Śmierć na starcie. Sorry, ale jeśli mogę mieć XSX za tysiąc mniej i będę miał dużo lepiej zoptymalizowane nowe gierki, bibliotekę rzeczy który nigdy nie wyszły na pc, gamepassa i normalne multi które działa bez logowania się do innych apek? Mógłby kosztować 3K w 2020/21, ale nie dziś. 2K maks i może wezmę kiedyś bo ładny. Za te 3K to sobie, dużego bo dużego, ale złożę kompa z RX 9060 XT i średnim prockiem i wgram Bazzite. Będzie 7 razy wydajniejszy niż steam machine.
Gdzie ty chcesz 2k za cały PC jeśli sama >9060xt 8GB< kosztuje powyżej 1300zł hmm ? Cebula tobie się za bardzo załączyła.
Do tego RAM 2x8 GB za 600 zł zamiast 300 zł, o ile jeszcze dorwie go w jakimś sklepie. No i zostaje 1200 zł na CPU, chłodzenie, MOBO, SSD I PSU,
Tylko 9060 to robi miazgę z tego SM. zwykły b580 12gb w promkach za ~1k już wystarczy jako lepsza alternatywa... i kto wam kaze kupować am5/ddr5.. liczy sie wydajność a ten steam machine spokojnie przeskoczy budzetowy am4...
Co prawda jak ten steam gabe wyskoczy z cena 3k+ to spokojnie lepiej sobie ogarnąć już am5 mimo wszystko jako alternatywe niz pakować sie w no-upgrade jednorazówke... szczególnie że nie ma zadnych przesłanek intelektualnych by dokonac tak głupiego wyboru.. steam os jest open dla kazdego...
Wygląda na to, że chcą powtórzyć eksperyment jak ze starym Steam Machine z 2015, tyle że tym razem na fali popularności Steam Decka. Wyczuwam powtórkę z rozrywki, nawet jeśli ludzie patrzą teraz bardziej przychylnie na sprzęt od Valve.
ale mam ubaw z tych wszystkich sniących na jawie co wieszczyli jaki to bedzie killer co rozniesie konsole, pc i wogole zbawca gamingu :P No to macie waszego szczedrego Gabea...
Za 500$ to ja złoże sobie już sam coś znacznie lepszego a SteamOs samemu sobie zainstaluje.
Przede wszystkim to należy sobie uświadomić, że cena konsoli to nie jest 500$. Przecież tyle to one kosztowały w dniu premiery a nie teraz. Obecnie PS5 kosztuje 550$, a Series X 650$ i to jest cena za sprzęt obecny już 5 lat na rynku. Gdyby PS6 miało wyjść w 2026 to na bank kosztowałoby minimum 600$, więc jak ktoś się łudzi, że Steam Machine będzie miał cenę na tym poziomie, no to powodzenia.
Tak, ale steam machines to sprzęt na poziomie konsoli z 2020 roku, wchodzę na olx i biorę series x za 1,7K koniec dyskusji.
Ja to się właśnie raczej spodziewałem ceny 1000 dolców, ale to nadal dobra cena, jako że dostanę „konsolę” z już bogatą biblioteką, którą posiadam.
Przede wszystkim, jeżeli Valve chce na serio konkurować z MS i Sony to musi wejść z dystrybucją poza swój własny sklep.
Nawet steam deck który jest ogromnym sukcesem sprzedał ile kopii 3-4 mln? Co to jest w porównaniu do ilości jakie sprzedzają Sony, MS czy Nintendo...
A co do ceny to prawdopodobnie będzie trochę wyższa niż to co można sobie samemu złożyć o podobnej wydajności. To nie jest sprzęt dla hardkorowych graczy. To jest sprzęt głównie dla ludzi którzy już mają jakiegoś PC i chcą coś do salonu na czym będą mogli grać w swoje gierki ze steama. Osobiście obstawiam 600-700 (bez pada). Jeżeli będzie drożej to się nie sprzeda. Już teraz jest wysyp filmików z tytułami "zbudowałem swojego steam machine", gdzie ludzie robią mini PC, wgrywają SteamOS i robią to w cenach 500-600 dolców, tylko, że wtedy trzeba samemu dłubać a nie każdemu sie chce.
Czyli podsumujmy. Cała draka o cenę jest spowodowana tym, że Linus... wyczuł "niedobrą" atmosferę w pokoju i ma "przeczucie"? Zero analizy czegokolwiek (dostepności pamięci, chipów, CPU), zero kalkulowania jakichkolwiek cen, nic, zero. Cały artykuł mający wywołac gównoburzę o cenę SM na podstawie PRZECZUCIA Linusa, że ATMOSFERA była NIEDOBRA.
...
Dokładnie tak jak piszesz. Zero konkretów tylko ssanie paluszka pseudo eksperta.
Ten sprzęt nie będzie znacząco odstawał cenowo od sprzętu, który możemy sami złożyć o podobnej wydajności. Jest jeden powód - to PC.
Logiczne byłoby, by Vavle sprzedawało ten sprzęt po kosztach, by mieć jak najwięcej potencjalnych klientów na gry ze Steam i w ten sposób zarabiać. Coś jak klasyczne konsole.
Tylko że to jest PC i tu jest problem. Skoro SM byłby sprzedawany po kosztach, to masa firm mogłaby się na ten sprzęt rzucić, wgrać windowsa i mieć sprzęt do firmy o wiele taniej.
SM nie będzie poniżej 1k dolarów. Nie ma nawet takiej opcji. Do tego kontroler za 100$.