Komentarze do wiadomości: Christian Klein, dyrektor generalny SAP: „Za trzy lub cztery lata być może nie będzie tu już nikogo, kto zajmuje się tworzeniem oprogramowania”

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
30.06.2026 11:42
1
1
odpowiedz
Molid
8
Legionista

Kiedyś musiałem pracować nad integracją z paroma ich API, dobre kilka lat temu, przed tym jak AI dało się wykorzystać do napisania chociaż jednej linijki sensownego kodu. Myślałem sobie wtedy, że już tam nie pracuje nikt kto zajmuje się tworzeniem oprogramowania. Jedna z tych firm, która jest duża bo od dawna jest duża, jakości produktów tam szukać to jak szukać czystej ulicy w Indiach.

30.06.2026 11:45
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
ultraSsak
37
Chorąży

odklejony ziomek, co nie ma pojęcia, czym się "jego" podwładni zajmują...
żeby się nie zdziwił, jak to jego nie będzie już potrzeba :)

30.06.2026 12:25
2.1
odpowiedz
dbq
33
Centurion

ultraSsak Zainstaluj Hermesa kup Codex lub claude code włącz terminal w IDE . Potem się wypowiadaj czy gość nie ma pojęcia. Nakarm tylko jakims githubem z danej dziedziny. Daj się wodzy fantazji.Daj znać jak poszło z pierwszą apka.

post wyedytowany przez dbq 2026-06-30 12:26:12
30.06.2026 12:26
2.2
odpowiedz
ultraSsak
37
Chorąży

dbq używam CC w terminalu od lutego.
Nie zmieniam swojego zdania.

30.06.2026 12:31
2.3
odpowiedz
dbq
33
Centurion

ultraSsak No to najwidoczniej jest mało wiedzy w danej dziedzinie. Ja piszę w Unreal Engine 5 i z sukcesem realizuje swoje wizje i rozwiązuje nawet bugi z silnika gdzie ciężko znaleźć coś po forach. Nie odpowiedziałeś dlaczego jest odklejony.

post wyedytowany przez dbq 2026-06-30 12:32:46
30.06.2026 12:37
2.4
odpowiedz
ultraSsak
37
Chorąży

dbq mam tak ogarnięte claude, że nie napisałęm ani jednej linijki w pracy od lutego.
Ale... tylko człowiek który chyba nigdy nie używał EJ AJ może bredzić to, co tamten wyżej.
EJ AJ nie ma żadnej wiedzy/logiki. To tylko "przewidywator" kolejnego "najbardziej prawdopodobnego" wyrazu.

dla przykładu "Bolesław Chrobry był pierwszym ......."
AI wstawia kolejny wyraz w miejsce kropek, na podstawie poprzednich, i potem znów, bierze wszystkie poprzednie wyrazy, i dodaje kolejny.
Tak to działa.
Nie ma wiedzy, nie ma logiki, nie ma inteligencji.

Nie ma co ciągnąć tematu, gość jest odklejony.

30.06.2026 12:56
2.5
odpowiedz
dbq
33
Centurion

Ja mam inne zdanie. Skoro sam Hermes zweryfikował mi source danej apki wyciągnął wnioski napisał generator i do tego z sukcesem to stosuje. Sprawdza faule w buildach sam otwiera silnik podpatruje i potwierdza czy jest tak jak oczekiwałem - to ja nie wiem czy to jest "suche bezmyślne przewidywanie" sam rozwiązał problem. Uznaje to za inteligentny byt. Potem go od zera zresetowalwm i powiedziałem żeby ocenił kod i kontynuował przyniejezym zużyciu tokenów - nie miał historii rozmów i odtworzył workflow. Gpt 5.5 już jest kombajnem z Hermesem w moim przypadku. Wyższego rozumowania już nie potrzebuje tylko mniejszego zużycia i szybszej pracy. Ale wiadomo każdy moze mieć inne doswiadczenie

30.06.2026 13:02
Amadeoosh
2.6
odpowiedz
Amadeoosh
22
Generał

dbq

Wytłumacz mi tylko jedną rzecz, dlaczego Anthropic po prostu nie odpali Mythosa (bez guardraili, na topowym modelu) i nie naprawi od strzała wszystkich bugów w Claude Code (atm open issues: 8408), skoro Mythos na bank ma go przeskanowany wzdłuż i wszerz? Dlaczego w ogóle ten soft (wypuszczony przez lidera AI) ma tyle performance issues i glitchy?

Może jednak LLMy, choć niewątpliwie przydatne i bardzo poprawiające QOL (ja też nie napisałem żadnego boilerplate od ~roku) nie są AŻ TAK dobre?

30.06.2026 11:54
Amadeoosh
3
odpowiedz
Amadeoosh
22
Generał

Wpisywanie godzin projektowych w SAPie to zawsze koszmar (brak wyszukiwania elementów PSP, skaczący a nie płynny scroll, czasem muszę zrestartować GUI żeby pozbyć się errora), może rzeczywiście niech zastąpią obecnych devów (i szczególne UI/UX designerów).

Inne firmy (salesforce, ford, itd itp) wcześniej miały podobne pomysły i generalnie średnio się to udawało ale zachęcam, będzie więcej pracy przy naprawianiu burdelu ;)

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-06-30 12:01:32
30.06.2026 12:10
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
dbq
33
Centurion

Chłop ma rację chyba że nastąpi zimna wojna w ai. Full vibecode to rzeczywistość z agentami . Od miesiąca nie dotknalem nic w kodzie Hermes+Codex pracuje wyobraźnią w języku ojczystym. Jestem dobrze - zależy od potrzeb te 450 zł + msc pozwala mi na pracę 8h dziennie jeśli potrzebuje szybciej palic limit i mieć efekty to utylizuje fast mode. Trzeba go poprawiać i wychodzi z inicjatywami więc ocenilbym skuteczność na poziom 70% zależnie jak maszyna zinterpretuje.Puscilbym samopas z /goal - ale trzeba mieć na to ustuktyrozwana wizję no i po spaleniu limitu nie wiem czy agent sam się odpali jak zobaczy odświeżony limit. Wolę jednak model As i go bo mogę na bieżąco poprawki wdrazac

post wyedytowany przez dbq 2026-06-30 12:16:39
30.06.2026 12:35
dafton.
4.1
odpowiedz
dafton.
34
Konsul

dbq i co, podpiąłeś bota pod swoje konto? Bo nie wierze, że człowiek sam z siebie by napisał takie zdanie. XD

Jestem dobrze - zależy od potrzeb te 450 zł + msc pozwala mi na pracę 8h dziennie

30.06.2026 12:56
Amadeoosh
4.2
odpowiedz
Amadeoosh
22
Generał

dbq

Jestem dobrze - zależy od potrzeb te 450 zł

Ale wiesz że koszt napędzania LLMów jest mocno (moooocno) subsidized i jak Anthropic / OpenAI wejdzie na giełdę to się skończy AI za grosze?

Masz przedsmak w MS Copilot, 39$ -> 5000$ to jest realna różnica dla tamtejszych power userów.

30.06.2026 12:47
5
odpowiedz
toyminator
101
Senator

Mnie rozwala to, że ci pracownicy robią wszystko, żeby Ai była dobra, i oni sami pozbywają się pracy. I jeszcze się z tego cieszą.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl