Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Deus Ex za 250 mln nie sprzeda się lepiej niż ten za 3 mln. Projektant pierwszego Thiefa o upadku immersive simów

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
16.08.2026 17:18
Saturator
1
9
odpowiedz
Saturator
4
Chorąży

Dokładnie to samo pisałem pod innymi postami, budżety w grach są popierdolenie wielkie, i nie przekładają się one na sprzedaż. Od kiedy wielkie korpo wyczuły duże pieniądze w gamingu, zaczeło bardzo źle się dziać, i pandemia tylko temu sprzyjała, gdy ludzie siedzieli i grali. Assassin's Creed Shadows miał budżet większy od Gothica Remake o ponad 10 razy, a na to nie wygląda. Wpierdalają jakieś absurdalne pieniądze w te gry, i widoczne one sa chyba tylko na kontach garniturków, bo normalny gracz różnicy nie zobacze w grze za 20 milionów a za 350.

16.08.2026 17:18
Saturator
1
9
odpowiedz
Saturator
4
Chorąży

Dokładnie to samo pisałem pod innymi postami, budżety w grach są popierdolenie wielkie, i nie przekładają się one na sprzedaż. Od kiedy wielkie korpo wyczuły duże pieniądze w gamingu, zaczeło bardzo źle się dziać, i pandemia tylko temu sprzyjała, gdy ludzie siedzieli i grali. Assassin's Creed Shadows miał budżet większy od Gothica Remake o ponad 10 razy, a na to nie wygląda. Wpierdalają jakieś absurdalne pieniądze w te gry, i widoczne one sa chyba tylko na kontach garniturków, bo normalny gracz różnicy nie zobacze w grze za 20 milionów a za 350.

16.08.2026 22:52
maciell
1.1
2
odpowiedz
maciell
144
Senator

Saturator No stary teraz ladnie odplynoles. Jak nie widzisz roznic pomiedzy GR, a AC Shadows to szkoda polemizowac z Toba. Sila serii AC jest ilosc assetow. Sam swiat AC Shadows nie wiem ile razy jest wiekszy, zmienne pory roku, ilosc zawareosci w tej grze. GR to niszowa gra. Ja wiem, ze w Polsce ma kult przez nostalgie. No, ale kolego ja pamietam jak byla premiera GR. To bylo brzydkie drewno. No, ale ludzie mieli ziemniaki i im chodzila ta gra. Poza tym miala polski dub co nie bylo czeste w grach. Piractwo wtedy bylo olbrzymie. Dam sobie reke uciac, ze wiekszosc ilosc ludzi grala na piracie. Pewnie kupili iles tam lat pozniej. Co nie zmienia faktu, ze poza Polska,Czechami, Niemcami to ta gra jest/byla slabo znana.

17.08.2026 03:37
1.2
odpowiedz
lis22
102
Generał

Saturator GR nie ma startu do AC Shadows, porównajmy sobie więc dwie, podobne gry z dużym budżetem i z akcją osadzoną w Japonii, czyli AC Shadows i Ghost of Yotei: gra jest bardzo fajna ale jej świat jest pusty i płaski, wygląda tak, jakby przez te 400 lat od poprzedniej gry nic się nie zmieniło. Dużo otwartej, pustej i płaskiej przestrzeni, skakać się nie da, wspinać można się tylko tam, gdzie przewidzieli to twórcy, chodzenie na piechotę nie jest przyjemne, pozostaje więc tylko jazda konna. Świat to tylko piękna makieta pod szybką jazdę konną i okazjonalną walkę, osady Ludzkie ( bo miast tu nie ma ) są małe i słabo zaludnione, itp. Tutaj właśnie widać przewagę Ubisoftu, ich gra jest trochę inna od gry Sony, postać Naoe porusza się nie tylko na piechotę i konno ale także wspina się po budynkach i innych obiektach, więc świat musi być wertykalny ale poza tym mamy do czynienia z podobnym okresem historycznym, tyle że to Ubi daje prawdziwą Japonię, gdy gra Sony pokazuje nam region, który zostanie doń włączony dopiero za ok. 100 lat.

16.08.2026 17:45
2
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
tRikson
91
Konsul

Podzielić ogromne studia na mniejsze zespoły tak aby nad jedną grą pracowało 50-100 osób. Dzięki czemu budżety gier będą niższe a gier będzie wiecej. Jeśli jedna gra za 10 mln nie wypali to nadal lepszy wynik jak nie wypali gigant za 250 mln. A gracze też będą zadwoleni bo gierek będzie więcej.

16.08.2026 20:13
2.1
odpowiedz
Znubionek
72
Generał

tRikson juz jest gier za duzo, czemu ty bys chcial jeszcze wiecej? mozesz stworzyc swietna, przemyslana, dluga, dopracowana gre np. Oddsparks a i tak prawie nikt o niej nie uslyszy i slabo sie sprzeda. nie znasz realiow totalnie

17.08.2026 09:11
2.2
odpowiedz
tRikson
91
Konsul

Znubionek ten oddsparks wygląda jak indie gówno z generatora. Pisze o dużych studiach zatrudniających po 500-1000 osób a nie o małych twórcach, o których nikt nie słyszał.

17.08.2026 10:09
2.3
odpowiedz
Znubionek
72
Generał

tRikson o czym ty piszesz, czlowieku. nie masz pojecia o tej grze w ogole. ty wiesz w ogole na czym ta gra polega?

interfejsu, sterowania i ogolnego UX to te gry z setkami mln budzetu powinny sie uczyc od oddsparks. taki spiderman remastered nie ma nawet grafik interfejsu w 4K.

no pisales zeby ci duzi tworcy sie dzielili na male zespoly i co im to da wtedy? zamiast korzystac z przewagi konkurencyjnej bycia duzym to mowisz ze maja sie podzielic i konkurowac z masa malych studiow?

17.08.2026 10:16
2.4
odpowiedz
tRikson
91
Konsul

Znubionek jarasz się jakimś klonem factorio albo satisfactory jakby to był jakiś mesjasz gamingu, więc odechciewa mi się nawet odpisywać.

Sprawdź sobie ile osób pracowało nad hitami ery z PS3/PS4 i porównaj to z aktualnymi grami.

17.08.2026 16:31
2.5
odpowiedz
Znubionek
72
Generał

tRikson Tak, jaram się oddsparkiem, bo to świetna gra. Jak cię to tak boli to tym bardziej się ta gra jaram.

za 10 mln to nie wiem czy zrobisz nawet takiego oddsparka. Masz dużo gier takich mniejszych co udaje AAA a mają niski budżet i co? Atlas fallen, banishers, unknown 9, jakieś samsony i mindeye. Nikt w to nie chce grac

post wyedytowany przez Znubionek 2026-08-17 16:32:36
16.08.2026 17:58
Jack.the.Ripper
3
odpowiedz
Jack.the.Ripper
25
G4M3R
Image

️ The Legend Lives On

post wyedytowany przez Jack.the.Ripper 2026-08-17 08:35:36
16.08.2026 18:20
WeCreateWorlds
4
3
odpowiedz
7 odpowiedzi
WeCreateWorlds
17
Konsul

Zgadzam się i też doszedłem do podonych wniosków. Sprzedaż nowych dużych tytułów nie skaluje się z olbrzymim wzrostem kosztów ich produkcji.

Ratunkiem ucieczka w segment AA i indie.

I nadchodzi epoka gier małych i średnich.

16.08.2026 18:39
Link
4.1
1
odpowiedz
Link
40
Senator

WeCreateWorlds Drugi problem jest to, że chciwi wydawcy biorą pieniędzy dla siebie o wiele za dużo. 95% zysk dla wydawcy, 5% zysk dla twórcy gier. Jak gra nie uda się sprzedać tak dobrze, to będzie wina twórcy gier i niech oni zapłacą za wszystko. 😈😈😈

Umowa od wydawcy jest często niekorzystna dla twórcy gier. Często jest wyzysk.

post wyedytowany przez Link 2026-08-16 18:40:09
16.08.2026 20:16
4.2
odpowiedz
Znubionek
72
Generał

WeCreateWorlds gier indie i AA wychodzi ponad tysiac miesiecznie na steamie, czlowieku, tego jest tyle ze nie maja jak sie przebic, a ty bys chcial ich jeszcze wiecej?

16.08.2026 20:29
4.3
odpowiedz
Znubionek
72
Generał

Link a czemu maja dawac korzystne dla tworcow umowy? przeciez wiekszosc tych gier tylko straci pieniadze.

16.08.2026 20:54
WeCreateWorlds
4.4
odpowiedz
WeCreateWorlds
17
Konsul

Znubionek Ja nie piszę o tym, co bym chciał albo nie, ale o tym, jak przewiduję, że będzie. A gry AAA raczej zaczynają być zbyt risky business.

16.08.2026 20:57
4.5
odpowiedz
Znubionek
72
Generał

WeCreateWorlds a indie i AA to juz wedlug ciebie nie jest risky?

16.08.2026 22:35
WeCreateWorlds
4.6
odpowiedz
WeCreateWorlds
17
Konsul

Znubionek Jak możesz wtopic 100 mln dolarów, albo 2 - którą opcje wybierasz?

16.08.2026 22:58
4.7
odpowiedz
Znubionek
72
Generał

WeCreateWorlds jak jestes duza firma to nie oplaca sie robic takiej drobnicy. co za roznica czy wtopisz 2 mln czy zyskasz 3 mln, jak masz miliardy przychodu rocznie? czemu wy takich prostych rzeczy nie mozecie pojąć. moze jeszcze duzi wydawcy gier powinni otwierac restauracje i salony fryzjerskie?

16.08.2026 18:29
WeCreateWorlds
5
2
odpowiedz
WeCreateWorlds
17
Konsul

Problem jest w tym, że dzięki coraz lepszym narzędziom, odległość wizualna i jakościowa między grą indie a grą AAA nie jest już tak kosmiczna, ale koszt już tak.

Poza tym grach AAA kupa kasy idzie na marketing i proces wydawniczy, a dziś mali twórcy mają coraz lepsze możliwości do self-publishingu.

16.08.2026 20:03
6
odpowiedz
Znubionek
72
Generał

po co ten gatunek w ogole ma istniec? te gry to syf. symulatory zbierania smieci, literalnie nawet ze smietnikow i kiblow. popsuty balans ekonomii, drewniany gameplay, czytanie i sluchanie masy nudnego tekstu zamiast normalnych cutscenek z aktorami, niestniejacy poziom trudnosci (bo mozesz quick save'y robic). to jest dead end w branzy i dobrze ze gracze wyfiltrowali ten badziew. niech sobie robia jakies pixel artowe indie gierki w tym klimatach dla tej garstki graczy ktorzy lubia takie cos. ja wole batman: arkham.

w ogole deus ex mankind divided, dishonored 2 i prey jako przyklady wysokobudzetowych gier to beka, jakos nie widac tam wizualnego przepychu.

post wyedytowany przez Znubionek 2026-08-16 20:31:25
16.08.2026 20:35
7
odpowiedz
1 odpowiedź
friendlyghost
7
Legionista

No i ma racje :) Totalnie zagralbym w nowego Thiefa, System Shocka czy Deus Exa, z graphical fidelity niewiele lepsza niz w 1998. Moze byc low-poly, z symbolicznymi teksturami. N silniku Unity czy Unreal, moze z dynamicznym swiatlem, liczonym przez ray/patch tracing. W tych grach, rowniez w chwili premiery liczyl sie przede wszystkim klimat, artstyle, gameplay i wciagajaca historia. Nie hajendowa grafika.

17.08.2026 03:45
7.1
odpowiedz
lis22
102
Generał

friendlyghost Ty byś zagrał, ja nie bo nie lubię brzydkiej i przestarzałej oprawy graficznej, więc byłaby to gra niszowa, tylko dla wąskiego odbiorcy i nie wyszłaby poza to. Jeżeli gra ma zarobić, musi być dla szerszego odbiorcy, chyba, że zarobek nie jest priorytetem ale nawet gry Indie chcą odnieść sukces i nie wszystkie to pixel art.

16.08.2026 20:46
8
odpowiedz
szejk18
91
Konsul

ehh, prey to byla jedna z nielicznych gier w ostatnich latach, gdzie poczulem sie jak za malolata, nie mogac sie oderwac.
nie slyszalem, ze zamkneli Arcane. wielka szkoda.

16.08.2026 21:48
WolfDale
9
1
odpowiedz
1 odpowiedź
WolfDale
110
~sv_cheats 1

Prey (2017) to wspaniały tytuł, ale też uważam że te budżety są jakieś chore. Zresztą w przypadku filmów również, tyle że na filmie łatwiej zarobić bo wystarczy że dobry marketing przyciągnie ludzi do kin. Gry to już bardziej złożony produkt bo potrzebuje jakiegoś sprzętu w postaci konsoli (które aktualnie są bardzo drogie) czy komputera które również tanie nie są przy aktualnych zawirowaniach na rynku i także gracza oraz czasu na dany tytuł. Film jest mniej absorbującym produktem i w większości wypadków po dwóch godzinach jest już po wszystkim, a widzów jest znacznie więcej na świecie niż graczy.

Ja tam wolałem czasy kiedy gierki robiły nerdy dla nerdów w kameralnych studiach i żeby inni mogli mnie wyzywać, że jestem dużym dzieciuchem bo gram w gierki 🤪

post wyedytowany przez WolfDale 2026-08-16 21:52:02
17.08.2026 03:41
9.1
odpowiedz
lis22
102
Generał

WolfDale Przecież rynek growy zarabia znacznie więcej niż ten filmowy, więc skoro na film wydaje się 200 - 300 milionów USD to i na gry się wydaje a gry Indie też nie są wcale takie niezależne, np. Clear Obscure nad którym pracowało ok. 400 osób i aktorzy z Hollywood.

16.08.2026 22:08
10
odpowiedz
tambo
32
Centurion

Kiedyś gry się robiło w jakimś biurze ewentualnie w piwnicy. A teraz? Bez ścianki wspinaczkowej, basenu z piłeczkami, zjeżdżalni, stołów do bilarda i całej reszty "stref relaksu" nie podchodź.

16.08.2026 23:03
maciell
11
1
odpowiedz
maciell
144
Senator
Wideo

Ja tu tylko tu zostawie:
1 - Dlaczego gry maja teraz takie budzety
https://www.youtube.com/watch?v=-i8tQAztyBI
2 -
AA i Indie to nie jest ratunek
https://www.youtube.com/watch?v=ZKND9udOoTQ

Sam nie wiem jakie jest rozwiazanie. Gry AAA to teraz koszt od 150 mln do 300 mln przy zespolach . Coraz mniej firm inwestuje nowe w gry bo boja sie ryzyka . Wiekszosc indie i AA przepada w otchalani ilosci gier jaka wychodzi. Jedna slabsza premiery gry decyduje o upadlosci studia. UBI istnieje, ale tak naprawde umarl i po prostu stworzona nowego z markami, ktore tylko przynosily zyski. UBI, ktore eksperymentowalo i mialo nowe ip juz go nie ma od dawna.

17.08.2026 10:34
asasin24
12
odpowiedz
asasin24
52
Konsul

Nie wiem po jakiemu to jest napisane, ale na pewno nie po polsku.

17.08.2026 11:03
Miodowy
13
odpowiedz
Miodowy
113
Nigdy nie był młody

Mniej-więcej od 10 lat należę do grona osób, które zaczynają tęsknić za grami, które są mniejsze, intensywniejsze, treściwsze, wymagajace i charakteryzuje je duża unikatowość.
I co z tego?
Z Excella korporacji wynika cos innego. Gra ma być wieeeeelka, naładowana pierdołami, łatwa w obsłudze i ogólnie nijaka aby podobać się wszystkim.
Moloch wykupuje małe/średnie studio i się dziwi. To tak jakby McDonald wykupił herbaciarnię i oczekiwał milionów zysku.

post wyedytowany przez Miodowy 2026-08-17 11:08:28
17.08.2026 11:12
14
odpowiedz
katai-iwa
74
Legend

Gdyby Embracer dał zielone światło na nowego Deus Exa.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl