Recenzje AI gier to będzie teraz coraz większy problem, i to nawet na polskim podwórku. Ostatnio na pewnym znanym serwisie o grach którego nazwa zaczyna się na P, a kończy na E. Przeczytałem recenzje najnowszego Styxa Blades of Greed, w której była opisana genialna mechanika Greed System - ktora polega na tym że tym więcej ukradniemy złota, tym wolniejsze są nasze ruchy i głośniej sie poruszamy. Dla ''autora'' tekstu ta mechanika była tak genialna, że uznał ją za największą zalete w plusach gry.
Problem polega na tym, że to jedyna recenzja gdzie przeczytałem o niej. W żadnym gameplayu ani tekście, ani słowa o tym, więc najprawdopodobniej (nie wiem nie grałem) nie ma jej w grze, a ta recenzja to wymysł AI.
No i tak to jest z tym dzienikarstwem dzisiaj. Nie wiesz już czy recka została kupiona, czy nawet gorzej, napisana przez AI. Nie wiadomo juz komu ufać.
Dlatego preferuje już tylko recenzje Video, gdzie widze, że przynajmniej mam na pewno doczynienia z człowiekiem.
Kurde recenzje AI. Po to czytam recenzje, żeby poznać opinię autora. Nawet jakby AI zaczęło generować recenzje które są interesujące, lekkie w czytaniu, z błyskotliwym humorem i dokładnie opisujące każdy element, to ciągle zabraknie tego najważniejszego: opinii człowieka. Strasznie się trzeba stoczyć żeby dać AI do recenzji.