Firma Bethesda poinformowała, że Doom: The Dark Ages to największa premiera w historii studia id Software mimo słabszego startu gry na Steamie – w najnowszą odsłonę strzelankowej serii zagrały już 3 miliony graczy (poziom ten osiągnięto 7 razy szybciej niż w przypadku Doom Eternal). W tę liczbę wliczają się zarówno nabywcy gry, jak i osoby, które postanowiły ograć ją w Game Passie.
No chyba tak 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Porównaj to do ilości newsów na temat 2016 lub Ethernala po premierze. Jest przepaść. Doom Ethernal liczba newsów u was na portalu od dnia premiery 20.03.2020 do końca roku 2020 to aż 21 newsów o nim. DDA aż 8 newsów na rok 2025. Doom 2016 od 13 maja 2016 ta aż 27 newsów na sam rok 2016. Więc róznicy nie widzisz tak ?
Dla porównania, wydany w 2020 roku DOOM Eternal powstawał około 4 lat, a jego szacowany koszt produkcji (bez marketingu) wynosił ponad 80 milionów dolarów. The Dark Ages, budowany od 2021 roku na nowym silniku idTech 8, jest jeszcze bardziej rozbudowaną, dłuższą produkcją (kampania na ok. 15-18 godzin), co naturalnie zwiększyło nakłady finansowe.
Obecnie ta gra z SP chodzi po 120 zł więc o czym my mówimy, a dla wydawcy i dewelopera kluczowy okres sprzedaży to jest pierwszy miesiąc po premierze potem gry na siebie nie zarabiają tak jak powinny. Umieszczenie tej gry w GP pograżyło ją finansowo. Ta nie była wybitna gra a tylko była dobra do 2016 nie ma podjazdu. Boje sie iż jej słaba sprzedaż może odbić sie czkawką Id Softworks.
Przecież ty mi tu jakieś popłuczyny z chatGPT wklejasz, który z dupy wyciągniete szacunki bierze. Nie ma danych, więc nie zmyślaj i nie podpieraj się AI bo on też ci może wszystko nazmyślać. Gra udana, czego dowodzą recenzje graczy i bycie nominowanym do gry roku, joł :)
To że będzie dodatek było do przewidzenia, aczkolwiek mnie ten najnowszy Doom niestety nie kupił. Fajnie że spróbowali czegoś nowego, miałem okazję sporo pograć ale swoją kopię kupię dopiero jak pojawi się kompletna na GOG.
Nie mogę się doczekać! The Dark Ages jest świetnym FPS, liczę że dodatek też taki będzie :D
Mogliby tak dla odmiany przywrócić single player Quake'a do życia. Z takim rozmachem jak zrobili to z Doomem