To niech chociaż żałosne ea zrobi remaki 2 i 3, jak zrobił jedynki ponad trzy lata temu bo mam na orgin.
Korporacje i te ich żałosne modele biznesowe. Pazerność tych firm nie zna granic. Już nie wystarcza im zarobić 2x wiecej niż wydali oni muszą mieć zarobek liczony x5 albo x10.
Smutne to, ale mają niestety sporo racji. Dead Space Remake jest świetny, moim zdaniem to poziom wyższy nawet od remake'ów Resident Evil, ale finansowo okazał się klapą. Nowi fani nie przyszli, a fani oryginału go nie kupili, moim zdaniem w dużej mierze dlatego, że klasyczna odsłona jest jeszcze całkiem przystępna, nawet pomimo upływu lat, czego nie można powiedzieć o starych RE, które dla wielu są dziś niegrywalne, więc remake'i stanowią dla nich w zasadzie jedyną opcję, by jakkolwiek poznać te tytuły.
Można oczywiście spekulować, że gdyby EA zrobiło dobre DS4, to fani by się na niego rzucili, ale bez napływu nowych graczy (których remake ewidentnie nie dostarczył i to nie z winy niskiej jakości czy wygórowanej ceny) byłoby to zbyt ryzykowne. Tworzenie gier jest coraz droższe, więc trzeba sprzedawać coraz więcej kopii, także poleganie wyłącznie na "starych fanach" nie ma sensu, trzeba stale poszerzać grupę odbiorców, żeby wyjść na swoje. Na ich miejscu pewnie zrobiłbym tak samo, choć DS uwielbiam (to jedna z moich ulubionych serii wszechczasów).
Według mnie, największe szanse miałby reboot albo nawet spin-off, czyli gra osadzona w uniwersum DS, ale bez większych nawiązań dla oryginału. Grę bez cyferki łatwiej sprzedać, a poza tym można sobie pozwolić na większe eksperymenty z formułą, bez narażania się fanom oryginału. Tylko, że oni zrobiliby z tego pewnie grę multi albo battle royale...
Ja postrzegam EA niczym „prehistoryczną skamielinę”. Nie gralem w zadna z ich gier od czasu remake’u „jedynki” i widze ze tak juz zostanie. Ostatnio jak uslyszalem o preorderach na mikrotransakcje do BF6 to mi prawie dupa odpadla ze smiechu.
Najważniejsze, że powstaje trzecia część tego idiotycznego Jedi która już dawno powinna zostać zakończona na pierwszej części, a najlepiej aby ten gniot nigdy nie powstawał, a Respawn zajęło się czymś innym.