To sugeruje, że upscaler bardzo obciąża kartę graficzną i w obecnej sytuacji mało który gracz mógłby sobie pozwolić na wykorzystanie jej pełnego potencjału.
Tylko i wyłącznie o to w tym chodzi, a czy realnie tak jest? Moim zdanie nie i nawet sprzęt sprzed 10 lat nie miałby z tym najmniejszego problemu.
No typowe w dzisiejszych czasach.. jak nie masz takiej opinii jak ja to ryzykujesz utratą reputacji. xD
Kolejne typowe zachowanie to pisanie "AI Slop" przez co drugiego komentującego.. (naucz gówniarza chodzi i powtarza) xD
A mnie się podoba , sprawdzę w praktyce i jak się okaże gównem to po prostu tego nie włącze. Od cały ambaras! xD
Trochę będę adwokatem diabła, ale wokół użycia AI w grach stworzył się jakiś anty ruch na podobieństwo antyszczepionkowców, żaden argument nie ma znaczenia, bo AI złe i wstrętne. A ja widzę, że te elementy naprawdę wyglądają lepiej i w drewniane elementy wizualne zostało tchnięte życie, lub chociaż lepsza imitacja życia.
Jednak bardzo często to, czym jest ta technologia jest przykrywane przez marketingowy bełkot, którego regularnie na tym portalu dostarcza Zbigniew Woźnicki swoimi "artykułami", gdzie np. "AI myślało i wysłało maila z przemyśleniami" i innymi tego typu badziewiami. Każdy, kto ma choćby blade pojęcie jak działają LLM'y, wie, że AI to szansa, ale nie da się tego wytłumaczyć ludziom, gdy net jest zalewany AI gównem, artykułami o niczym, wizjami masowych zwolnień, gdy social media zalane są niskiej jakości wygenerowaną papką z błędami. Przepalamy terawatogodziny energii, aby zalewać internet badziewiem. Najlepszym przykładem takiego marketingowego pierdzielenia jest wczorajsza prezentacja przez NV nowej technologii. Pokazali filmiki z grafikami wyglądającymi, jakby stworzył je model wytrenowany na instagramowych laluniach. Nie ma co się dziwić, że ludzie się krzywią, ale tak jak piszesz - elementy mogą wyglądać lepiej, więc jak devowie użyją tego z głową, efekty mogą być piorunujące. Jednak najważniejsze musi pozostać niezmienne - kultura i sztuka tworzone są przez ludzi, dla ludzi, a tego zdaje się CEO i akcjonariusze korpo/firm zajmujących się AI nie rozumieją.
Drugą sprawą jest to, że potrzebowali 2x 5090 aby to uruchomić płynnie, także pewnie jest to kwestia kilku generacji jak przy RT, nim będzie użyteczne.
Optymalizacja DLSS 5 sprawi, że taka grafika szybko stanie się standardem, a natywnie generowane, sztuczne twarze odejdą do lamusa. Deweloperzy będą mieć kontrolę nad finalnym wyglądem gry, zapewniając każdemu zbliżony obraz. Pamiętajmy też, że to tylko technologia wspomagająca - zawsze można ją wyłączyć, jeśli komuś nie pasuje.
Ludzie są uzależnieni od codziennego oglądania AI Slopu na TikToku, FB i YT, ale kiedy firma naprawdę chce dobrze wykorzystać sztuczną inteligencję, nagle "eksperci" zaczynają narzekać, że animacje nie dorównują jakości grafiki. DLSS służy do grafiki, a to twórcy gier muszą zacząć tworzyć dobre, realistyczne animacje i fizykę.
Mimo że nie jestem fanem jakichkolwiek korporacji, to muszę przyznać że nie widzę winy u Nvidii że fizyka świata i animacje są daleko w tyle.