Ok ale to jest nowa technologia, więc na pewno ją poprawią, poza tym nie ma obowiązku włączyć tego w grze.
Digital Foundry: „pospieszyliśmy się”
Oj tam oj tam, nVidia po prostu dobrze zapłaciła...
Digital Foundry: „pospieszyliśmy się”
Oj tam oj tam, nVidia po prostu dobrze zapłaciła...
>"nVidia po prostu dobrze zapłaciła" - napisz jeszcze coś o iluminatach i żydach to będziesz miał bingo...
Masz 13 lat, że projektujesz na mnie swoje plemienne podziały na wyznawców tych i siamtych? Zagraniczne korpo interesuje mnie tyle co zeszłoroczny śnieg.
Ok ale to jest nowa technologia, więc na pewno ją poprawią, poza tym nie ma obowiązku włączyć tego w grze.
Problem w tym, że taka sama gadka była na początku z dlss. Na starcie faktycznie tak było a teraz efektywnie upskaling jest normą i jest stosowany wszędzie. Na konsolach zresztą wyboru nie ma żadnego bo tam masz w zasadzie wszędzie skalowanie rozdzielczości. Z tym nowym ficzerem pewnie będzie to samo. Na start luz przecież nikt nie każe, nie zmusza a za ileś lat twórcy gier wcisną to jako standard bo skróci im to robotę a gracze zostaną z ręką w nocniku.

Wystarczy że ludzie przestaną się burzyć i zapomną o problemie.
Tak robią ze wszystkim co chcą na siłę wcisnąć.
Spójrzmy chociażby na technologię DLSS, która jest plasterkiem na głęboką ranę spowodowaną często leniwą optymalizacją.
Ja nie mam nic do samej technologii, ale to w jaki sposób deweloperzy ją wykorzystują jest karygodne.
Więc nie, nie chcę DLSS5 nawet opcjonalnie bo wiem że kiedyś stanie się to standardem w leniwej branży i zamiast ręcznie wymodelowanej twarzy będziesz miał zlepek generycznych danych z internetu.
Naprawdę tego chcesz?
Każda z tych technologii miała zarówno pozytywne, jak i negatywne cechy. Problemem nie jest samo jej powstanie, tylko sposób wykorzystania. To twórcy gier są zbyt leniwi, by optymalizować tytuły, a sama technologia DLSS jest świetna, bo daje drugie życie starszym kartom graficznym. To, co robi DLSS 4.5 obecnie w trybie wydajnościowym, to ogromny postęp.
Serio, ludzie są strasznie krótkowzroczni. Wyobraźmy sobie, że w przyszłości ta technologia będzie potrafiła zrobić z rozdzielczości 520p pełne 4K w taki sposób, że różnice będą praktycznie niezauważalne. Ogrom podobnych technologii został już wprowadzony np. często używane sztuczki, dzięki którym strony internetowe lepiej działają mimo większej ilości grafik czy animacji.
Tu macie świetny przykład co potrafi nowy DLSS w trybie wydajności z karta RTX 5050, tak trzeba nadal iść na pewne kompromisy, ale postęp jest ogromny, wystarczy, że ostrość w trybie wydajnościowym będzie odpowiednia nie będzie smużeń, itp. to z jak małej rozdzielczości podbija się do większej nie będzie miała dla większości znaczenia skoro różnice będą niezauważalne. https://www.youtube.com/watch?v=wymgmwAgmDM
Ehhh znowu jakiś ubihejterski tekst. Pewnie 90% gier na rynku będzie z tego korzystać ale jakieś bzdury, o tym, że Assassin's Creed jakoby traci reputację. Shadows dostało świetne recenzje, opinie graczy, którzy faktycznie grali w grę i fale hejtu "nie grałem ale nie lubię".
Jeśli deweloperzy (nie tylkoz Ubi) zaimplementują DLSS dobrze to git, jeśli nie, to będzie co krytykować... I to chyba tyle.
Gry Ubisoftu już i bez tego wyglądają jak kotlety robione w 100% przez AI.
Natomiast panów ekspertów pozostawię bez komentarza.
AI wrogiem dla mediów Youtuberów i wszelakiej maści ludzi z neta. Ja szaraczek growy trzymam mocno kciuki za narzędzie jakie daje nam AI
Via Tenor
Digital Foundry aka "experci" ---->
CO do samego techu, to nie dosc ze wyglada o wiele bardziej plastikowo (bo tak wyglada "hyperrealism" by AI, ktory nie ma nic wspolnego z "prawdziwym" realizmem a bardziej przypomina przejaskrawiony naturalizm podkrecony do 13/10), to dzIwi mnie ze chwalacy calkowicie pomijaja jak bardzo masakruje to artstyle i wyglad calej sceny. Najbardziej wyrazistym przykladem bylo chyba Resident Evil, ktore stracilo caly klimacik a zmian w obrazie jest tona. Oswietlenie tez jest jak zwykle "overdone", wiekszosc zmiean to poprostu spore podbicie lokalnego kontrastu i tyle (na podobnej zasadzie dziala 90% bieda presetow do "ulepszania grafiki").
Jedyne przypadki gdzie widze naprawde poprawe, to gry gdzie artstyle jest slaby (wiec nie ma za bardzo co niszczyc), a technologia twarzy jeszcze slabsza. Starfield naprzyklad.
Jednak w dalszym ciagu wole grac w gre taka jaka widzi ja artysta(ci), nie jakies glupie skrypty od nVidii zmieniajace artstyle na filtry Instagrama (bo tym to jest - filtrem z Instagrama podkreconym do 13/10) i uncanny valley gabinet figur woskowych.
Bardzo lubiłem digital foundry, ale nie da się ukryć, że od wprowadzenia DLSS stali się straszni, i obecnie głównie zachwalają upscaling, nie krytykując nawet tego, że gry natywnie bez DLSS chodzą i wyglądają jak kupa.
No, i pomyśleć, że DLSS miał być wedle pierwszych opinii entuzjastów narzędziem do grania w 4K lub na słabszych kartach. Tymczasem jest podstawą często nawet w FHD, czyli rozdziałce, która już powoli odchodzi do lamusa :)
Niektórzy w komentarzach chyba nie pamiętają że wiele technologii od nvidii szybko umarło, przetrwało tylko genialne dlss i relatywnie dobre RT. Z tych co teraz przychodzą mi do głowy to chociażby świetne physx którego już nie ma. Było też marne hairworks które zachwalali i nic większego z tego nie wyszło. MFG póki co też względny niewypał. Także jeśli chodzi o technologię sztucznych ryjów to moim zdaniem nie ma większych szans na stanie się standardem

To jak to jest że ja jestem zwykłym szaraczkiem który ledwo zapamiętuje te opcje technologiczne w ustawieniach gier, a mimo to od razu widziałem że coś jest z tymi mordami DLSS 5 nie tak?
A chłopaki z Digital Foundry żyją z tego, i znają się teoretycznie na rzeczy, a i tak zrobili taki zjeb@ny filmik.
Jakie trzeba mieć klapki na oczach żeby nie widzieć tej sztucznoty oraz nie czuć zagrożenia dla sztuki w przyszłości?
No chyba że ktoś im posmarował.
Czyli nie dość, ze wydajność gier będzie jeszcze gorsza to jeszcze gry będą brzydsze? No super technologia. Potem twórcy w rekomendowanych wymaganiach gry piszą: Supports 1080p gameplay (using upscaling, native resolution of 720p)/60fps. xD
Digital Foundry to super eksperci. Nigdy nie zapomnę jak port na PC, który nie miał trybu pełnoekranowego, ruch myszki to była symulacja gałki analogowej, ustawień graficznych było ze 4 a na AMD chodziło dużo gorzej niż na NV nazwali super dobrym portem.
Immersja polega na tym, by świat wydawał się prawdziwy
To jest bzdura. Są różne czynniki immersyjne zależne od gracza. Ktoś inny może zanurzyć się w grze, bo go wkręcą mechaniki i systemy. Ktoś inny dzięki narracji. Ktoś inny, bo np. haptyka gry oddziałuje na jego zmysły. Najczęściej kombinacja wszystkich czynników powoduje największe zanurzenie.
Gdyby chodziło tylko o realistyczną grafikę, to ludzie nie odczuwaliby immersji grając w gry pixelartowe lub silnie stylizowane.
No, i pomyśleć, że DLSS miał być wedle pierwszych opinii entuzjastów narzędziem do grania w 4K lub na słabszych kartach. Tymczasem jest podstawą często nawet w FHD, czyli rozdziałce, która już powoli odchodzi do lamusa :)
Dokładnie co tylko pokazuje, że zostało to zaplanowane i wszystko jest ustawione, a te klatki w jedną ub drugą stronę są kontrolowane na samej górze.