Powinni kuć żelazo póki gorące i wydać Gothic sequel, który nigdy nie ujrzał światła dzinnego. Najlepiej jako integralny dodatek do jedynki, co pozwoliłoby na dodatkowe rozbudowanie podstawki jak w przypadku NK i oryginalnego GII.
Co do dwójki zaś... powinni potraktować Gothic II: Noc Kruka jako jedną grę i od razu tworzyć to jako jedną całość, maksymalnie uspójniając wszystko aby nie było czuć, że to osobne byty.
A jeszcze zanim przejdą do G3, mogliby spróbować uzyskać prawda do Kronik Myrtany i również zremakować, czyniąc tę historię oficjalną i otwierając sobie drogę do podserii "Kroniki Myrtany: (tu wstaw nazwę np. Khorinis)". Jednocześnie wciągając do zespołu tyle osób zaangażowanych w oryginał ile tylko się da.
Jak to zrobią, wtedy będą na takim poziomie Goticzkowego skilla, że będą mogli zbudować trójkę niemal od zera.
A potem Remake Risena, ale już jako oficjalny spin-off Gothika.
Oto jest wizja!
Nie wiem co tak stękają o te otwieranie zamków, fakt jest trudne, ale dla mnie po prostu rozszerzona wersja z jedynki, gdzie dochodzą strzałki góra/dół.
A do dwójki to niech podejdą na spokojnie ;).
Dwie nowe aktualizacje zawartości były już tydzień temu (4,4 GB) oraz wczoraj (1,3 GB) na Steam.
Otwieranie zamków jest dużo łatwiejsze po wykupieniu mistrzostwa u Rączki, ale nawet wtedy krążąc nocą czy za dnia po obozach i tak nie da się otworzyć wszystkich skrzyń.
Nie przypadł mi do gustu ten rimejk ale nie ma też tragedii, mimo wszystko wolałbym żeby druga część powstała by marka żyła i przyciągała nowych graczy.
IMO całkiem spoko taka edycja rozszerzona.
Wydali podstawkę która jest wierna oryginałowi, teraz by mogli zrobić dodatek z masą nowej zawartości.
Potem z G2 mogłoby być tak samo. Podstawka wierna oryginałowi i dodatek z masą zawartości.
Nie wiem co tak stękają o te otwieranie zamków, fakt jest trudne, ale dla mnie po prostu rozszerzona wersja z jedynki, gdzie dochodzą strzałki góra/dół.
A do dwójki to niech podejdą na spokojnie ;).
Problem tej mechaniki to nie mechanika paradoksalnie tylko zawartość skrzyń. Męczysz się 10 minut z zamkiem a w środku masz pochodnie, ryżówkę i 5 bryłek rudy.
Powinno być tak, że wszystkie gówno skrzynie w kolonii jak kopaczy czy przy drogach mają max 3 zapadki i max 2 ruszają się razem, robisz to w kilka sekund lecisz dalej, nagradza Cię to w mały sposób ale nie utrudnia życia, zaś skrzynie jak Cavalorna, Gomeza czy ogólnie postaci z imionami lub też skrzynie ukryte jak magazyny/jaskinie mogą byc trudniejsze ale niech nagradzają. Otwierając taką z 5-7 zapadkami niech tam będzie dobry miecz, znaczące eliksiry czy minimum 50/75 bryłek rudy, wtedy mój poświęcony czas nie zostaje zmarnowany w głowie gracza a tak to zwyczajnie przestałem po czasie je otwierać bo i tak w nich było całe nic.
Kurde, jest paywall na gamestarze. Ma ktoś cały wywiad bez paywalla?
Cieszy mnie sukces Gothic Remake. Pisałem kiedyś, że grze wystarczy osiągnąć 6 lub 7 na 10, aby stała się solidnym fundamentem pod dalsze części, a gothicowych ortodoksów i tak nigdy by się nie zadowoliło.
Choć grałem w oryginał w czasie jego premiery, dzisiaj odpuściłem sobie życie w bańce nostalgii. Z niecierpliwością czekam na mody i nowe historie tworzone przez społeczność dla nowej wersji Gothica.
Jednocześnie nie neguję problemów i błędów samej gry. W tym tytule czuć jednak bardzo mocno klimat oryginału i według mnie każdy, kto radykalnie twierdzi inaczej i uważa, że ta gra to gówno, zaprzecza samemu sobie.
Powinni kuć żelazo póki gorące i wydać Gothic sequel, który nigdy nie ujrzał światła dzinnego. Najlepiej jako integralny dodatek do jedynki, co pozwoliłoby na dodatkowe rozbudowanie podstawki jak w przypadku NK i oryginalnego GII.
Co do dwójki zaś... powinni potraktować Gothic II: Noc Kruka jako jedną grę i od razu tworzyć to jako jedną całość, maksymalnie uspójniając wszystko aby nie było czuć, że to osobne byty.
A jeszcze zanim przejdą do G3, mogliby spróbować uzyskać prawda do Kronik Myrtany i również zremakować, czyniąc tę historię oficjalną i otwierając sobie drogę do podserii "Kroniki Myrtany: (tu wstaw nazwę np. Khorinis)". Jednocześnie wciągając do zespołu tyle osób zaangażowanych w oryginał ile tylko się da.
Jak to zrobią, wtedy będą na takim poziomie Goticzkowego skilla, że będą mogli zbudować trójkę niemal od zera.
A potem Remake Risena, ale już jako oficjalny spin-off Gothika.
Oto jest wizja!
Wątpię, że do tego dojdzie. Oryginalny pomysł na fabułę Gothic Sequel zakładał zakończenie serii i historii Bezimiennego. Nie pójdą w to, bo zbyt wielu oczekuje remake'u Gothic 3.
Ew. Zmienić trochę fabułę, ale wolałbym to pierwsze.
Ja bym po prostu chętnie ograł nigdy nie wydanego sequela w konwencji remaka i tyle. Bez jakiejś większej filozofii.
Gothic stoi fanami ale nadal większość to fani nie grający w mody, żyjemy nimi znamy temat ale ogrywa się pojedyncze. Sam ogrywałem kilka i po za Kornikami tak naprawdę nie ma moda "godnego" bycia kontynuacją czy wejścia w kanon.
Wszystkie te mody to ciekawy pomysł a końcowo gówno zmieniające gre, dodające jakieś niestworzone badziewia, na siłe jakieś "złożone" postacie i mechaniki, które są absurdalne. Ewentualnie utrudniające grę tak by przeszło ją tych 5 gości bo jak źle zaplanujesz rozdanie chociażby 5 punktów nauki to Cię zablokuje potem w grze poziom trudności jak Returning.
Z tym, że sequel to nie mod jakichś tam fascynatów, którzy nie wiedzą co robią, ale kontynuacja którą rozpoczęło stare Piranha Bytes.
Z tego powodu jest ono nie tylko dużo ważniejsze dla marki, ale też potencjalnie wyprzedza swoją jakością przecietne mody o kilka długości.
No a Kroniki to swoją drogą zasługują na kanon i remake.
Cała reszta byłaby wymysłem pytanie czy Alkimia sobie by poradziła z nową zawartością bo o ile dodała spójności w oryginale co na plus tak nowych twórczych zadań wiele tam nie było.
Ja to bym chciał remake II jak I części na spokojnie wierny z ujednoliceniem fabuły i jej upłynnieniem bez niedopowiedzeń a potem nich robią co chcą :D
Troche mam tak, że chce dostać oryginały w dobrej oprawię a następne części mogą jak dla mnie eksperymentować.
Mam nadzieje że ulepszanie G1 Remake a zwłaszcza wydanie zengine editora, który Alkimia zapowiadała nie będzie warunkowane żadnymi okolicznościami.
Akurat odblokowanie Marvin Mode może się mocno przyczynić do ożywienia machinimy.
Swoją drogą, jak pisałem tu na forum, że 500tys to za mało to jakiś użytkownik chciał mi udowodnić, że nie mam racji. Przecież ta wypowiedź Reinharda to typowo, koporaracyjne, ubrane w ładne słowa potwierdzenie, że jeszcze nie spełnili targetu od wydawcy xD
Cóż doświadczenia z tworzenia Gothic Remake pewnie przyspieszą pracę ale i tak jeśli nawet coś będzie, to najwcześniej po 2030 r.
Też jestem za Sequelem do Gothic Remake, a później G2 z NK :D
Dużo graczy też czeka z zakupem, aż ogarną grę i ją połatają, wczoraj był patch, jeszcze z jeden wyjdzie i gra będzie już grywalna, a przynajmniej powinna.
(grywalna w takim sensie, żeby nie walczyć z bugami po drodzę, bo zadania nie można ruszyć i gry do przodu)
A może by tak jeszcze archolos przenieść na ten sam model co remake 1? z przyjemnością za to zapłacę 😂