIVINITY ORIGINAL SIN 5 mln €/$
ORIGINAL SIN 2 25 mln €/$

14.08.2026 00:26
6.5
1
odpowiedz
baleks89
37
Pretorianin

Dead Men 500k to było tydzień po premierze. Obecnie może być 750k albo i więcej. A to oznacza, że łączny budżet G1R był znacznie większy niż większość myśli. Utrzymanie biura z programistami w Barcelonie nie mogło być tanie i totalnie nie potrafię zrozumieć decyzji THQ Nordic, że postanowili otworzyć nowe studio właśnie tam. No, ale chociaż pracownicy mają blisko do morza xD

14.08.2026 06:20
6.6
1
odpowiedz
SmarekZwiadowca
1
Junior

Dead Men Nawet gorzej. Gra kosztowała 50$/€. Wydawca musi zapłacić jeszcze podatek VAT, zgodnie ze sprzedażą w danym państwie. Biorąc pod uwagę że 40% sprzedanych kopii na steam to Niemcy/Polska i kolejne 20% to Rosja, to daje nam to ~20% vatu od sprzedanej kopii. Wiec z 50$/€ zostaje nam 40. Po podatku dochodzi 30% dla steama. Wiec mamy 28, które idzie do wydawcy. A potem CIT itd

14.08.2026 06:24
6.7
1
odpowiedz
SmarekZwiadowca
1
Junior

Do tego dochodzą umowy między developerem i wydawcą. Nie wiadomo kto jaki procent dostaje z tego co dostają od steama. A dodatkowo dochodzą jeszcze podatki dochodowe, które wydawca musi odprowadzić za sprzedaż gry. W Szwecji taki podatek to chyba nawet kolejne 30%.
Wiec przy aktualnej liczbie na steamie wg gamalytic (550tys.) to gra osiągnęła sprzedaż (nie przychód) 15mln.

14.08.2026 06:32
6.8
1
odpowiedz
SmarekZwiadowca
1
Junior

Sam licznik na steam wg gamalytic niemalże stanął. Od premiery przybyło może 50k sprzedanych kopii. Steam ma do tego 75% rynku gier. Gracze gothica to są głównie PCtowcy, więc nie ma co liczyć że gra sprzedała drugie tyle kopii na konsolach.
Fani Gothica mają moce copium na sukces gry, a realnie jest dramat.Dodatkowo gra nie otworzyła się na zachód jeśli 60% kopii poszło w Niemczech/Polsce/Rosji

13.08.2026 16:03
7
3
odpowiedz
pisz
197
nihilista

To jest bardzo dobry wynik zważywszy na długi proces i trochę piekło deweloperskie, gdy pamiętamy jak wyglądało demo. To jednak oldskoolowy RPG, więc z pewnością spełniła założenia wydawcy. Koszty produkcji dwójki, o ile do niej dojdzie, nie powinny już tak wzrosnąć, gdy mają wiele gotowych assetów i doświadczenie.

13.08.2026 16:11
8
odpowiedz
1 odpowiedź
PrawicowyGracz
1
Junior

Jak na takie drewno nie dla kazdego to i tak niezle a pewnie jeszcze kolejne 500 tysiecy sprzeda sie do konca roku.
Ja kupie Gothic remake ale w przyszlym roku jak juz bedzie upachowana porzadnie.

13.08.2026 18:06
8.1
odpowiedz
Kaczoramix500
2
Legionista

PrawicowyGracz Za 10 złoty, żeby pograć godzinę i splunąć. Spoko deal.

13.08.2026 16:27
9
odpowiedz
1 odpowiedź
AdrianGie
47
Centurion

Czyli klapa finansowa. Gra się zwróci i zarobi, ale będą to grosze. Na 2 części powinni już zarobić znacznie więcej

13.08.2026 18:05
9.1
odpowiedz
Kaczoramix500
2
Legionista

AdrianGie Zarobią cios pięścią w sam środek dupy. To ich oduczy wydawania takich odgrzewanych kotletów.

13.08.2026 17:42
10
odpowiedz
superser
0
Chorąży

To ich powinno obchodzić a nie nas bo co nas to obchodzi my tych pieniędzy nie dostajemy więc po co takie bez znaczenia dla nas newsy ?

13.08.2026 18:04
11
odpowiedz
Kaczoramix500
2
Legionista

Gra w której trzeba używać programów, do pomocy w otwieraniu zamków to shit, którego nikt porządnie nie wytestował. Znajomy grał 10 godzin i zrezygnował. Grafika kiszka. Fabuła prosta. Walka dramat. Muzyka bez szału. Rozwój postaci - po którymś poziomie nie ma sensu już grać. Modele postaci i potworów są lepsze i bardziej zróżnicowane w starych jprpg. Lepiej dać się zabić potworowi niz grać.

13.08.2026 18:09
SnakePlissken
12
2
odpowiedz
SnakePlissken
230
Ulubieniec forum Claude
MAX

Możliwe, że zarobek nie ma wpływu na powstanie G2 bo już i tak jest zaplanowany a nawet 'zapowiedziany'.

Jeśli jednak wyniki nie zadowolą po G2 to remake G3 może już nie powstać.

13.08.2026 18:35
Gęgętator
13
odpowiedz
Gęgętator
4
Chorąży

Ale wojna w komentarzach xD
Gdyby niezależne studio po 2 miesiącach ogłosiło, że gra się prawie zwróciła, to pewnie byłby to mały sukces, ale czy dla takiej korporacji jak Embracer, to dobry wynik, skoro tak twierdzą, to pewnie tak xD

Co do tego, że G2R powstanie szybciej i taniej, bo masę assetów już mają.
Pamiętajcie, że G2 jest większą grą od G1, tam dochodzi masa nowych postaci, itemów, potworów, lokacji.
Wątpię żeby obecne assety przydały się w Jarkendarze czy Irdorath. Samą górniczą dolinę należy przebudować, a nie kopiuj wklej.
No chyba, że zrobią to na odpier*** i bedzie to dosłownie kopia G1R tylko z inna fabuła, wtedy faktycznie będzie tanio i szybko, a z tego co widać u "fanów" Gothica, to by im wystarczyło.

13.08.2026 19:11
baltazar1908
14
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Moje polskje złote też tam są.

13.08.2026 19:26
John_Wild
15
odpowiedz
1 odpowiedź
John_Wild
62
Okropnie_Wściekły_Dzik
MAX

Gothic Remake niemalże zwrócił się twórcom. To bardzo zła wiadomość niestety :(

14.08.2026 10:27
15.1
odpowiedz
Kaczoramix500
2
Legionista

John_Wild Takie realia rynku. Powinni sprzedawać tę grę w tartaku.

13.08.2026 19:50
mgr. Kuba
16
2
odpowiedz
1 odpowiedź
mgr. Kuba
174
-
MAX

Jeśli ktokolwiek wciąż twierdzi że Gothic Remake ma dobry wynik sprzedażowy to winszuje.

Expedycja 33 kosztowała 10mln euro i gra sprzedała się w pierwsze dwa miesiace w ponad 3mln sztuk i to pomimo BYCIA DOSTĘPNA W GAME PASS.
Gothic Remake kosztował 25-30mln euro i gra po dwóch miesiącach sprzedała się pewnie w jakiejś okolicy 600tyś sztuk.
(przy sprzedazy 500tyś sztuk byli gdzieś w 4/5 kwoty zwrócenia się)

Wynik jest fatalny i od samego początku o tym piszę. Spoko, "zaraz" zaczną na nim zarabiać i zaczną na nim zarabiać ale tu się nie wydarzy żaden boom już nigdy, i jak tak samo używany argument "to nie gra dla każdego" przy usprawiedliwianiu nie najlepszych liczb to również tego samego argumentu trzeba użyć przy wróżeniu dalszej sprzedaży - to nie gra dla każdego więc tu nie będzie żadnego nagłego przyrostu nawet przy dużej promocji (bo gra była tania na samą premierę, gdzie na kluczowniach można było ją kupić za 130zł).
Jest posucha w gatunku pierwsze/trzeci osobowych rpg z mieczem i magią, gothic nie był marką znikąd, gracze którzy grali w to 25lat temu robili wokół remaku szum a i tak na nic się to nie przełożyło.

Teraz gry to mają na siebie zacząć zarabiać już z preorderów i wydawcy nie mają litości.
Jakiekolwiek wyliczanie teraz że gra niby sprzedaje się tygodniowo w 8tyś sztuk xD to jest tak jak z tymi matematycznymi szansami Polski na wszelkich MŚ/ME w piłke nożną. Doszukiwanie się na siłę czegoś, co po prostu jest fatalne ale niektórzy próbują to ponaciągać jak się tylko da bo tak wolą.

Jeśli wydawcy to wystarczy to wyrażenia zgody na remake 2 to super, bardzo się cieszę, bo remake 1 jest świetny.
Z dwójką powinno im pójść zdecydowanie szybciej pomimo trochę większej gry, ale mają już doświadczenie, presety, przygotowany silnik.
Ja temu kibicuję ale pod kątem sprzedażowym jest fatalnie.

post wyedytowany przez mgr. Kuba 2026-08-13 19:59:33
14.08.2026 00:39
16.1
odpowiedz
Plonacy_Gam3r
1
Junior

mgr. Kuba Przecież tydzien czy dwa po premierze sprzedalo sie 500tys kopii, to skąd te 2 miesiące?

13.08.2026 20:41
Dosq
17
odpowiedz
Dosq
179
Legend

Czyli wszystko jest git i gra powoli na siebie zacznie zarabiać :D Jak na tak niszową markę to wynik jest dosyć dobry i potencjałem na dużo więcej jak wlecą promki. Remake 2 jest w zasadzie zapowiedziany (mocno się zdziwię jeśli w przyszłym roku zapowiedzą grę i nie będzie to Gothic II Remake) więc wydawca jest również zadowolony jeśli nie ubija marki i studia w tym momencie.
Bardzo fajnie i niech sobie pracują w spokoju bo zrobili kapitalną grę.

13.08.2026 21:48
WeCreateWorlds
18
odpowiedz
WeCreateWorlds
17
Konsul

Trochę przeniosę tutaj dyskusje, którą już prowadzę na X-ie.

Ale Gothic to wcale nie jest aż tak niszowa marka, jak mogłoby się wydawać. Pewnie, daleko jej do Baldura, Fallota, Elder Scrolls, Mass Effecta i Dragon Age, ale ogolnie kilka milionow kopii dla wszystkich cześci serii, remake i porty na konsole (teraz czekamy na G3 na Switcha 2) o czymś jednak świadczą.

I całkiem sporo naśladowców się doczekała.

13.08.2026 22:20
19
odpowiedz
Gh_H4h
103
Konsul

Gra osiągnęła dobre wyniki sprzedażowe, ale jak widać nic to nie dało skoro przepalili kasę pieprząc się tyle lat z produkcją i dopiero za jakiś czas koszty mają się zwrócić.

14.08.2026 00:13
20
odpowiedz
baleks89
37
Pretorianin

Ten projekt był cholernie drogi w produkcji (jak na Gothica), bo zjadł mnóstwo czasu na takie rzeczy jak zrobienie playable teasera, badanie rynku, budowanie zespołu od zera czy dostosowanie UE5 do mechanik serii. Tego wszystkiego nie muszą już robić przy remake'u dwójki. Fakt, contentu jest ZNACZNIE więcej, ale koniec końców będą go już tworzyć na wypracowanych schematach i narzędziach, które team już zna. Myślę, że premiera G2R przed 2030 jest jak najbardziej możliwa i wtedy faktycznie okaże się, że ta inwestycja była tego warta długoterminowo.

14.08.2026 23:30
21
odpowiedz
citarcitar2
5
Centurion

No i super. Szanse na 2 rosną.

post wyedytowany przez citarcitar2 2026-08-14 23:30:47
Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl