Jeden z nieogłoszonych projektów to dodatek do W3, drugi to prawdopobnie coś ala MMO w świecie Wiedźmina (nie koniecznie duże, bo ekipa go tworząca jest mała, robią go od bardzo dawna, ale mocno go opóźnili po audycie-> Molasses flood ). Czym realnie mógłby być 3 projekt ? Następna Wojna Krwi ? Tylko kto miałby to robić ? A może coś nowego z uniwersum Wiedźmina/Cyberpunka. W sumie z Cyberpunka coś by pasowało dużo bardziej, bo Wiedźmin będzie eksploatowany w inny sposób... No chyba, że to co Molasses robi, to jest z CP, ale nie wydaje mi się...
W zasadzie jest na rynku trochę studiów, które CDPR mógłby łyknąć z rynku. Np. taki Farm51, na giełdzie szoruje po dnie, a coś tam potrafią robić (akurat o nich pomyślałem, bo w zasadzie nie wiadomo co się z nimi teraz dzieje, oprócz problemów ze spłatą długów, które z perspektywy dużego inwestora są śmieszne). Studiów na lodzie w Polsce jest więcej, ale F51 chyba jest w największej dupie(może już takiej, że traci pracowników, których możnaby zrekrutować).
Ogólnie w Polskim game devie jest teraz mnóstwo możliwości dla CDPR, bo studiów u nas mnogo, tylko zdaje się o inwestora do tworzenia gier jest teraz mega ciężko(a CDPR stać na wszystko). Bo Ci którzy fundowali, to albo pozapożyczali się pod korek (jak embracer) albo są Tencentem ze śmierdzącą kasą od rządu chińskiego. W tym sensie śmierdzącą, że w razie konfliktu o Tajwan takie źródło finansowania może mocno kopnąć w dupsko.
Joint CEO, CFO, VP ds. relacji inwestorskich, to jeszcze tylko UFO brakuje.
A co do samego dodatku, to niech to ogłoszą jak najszybciej i już niech nie trzymają w niepewności...
Widać, w CDP bez zmian. Dużo korpo pitolenia, mało konkretów ;)
Moim zdaniem Redzi czekają tylko na ruchy Rockstar w przypadku GTA 6 i Valve Steam Machine/Half-Life 3, gdyby niepewność to może dodatek do Wiedźmina już zostałby zapowiedziany natomiast jeżeli go nie zapowiedzą najpóźniej w maju lub czerwcu to ten raczej nie istnieje.
Jeżeli dodatek okaże się prawdziwy to ten rok będzie należał do Wiedźmina i Gothica (nie tylko Remake ale klasyczne odsłony na konsolowe i nowa wersja Kronik Myrtany na PC) w Polsce.
Ale Wojna krwii to nie jest Gwint, gra się w to zupełnie inaczej. Plus całkiem zabawnie wyszło bo wg mnie w tej karciance jest najlepsza wiedźminowa fabuła ze wszystkich gier o Wiedźminie:)
Nie jest to na pewno normalny cRPG, z tymże pod względem fabuły i dialogów to jest naprawdę topka plus dokonuje się tam bardzo wielu wyborów, które mają realny wpływ na historię. Gra opiera się na potyczkach karcianych, z tymże wg mnie są one bardzo fajne i ciekawe. Nie jest to Gwint, karty może i wyglądają tak samo ale ich zdolności/moce są zupełnie inne niż w Gwincie. Aktualnie gra kosztuje 16 zł, ja bym brał i samemu porządnie sprawdził, nawet jak nie podejdzie to strata nie będzie duża. Ja ukończyłem kilka razy i pewnie jeszcze do niej wrócę, są różne zakończenia też. Dodatkowo ta gra ma wg mnie najlepszy dubbing ze wszystkich Wiedźminów.
Shadow drop rozumiany jako ogłoszenie projektu z jednoczesną premierą raczej nie wchodzi w grę.
Ale pojawienie się ni z tego ni z owego na jakiejś dużej konferencji ze zwiastunem... czemu by nie?
Wiedzmin 3 jest zresztą grą, w którą warto inwestować.
Ważne w tym kontekście jest to 11 lat, które minęło od premiery. Przecież to kawał czasu podczas którego zainteresowanie wiedzminem (4 sezony od netfliksa) oraz CDPem (CP77) wzrosło niemożebnie, a jednocześnie przybylo mnóstwo nowych graczy (ci którzy mieli 9 lat w momencie premiery W3, dziś mają 20).
Śmialiśmy się ze Skyrima, który wychodził na kolejne i kolejne platformy, ale prawda jest taka, że jeśli masz dobry produkt to potem możesz go cały czas oferować nowym odbiorcom. A W3 mimo zaledwie 4 lat różnicy ze Skyrimem, jest nieporównywalnie mniej zestarzały - gra wyszła na kolejną generację i jeszcze otrzymała graficzne poprawki.
Nie tylko dodatek ma ogromną bazę potencjalnych nabywców (60+ mln sprzedanych kopii dzikiego gonu), ale też sama podstawka ma wciąż spore pole do zwiększenia swojego wyniku. Może nawet dobicia do magicznej bariery 100 mln?
Jeżeli zrobią naprawdę dobry dodatek na miarę Krwi i Wina (albo lepszy), dołączą do tego kolejne ulepszenia do podstawki (choćby więcej modów, aktualizacja HDRP etc.) to sprzedaż poleci w górę - dodatku, podstawki, i dwóch poprzednich dodatków.
Wiem, że to myślenie życzeniowe, ale jestem zdania, że powinni nawet dużo więcej zainwestować w podstawkę i naprawdę zrobić z tego wersję ostateczną. Przywrócić wycięty content, od małych cutscenek po tak duże rzeczy jak niedokończony wątek królobójstwa, diabli dół czy wypelnienie Skellige treścią, dopuścić alternatywne ścieżki (na pewnym etapie planowano by bitwa w Kaer Morhen była bitwą w Novigradzie), wrzucić tryb hardcore, który ostatecznie zamknąłby usta wszystkim narzekającym na system walki, dorzucić nowe wątki i akcenty, które byłyby spójne i przygotowywałyby na Wiedźmina 4, alternatywnymi wersjami graficznymi przwracającymi słynne "E3 2015" albo styl W2.
Oczywiście to wszystko marzenia, ale jakby pokusili się o taki ruch i włożyli drugie tyle energii w podstawkę co (zapewne) wkładają teraz w dodatek, to nie tylko dodatkowo nasprzedawali by podstawki, ale też na spokojnie mogliby wrócić z przecen "9.99" na te "69.99" co samo w sobie byłoby dla nich dużym zyskiem.
A my dostalibyśmy możliwość ostatecznego doświadczenia tej wspaniałej gry, w wersji najbardziej kompletnej, z przywróconym contentem, w pięknej wersji, z trzema wspaniałymi dodatkami.
Ja obstawiam, że dla maksymalizacji zysku ogłoszą to w okresie dawnego E3. Dupną Trailer W4, po czym dupną trailer DLC ze startem przedstrzedaży... Być może coś jeszcze ogłoszą. Chyba, że faktycznie przedsprzedaż puszcza w maju...
Stawiałbym na to, że ten czwarty niezapowiedziany projekt niegrowy to anime do Wiedzmina 3 tworzone przez studio wit, jeżeli istnieje ten trzeci dodatek, to by nieźle podbiło zainteresowanie dlc.
Wiedźmin 4 to tak najszybciej 2030 a nie 2027 XD przecież oni chyba z rok czy dwa lata temu ruszyli z faktyczną produkcją tego. Jak ma być to gra na poziomie wiedźmina 3 a nawet bardziej rozwinięta technologicznie i ma być flagowym produktem studia a nie jakaś małą gierką to najkrócej 5 lat się takie gry robi. Sequele gier sony gdzie assetty i cały rdzeń, silnik gry jest ze wcześniejszych gier, powstają po 4 lata.
Wiedźmin jest produkowany na pełną skalę od 2022 roku(w 2024 roku zakończyli preprodukcje-> ale przy tej preprodukcji pracowało od 120 do 400 osób na końcu- Dla porównania Wiedźmin 3 był w fazie produkcji 1,5 roku-> w faze produkcji wszedł końcem 2013 roku). Poza tym, CDPR zadeklarował się robić gry w ~3 lata (tzn. Wiedźmin 5 ma wyjść gdzieś w okolicach 2030, a 6 w okolicach 2033). Nad W4 już prawdopodobnie dłużej pod względem RBH pracowano niż nad wszystkimi poprzednimi odsłonami gier serii Wiedźmin...
Więc niedługo trzeba będzie zaczynać preprodukcje W5, a nie tam się taplać w W4. Ogólnie ta nowa saga nie koniecznie jest przygotowywana z myslą o DLC... Nikt też nie mówił, że będzie powstawać w nieskończoność...
Gorsza sprawa z nowym Cyberpunkiem, bo tam ekipa jest nowa i mogą się nie wyrobić do 2032 roku... Przy pierwszym CP były problemy, to przy tym, też mozna się ich spodziewać...
Już od miesiąca jest trąbienie o jakimś dodatku, dalej się bawia w kotka i myszkę, ech...
Prędzej bym już widział jakąś grę gajden opartą na silniku Wiedźmina 3, może nawet na fragmencie gry na przykład zrobić ten nigdy nie zrobiony dodatek do W1 który dział się na Skellige z młodym Geraltem.
DLC jesienią, Witcher 4 przyszły rok i Cyberpunk 2 pewnie choć ta ostatnia pozycja w dłuższym odstępie czasu.
Powielacie tylko te dyrdymały jak inne portale. Nie będzie żadnego dodatku więcej
Co chwila na YT w filmach o Wieśku słychać teksty: "Emmm... no ziomeczki bo sytuacja jest taka, że Wiesiek 4 i Ciri to taki twist no, że ona to tylko w prologu jest a resztę gry gra się Geraltem. Więc, no to taka sprawa jest, że też CDPR zapowiedział dodatek do Wieśka 3. No to by było tyle. Nara."
SKOŃCZCIE JUŻ WSZYSCY Z TYM 3 DODATKIEM DO WIEDŹMINA 3!!!
Nie będzie żadnego dodatku. Ten projekt to zapewne nowe IP.
Gdyby mieli wydać dodatek już by to zrobili dawno, dodatkowo ile ma ten dodatek kosztować?
120 złotych?
Bo gra z obydwoma dodatkami kosztuje mniej.
No to już cholernie dobry ten dodatek musiałby być, no dobry i dłuższy niż gra za 2 dodatkami łącznie. W co wątpię.
Jeżeli mieliby coś wydać, to byłby to interaktywny komiks, bądź coś w stylu "visual novel", ale nie pełnoprawny dodatek.
No ale oczywiście jeden debil napisze na Reddicie, że ma "insidera" w CDPR, no i że ogólnie "trust me bro". I już wszyscy wołają "WILK, WILK, WILK!"
Fajnie i nie fajnie. Super, że do W3, który ma przecież parę ładnych lat na karku być może wyjdzie dodatek to brzmi meeega zajawkowo, ale... jednocześnie kupując CP2077 miałem obiecane 2 dodatki, do tego gra dopiero została skończona wiele, wiele miesięcy po premierze. Mimo tego, że się ciesze, to gdybym miał wybór, wolałbym żeby najpierw dowieźli Cyberpunka do końca tzn zrobili dodatek nr 2. Już odpuszczam brak multiplayera...
Swoją drogą, wszyscy uciekają przed GTA 6, jaki pomysł na CDP na ten dodatek, kiedy on ma zostać zapowiedziany oficjalnie i wydany? Chyba nie w drugiej połowie tego roku :D