Gracze pograli więcej, odkryli więcej i zobaczyli że w tej grze im dalej w las tym tylko lepiej. Przez początek trzeba przejść by odkrywać to co najlepsze. Stety i niestety
To jest bzdura z tym światłem słonecznym - ta umiejętnośc odbijania światła działa nawet jak... nie ma światła. Więc możesz wyrzucić z ekwipunku tonę miejsca o 2 w nocy gdy jest ciemno i czarno, a i tak upieczesz to mieczykiem.
Gra jest bardzo źle zoptymalizowana nawet na ps5 pro.
Nawet w trybie wydajności jest średnia a w miastach szarpie.
Też się w końcu skusiłem, bo zbyt wiele spoilerów do mnie trafiało. 180pln, to nie pieniądz jak za taką grę.
Po 4h, można śmiało stwierdzić, że twórcy wrzucili do tej gry ze 100 mechanik z wszystkich niemal gier z ostatnich 2 dekad, dodając ze 100 swoich. A jak dodamy do tego własną kreatywność, łącząc różne mechaniki, to jeszcze więcej.
CD będzie taką grą, do której będą porównywalne nowe tytuły, jeżeli chodzi o mechaniki. Nie ma drugiej takiej produkcji, która zebrałaby tyle mechanik i je wrzuciła. Dodatkowo ma masę rozwiązań, które są nowością i dodają imersywności. Wiele wymyślnych przez Perłową Otchłań mechanik trafi do następnych gier RPG.
Co do optymalizacji, to też jedna z lepszych pod tym względem gier.
Po 1h wgrałem moda na zmianę grafiki, bo ta natywna jest prześwietlona.
Fabularnie, to bardzo przeciętna gra. To taka gra do szwendania i robienia wszystkiego, co się chce, tylko nie fabuły.
Skyrim pod tym względem może tylko się z tym równać, tylko w nim mało mechanik było i tak naprawdę za wiele nie dało się robić.
Co na pewno Skyrim robi lepiej, to otwartość świata. Moim zdaniem twórcy CD popełnili błąd, nie tworząc gry w pełni otwartej, tak jak jest Skyrim.
W pełno otwartą rozumiem to jako, możliwość pójścia niemal wszędzie gdzie się chce, gdy nie robimy misji głównych i tam coś ciekawego będzie dla nas dostępne niemal od początku. W Skyrimie widząc jakieś wzgórze i idąc za nie, trafiało się do jakiejś wioski czy innej miejscówki i niezależnie od poziomu rozwinięcia fabuły, było tam co robić. W CD niestety wiele takich aktywności i miejsc jest poblokowanych przez fabułę główną. Dlatego CD na tym dużo traci, bo tak naprawdę nie wiem, czy w danym miejscu coś jeszcze powinno być, czy to tyle.
Po tych 4h to dla mnie na tę chwilę takie 6,5 - 7 na 10. Gdyby ta otwartość świata była większa, to takie 7.5-8