Via Tenor
Bardzo dobrze robią, wstrzymają subskrypcję która trzyma im cenę przed podwyżkami na dwa miesiące bojkotując SONY.
Potem wrócą do subskrypcji już po nowej cenie i finalnie sony zarobi więcej :)
I dobrze robią. Też anulowałem właśnie subskrypcję.
Właśnie mnie naszła myśl: gracze to nie monolit. Jedni lubią popykać w multika, inni w singla. Jedni kupują MTX, drudzy kompletne gry. Może call of duty dostaje 94% kasy online, ale takie Hogwarts Legacy sprzedało 54% kopii na krążkach.
Zamach na wersje pudełkowe to nie tylko zamach na sposób sprzedaży. To środkowy palec dla drugiej grupy, powiedzenie wprost “na was za mało zarabiamy, nie macie czego szukać na naszej konsoli”. Witamy w erze MTX slopa.
Jeśli faktycznie płyty na konsole umrą to wielu graczy po prostu przestanie grać. Sam do tej pory kupiłem dwie cyfrowe gry - słownie DWIE. BG3 bo nie było na płytach i D4 bo dużo w to gram i nie chciało mi się wachlować płytami. Ale wszystkie inne gry kupiłem z drugiej ręki na płycie - przeszedłem i puściłem dalej w obieg 10 zł taniej. Lub jak mi bardzo zależało to kupiłem nówkę w sklepie ograłem i puściłem dalej 50 zł taniej. Taki model był jednym z powodów przejścia z PC na konsole. Dla mnie to śmierć konsol.
głos graczy zadziałał na M$, zadziałał na pełną lokalizację TombRider, może zadziała i tutaj.
Może trzeba ten sprzeciw pokazać już na GTA VI - ale to raczej mało prawdopodobne...
abonament PS plusa miałem tylko po to żeby grać w D4, też zawsze kupiony z jakiegoś instant gaming etc. jak się skończy to nie przedłużam - pora ograć kupkę wstydu single player.
Jeżeli natomiast wydaje się wam, że takie działania nie mają sensu i wielka korporacja nawet nie zwróci na nie uwagi, warto przypomnieć niedawną sytuację Microsoftu. W październiku ubiegłego roku firma ogłosiła podwyżki cen Game Passa, co spotkało się ze sporą krytyką graczy. W efekcie w ciągu kilku miesięcy z usługi zrezygnowało kilka milionów osób, a Microsoft został praktycznie zmuszony do obniżenia jej ceny.
Jakiś czas temu Unity chciało też jakąś dodatkową opłatę za instalacje gry czy jakoś tak i też to się ludziom nie spodobało i dostali za to po dupie i musieli zrezygnować z tego. https://ithardware.pl/aktualnosci/unity_przeprasza_za_zamieszanie_wywolane_oplata_za_silnik_i_zapowiada_zmiany-29318.html
Jeżeli tu będzie podobnie i będzie to na masową skalę to może uda im się wymusić zmianę decyzji. Tutaj trzeba też dodać że nawet ci co kupują tylko cyfrowe wersje gier też mogą przystąpić do takie akcji. Oni podali że 85% woli cyfrowe wersje i z tego powodu to zostało zrobione ale te dane mogą być mocne naciągane.
Rzecz w tym ze Sony zmniejszenie subskrybcji Playstation Plus az tak nie zaboli a nawet mysle ze moga wyskoczyc z czyms co spowoduje powrot graczy a wtedy moga walnac wyzsza kwote za abonament a nie dotknie tych co dalej subsrybuja, w koncu to Sony.
Żadnych podwyżek nie wycofali, a jedynie te podwyżki były ciut mniejsze.
Via Tenor
Bardzo dobrze robią, wstrzymają subskrypcję która trzyma im cenę przed podwyżkami na dwa miesiące bojkotując SONY.
Potem wrócą do subskrypcji już po nowej cenie i finalnie sony zarobi więcej :)
To niebieska fanbojka, tam logiki nie ma i nie będzie.
Poza tym "bojkot konsumencki" po prostu nie działa w takiej skali korpo.
Więc jeśli nie są hipokrytami, to powinni sprzedać konsolę i przejść na PC.
Jeśli faktycznie płyty na konsole umrą to wielu graczy po prostu przestanie grać. Sam do tej pory kupiłem dwie cyfrowe gry - słownie DWIE. BG3 bo nie było na płytach i D4 bo dużo w to gram i nie chciało mi się wachlować płytami. Ale wszystkie inne gry kupiłem z drugiej ręki na płycie - przeszedłem i puściłem dalej w obieg 10 zł taniej. Lub jak mi bardzo zależało to kupiłem nówkę w sklepie ograłem i puściłem dalej 50 zł taniej. Taki model był jednym z powodów przejścia z PC na konsole. Dla mnie to śmierć konsol.
głos graczy zadziałał na M$, zadziałał na pełną lokalizację TombRider, może zadziała i tutaj.
Może trzeba ten sprzeciw pokazać już na GTA VI - ale to raczej mało prawdopodobne...
abonament PS plusa miałem tylko po to żeby grać w D4, też zawsze kupiony z jakiegoś instant gaming etc. jak się skończy to nie przedłużam - pora ograć kupkę wstydu single player.
No, na pewno zrezygnuję z 90% gier w ktore gram :D Już widzę jak chlopcy przestają grać online bez PS+ :D
Zrezygnowałem z PS Plus zanim to było modne xD
Właśnie mnie naszła myśl: gracze to nie monolit. Jedni lubią popykać w multika, inni w singla. Jedni kupują MTX, drudzy kompletne gry. Może call of duty dostaje 94% kasy online, ale takie Hogwarts Legacy sprzedało 54% kopii na krążkach.
Zamach na wersje pudełkowe to nie tylko zamach na sposób sprzedaży. To środkowy palec dla drugiej grupy, powiedzenie wprost “na was za mało zarabiamy, nie macie czego szukać na naszej konsoli”. Witamy w erze MTX slopa.
I dobrze robią. Też anulowałem właśnie subskrypcję.
Srutu tutu paczka drutu. Buńczuczne zapowiedzi skończą się jak zawsze. Są ważniejsze rzeczy w życiu niż stara technologia w postaci płyt. Te tak samo odejdą do lamusa jak inne nośniki. Poza tym po co to trzymać i zbierać kurz. Kto wraca do gry po 10 latach? I na czym chce ją uruchomić? 🤣
Ogólnie kocopolisz o jakichś technologiach, gdy nawet nie rozumiesz że tu nie chodzi o technologie, a o biznes, kontrole tłumu, ewentualny eko ideologie, to korporacji ma się zgadzać na liczniku finansowym, nie tobie, ciebie i mnie i innych to oni mają w poważaniu, synuś dorośnij, w 5 sekund możesz stracić dostęp do wszystkiego jeżeli ktoś tak zdecyduje, i tak tam płacicie abonament za dostęp do multi, a za tą cyfre, znając standardy PS, zapłacisz jak za fizyk o ile nie więcej, żenada.
Większą własnośc to już nawet pirat na nośniku znaczy, czy to na dysku, czy to na pendrive, czy to na płycie.
To tak jakby mieć Karty MTG czy Pokemon albo YuGiOh itp, fizycznie a cyfrowo, gdzie za poszczególne fizyki kupiłbyś nawet i dom, a cyfre to ty sobie możesz mieć, nic nie znaczy, bo w razie czego serwery out, i kilkanaście lat Hearthstone mówisz papatki.
Zgadnij dlaczego antyki są wartościowe, a wraz z upływem czasu, zmniejszeniu ilości egzemplarzy, ceny szybują do góry.
Zgadnij dlaczego ludzie wypłacają pieniądze z banków w razie eskalacji wojny, pomyśl chociaż minimum, bo tłumaczyć łopatologiczniej już sie nieda.
Tego pstryczka do starszych gier również. Pierwszy lepszy przykład? Skyrim? Heroes 3? Disciples? Orginal War? Warhammer? Starcraft? Warcraft? Diablo? Baldurs Gate? Gothic? jakiechś jrpg? pierwsza lepsza społeczność moderska? etc. Srutututu, stary, twoja logika wyglada tak o, "po co oglądać klasyczne filmy od Ridley Scott, skoro są filmy od innych ludzi z 2026". Paradoksalnie mierzysz świat swoim wąskim sześcianem, weź wróć do jaskini i oszczędź wstydu bo gwiazdorzysz.
wierzycie w to że Sony tego nie przewidziało ? XD serio ? XD szczególnie po sytuacja z XBOX ? XD
Ale dlaczego stawiacie opór? SONY to robi dla waszego dobra. ;)
Wyobraź sobie płacić haracz PS Plus, żeby mieć dostęp do gier, które ci "dał" za darmo zamiast po prostu je kupić na płycie czy nawet w PS Store i grać kiedy chcesz płacąc tylko raz XD.
Ja mam gdzieś boycott. Przestałem już z rok temu za to płacić i powoli odchodzić od sony bo nie robią gier dla mnie od dawna no i tyle. A te pudełka to tylko gwóźdź do trumny. Nie chodzi o to żeby robić na złość firmie tylko żeby mieć szacunek do siebie i swoich pieniędzy i się nie zachowywać jak ćpun który musi zagrać w każdą grę bo go szlag trafi jak tego nie zrobi. Po prostu kontrolować siebie i nie pozwalać żeby jakaś korporacja kontrolowała co robisz i jak robisz. Kupowałem tylko pudełka na ps5 więc jakbym teraz kupił jakąś grę tam cyfrowo, już po tej zmianie to bym po prostu się czuł jak frajer. Ja chce grać w fajne gry bo kocham to hobby a nie brać udział w jakimś festiwalu upodlenia i płacenia za błędy sony.
Reeeeeeeeeee!!!! Bojkot!!!! REeEEEEeEEE!
A potem rekordowa ilość preorderów cyfrowej wersji GTA 6.
Ci którzy mówią, że nie kupią gier na PS mogą być w błędzie. Należy je kupować, ale w formie fizycznej, jeżeli zależy nam na płytach.
Może i gry w wersji cyfrowej są droższe, za to nie możesz ich nikomu pożyczyć, ani sprzedać, do tego nie jesteś ich właścicielem XD
PS5 - gry po 350 zł które długo trzymają cenę, płatne multi (potrzebne PS+), sama konsola dojść tania - 2500 zł.
PC - gry dużo tańsze (nawet o połowę), brak żadnego płatnego plusa, najtańszy PC pozwalający pograć w jakości PS5 - około. 3500 zł. I teraz - już po roku opłacania PS+ i kupowania po 1 grze co 2 miesiące, zapłacimy za tą konsolę i gry więcej niż za PC i gry na nią. Po zabraniu pudełek, konsolą z najtańszej staje się najdroższą maszynką do gier!
Oczywiste, że razem z całkowitą digitalizacją podrożeje abonament konsoli, ceny gier na PS6 dobiją startowo do GTA 6 a promocje będą jeszcze gorsze. Jak ktoś ma głowę na karku to nie powinien się bawić w anulowanie suba tylko sprzedać ten paździerz, zostawić pada i składać PC. Beka jak na PS6 do ogrania pudeł ps4/ps5 trzeba będzie napęd kupić bo nie zmienią ich za darmo w wersje digital xD.
Nie zmieściło mi się, warto jeszcze dodać że w tym wypadku PS5 nie oferuje nic co stawiałoby go nad PC. Płatne multi, brak boxów więc drogie gry, monopol z jednym sklepem. Jak rynek ram/pamięci się nie ogarnie to i tak PS6 będzie kosztować podobnie do steam machine, więc biorąc pod uwagę ukryte koszty konsol(multi, monopolowe ceny) w dłuższej perspektywie to konsola jest nieopłacalna.
Dziś anulowałem subskrybcję PS Plus Premium i na pewno do niej już nie wrócę. Jeśli Sony zmieni zdanie, zasubskrybuję ponownie, ale PS Plus Extra.
Miałem ps3 i ps4 ale zamiast ps5 wróciłem do pcta. Najlepsza decyzja ever. A jaki był szok z tego przeskoku graficznego :o
Taa jasne. Akurat Sony się ugnie jak paru krzykaczy z internetu się obrazi. Będzie jak z każdym bojkotem. Wszyscy zaraz zapomną, że cokolwiek miało miejsce i się rozejdą
Nawet jak na raz w jednym momencie zrezygnuje tylko jakiś ułamek użytkowników, to w ciągu tego niecałego 1,5 roku do zaprzestania wydawania płyt przez sony może się z tych ludzi uzbierać jakaś większa liczba. Dodatkowo sporo posiadaczy PS5 grających na płytach nie kupi PS6, a to już jest spora liczba, bo wielu ludzi gra na używkach, co sony w swoich udostępnianych danych celowo ignoruje, żeby jak najbardziej wzmocnić swoją tezę o tym, że ludzie już praktycznie nie kupują pudełek.
I to też nie jest tak, że sony nie zarabia kompletnie nic na ludziach kupujących głównie używki, bo zdarza się, że plusa również wykupują. Mój szwagier tak robi, gra najczęściej na używkach, ale jak była fajna promka na plusa, to go wykupił na jakiś czas.
Jak zrezygnują 3 osoby, to Sony może się specjalnie nie przejąć. Nawet, jak zrezygnuje 7. Statystyki są takie, że dzisiaj zdecydowana większość sprzedaży, to dystrybucja cyfrowa. Ta część graczy zapewne do bojkotu się nie przyłączy, bo ona już od dawna nie zbiera plastiku. I zanim będziecie oceniać skalę tego ruchu, to pamiętajcie, że w sieci krzyczą głównie ci, którym się nie podoba. Reszta, dla której nie ma to żadnego znaczenia, nie zabiera głosu i po prostu gra. No i tak się teraz zastanawiam, czy to są osoby, które przyczyniają się do powolnego zdychania branży? A ja, gracz pecetowy, który od dawna nie kupił żadnej wersji pudełkowej i ma to wszystko zasadniczo gdzieś, bo również prostu sobie gra, też dokłada się do upadku? Może dawno temu powinienem był podpalić siedzibę Valve i założyć ruch oporu na rzecz plastikowych krążków. Wcale nie śmieszkuję, bo widząc skalę oburzenia mam wrażenie, że dzieje się historia i każdy powinien stanąć po jasnej stronie.
Tak samo jak to było z "Netflixem". I co?
A mogli by im lepiej wysłać pod sam próg, rybę w kopercie. Może dostaną obstrukcję?
Anulowanie nic nie daje, bo na górkę i tak się ma wykupione to dopiero Sony odczuje jak się skończą ludziom abonamenty. Ja nigdy nie mam włączonej autosubskrybcji, bo nie chcę żeby mi samo pobierało, w ogóle to jest ciekawy temat, czy nie są łamane prawa konsumenckie jakieś, że wszędzie te subskrypcje są domyślnie samoodnawialne, a nuż ktoś nie doczyta, przeoczy i zapłaci niepotrzebnie.

Ludzie anulują PS Plusa bo chcą zbojkotować zabicie rynku pudełkowego
Ja anuluję PS Plusa bo jest do dupy.
Nie jesteśmy tacy sami.
Ja PS Plusa z 3 rok nie opłacam, a ostatnie 2 lata odpalam konsole raz na pół roku aby pobrać aktualizacje systemu.
A ja powiem tak. Większość zysków generują niedzielni gracze, a ci mają gdzieś to, czy gra wyjdzie na płycie, czy nie bo i tak kupują kopie cyfrowe.
Dajcie ludziom wybór.
Fizyczny nośnik musi być.
- Ty nie potrzebujesz? Ok tylko maminsynku daj innym wybór.
Mimo iz nie uwazam konsoli. To trzymam kciuki. Oby Sony oprzytomnialo a nie patrzylo wylacznie na PODŁY zysk.
Mnie sie skonczylo PS Plus, ale nie mam czasu grac, wiec przyjmijmy, ze bojkotuje dla sprawy
Obojętne czy steam, gog, playstation, xbox, epic, gry, filmy i inne rzeczy kupione cyfrowo nie sa nasze. zawsze moga to zlikwidować. rozumię treści w abonamentach ale zaznaczam kupione. likwidacja nośnika fizycznego to byl ich cel od lat. by dyktować ceny, zapobiec sprzedawaniu, pożyczaniu, kupna z drugiej ręki. wszystkie gry w ps store sa droższe niz na płytach co uważam za bardzo dziwne. do tego dla każdego użytkownika cena moze być inna za tą samą grę.
jak pisałem o tym lata temu do idioci i ludzie z zaawansowanym bezmózgowiem twierdzili ze to dobrze ze likwiduje sie płyty bo kur... nie ma ich gdzie trzymać. teraz będziemy za gry placic tyle ile oni beda chcieli bez możliwości ruchu. sony zebrało ostatnio filmy kupione, nie wypożyczone czy będące w abonamencie. to nożna zrobić z grą, czy media cyfrowe są nasze?