Martin, zamiast pozywać AI, niech im na kolanach dziękuje, bo to jego jedyna nadzieja na dokończenie Pieśni Ognia i Lodu.
Śmiech śmiechem, AI trenowane jest na dorobku całej ludzkości, a zarabia na nim kilku gości, ktorzy dokonują masowych zwolnień.
Trzymam kciuki za dojechanie tej patologii, niech firmy AI budują modele na legalnie zdobytych materiałach, albo niech sami produkują książki, muzykę i wszystko inne, co wykorzystają do karmienia swoich modeli. Nie może być tak, że złodziej zarabia na dorobku innych, a obecnie dokładnie tak to się odbywa, w białych rękawiczkach.
100% zgody, jednak myślę, że temat już zaszedł za daleko i będzie tylko gorzej...
Mam nadzieje, ze to co wyplula AI, i co jest rzekomo tak dobre, zostalo gdzies zapisane. Bo Martin sie zaraz zawinie z tego swiata, a kontynuacji jak nie bylo tak nie ma, i raczej nie będzie.
Przy obecnym tempie, choć niech sobie żyje jak najdłużej, to nie ma szans na dokończenie
Przy tym ile w internecie jest materiałów na temat gry o tron, ai po pierwsze nigdy nie musiałoby zobaczyć nawet jednego fragmentu tej historii, żeby wypluć jej kontynuację, a po drugie, złożyło by sobie większość historii z samych cytatów w tych materiałach zawartych, więc rozumiem że następnym krokiem będzie pozwanie połowy świata? Widzów, użytkowników forów, modów na różnych wiki...
Chyba trzeba mieć dostęp do szczegółów pozwu i je przeanalizować PRZED pisaniem komentarza opartego... No właśnie, o co? O przypuszczenia? Zgadywanki?
Ciekawe, jak się ta cała historia z AI skończy - całkowitym upadkiem twórczej działalności człowieka czy całkowitym zakazem wykorzystywania genwratywnych LLM.
Jak dla mnie to się zakończy upadkiem AI w obecnej formie, która nawet nie jest inteligencją a zwyczajną rozbudowaną wyszukiwarką. Obecne AI istnieje kilka lat, fakt ma szybki rozwój, ale to wciąż nie zbliża do sztucznej inteligencji, dlatego uważam że mimo grubych milionów które firmy wydają na rozwój, w końcu napotkają ścianę nie do przeskoczenia, i mam wrażenie że będzie to w ciągu kilku lat. A pozwy tego nie ułatwiają.
ale to czekajcie. Jeżeli Martin zapytałby mnie czy mógłbym wymyślec kontunuacje historii i ja bym mu powymyślał jakies pierdoły, to mógłby mnie później pozwać?
Claude już teraz pisze prozę na poziomie bardzo dobrych pisarzy gatunkowych, więc to kwestia czasu jak ludzie sami sobie będą generować "Wichry zimy" napisane stylem Martina. Na razie LLM nie radzą sobie w dłuższych formach, ale za parę lat pewnie nie będzie to już wąskim gardłem.
Skoro pozwał wynik, to jestem ciekawy jaką karę ten wynik dostanie.
W ogóle nie rozumiem o czym tutaj przeczytałem. ChatGPT stworzył alternatywną kontynuację, bo o to go poproszono. No i co w związku z tym? A jak poproszę go o kontynuację Harrego Pottera, albo napisanie 5 części Dziadów, to pewnie też napisze. I co? A jak napisze mi przewodnik po Zakopanym, to górale to oskarżą o przywłaszczenie ich przeciwników?