Wg. mnie taka opcja powinna była się pojawić tj. kupno bez pamięci i dysku. Jak ktoś by się na to zdecydował to by to zrobił świadomie. A tak to sprzęt jest dead on arrival.
Chyba, niestety, ceny pamięci RAM już nie wrócą do poziomu sprzed AI boomu. Będzie podobnie jak w przypadku kart graficznych. Już się przyzwyczailiśmy do cen GPU i karty ze średniego segmentu w cenie ~2000 zł traktujemy jako normę i podobnie będzie z pamięciami.
No ale czego oczekiwali?! Że rozbiją mur głową?
Jeśli okoliczności są niesprzyjające, to się przekłada działanie. Teraz steam machine będzie sprzętem, który drugi raz poniesie porażkę. Już nikt w przyszłości się tym nie zainteresuje na poważnie. A szkoda,bo w sprzyjających okolicznościach mógł to być bardzo udany sprzęt.
Teraz klienci mogą powiedzieć tylko "tak" lub "nie".
"Ojoj! Nikt nam tanio RAMu nie chciał sprzedać. Ojoj! Cierpieliśmy strasznie! Ojoj! Kupcie teraz bo my prawie płakaliśmy z tym RAMem! Ojoj!"
Mam nadzieję, że Gabe odpłaci im pięknym za nadobne i każda gra będzie BARDZO WYRAŹNIE oznaczona, że była robiona przy udziale AI i przyłożyła rękę do ceny sprzętu komputerowego dla graczy.
Mnie tylko zastanawia czemu równocześnie ze zwiększaniem się zapotrzebowania na RAM, nie powstają nowe firmy i nowe fabryki mające sprostać popytowi?
Skoro wartość całego rynku regularnie wzrasta i wynosi obecnie ok. 250 mld $ a w 2033 ma wynosić ich ponad 800 to naprawdę nie ma firm, które by się na te dodatkowe setki mld połasiły?