Jeżeli natomiast wydaje się wam, że takie działania nie mają sensu i wielka korporacja nawet nie zwróci na nie uwagi, warto przypomnieć niedawną sytuację Microsoftu. W październiku ubiegłego roku firma ogłosiła podwyżki cen Game Passa, co spotkało się ze sporą krytyką graczy. W efekcie w ciągu kilku miesięcy z usługi zrezygnowało kilka milionów osób, a Microsoft został praktycznie zmuszony do obniżenia jej ceny.
Jakiś czas temu Unity chciało też jakąś dodatkową opłatę za instalacje gry czy jakoś tak i też to się ludziom nie spodobało i dostali za to po dupie i musieli zrezygnować z tego. https://ithardware.pl/aktualnosci/unity_przeprasza_za_zamieszanie_wywolane_oplata_za_silnik_i_zapowiada_zmiany-29318.html
Jeżeli tu będzie podobnie i będzie to na masową skalę to może uda im się wymusić zmianę decyzji. Tutaj trzeba też dodać że nawet ci co kupują tylko cyfrowe wersje gier też mogą przystąpić do takie akcji. Oni podali że 85% woli cyfrowe wersje i z tego powodu to zostało zrobione ale te dane mogą być mocne naciągane.
Via Tenor
Bardzo dobrze robią, wstrzymają subskrypcję która trzyma im cenę przed podwyżkami na dwa miesiące bojkotując SONY.
Potem wrócą do subskrypcji już po nowej cenie i finalnie sony zarobi więcej :)
Jeśli faktycznie płyty na konsole umrą to wielu graczy po prostu przestanie grać. Sam do tej pory kupiłem dwie cyfrowe gry - słownie DWIE. BG3 bo nie było na płytach i D4 bo dużo w to gram i nie chciało mi się wachlować płytami. Ale wszystkie inne gry kupiłem z drugiej ręki na płycie - przeszedłem i puściłem dalej w obieg 10 zł taniej. Lub jak mi bardzo zależało to kupiłem nówkę w sklepie ograłem i puściłem dalej 50 zł taniej. Taki model był jednym z powodów przejścia z PC na konsole. Dla mnie to śmierć konsol.
głos graczy zadziałał na M$, zadziałał na pełną lokalizację TombRider, może zadziała i tutaj.
Może trzeba ten sprzeciw pokazać już na GTA VI - ale to raczej mało prawdopodobne...
abonament PS plusa miałem tylko po to żeby grać w D4, też zawsze kupiony z jakiegoś instant gaming etc. jak się skończy to nie przedłużam - pora ograć kupkę wstydu single player.
No, na pewno zrezygnuję z 90% gier w ktore gram :D Już widzę jak chlopcy przestają grać online bez PS+ :D
Zrezygnowałem z PS Plus zanim to było modne xD
Właśnie mnie naszła myśl: gracze to nie monolit. Jedni lubią popykać w multika, inni w singla. Jedni kupują MTX, drudzy kompletne gry. Może call of duty dostaje 94% kasy online, ale takie Hogwarts Legacy sprzedało 54% kopii na krążkach.
Zamach na wersje pudełkowe to nie tylko zamach na sposób sprzedaży. To środkowy palec dla drugiej grupy, powiedzenie wprost “na was za mało zarabiamy, nie macie czego szukać na naszej konsoli”. Witamy w erze MTX slopa.