Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: DLSS 5 nie robi tego, co myślisz. I właśnie dlatego jest ciekawy

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
02.09.2026 13:09
Aquma
4
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Aquma
78
Centurion

Myślę, że na pełny werdykt trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, aż DLSS5 trafi do większej liczby gier niż tylko NBA2K27 - jedna gra to trochę za mała próbka, mimo wszystko. Niemniej już teraz widzę całkiem sporo naprawdę sensownych przykładów zastosowania tego ficzera, i to nawet tej zmodowanej wersji, o ile tylko komuś chce się trochę pobawić sliderami i trybami - w takich np. Star Wars Outlaws czy GTA V potrafi naprawdę wyraźnie zmienić oprawę na plus i wcale nie mam poczucia, by zniekształcało wizję artystyczną. A to przecież gry, do których to zostało dodane "na doczepkę" i nie było w żaden sposób częścią wizji developerów.

Niestety koszt wydajnościowy też jest bardzo realny. Na ten moment to wybór zarezerwowany dla właścicieli naprawdę mocnych kart (RTX 5090, 5080, ewentualnie jeszcze 5070 Ti, a po zmodowaniu do listy można dodać jeszcze RTX-y 4090 i 4080), analogiczny do path tracingu, w tytułach, w których ten jest dostępny - możliwość osiągnięcia zauważalnie lepszej oprawy, ale za cenę połowy klatek. Ale nawet przy takim koszcie, w powolniejszych grach DLSS5 wcale nie musi być z góry przekreślony.

Wydaje mi się, że po tym wycieku i szybkim ogarnięciu wersji dla Ada Lovelace (w teorii też starszych archittektur, ale to tylko w teorii) utrzymanie ekskluzywności dla Blackwelli będzie trudne. Ludzie i tak to odblokują i w grach z oficjalnym wsparciem uruchomienie DLSS5 na takim RTX 4090 będzie zapewne wyłącznie kwestią podmienienia jednej biblioteki. W związku z tym nie zdziwiłbym się, gdyby NVIDIA sobie odpuściła i po prostu dodała te układy do listy oficjalnie wspieranych GPU.

Ciekawi mnie też, dlaczego NVIDIA z uporem maniaka upycha coraz to inne technologie pod nazwę DLSS (najpierw frame gen, a teraz neural rendering). To tylko wprowadza niepotrzebne zamieszanie i powoduje, że ludzie nie do końca rozumieją z czym mają do czynienia. To zupełnie niepotrzebne i mam wrażenie, że ktoś tam koncertowo pokpiwa sprawę na poziomie marketingowo-komunikacyjnym.

post wyedytowany przez Aquma 2026-09-02 13:11:55
02.09.2026 12:53
Wronski
1
3
odpowiedz
Wronski
43
Senator

No wszystko fajnie, ale teraz zostalo najwazniejsze pytanie.
Po co mi ta technologia skoro dziala tylko na kartach NVIDI? Gdzie tu jest rewolucja? To mam teraz specjalnie kupowac RTX za pierdyliard zlotych zeby skapac sie w blasku technologi "przyszlosci"? No bez jaj.
A dla ciekawosci Safetensor dziala nawet na GTX 1050, ja testowalem akurat na wersji laptopowej, dziala ale baaardzo wolno.

02.09.2026 13:10
1.1
5
odpowiedz
PawloxXx
75
Pretorianin

Wronski Po to właśnie jest, żebyśmy dalej wydawali kasę na nowe karty ;) Zamiast zoptymalizować silniki gier, rozwiązać jakieś problemy software'owo, mamy kupować coraz to mocniejsze i droższe sprzęty.

02.09.2026 14:38
VoidCosmonaut
1.2
5
odpowiedz
VoidCosmonaut
9
Konsul

Wronski Ale czego ty nie rozumiesz? Producenci kart to firmy konkurujące na rynku więc to chyba logiczne, że starają się mieć coś czego konkurencja nie ma. Tak samo jest w rywalizacjach Xboxa z PlayStation, Apple z Samsungiem czy, kuźwa, Phillipsa z TCL.
Ja pierdziele... dlaczego wy wszyscy macie mentalność socjalisty?

Najlepiej jakby firma w ogóle pożegnała się z zyskami i wszystko co robiła i w co inwestowała szło dla Ciebie i za darmo...

post wyedytowany przez VoidCosmonaut 2026-09-02 14:42:25
02.09.2026 16:15
Khebeln!
1.3
1
odpowiedz
Khebeln!
25
Centurion

Wronski Po to ze AMD czy intel benda to mieli za 2 generacjje jak zwykle a nvidia zooptimilizuje to w nastepnej generacji z architektura do tego.

02.09.2026 12:55
2
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
szlekjacob
18
Chorąży

Po co mi wersja gry wygenerowana przez AI, jak ja chce widzec prawdziwy zamysl tworcow?

02.09.2026 13:20
Aquma
2.1
3
odpowiedz
Aquma
78
Centurion

szlekjacob Jedno drugiego wcale nie wyklucza, wbrew pozorom. Z czasem mogą pojawić się gry, których twórcy oprą swój zamysł właśnie na tym, co pokazuje DLSS5. A nawet teraz, warto zwrócić uwagę na ostatnie komentarze Vavry, który wskazuje, że w jego KCD1/2 nowy bajer NVIDII nie tylko nie zabija oryginalnej wizji, ale wręcz przywraca to, co było w projekcie artystów, ale w faktycznej grze zostało wykastrowane i wypaczone przez ograniczenia silnika (oczywiście pod warunkiem zastosowania odpowiednich ustawień w DLSS5). IMO warto podejść do tego z otwartą głową.

02.09.2026 14:41
VoidCosmonaut
2.2
odpowiedz
VoidCosmonaut
9
Konsul

szlekjacob Wyjaśnij mi dlaczego wg Ciebie technologia DLSS 5 jest generatywną? Czekam

02.09.2026 14:56
2.3
3
odpowiedz
Darkuss
75
Pretorianin
Image

szlekjacob
Po co mi wersja gry wygenerowana przez AI, jak ja chce widzec prawdziwy zamysl tworcow?
Oczywiście twórcy gier, którzy implementować zaczęli DLSS 5 do swoich gier nie wiedzą, jaki jest ich zamysł, ale radom z Netu wie lepiej - jaki oni mają zamysł, i że na pewno nie jest to DLSS 5... xD
Tego typu głupie argumenty wyjaśnił tutaj dyrektor kreatywny/artystyczny gry Kingdom Come: Deliverance: https://x.com/DanielVavra/status/2094134321653129450
Ale idioci - hejterzy AI i tak wiedzą lepiej (obrazek): https://x.com/legomina_/status/2094128949173326083

02.09.2026 13:05
tailless
3
4
odpowiedz
5 odpowiedzi
tailless
9
Centurion

Witamy w kapitaliźmie, gdzie jak w końcu powstanie coś fajnego, to trzeba na to nasrać, żeby tylko cokolwiek sie działo nowego. Tak jak w urządzeniach AGD dodaje się teraz komputerek i wifi, który dodaje tylko dodatkową awaryjność i ryzyko zhakowania urządzenia. Tak teraz zabija się grafikę w grach.
Nie dość, że przez ostatnie 10 lat postęp graficzny jest coraz trudniejszy do dostrzeżenia, a wymagana moc obliczeniowa do jej renderowania jest nieproporcjonalnie dużo większa. Tak teraz trzeba zabrać jakikolwiek styl artystyczny z gier wogóle. Kiedyś po screenie mogłeś łatwo odgadnąć grę, niedługo wszystko będzie taką samą nijaką papką.
Będę skipował każdą grę która oficjalnie będzie wspierać DLSS 5, nawet jeśli by to oznaczało kompletne porzucenie gamingu

02.09.2026 14:41
VoidCosmonaut
3.1
3
odpowiedz
VoidCosmonaut
9
Konsul

tailless Witamy komunistę.

02.09.2026 15:06
3.2
1
odpowiedz
PCMREpic
61
Generał
Wideo

tailless Ej, ale wiesz, że DLLS5, to nie tylko fotorealizm, ale i wszystkie style w jednym? Przy pomocy odpowiedniej modyfikacji DLSS5 zrobi Ci z takiego GTA wersje PixelArt albo np. Cartoon. Te materiały przerobiono przy pomocy podobnej technologii, tylko nie działającej w czasie rzeczywisty, a DLSS5 robi takie rzeczy w czasie rzeczywistym i to jest jego przewaga.
https://www.youtube.com/watch?v=IJcsLxuXWZA

3.3
1
odpowiedz
PCMREpic
61
Generał
02.09.2026 15:08
3.4
2
odpowiedz
PCMREpic
61
Generał
Wideo

A tu masz narzędzie, które robi to w czasie rzeczywistym - zwykłe amatorskie narzędzie, a nie zrobione przez potężne korpo jakim jest Nvidia, dlatego jego jakość jest średnia. Ale to jak z każdą technologią. Jak wyglądały pierwsze gry 3D, a jak teraz wyglądają.
https://www.youtube.com/watch?v=rBheLCWIdC4

02.09.2026 17:44
Petit Sakura-chan
3.5
2
odpowiedz
Petit Sakura-chan
0
Legionista

VoidCosmonaut Komunizm jest wtedy kiedy ktoś nie jest kompletnym filistrem - XDDD

02.09.2026 13:09
Aquma
4
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Aquma
78
Centurion

Myślę, że na pełny werdykt trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, aż DLSS5 trafi do większej liczby gier niż tylko NBA2K27 - jedna gra to trochę za mała próbka, mimo wszystko. Niemniej już teraz widzę całkiem sporo naprawdę sensownych przykładów zastosowania tego ficzera, i to nawet tej zmodowanej wersji, o ile tylko komuś chce się trochę pobawić sliderami i trybami - w takich np. Star Wars Outlaws czy GTA V potrafi naprawdę wyraźnie zmienić oprawę na plus i wcale nie mam poczucia, by zniekształcało wizję artystyczną. A to przecież gry, do których to zostało dodane "na doczepkę" i nie było w żaden sposób częścią wizji developerów.

Niestety koszt wydajnościowy też jest bardzo realny. Na ten moment to wybór zarezerwowany dla właścicieli naprawdę mocnych kart (RTX 5090, 5080, ewentualnie jeszcze 5070 Ti, a po zmodowaniu do listy można dodać jeszcze RTX-y 4090 i 4080), analogiczny do path tracingu, w tytułach, w których ten jest dostępny - możliwość osiągnięcia zauważalnie lepszej oprawy, ale za cenę połowy klatek. Ale nawet przy takim koszcie, w powolniejszych grach DLSS5 wcale nie musi być z góry przekreślony.

Wydaje mi się, że po tym wycieku i szybkim ogarnięciu wersji dla Ada Lovelace (w teorii też starszych archittektur, ale to tylko w teorii) utrzymanie ekskluzywności dla Blackwelli będzie trudne. Ludzie i tak to odblokują i w grach z oficjalnym wsparciem uruchomienie DLSS5 na takim RTX 4090 będzie zapewne wyłącznie kwestią podmienienia jednej biblioteki. W związku z tym nie zdziwiłbym się, gdyby NVIDIA sobie odpuściła i po prostu dodała te układy do listy oficjalnie wspieranych GPU.

Ciekawi mnie też, dlaczego NVIDIA z uporem maniaka upycha coraz to inne technologie pod nazwę DLSS (najpierw frame gen, a teraz neural rendering). To tylko wprowadza niepotrzebne zamieszanie i powoduje, że ludzie nie do końca rozumieją z czym mają do czynienia. To zupełnie niepotrzebne i mam wrażenie, że ktoś tam koncertowo pokpiwa sprawę na poziomie marketingowo-komunikacyjnym.

post wyedytowany przez Aquma 2026-09-02 13:11:55
04.09.2026 08:41
Last_Redemption
4.1
odpowiedz
Last_Redemption
69
Senator

Aquma Na rtx 4k tez bedzie ten dlss5 ale pozniej

02.09.2026 13:12
T_bone
5
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
T_bone
284
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

W takich grach jak MSFS 2024, Ghost Recon Breakpoint czy 35 symulator autobusu wypada okish - przy czym animacje w tych tańszych grach zaczynają razić jeszcze bardziej.

02.09.2026 13:15
Aquma
5.1
odpowiedz
Aquma
78
Centurion

T_bone Tak, to prawda, animacje rażą zdecydowanie mocniej kiedy reszta oprawa nagle staje się o poziom bliższa realizmowi.

02.09.2026 13:30
maciell
5.2
odpowiedz
maciell
144
Senator

T_bone Ja testowalem na swojej 5070 TI w DCS i naprawde robi to robote. Ludzie pisza, ze to samo da sie uzyskac Reshade. Bzdura do kwadratu. Musiecie wziasc uwage, ze najczesciej ludzie ogladaja na yt porownania. Ogladanie na kompie, a nie na stratnym kodeku/slabym bitrate tez dodaje jakosc. Jak ktos napisal ten model powstal dla NBA2k27. Nie beda robil wiochy i nie bede dawal linka do artykulu na purepc. No, ale swietnie tlumaczy i pokazuje na fajnie zrobionych zdjeciach z suwakami jak dziala ten modl DLSS. W tym momencie, aby odpalic musicie uzywac reshade. W reshade mamy suwaki do sterowania jak mocny ma byc efekt.

Na ten moment wada jest wydajnosc. Mi spadlo z 160 fps do 50 w zaleznosci od mapy. Na mapie German Cold War, ktora kupilem bo sa Polskie lotniska sa najwieksze spadki jak sie lata nad Berlinem (i zrzuca bomby taki zarcik) .

Tak jak zawsze ludzie poplakaja, a za kilka lat wszyscy beda uzywac. Zwlaszcza, ze NVIDIA pokazywala chodzacy finalny model DLSS (ktory bedzie mial 3 odmiany) na 5060 i na laptopie. Wiec z wydajnoscia nie bedzie zle.

post wyedytowany przez maciell 2026-09-02 13:30:46
02.09.2026 14:40
VoidCosmonaut
5.3
odpowiedz
VoidCosmonaut
9
Konsul

Aquma Nvidia nie robi animacji w tych konkretnych grach. Robią to devsi tych gier więc do nich pretensje.

post wyedytowany przez VoidCosmonaut 2026-09-02 14:40:43
Aquma
5.4
odpowiedz
Aquma
78
Centurion

VoidCosmonaut Nie mam do nikogo pretensji :) Po prostu warto mieć na uwadze ograniczenia.

02.09.2026 13:36
tynwar
6
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
tynwar
106
Legend

"największym skoku graficznym od czasów ray tracingu" Poważnie? Nie no bez przesady. Jeśli dużo zmienia, to tylko dlatego, że część grafiki typu oświetlenie i cienie, była słabo zrobiona, pewnie pod rt, co tylko potęguje wrażenie, że rt robi dużą robotę. A co z resztą gier, w których ta część została świetnie zrealizowana? No i tu właśnie rt już takiego skoku nie daje, a za to względem normalnych opcji graficznych pochłania sporo mocy. A to, że w starych grach rt robi dużą robotę to jest serio nic zaskakującego, to normalne, że słaba grafika potrafi być mocno poprawiona przez narzędzie dające grafikę o poziomie taki jak w współczesnych grach. Aczkolwiek gry, zwłaszcza dość stare, często tracą na tym klimat i do tego w grafice dość starych gier pojawia się duża niespójność i robi się dziwny i duży kontrast co razi w oczy.

02.09.2026 17:50
Petit Sakura-chan
6.1
1
odpowiedz
Petit Sakura-chan
0
Legionista

tynwar Skoro RT nie jest dużym przeskokiem, to nic już nigdy nie będzie. To chyba oczywiste, że faktyczne symulowanie działania światła i cieni jest kompletnie transformatywne dla jakości grafiki - nawet w grach takich Cyberpunk, czy Control gdzie rasteryzowana grafika wygląda dobrze, RT całkowicie odmienia prezentacje sceny

02.09.2026 18:55
tynwar
6.2
odpowiedz
tynwar
106
Legend

Petit Sakura-chan no tak, dla mnie to raczej oczywiste, i tak gry już od kilku lat naprawdę dobrze wyglądają. A jak był szum z tym rt, który zaczynał wchodzić, to wiedziałem, że rozwiązanie, które przede wszystkim jako zaletę daje głównie automatyzowanie procesu tworzenia grafiki, a co za tym idzie niestety też nadmierny drenaż mocy obliczeniowej. A więc wiedziałem, że rt na pewno nie da takiego skoku w jakości grafiki (względem nowych gier nie obsługujących rt, bo oczywiście też byłaby przepaść gdyby porównać do starych gier) jakie kiedyś były w poprzednich dekadach, że z generacji na generacji można było od razu zauważyć dużo ulepszeń graficznych. A skok, który rt daje, mimo że mały to jednak niewystarczająco uzasadniony, by pochłaniać tak dużą moc i to jeszcze wymagając dedykowanego sprzętu co też dodatkowo podnosi ceny sprzętu wspierającego rt (to tak jakby ktoś oferował rozwiązanie smartowe do np. tostera, niby dla niektórych całkowicie niepotrzebne, a jednak zdecydowanie droższe, więc gpu z dodatkowymi rdzeniami typu rt i tensor zawsze będzie kosztować więcej niż to samo gpu, ale bez dodatkowych rdzeni).

A dawniej, wiadomo, że z generacji ps1 na ps2 od razu widać było duży skok graficzny, tak samo z ps2 na ps3, potem z ps3 na ps4 już mniej, ale wciąż gdzieniegdzie były zauważalne skoki jakości, a potem z ps4 na ps5 tych skoków było mało, nie było już takiego dobrego wrażenia jak wcześniej i nie było tak soczystego wow i tak samo będzie ich mało z ps5 na ps6, bo największą nowością są chyba tylko rt i dlss.

02.09.2026 14:02
7
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Cyberfan
68
Konsul

Wasze teksty byłyby fajniejsze do czytania, gdybyście nie sili się na dziwaczne, wymyślne redaktorskie porównania.

02.09.2026 14:10
Łosiu
7.1
3
odpowiedz
Łosiu
295
LeChuck

GRYOnline.pl

MAX

Cyberfan No musimy tak robić, żebyście nie zarzucali nam, że to AI. 😁

02.09.2026 14:48
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
PCMREpic
61
Generał
Image

Technologia robi robotę. Ma jedną dość poważną wadę - wygląda lepiej im lepszej jakości są modele 3D obiektów.
Największą robotę robi na martwej naturze. Tekstury ubrań, materiałów, czy jakiś sztucznych obiektów wyglądają jak zdjęcie czy film.
Z twarzami jest problem, bo właśnie one w wielu grach są zrobione po łebkach. W latach 2010 był duży bum na to, by twarze były fotorealistyczne. Producenci przeciągali się w tym ile w ich grze twarze mają mięśni i jak dzięki temu realistycznie wygląda mimika. Dość szybko o tym zapomniano.
Dlatego twarze w takim W3 wyglądają średnio, a w takim CP2077 fenomenalnie z DLSS5.
Tu przykład z Farminga - niska szczegółowość modeli trawi i roślinności zdradza, że to nie prawdziwe zdjęcie.
Foto z Fejsbuka - Cwirasek.

02.09.2026 14:50
T_bone
8.1
odpowiedz
T_bone
284
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Image

Nom, tutaj The Bus.

02.09.2026 14:51
8.2
odpowiedz
PCMREpic
61
Generał
Image

A tu przykład gdy dodamy lepsze modele 3D trawy

02.09.2026 14:53
USSCheyenne
9
3
odpowiedz
USSCheyenne
3
Centurion

Na szczęście jestem za stary już aby się czymś takim ekscytować. Gram od przełomu lat 80/90, także fotorealizm w grafice jest ostatnią rzeczą jaka mnie interesuje i na jaką bym zwracał uwagę. Cenię styl, klimat, uchwycenie czegoś czego nie da się łatwo zobaczyć w życiu. Fotorealizm jest po prostu nudny.

04.09.2026 07:40
Aquma
10
1
odpowiedz
Aquma
78
Centurion
Wideo

Łosiu Ciekawostka - trochę przygaszony, ale wciąż obecny, instynkt newsmana podpowiada mi, że potencjalnie na aktualizację newsa 😉. Hardware Unboxed w swojej analizie wydajności DLSS5, odnotowuje, że w rozmowie z nim NVIDIA w zasadzie potwierdziła oficjalne wsparcie dla RTX 40, kiedy kurz nieco opadnie i w pełni zoptymalizują wydajność dla RTX 50. Plus, same testy wydajności też są ciekawe i mówią całkiem sporo (i to akurat generalnie nie są dobre wieści).

Source: https://www.youtube.com/watch?v=tXZ-OP6kpLs (15:49)

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl