Komentarze do wiadomości: „Całkowicie się mylą”. Jensen Huang broni nowej technologii DLSS 5 przed krytyką

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
18.03.2026 10:26
Kwiliniosz
1
5
odpowiedz
Kwiliniosz
81
Generał

Tak, tak. Skoro nawet na starannie przygotowanych materiałach wyglądało to jak najgorszy slop, to jak będzie się prezentować w grach robionych pod presją czasu i przy minimalizacji kosztów? Na pewno nie lepiej.

18.03.2026 10:37
1.1
PawloxXx
69
Pretorianin

Kwiliniosz Myślę, że przez jakiś czas nikt nie będzie tracił czasu na implementację tego (no chyba, że Nvidia będzie to sponsorowała) skoro żeby to odpalić potrzeba w tej chwili dwóch RTX 5090 :D

18.03.2026 11:54
1.2
Khebeln!
19
Chorąży

PawloxXx To jest nadal w produkcji myslisz ze inne technologie co teraz uzywamy nie byly w tej samej sytuacji ? Plan jest zeby chodzilo na jednym i jestem pewien ze jak zeskaluja to to bedzie. Ludzie nie pamietaja jaki syf i malkontenstwo bylo jak RTX wyszlo i teraz kazdy to uzywa czy wie czy nie wie bo wiele silnikowa ma to wbudowane natywnie pod inna nazwa.

18.03.2026 11:58
1.3
PawloxXx
69
Pretorianin

Khebeln! Nie no, jasne, że tak. Dlatego napisałem "przez jakiś czas" ;) Potem wyjdą kolejne wersje DLSS, nowe karty graficzne, ludzie narzekają, ale z czasem to wejdzie masowo i my jako gracze nie mamy wiele do powiedzenia w tej kwestii ;)

18.03.2026 10:40
GIANT.ix
2
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
GIANT.ix
38
Centurion

Ludzie też sie mylili że AI bedzie zabierać im pracę ? Tymczasem obserwujemy dziesiątki tysięcy zwolnień w różnych segmentach...

18.03.2026 11:05
2.1
1
Samaritan
35
Generał

Po prawdzie to nie AI zabiera pracę tylko zarządy zaślepione rzekomymi zyskami.

18.03.2026 11:58
2.2
Khebeln!
19
Chorąży

Samaritan dokladnie. 80% tego jeczenia to nie chodzi o wyglad tylko ludzie boja albo nienawidza slowa AI.

18.03.2026 10:49
lordpilot
3
3
odpowiedz
1 odpowiedź
lordpilot
234
Legend
Image

„Całkowicie się mylą”  - pójście w zaparte, to IMO, nienajlepsza metoda na "damage control" ;).

Co do samej technologii, to sukcesów nie wróżę. Dawno nie widziałem takiego wkurzenia i rozczarowania ludzi, także branży (może za wyjątkiem Digital Foundry, gdzie ceniona przeze mnie ekipa, nagle oślepła ;)), włączając deweloperów*. Ray Tracing, który był rewolucją, przyjął się tak sobie i wciąż trapią go choroby wieku dziecięcego (w ciągu ostatnich kilku lat, przy kilku dużych tytułach, deweloperzy ŚWIADOMIE zrezygnowali z implementacji RT, ostatni duży przykład to Battlefield VI, co jest o tyle zaskakujące, że V była pierwszym tytułem AAA. który promował tą technologię). 

IMO DLSS 5 skończy tam gdzie 3D w grach i telewizorach. Na śmietniku. Ewentualnie zostanie niszą, jak VR. Tym razem "pan kurteczka" chyba się przejedzie, to co zaprezentowała Nvidia wyglądało raczej paskudnie i okazało się sporym rozczarowaniem.

*Niektórzy wprost robią sobie z Nvidii jaja, czego nie pamiętam, przy prezentacji wcześniejszych technologii "zielonych":

https://x.com/WarhorseStudios/status/2033921303221047298

post wyedytowany przez lordpilot 2026-03-18 10:54:23
18.03.2026 11:56
3.1
Khebeln!
19
Chorąży

lordpilot To dlugo nie zyles jak nie pamietasz. Za kazdym razem jak nowa kontrowersyjna technologia jest dodawana jest to samo. Przypomin sobie co bylo jak RTX byl po raz pierwszy dodany. Dokladnie to samo. Frame generation ? To samo. etc Za rok czy dwa lata kazdy bedzie to uzywal i zapomni o wszystkim.

18.03.2026 11:04
4
3
odpowiedz
MadTrigger
4
Chorąży

Pozwólcie, że podsumuję tok rozumowania pana kurteczki. Krytycy całkowicie się mylą, że OBECNIE na przedstawionych materiałach wygląda to jak AI slop, bo on zakłada, że KIEDYŚ to będzie lepsze i developerzy będą mogli go parametryzować. Wszyscy się mylą bo wynika to z faktu, że dokładnie wyjaśnił wszystko.

18.03.2026 11:04
Rumcykcyk
5
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Rumcykcyk
134
Ojciec Zarazy

Będzie jak z MFG i ile było płaczu i stękania o fejkowe klatki, a prawda jest taka, że to rewelacyjna technologia, a narzekają ci co nigdy tego nie użyli. Polecam odpalić np w Cyberpunku 2077 albo też ratowało to tyłek słabo zoptymalizowanemu Stalkerowi 2. W Alan Wake 2 też zrobiło to na mnie pozytywne wrażenie.

Ludzie chcą nowych ficzerów i będzie się kręciła sprzedaż topowych kart. AMD dopiero za kilka lat zaprezentuje to co oferuje DLSS 5 bo najpierw muszą zrobić kartę graficzną która to dźwignie, a do tego czasu gracze będą kupować karty Nvidii. 

Trzeba też pamiętać, że dla Nvidii jesteśmy malutkim marginesem ich zarobków więc równie dobrze mogliby porzucić dział gejmingu. Dla mnie to plus, że pokazują coś nowego.

18.03.2026 11:48
5.1
Darek1785
7
Konsul

Ty jesteś naiwny bo już ci napisałem wczoraj, że to, że w ogóle potrzebujesz fejkowe klatki to może zostało zrobione celowo, przyszło ci to do głowy?

18.03.2026 12:03
5.2
Khebeln!
19
Chorąży

Darek1785 To kup lepszy Pc. Proste. Ten tok myslenia nie ma sensu.  ironicznie gry w ktorych frame generation najlepiej dziala jak strategie albo rpg zwykle nawet nie ma ich implementacji z paroma wyjatkami. Za to zwykle gry fps albo cokolwiek na unreal ma. Frame generation jest bardziej pod ludzi co graja co najmniej 120-240fps cokolwiek ponize 90fps ma duzy latency wiec nie ma co tego uzywac. Jest tylko pare gier co zaimplementowalo to tak dobrze ze nie widac roznicy i uzywaja ten sam silnik. Ghost of Tsushima i Horizon Zero dawn Prawda jest taka ze czasasami to uzywam czasami nie. To jest opcja. Tak samo bedzie z tym. 

Ludzie nie pamietaja jaki szit storm byl jak RTX wyszlo lol

18.03.2026 11:46
6
1
odpowiedz
Darek1785
7
Konsul
Wideo

To są oszuści, ponieważ to wszystko jest już dostępne od wielu lat tylko oni mają bardziej dopracowane narzędzia z korporacyjnym budżetem i pracownikami którzy cały czas nad tym siedzą i się tyko tym zajmują ponadto ich narzędzia zawierają dodatkowe elementy aby stworzyć u graczy mylny obraz, że to tak naprawdę wymagań sprzętu z kosmosu jak choćby podmiana modeli w DLSS 5, a to jest fejk moim zdaniem tzn. realnie to wcale by nie wymagało mocne sprzętu no ale jakoś trzeba już się szykować pod sprzedaż następnej generacji:

https://www.youtube.com/@martysmods/videos

więc możliwe jest stworzenie realistycznej oprawy graficznej oraz stylizowanej (na przykład komiksowej).

Oni chcą wam wcisnąć, że to (ten cytat na górze) + podmiana mord postaci przez SI wymaga niby dwóch RTX 5090:

https://www.youtube.com/watch?v=rPBs_JCAZGg

https://www.youtube.com/watch?v=_toA8lErAHg

DLSS 5 to tak naprawdę RTX Remix 2.0 stworzony dla deweloperów z dodatkowymi elementami niedostępnymi dla zwykłego gracza szykowany pod sprzedaż nowej generacji kart graficznych.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-03-18 11:54:18
18.03.2026 11:59
7
odpowiedz
jako8436703776
1
Legionista

Ten człowiek w kurteczce jest chory

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl