Ekspert ostrzega
No tak przecież dzisiaj gdy tylko pojawia się jakaś nowa dziedzina to zaraz pojawiają się od tego eksperci i zapomniałem, że dzisiaj też jest już wysyp ekspertów od sztucznej, a dzisiaj każdy ekspert tylko przed czymś ostrzega.
AI to nie jest nowa dziedzina. Jak dobrze kojarzę, jej początki sięgają połowy XX wieku.
IMO:
A czy ten ekspert za piątkę wziął pod uwagę "kroplówkę" rządu USA?
OpenAI jest kluczowym partnerem programu Stargate, który wraz z programem Misja Genesis, są strategicznymi i krytycznymi programami USA, porównywanymi do Projektu Manhattan.
Stworzenie ASI (superinteligentnej AGI) jest na ten moment najważniejszą rzeczą dla USA, by zrobić to przed Chinami. Kto pierwszy będzie miał ASI, ten prawdopodobnie zdobędzie dominację: naukowa, technologiczną, ekonomiczną, wojskowa, itd.
Uważam za wysoce nieprawdopodobne, by rząd USA pozwolił upaść OpenAI.
Ale przecież ekspert uważa inaczej i logiczne myślenie nie ma nigdy szans ze zdaniem jakiegoś eksperta, gdy dzisiaj ekspert coś powie to tak ma być i koniec kropka.
OpenAI idzie public więc o bankructwo w najbliższym czasie bym się nie martwił.
Bycie ekspertem dziś nic nie kosztuje ;)
Ekspert pisze też bzdury na temat Google i ms. Obie firmy dziś przepalają rezerwy finansowe na AI. Dziś mają około 40% tego co mieli 5 lat temu. Tak więc giganci też mają problem z monetyzscja AI.
Tylko, ze on nie napisał, ze oni na AI zarabiają, tylko, ze mają inne źródła dochodu, które dają im więcej czasu.
A ja twierdzę że mają problem dotyczący rentowności z działaności AI. Bo jak skończą się rezerwy finansowe to już nie da się ukrywać negatywnego balansu i decyzja inwestorów spółka z projektów AI może się wycofać .
OpenAI też sobie więcej czasu kupi po wejściu na giełdę.
Z monetyzacją AI jest ogromny problem. Ludziki korzystają sobie, bo za darmo co kosztuje. Wygenerowanie jednego wideo w Sora to coś około $1 jeśli dobrze pamiętam. Open AI na subskrypcji premium też z tego co czytałem zarobiła jakieś grosze w stosunku do liczby użytkowników. Zostają klienci korporacyjni, ale nawet tam adopcja spada, a druga sprawa, że przy takich kosztach jakie ponoszą to nie wiem ile musieliby sprzedawać subskrypcji.
Tego po prostu długofalowo nie da się utrzymać.
AI podzieli losy NFT (ktos to jeszcze pamieta :P), ludziom znudzi sie generowanie kotkow i bedzie zaorane.
Tak bedzie, robcie screeny!