Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Do Heroes of Might and Magic: Olden Era trafi wkrótce wiele kultowych map z serii. Twórcy potrzebują pomocy graczy w dalszym rozwoju strategii

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
28.07.2026 23:34
1
odpowiedz
Rosomakx
32
Chorąży

Sprzedali milion kopii - no to fajnie - może dodadzą inne frakcje.

28.07.2026 23:47
Drakkar84
2
5
odpowiedz
9 odpowiedzi
Drakkar84
44
Centurion

Niech zgadnę - premiera pełnej wersji dopiero pod koniec 2027 lub 2028...
Powtarzam to przy kolejnej grze - kiedyś zatrudniano beta testerów... teraz mamy erę niekończących się early accessów, gdzie gracze kupują przedpremierowo i jeszcze testują niedorobione produkty...
Czekam na tę grę, ale nienawidzę tej mody na "early access"

29.07.2026 08:19
2.1
3
odpowiedz
Felo74
140
Konsul

Drakkar84 Z jednej strony - tak, z drugiej - czy to źle?
Wg mnie early accessy dzielą się na 2 typy:
-takie slopy co są na szybko posklejane przez 3 osoby, wyglądają na papierze fajnie, być może osiągną nawet sukces, ale potem tych samych 3 twórców potrzebuje 10 lat, żeby to skończyć albo w ogóle nie kończą,
-takie jak BG3, albo Frosthaven gdzie gierka wychodzi w ea, rozwijana jest srogo przez te 2 lata do oficjalnej premiery, a gracze właśnie służą do testowania bugów i proponowania usprawnień w gameplayu.

Wg mnie to 2 podejście, gdzie widzi się jakiś horyzont czasowy jest całkiem uczciwe i akurat gracze na tym zyskują bo gra potem jest nie dość, że lepsza to jeszcze nie ma bugów. Przecież tobie nikt tego nie każe kupować, mnie osobiście z early accessów wyleczyło DayZ za co jestem wdzięczny. Teraz nie kupuje żadnych ea, choćby nie wiem jak dobre były, po prostu czekam na premierę.

Olden Era nie kupiłem więc trudno mi się wypowiedzieć, ale po informacjach które od czasu do czasu widzę o tej grze to raczej wpada ona w tą 2 kategorię.

29.07.2026 10:07
2.2
2
odpowiedz
Paprykarz
56
Konsul

Drakkar84 Wiesz, że early access jest nieobowiązkowy? Kup jak wydadzą pełną wersję i tyle. Nigdy nie zrozumiem narzekania na rzeczy, które cię nie dotyczą.

29.07.2026 10:27
2.3
1
odpowiedz
boy3
152
Legend
MAX

Też mnie wkurza ten cały early access, ale gracze jak widać lubią robić za betatesterów płacących 🤣

29.07.2026 10:36
Sarafan
2.4
odpowiedz
Sarafan
46
Konsul

Drakkar84 Jak chcesz to możesz kupić po premierze właściwej (często za sporo wyższą cenę). Gdzie tu problem?

29.07.2026 11:35
Drakkar84
2.5
odpowiedz
Drakkar84
44
Centurion

Felo74 z jednej strony rozumiem, czasy są inne, rynek się zmienia, środki które normalnie poszłyby na oficjalne beta testy można przeznaczyć na inne cele. Są studia, które rozgrywają to uczciwie i ok, ale jest też sporo właśnie tzw. "slopów" jak to sam fajnie nazwałeś, które wykorzystują ten system właśnie w ten niewłaściwy sposób.

Paprykarz Ale pozwolisz wyrazić ludziom jakąś opinię czy tak nie bardzo? I nawiązując do ostatniego zdania - tak, zamierzam zakupić oficjalną pełną wersję na premierę, ponieważ mimo wszystko interesuje mnie sama gra jako produkt.

Sarafan oczywiście, tak jak napisałem - czekam na oficjalną premierę.

post wyedytowany przez Drakkar84 2026-07-29 11:36:02
29.07.2026 11:59
Silvaren
2.6
odpowiedz
Silvaren
14
Konsul

Drakkar84 Mimo wszystko early access nie wyklucza wewnętrznych beta testów. Nikt z graczy, którzy kupili ea nie siedzi przecież 8h dziennie klikając ciągle jeden i ten sam przycisk w menu aby sprawdzić, czy gra się wywali do pulpitu.

29.07.2026 15:54
Edziek
2.7
odpowiedz
Edziek
18
Pretorianin
PLUS

Sarafan Myślę że chodzi o brak cierpliwości, której mi też brakuje.
Kiedyś nie było tak głośno o beta-testach i sporo graczy dowiadywało się tuż przed premierą.
Teraz gra leży lata na Steamie z nieprzyjemnym napisem:
Gra we wczesnym dostępie

29.07.2026 20:08
Terefere85
2.8
1
odpowiedz
Terefere85
69
Konsul

Felo74 Pełna zgoda z tym podziałem na dwa typy bo tak jest. Szkoda tylko, że ten typ drugi to tak na oko z 20% gier z early access.
Tutaj raczej będzie typ drugi - pewnie z 2-3 lata we wczesnym dostępie i gra będzie ukończona - ja sobie kupię wtedy i będę zadowolony. Tak czy inaczej sam z siebie do tego typu dystrybucji podchodzę z dużym dystansem, bo jednak masa twórców zwyczajnie wypuszcza tak mocno niegotowy produkt, który finalnie nigdy nie będzie ukończony (nawet w przypadku poważnego studia i dobrej gry).

30.07.2026 00:08
2.9
1
odpowiedz
voic3d
5
Legionista

Drakkar84
Rozumiem. Moda na Early Access jest słaba ale tutaj masz tyle rzeczy do ogarnięcia, że do wyjścia pełnej wersji nie będziesz się nudził.
Ja tam podszedłem do tematu tak: kupiłem Early Access, ogrywam powoli, a wszelkie dodatki, które pojawiają się i będą pojawiać traktuję jako darmowe DLC 🙂
Co do zakupu Early Access... Kupiłem bo chciałem wesprzeć projekt - jedyna gra, która jest robiona słuchając graczy, fanów, tych co zjedli zęby na pierwowzorze.
Chwała im za to

post wyedytowany przez voic3d 2026-07-30 00:11:14
29.07.2026 09:07
3
odpowiedz
1 odpowiedź
marekk258
8
Chorąży

co to jest PvE?

29.07.2026 10:22
3.1
odpowiedz
Felo74
140
Konsul

marekk258 Player vs envirement. Po prostu skirmish / tryb solo vs komp.

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl