Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Empire II: Total War z dwoma dodatkowymi kampaniami historycznymi

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
31.08.2026 00:24
1
odpowiedz
stud3nciq
94
Pretorianin

Czy ja wiem? Ten mod jest fajny, rozbudowany, zmienia balans - ale nie naprawia wad Empire.

Sztuczna inteligencja komputera jest nadal kretyńska. Nieudolna próba flankowania kawalerią to wszystko na co ich stać, wystarczy ustawić oddziały przy krawędzi mapy i pozamiatane. Czasem do bitwy w ogóle nie dochodzi - wystarczy płotek albo chałupka na środku mapy i wojska wroga się glitchują, a czas bitwy upływa xD

Dyplomacja również jest kretyńska. Zaorany i wielokrotnie pobity wróg uparcie odmawia zawarcia pokoju mimo że jego ziemie nie zostały naruszone. Rzuca propozycją pokojową wtedy, gdy jest o krok od zagłady i mogę tylko na coś takiego splunąć z pogardą.

Wróg nadal atakuje chmarą małych oddziałków bez generała, rozłażą się jak jakieś przeklęte karaluchy paląc i niszcząc wsie oraz rujnując gospodarkę, co jest skrajnie wpieniajace (trzeba za nimi ganiać) i nierealistyczne (takie oddziałki pozbawione linii zaopatrzeniowych bardzo szybko by zdechły). Zrozumiałbym jeszcze gdyby to była jakaś miejscowa partyzantka - ale nic z tego.

Nie da się rozbić wojsk wroga w jednej bitwie - w 99% przypadków przeżyją jakieś niedobitki... i zaczynają ganiać po mapie, plądrując i paląc. A gracz zaczyna rozważać wyrzucenie monitora przez okno.

Komputer gra nieuczciwie: dostaje ogromne bonusy pieniężne znikąd i wystawia ogromne armie na które nie powinien móc sobie pozwolić.

System agentów również jest idiotyczny: kondensują się z powietrza sami, bez naszej kontroli. Agenci wroga biegają po mapie i kradną mi badania na totalnego bezczela, sabotują budynki, a ja nie mogę z tym nic zrobić - szansa na wygranie pojedynku jest żałośnie mała. Stary numer z przeniesieniem uniwersytetów na Islandię chronioną przez silną eskadrę liniową bezwzględnie topiącą wszystko co się zbliży - wciąż jest aktualny.

Artyleria stała się całkowicie bezużyteczna - badania w modzie zostały bardzo mocno wydłużone i utrudnione, zanim wynajdziesz szrapnele i pociski eksplodujące - będzie już po kampanii.

Jedna żałosna szalupa nadal potrafi uciąć handel morski równie skutecznie co eskadra liniowa.

Interfejs ma ogromny problem ze skalowaniem - tj. w ogóle nie posiada możliwości skalowania. Musiałem ręcznie powiększać czcionki żeby mi oczy nie wypłynęły. Efekt jest taki sobie (okienka pozostały w niezmienionej wielkości), ale lepsze to niż nic.

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl