Komentarze do wiadomości: CD Projekt Red potwierdza: Wiedźmin 3: Pieśni przeszłości to dodatek wielkości Krwi i wina, które mogło wyglądać zupełnie inaczej, gdyby nie upór polskich twórców

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
28.05.2026 21:36
PaladynHagen
8
13
odpowiedz
11 odpowiedzi
PaladynHagen
2
Legionista

Cieszę się, że ten dodatek powstaje bo w Wiedźmina 4 nie mam zamiaru grać

28.05.2026 21:15
5
10
odpowiedz
5 odpowiedzi
Akuzativ1994
33
Konsul

Jestem po prostu dumny, że to z naszego kraju wyszła gra, która nawet po ponad 10 latach od premiery ma dostać dodatek, a cały świat growy o tym mówi i nikt nie nazywa tego skokiem na kasę. To jest coś nieosiągalnego dla większości deweloperów.

28.05.2026 22:18
WolfDale
9
5
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Mimo że nawet przy pewniakach staram się być sceptyczny, to na myśl o kolejnym dodatku do Wiesława Trzy jaram się jak czarownica.

Natomiast te kilka podanych tutaj ciekawostek na temat Krwawego Winka świadczy o tym że przy tej grze pracowało też sporo pasjonatów, a nie zwyczajnych rzemieślników. Dlatego gra jest już klasykiem i legendą, amen!

28.05.2026 20:49
Rumcykcyk
1
1
odpowiedz
Rumcykcyk
138
Ojciec Zarazy

Na tym dodatku zarobią przeogromny hajs.

28.05.2026 21:01
DexteR_66
2
odpowiedz
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

.

post wyedytowany przez DexteR_66 2026-05-28 21:03:03
28.05.2026 21:09
Persecuted
3
1
odpowiedz
Persecuted
168
Adeptus Mechanicus

Tekst mówi o lwiątku oraz bzie i agreście, czyli chodzi oczywiście o Ciri i Yennefer, które urodziły się właśnie w Belleteyn, w odstępie 80 lat. Skoro to pieśni przeszłości, dodatek mógłby się rozgrywać np. w noc narodzin Ciri. Chociaż bardziej prawdopodobne, że fabuła będzie dotyczyć echa tamtych wydarzeń w teraźniejszości Geralta.

28.05.2026 21:12
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Darek1785
10
Generał
Image

W końcu coś klimatyczne i poważnego się zapowiada, a najbardziej przereklamowana gra dekady już jest obsrana --->

29.05.2026 10:04
guitarzero
4.1
odpowiedz
guitarzero
32
Konsul

Darek1785 Jak ty sobie poradzisz w okolicach premiery szóstki, nieboraku?

28.05.2026 21:15
5
10
odpowiedz
5 odpowiedzi
Akuzativ1994
33
Konsul

Jestem po prostu dumny, że to z naszego kraju wyszła gra, która nawet po ponad 10 latach od premiery ma dostać dodatek, a cały świat growy o tym mówi i nikt nie nazywa tego skokiem na kasę. To jest coś nieosiągalnego dla większości deweloperów.

28.05.2026 22:09
5.1
1
odpowiedz
jako8
4
Pretorianin

Akuzativ1994
Bla bla bla

29.05.2026 13:20
5.2
odpowiedz
Arkadiano
1
Junior

Akuzativ1994 nie mozesz być dumny z czegoś do czego nie dołożyłeś starań

29.05.2026 13:41
Shadoukira
5.3
1
odpowiedz
Shadoukira
122
Chill Slayer

Arkadiano Tak samo jak Polacy są dumni z np. innych osiągnięć swoich rodaków i przodków? Nie pokonałeś turków pod Wiedniem a jednak jesteś z tego dumny prawda? Nie wygrałeś Wimbledonu, tylko zrobiła to Iga Świątek, ale jesteś z tego dumny prawda? Tak to po prostu działa.

Co do samego dodatku to fakt. Nikt nie nazywa tego skokiem na kasę, a wręcz przeciwnie, każdy o to błagał od tych 10 lat :D Przecież każdy mówił, że CDPR zrobił błąd, ze wydał tylko 2 dodatki, bo ludzie nadal chcieli o wiele więcej (w tym ja).

29.05.2026 13:46
MilornDiester
5.4
1
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

Arkadiano Sęk w tym, że właśnie dołożyliśmy. Będąc częścią społeczeństwa, w którym rodacy mogli coś takiego stworzyć. Oczywiście to bardzo skromny udział w porównaniu do tego co zrobili nasi przodkowie etc. ale z jakiegoś powodu podobna gra nie powstała na Białorusi, w Indiach, Brazylii czy w Rosji. Oczywiście, że najbardziej dumni powinni być sami twórcy, ale oni też wychowali się w jakiejś rzeczywistości, odebrali edukację, zaznajamiali się z określoną kulturą, wreszcie mieli infrastrukturę i warunki żeby pracować. Ciekawy czy jakby wyjechali do Kongo to byliby w stanie zrobić tę samą grę?

29.05.2026 15:39
5.5
odpowiedz
Arkadiano
1
Junior

Shadoukira no dlatego mówie że poprawnie ze wszystkich tych sytuacji nie możemy być dumni, tylko przyjeło się używanie złego określenia, dlatego że odczuwamy wówczas podobne uczucię

28.05.2026 21:20
Zapau
6
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Zapau
25
Centurion

Co znaczy, że będzie zależeć od tego jak gramy? Albo jest rozmiarów krwi i wino albo nie jest. Co to za kretyńskie stwierdzenie?

28.05.2026 21:39
6.1
1
odpowiedz
Akuzativ1994
33
Konsul

Zapau Zapewne chodziło o to, że wiele wątków będzie można pominąć i idąc po łebkach znacznie skróci się taki wątek główny dodatku, co jest według mnie fajne. Chcesz coś rozwiązać na szybko i nie rozczulać się nad czyimś losem? No to się nie rozczulaj, nie pomagaj, tylko w tej rozgrywce ominie cię wiele, bo sam chciałeś to ominąć, zamiast zagłębić się w temat.

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-05-28 21:40:58
29.05.2026 08:39
MilornDiester
6.2
2
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

Akuzativ1994 No ale już w krwi i winie tak jest więc albo dodatek będzie tej samej wielkości albo nie. Liczy się liczba treści możliwej do zobaczenia a nie ta którą ktoś ostatecznie zobaczy.

28.05.2026 21:31
lordpilot
😍
7
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
lordpilot
238
Legend

Trzeci miecz, który trzyma Geralt, to miecz Ciri, z tech dema UE5, z zeszłego roku, na bank będzie też w pełnej wersji czwartego Wiedźmina:

https://blog.playstation.com/2025/06/03/the-witcher-4-unreal-engine-5-tech-demo-on-ps5-revealed/

Co do dodatku - nie mogę się doczekać 🙂

28.05.2026 22:49
MANTISTIGER
7.1
1
odpowiedz
MANTISTIGER
96
Generał

lordpilot 😁Trzeci miecz który trzyma Gerald to nie miecz Ciri ,tylko się nazywa Geszeft w polskiej wersji językowej nazywa się Stikstel. Można go zdobyć w dlc Krew i wino w qłeście ,, dawno dawno temu w krajnie 1000 baśni po zdobyciu fasolek wchodzimy i pokonujemy w zamku chmurnego olbrzyma. schodzimy na dół miecz jest w ognisku.

post wyedytowany przez MANTISTIGER 2026-05-28 22:50:33
29.05.2026 00:35
Ojboli
7.2
odpowiedz
Ojboli
167
Generał

MANTISTIGER Tu chodzi raczej o symbolikę. ten miecz ma symbolizować Ciri. Belleteyn to przede wszystkim noc przeznaczenia Geralta i Yennefer. To właśnie podczas tego zmysłowego, pełnego ognia i tańca święta (opisanego w opowiadaniu "Coś więcej") Geralt i Yennefer spotykali się regularnie, dawali porwać magii nocy, a Yen plotła wtedy wianki. Podczas Belleteyn ważą się losy miłości i przeznaczenia. W uniwersum Sapkowskiego pada legendarne zdanie: "Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza... Jednym jesteś ty, drugim śmierć". Wizualne pokazanie fizycznego, trzeciego miecza na plakacie obok Geralta trzymającego wianek może symbolizować, że pojawił się trzeci element, który przełamuje to tragiczne fatum ,miłość, Ciri lub wybór wolnej woli. Może to będzie koniec Geralta jako Wiedźmina....

post wyedytowany przez Ojboli 2026-05-29 00:37:12
29.05.2026 12:33
MANTISTIGER
7.3
odpowiedz
MANTISTIGER
96
Generał

Ojboli Ale pochwa jest już od miecza Ciry z demka technologicznego z Wiedzmina 4.😁

post wyedytowany przez MANTISTIGER 2026-05-29 12:37:08
28.05.2026 21:36
PaladynHagen
8
13
odpowiedz
11 odpowiedzi
PaladynHagen
2
Legionista

Cieszę się, że ten dodatek powstaje bo w Wiedźmina 4 nie mam zamiaru grać

28.05.2026 22:07
8.1
16
odpowiedz
ArnoldBoczeQ
4
Legionista

PaladynHagen Bo jesteś kidosem

29.05.2026 07:51
8.2
odpowiedz
hcrusher
13
Legionista

PaladynHagen A czemu nie?

29.05.2026 08:06
Mutant z Krainy OZ
8.3
14
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
276
Farben

hcrusher Bo dziewczyna jako glowny bohater jest dla niego fuj. Pewnie ma 13 lat i sie brzydzi koleżanek.

29.05.2026 12:03
8.4
odpowiedz
1Fuss
31
Centurion

Mutant z Krainy OZ Za to lubi kolegów co się stykają siusiakami codziennie 😂

29.05.2026 13:23
8.5
odpowiedz
Arkadiano
1
Junior

PaladynHagen jakoś to że jesteś graczem Gothica mnie nie dziwi

29.05.2026 13:53
8.6
odpowiedz
Probitas
15
Centurion

Mutant z Krainy OZ Ja tak samo jak PaladynHagen jestem gejem i wole przez 200h patrzeć na męski tyłek w skórzanych spodniach, ale w 4 zdecydowanie zagram! xD

29.05.2026 14:35
Link
8.7
odpowiedz
Link
38
Senator

PaladynHagen Nikogo nie obchodzi, że nie grasz w Wiedźmin 4. To jest tylko TWÓJ PROBLEM, nie nasz. 🙃

29.05.2026 17:54
marduk
8.8
odpowiedz
marduk
18
Pretorianin

PaladynHagen Ale wiesz, że nikogo to nie interesuje?

29.05.2026 19:21
PaladynHagen
8.9
1
odpowiedz
PaladynHagen
2
Legionista

Wolę męskie gry jak Gothic i Gta

30.05.2026 00:04
8.10
odpowiedz
prawdziwy-mezczyzna
1
Junior

PaladynHagen popieram!

31.05.2026 01:12
8.11
odpowiedz
Mitsuki
59
Generał

PaladynHagen Jak lubisz na widoki męskich tyłków popatrzeć, nikt nie broni. Choć to dziwny styl na wyjście z szafy.

28.05.2026 22:18
WolfDale
9
5
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Mimo że nawet przy pewniakach staram się być sceptyczny, to na myśl o kolejnym dodatku do Wiesława Trzy jaram się jak czarownica.

Natomiast te kilka podanych tutaj ciekawostek na temat Krwawego Winka świadczy o tym że przy tej grze pracowało też sporo pasjonatów, a nie zwyczajnych rzemieślników. Dlatego gra jest już klasykiem i legendą, amen!

28.05.2026 23:57
10
3
odpowiedz
1 odpowiedź
xSikorX
27
Centurion

Spoiler kto zginie w książce, jak ktoś nie czytał ma pojechane. Gratuluje xd

29.05.2026 14:34
Ognisty Cieniostwór
10.1
odpowiedz
Ognisty Cieniostwór
61
Senator

xSikorX
Cała trylogia jest jednym wielkim spoilerem książek, bo jest jej kontynuacją i ma do niej pełno odniesień. Nawet nie trzeba było czytać książki, ani tego newsa, żeby wiedzieć, co stało się z Regisem, skoro w samej grze o tym wspominali w ten, czy inny sposób.

29.05.2026 00:17
11
odpowiedz
7 odpowiedzi
fix_the_game_journalism
22
Chorąży

Hmm... Artwork z okazji Belleteyn zawierał wskazówkę dotyczącą dodatku, mimo że tekst na tweetcie brzmiał inaczej. "Tonight, there are no monsters to kill, no roads to roam" - a jednak droga kolejna jest przed nami, są potwory do zabicia, nawet ukryte na samym obrazku.

W takim razie, może to co jest tam napisane rozumieć odwrotnie?

"(...) Whispered wishes go through the quiet skies. A lion cub’s fate is penned in the stars,
And lilac and gooseberries are never too far. Just quiet thoughts and wishes that try to find a home." - Wykrzyczane pragnienia brzmią na niespokojnym niebie. Przeznaczenie lwiątka nie jest już zapisane w gwiazdach. Bez i agrest są bardzo daleko. Niespokojne myśli i życzenia próbują wydostać się na zewnątrz.

Wiadomo, że to taka zgadywanka, dopóki nic nie potwierdzą, ale wkręciłem się xd

Jeśli iść tą myślą dalej i skoro lew, oraz bez i agrest wiemy do czego się odnoszą to życzenia.. Do Pana Lusterko?

Strzał na ślepo. Ciri wcale nie przeszła próby traw, tylko Gaunter O' Dimm uczynił z niej Wiedźminke na jej życzenie (zawsze chciała przecież być) ograniczając jej moce, których przecież czasami nienawidzila. A fabuła dodatku opowie o konsekwencjach tych wydarzeń.

Nazwa pieśni przeszłości odnosi się, albo do konsekwencji wydarzeń z finału 3, gdzie moim zdaniem na świat przybyło dużo nowych potworów, albo do profesji samych Wiedźminów (że są "melodią przeszłości", która odchodzi w zapomnienie; swoją drogą nie wiem, czy Azar Javed z jedynki, kiedyś tak nie powiedział do Geralta), albo jest dosłowna i chodzi o pieśni/echa/zabobony ludowe (co by pasowało do tańczących wieśniaków), które odchodzą, bo nadchodzi nowe, albo które tak jak piosenki dzieci z Serc z Kamienia niosą straszną tajemnicę?

29.05.2026 00:24
11.1
odpowiedz
Darek1785
10
Generał

fix_the_game_journalism

Tutaj masz całość po polsku jeżeli chcesz się bawić w takie układanki, ja odpadam przy takim czymś:

Magicznego Belleteyn

W noc Belleteyn ogniska płomienie sięgają aż gwiazd,
Szepty życzeń unoszą się cicho, bezszelestnie ponad świat.
Los Lwiątka zapisywany jest wśród gwiezdnych dróg,
A zapach bzu i agrestu czuć tutaj blisko, jakby tuż tuż…

Tej nocy nie ma potworów ani dróg szerokich,
Liczy się tylko cisza myśli, tych prostych i tych głębokich.
Biały Wilk w bezruchu, magią nocy oczarowany
Zaś Jaskier na lutni brzdąka, Geraltem inspirowany.

Oby Wasza noc Belleteyn była pełna magii i gwiazd i płomieni!

29.05.2026 08:22
MilornDiester
11.2
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

Darek1785 Ja bym brał te Pieśni dużo bardziej dosłownie. Prawdopodobnie Jaskier będzie opiewał stare dzieje Geralta (nie zawsze w pełni wiarygodnie) co będzie dawało pretekst do retrospekcji.

Liczę na możliwość odwiedzenia kluczowych momentów nie tylko z growej trylogii, ale też przede wszystkim z książek. No i oczywiście, że będzie się to wszystko łączyć w spójną fabułę a nie tylko grać na sentymencie.

29.05.2026 09:30
11.3
odpowiedz
Samaritan
39
Generał

MilornDiester To ja przeciwnie, bardziej dosłownie interpretowałbym powyższy tekst o Belleteyn. Los lwiątka jako kwestia Ciri, zapach jako pojawienie się Yennefer, święto jako punkt centralny. Niekoniecznie odrzucałbym te fantazje Jaskra, ale powątpiewam w retrospekcje - prędzej Jaskier wikłający Geralta w kolejne problemy. Retrospekcje bardziej pasują do zamkniętych poziomów.

Z Ciri, oprócz starych plotek, wywleczono zresztą kwestię miecza z grafiki promocyjnej i jego podobieństwo do miecza którego Lwiątko (Lwica już właściwie) posiada w trailerze do czwórki. To wszystko ładnie się zgrywa, podobała mi się też wersja o Jaskrze, Lettenhove, purpurze królewskiej i Cidaris. O Cidaris wspominał też UV u siebie na streamie. Stamtąd jest całkiem blisko do Brokilonu... Nawiązania do książek, jak podejrzewam, będą, ale w mniej aktywnej formie.

29.05.2026 09:56
MilornDiester
11.4
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

Samaritan Chodzi o to, że saga książkowa jest tak naprawdę skoncentrowana na Ciri bardziej niż gry i bardziej nawet niż na Geralcie. To ona od pewnego momentu jest de facto główną bohaterką.

Moim zdaniem to wszystko się łączy. Możemy dostać historię, która dzieje się po Krwi i Winie i prowadzi nas do historii Ciri w Wiedźminie 4. Jednocześnie towarzyszy nam w niej Jaskier, który jest pretekstem do wspominania poprzednich opowieści w ramach retrospekcji. A te byłyby z kolei kluczowe dla zrozumienia aktualnych wydarzeń i postaci Ciri.

Moglibyśmy np. w czasie teraźniejszym przemierzać Brokilon z Iorwethem, a towarzyszący Jaskier wspominałby spotkanie Geralta z Ciri z sagi, które jest fundamentalne dla ich historii, i które już pojawiło się w Dzikim Gonie. Mieliśmy już w Dzikim Gonie takie bardziej zamknięte lokacje - Rezydencja von Evereców, Kraina Baśni, fragment z płotką, wiele questów na Skellige etc. Myślę, że spokojnie daliby radę oddać poszczególne momenty z rozszerzonej sagi.

Zobaczyć takie rzeczy jak szturm na twierdzę Vilgevortza, pierwsze spotkanie z Regisem, obronę Kaer Morhen, rzucić okiem na wyzimę klasztorną, pojawić się jeszcze raz w Vergen... Całkiem fajnie, ale na mniejszą skalę widzieliśmy to w "Pożegnaniu Białego Wilka", gdzie Kaer Morhen był jedynie hubem dla questów rozgrywających się we wspomnieniach. Bardzo chciałbym doświadczyć czegoś podobnego, ale wplecione w historię z W4, w rękach fachowców i na dużą skalę. Oczywiście, jako pewien dodatek nadający kontekst całej opowieści i puszczenie oka do fanów a nie jako tania jazda na sentymencie.

I taką wizję, nazwa "Pieśni Przeszłości", zdaje się bardzo ładnie oddawać. A nie kłóci się w żaden sposób z tekstem o Belleteyn.

29.05.2026 10:49
11.5
odpowiedz
Samaritan
39
Generał

MilornDiester tak, w książkach niestety Ciri zyskuje więcej znaczenia niż Geralt (niestety dla mnie, bo nie lubię tej postaci w książkach i trójce) - tylko nawet nie do tego piłem, co do domniemanego pomostu między Dzikim Gonem a 4. Zresztą chyba już potwierdzonym w jakimś zakresie.

Nie kupuję natomiast retrospekcji. Tego typu sekwencje, zwłaszcza oniryczne, wybijają mnie ze świata gry. Spotkanie postaci po latach - jak najbardziej. Sporadyczne nawiązania - pewnie. No nawet niech w paru miejscach cofną się faktycznie do takich momentów, o których wspominasz, jak Wyzima, Cintra, Sodden itd. - ale nie chciałbym (jakby kogokolwiek to obchodziło), by takie wycieczki w przeszłość stanowiły rdzeń rozgrywki. Nadałoby się to bardziej do osobnej gry, czegoś w stylu Wiedźmińskich Opowieści (nie obraziłbym się za wskrzeszenie tego projektu z nieco innym gameplayem).

Rezydencja von Evereców mnie męczyła, podobnie jak narkotyczna jaskinia na Skellige wstawki z Ciri. Kraina baśni w moim odczuciu to trochę inny przypadek. I tak, zamkniętych lokacji trochę tam było, czy ucieczka magów z Novigradu, czy eksploracja jaskiń Avallacha. Ale czym innym jest dla mnie wejście do zamkniętej lokacji w ramach jednej osi czasu, a czym innym skakanie po latach i zarzucanie urywkami większych historii, to by mnie w większej ilości rozczarowało, podobnie zresztą jak potencjalne przenoszenie się z opowieści do opowieści, zwłaszcza z niewiarygodnym narratorem. Bardzo subiektywne, wiem.

Ostatecznie bardziej obstawiam, że Jaskier się pojawi i będzie istotny, ale nie wróci do roli nadrzędnego komentatora rzeczywistości. Mogę się mylić, mało co wiadomo.

29.05.2026 11:44
MilornDiester
11.6
1
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

Samaritan W takim razie dochodzimy tutaj po prostu do kwestii gustów bo ja takie rozwiązania (o ile dobrze zrobione) po prostu lubię.

Natomiast uważam, że aby to miało sens, to te wspomnienia powinny być mocno uzasadnione fabularnie. Może nie aż tak jak w Asasynach, gdzie cofamy się w czasie żeby zdobyć informację kluczową dla teraźniejszości... ale od strony fabularnej, tła postaci etc.

Wszyscy przecież pamiętamy doskonały etap otwierający w Kaer Morhen, który wiąże ze sobą sceny (nawet cytaty!) z książek, lokację z W1, postaci które potem spotykamy. Potem się dopiero okazuje, że to był jedynie sen, który mieszał ze sobą różne wątki, które się wydarzyły bądź nie. Ale dostawaliśmy wtedy jak w pigułce informacje o Yennefer, Ciri, Vesemirze, Eskelu, Lambercie, nawet Dzikim Gonie. Informacje kim są i jaka jest ich relacja z Geraltem. Trudno sobie wyobrazić by najbardziej poruszające momenty fabularne - bitwa o Kaer Mothen, wyspa mgieł, Ostatnie Życzenie, Epilog... miały choć w połowie tak silne oddziaływanie jak miały, bez tego krótkiego wstępu, który ustawiał nam całą grę.

Myślę o nowym dodatku trochę w takiej perspektywie - jako mieszaninie kolejnych wydarzeń oraz wspomnień, które przygotują ładunek emocjonalny pod czwórkę.

Oczywiście, nie chodzi o to by teraz odgrzewać "best off" poprzednich części i sagi, i sklejać wyłącznie z tego dodatek. Ale skoro ma on nam pomóc przygotować się do czwórki, to warto by sięgnąć trochę do wspomnień i na ich podstawie nakreślić postać Ciri.

Idealnie by było jakby ten dodatek pozwolił nam się pożegnać z Geraltem oraz przekonał wszystkich tych, którzy nie mogą się przekonać do Ciri jako głównej bohaterki. W obu tych przypadkach przypomnienie kluczowych epizodów z przeszłości może sprawdzić się doskonale.

A skoro na grafikach zobaczyliśmy Belleteyn - noc magii, poezji i emocji... to wydaje się to idealne środowisko do tego by czas i przestrzeń uległy niejakim zaburzeniom. Nie mówiąc już o tym, że sama Ciri jest przecież panią czasu i przestrzeni więc narzędzi fabularnych jest tu aż nadto.

29.05.2026 12:18
11.7
odpowiedz
Samaritan
39
Generał

MilornDiester Owszem, gusty i guściki i każdy będzie miał inny odbiór.

Nie lubię snów, w dużej mierze "unieważniają" mi wydźwięk sceny. Ale ten prolog nie był długi, stanowił pojedynczy segment na dłuższy czas i jak wspomniałeś, ustawiał też inne wydarzenia w odpowiednim kontekście. Wyobrażam sobie pociętą strukturę, gdzie teraźniejszość jest hubem, a wszystko inne wspomnieniami, budowanym z klocków szerszym obrazem, ale bardzo bym tego nie chciał :D Niemniej masz rację, że mają dużo narzędzi i sprzyjające okoliczności, by to zrobić. Zagram i tak, a jeśli nie spodoba mi się użyte instrumentarium, to i tak jakoś w głowie zracjonalizuję sobie własny kanon.

Pożegnania z Geraltem się obawiam - zwłaszcza gdyby miało dojść do ostatecznego rozwiązania. Wiedźmin to dark fantasy, ale kiedy świat ocieka pesymizmem, strudzony wędrowiec zasługuje na spokojny odpoczynek. Ckliwe, choć sięgali po ckliwość już nie raz.

29.05.2026 00:32
Ojboli
12
odpowiedz
Ojboli
167
Generał

Ja myślę że to będzie zakończenie historii "Przeznaczenia" trójki czyli Geralta, Yen i Ciri. A w W4 zobaczymy dalsze losy Ciri.. Być może w tym dodatku dowiemy się coś o tym "Przeznaczeniu". Może ten trzeci miecz symbolizuje Ciri?

29.05.2026 06:57
Szlugi12
13
odpowiedz
Szlugi12
134
BABYMETAL

Powinna byc połowa gry Geraltem, żeby ostatecznie zakończyć wątek i połowa gry Ciri, żeby wprowadzić do W4 i pokazać jej przemianę :P

29.05.2026 08:03
14
odpowiedz
hcrusher
13
Legionista

A ja naiwnie myślałem, że nowy dodatek wyjdzie już wkrótce. Trochę mnie męczy zapowiadanie nowych rzeczy z tak dużym wyprzedzeniem. Rozumiem, że trzeba zadowolić rynki finansowe, ale z drugiej strony może byłoby bardziej praktyczne nie wychylać się z żadnymi konkretami, dopóki produkt nie będzie już na końcowym etapie. A nie jakieś zapowiedzi z kilkuletnim wyprzedzeniem, wczesne dostępy i inne popierdółki tego typu. Tym niemniej, oczywiście, zagram.

29.05.2026 08:18
MilornDiester
15
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

Warto wspomnieć, że początkowo chcieli wydać w tym roku, ale ze względu na chęć zaspokojenia oczekiwań graczy, wydadzą w przyszłym.

Jest więc taka możliwość, że planowali coś o skali Serc z Kamienia, ale to, że pan Nicepolak puścił przeciek i zobaczyli reakcje ludzi sprawiło, że dali sobie więcej czasu i zwiększyli skalę.

29.05.2026 13:35
Shadoukira
16
1
odpowiedz
Shadoukira
122
Chill Slayer

Coś czuje, że dodatek może być w skupiony właśnie na elfach (ekmh, Iorweth). Trzeba przyznać, że elfy (poza dzikim gonem) były prawie nieobecne w questach Wiedźmina 3, więc jak dla mnie większe skupienie na tej rasie właśnie teraz, byłoby całkiem fajne i ciekawe.

04.06.2026 08:47
17
1
odpowiedz
1 odpowiedź
C@therine
1
Junior

Szkoda że nie uda mi się zagrać na moim marnym Nintendo 1 😔 za chwilę pewnie pojawia się komentarze że mam kupić sobie coś lepszego ale przy malutkim dziecku nie warto póki co inwestować w nic lepszego.. i przez to ominie mnie ten cudowny dodatek

08.06.2026 08:07
17.1
1
odpowiedz
Samaritan
39
Generał

C@therine zagrasz później, nie ucieknie, dziecko ważniejsze :)

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl