Komentarze do wiadomości: Dwarf Fortress straciło przytłaczająco pozytywne opinie na Steamie. Napływ nowych graczy zderza się z realiami rozwoju od niemal 20 lat

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
20.02.2026 13:04
cenzura
1
odpowiedz
cenzura
61
Konsul

Ciekawe czy poprawili działanie studni...

21.02.2026 11:00
1.1
rziurziu
39
Pretorianin

cenzura działa znakomicie, tylko musisz od czasu do czasu wrzucać monety i wypowiadać życzenie

20.02.2026 13:37
Shadoukira
2
1
odpowiedz
Shadoukira
118
Chill Slayer

Sam się odbiłem od tej gry. Żeby nauczyć się w to grać trzeba spędzić przy tej produkcji sporo czasu. Ogólnie jako symulator gra jest fajna, ale niestety nie mam w sobie tyle zapału aby w to grać, przynajmniej na razie. Kiedyś oglądałem na youtube innych ludzi jak się w to bawią i czasami naprawdę powstawały fajne historie i zabawne sytuacje. Nie wiem, może kiedyś spróbuje podejść do tej gry jeszcze raz, bo właściwie minęło już parę ładnych lat od mojej ostatniej próby.

20.02.2026 16:36
3
odpowiedz
levvyl
5
Legionista

Sama prawda, najcięższa część tej gry to tragicznie nieintuicyjny interfejs. Mam wielką nadzieję, że twórcy ogarną ten temat i będzie można w DF normalnie pograć, bez walczenia przez pierwsze 40+h gameplayu z ogarnięciem jak co się robi xd

20.02.2026 23:24
maly_17a
👍
4
odpowiedz
1 odpowiedź
maly_17a
178
Senator

Pierwsze opinie przez pierwsze lata były opiniami graczy, którzy na DF z w miarę 'normalną' grafiką czekali, obecny nowy gracz, to jest przeważnie pan maruda.. :D Jeżeli komuś nie podpasował DF, to moim zdaniem.. wszystko w porządku, to nie jest gra dla każdego. To jest gra jakby połączyć Knights & Merchants z Championship Managerem 03/04. Bezpośrednio sterujemy jedynie wojskiem, a resztą rzeczy sterujemy poleceniami, gapimy sie w wiele tabelek.

Ludziom ciężko przełknąć, ze w Dwarf Fortress oczywiście jest też bardzo duzy próg wejścia, trzeba zerknąć parę tutoriali na yt, żeby coś zrobić, ale i też nie wydajemy bezpośrednio poleceń konkretnej jednostce, a prędzej coś zlecamy i ktoś to w końcu przyjdzie i zrobi.
Grałem w 26 roku, poprzednio dałem szansę jak wyszła, to był 23? Teraz moim zdaniem troche ułatwione, można męczyć jakiegoś groka i szybciej podsunie informacje, niż znajdziemy sami w wikipedii. Komuś przerażonym UI polecam Rimworld, ale podejrzewam, że mało kto by zaczynał się dobierać do Dwarf Fortress nie znając Rimworld. :)
No i kiepska informacja dla naszych rodaków, gra nie ma planów wydania w Języku Polskim, a trzeba troszkę jednak ogarniać, krasnoludy mają swoje potrzeby, przemyślenia. A dla kogoś, kto trochę ogarnia, to jest okazja, żeby się poduczyć.

21.02.2026 11:03
4.1
rziurziu
39
Pretorianin

maly_17a Kiepska wiadomość tylko dla tych rodaków, którzy nie są w stanie nauczyć się języka, którym operuje około miliard totalnych kretynów. Nie umieć angielskiego to tak jak nie umieć butów zawiązać. Ci ludzie i tak by hejtowali tą grę.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl