Myślę, że raczej nikt nie chciałby, by ta książka została skończona na siłę, jeżeli miałoby wyjść coś w rodzaju serialu, to lepiej, by nigdy nie została napisana, niż plamiła swym istnieniem po przednie tomy.
Mysle, ze Martin moze napisac, ale nie musi i tu jest problem. Na poprzednia czesc ksiazki tez czekalismy latami. Gdyby nie serial mam watpliwosci czy by powstala. Przypominam, ze Martin twierdzil, ze ksiazka juz prawie byla napisana i zostala mu skradziona przez nieznanych sprawcow. Jedyna kopia.Do dzisiaj wielu ludzi uwaza, ze to byla bujda na resorach i sposob na pozbycie sie nachalnych fanow.
To samo uskutecznia Patrick Rothfuss z 3 tomem Kronik krolobojcow. Ostatni tom wyszedl w 2011 roku to juz 15 lat. Nie licze 2 opowiadan bo to wiecej obrazki i nic nie popychaja fabule ksiazek.No i oczywiscie Scotty Lynch z jego cyklem o Niecnych Dzentelmenach. Ostatni tom wyszedl w 2013 roku to juz 13 lat. Scott twierdzil, ze cykl bedzie mial 7 tomow, a wyszlo ledwie 3.
Wiec w tym tempie nie ma szans na przeczytanie zakonczenia. Dlatego tak szanuje Sandersona . Gosciu wypluwa ksiazki jak maszyna i sa one na dobrym poziomie. Malo tego dokonczyl nie swoj cykl Kola Czasu po zmarlym Jordanie. Wyplodzil 3 tomy i opinia jest taka, ze dal rade. No, a mial przeciwko sobie fanow, ktorzy z ta seria zyli jak ja od najmlodszych lat.
Zycze Martinowi jak najdluzszego zycia, ale no ten pan juz ma sluszny wiek czyli 77 lat. I mam szczere watpliwosci czy ludzie przeczytaja ostatni tom jego autorstwa.