Sam się odbiłem od tej gry. Żeby nauczyć się w to grać trzeba spędzić przy tej produkcji sporo czasu. Ogólnie jako symulator gra jest fajna, ale niestety nie mam w sobie tyle zapału aby w to grać, przynajmniej na razie. Kiedyś oglądałem na youtube innych ludzi jak się w to bawią i czasami naprawdę powstawały fajne historie i zabawne sytuacje. Nie wiem, może kiedyś spróbuje podejść do tej gry jeszcze raz, bo właściwie minęło już parę ładnych lat od mojej ostatniej próby.
Sama prawda, najcięższa część tej gry to tragicznie nieintuicyjny interfejs. Mam wielką nadzieję, że twórcy ogarną ten temat i będzie można w DF normalnie pograć, bez walczenia przez pierwsze 40+h gameplayu z ogarnięciem jak co się robi xd
Pierwsze opinie przez pierwsze lata były opiniami graczy, którzy na DF z w miarę 'normalną' grafiką czekali, obecny nowy gracz, to jest przeważnie pan maruda.. :D Jeżeli komuś nie podpasował DF, to moim zdaniem.. wszystko w porządku, to nie jest gra dla każdego. To jest gra jakby połączyć Knights & Merchants z Championship Managerem 03/04. Bezpośrednio sterujemy jedynie wojskiem, a resztą rzeczy sterujemy poleceniami, gapimy sie w wiele tabelek.
Ludziom ciężko przełknąć, ze w Dwarf Fortress oczywiście jest też bardzo duzy próg wejścia, trzeba zerknąć parę tutoriali na yt, żeby coś zrobić, ale i też nie wydajemy bezpośrednio poleceń konkretnej jednostce, a prędzej coś zlecamy i ktoś to w końcu przyjdzie i zrobi.
Grałem w 26 roku, poprzednio dałem szansę jak wyszła, to był 23? Teraz moim zdaniem troche ułatwione, można męczyć jakiegoś groka i szybciej podsunie informacje, niż znajdziemy sami w wikipedii. Komuś przerażonym UI polecam Rimworld, ale podejrzewam, że mało kto by zaczynał się dobierać do Dwarf Fortress nie znając Rimworld. :)
No i kiepska informacja dla naszych rodaków, gra nie ma planów wydania w Języku Polskim, a trzeba troszkę jednak ogarniać, krasnoludy mają swoje potrzeby, przemyślenia. A dla kogoś, kto trochę ogarnia, to jest okazja, żeby się poduczyć.