Burza to jest, ale u mnie w mieście dzisiaj. Jedyne co widzę, to ubliżanie twórcom i płacz, a nie burzę.
Konsolowce prze lata stali twardo przy "30fps wystarczy, więcej i tak ludzkie oko nie widzi", a PCtowcy to debile a teraz nagle w szoku xD
Dziwne jest i to bardzo. Nie mogli jakości cieni zmniejszyć czy zasięgu rysowania w tym trybie zbalansowanym? Przecież wiadomo, że 60fpsów to bardzo ważna kwestia i kilka wodotrysków wizualnych warto dla tego poświęcić.
Jakim trzeba być rozpuszczonym bachorem (niezależnie od faktycznego wieku...), żeby nie zagrać w grę (którą w przeciwnym razie by się kupiło) z powodu braku 60 fps. Grywało się kiedyś i w 5 fps, jak wyszło coś nowego, ale jeszcze nie było pieniędzy na nowy komputer. Kretyni.
Sam bym wolał gorszą grafikę ale sztywne 60 ramek niż 30. Chociaż z drugiej strony takie The Last of Us 2 albo Uncharted 4 były bardzo responsywne na PS4 w tych 30 ramkach, nie mam pojęcia jak oni to wtedy osiągnęli.
Jak to przecież ludzkie oko nie widzi więcej niż 30 fpsów xd
Jak masz 2 monitory z 30 FPS i 60 FPS, to będzie widać różnica i to odczuwalna. Łatwo to zauważyć. 60 FPS jest o wiele przyjemniejsza dla oka.
Ale za to więcej niż 60 FPS to już trudno dostrzegać i nie da się zauważyć ludzkie oko tak łatwo. Chyba jedynie tylko powoduje, że oczy mniej się męczą i łatwiej jest wychwycić każdy szczegół podczas bardzo szybkie ruchy i to mniej rozmazany obraz (najlepiej OLED). Ale trzeba się postarać, by zauważyć taki szczegół.
Dziwne jest i to bardzo. Nie mogli jakości cieni zmniejszyć czy zasięgu rysowania w tym trybie zbalansowanym? Przecież wiadomo, że 60fpsów to bardzo ważna kwestia i kilka wodotrysków wizualnych warto dla tego poświęcić.
Wiadomo, że 4K ma swoją cenę. Nie każda gra potrafi to udźwigać, a zwłaszcza, kiedy ma włączony Ray Tracing/Path Tracing.
To nadal jest ten sam silnik co alkima wykorzystywała w ramach remaku gothica na poczatku było słabo głównie na konsolach ale na dzień dzisiejszy gra trzyma stabilne 60fps co udawadnia że problem nie stoi po CPU
Ale zdajesz sobie sprawę, że obciążenie CPU, inaczej niż GPU, jest ściśle powiązane z samą grą, a w mniejszym stopniu z silnikiem? Jeżeli BoD ma zaawansowane systemy działające w tle (a pewnie ma, biorąc pod uwagę strukturę rozgrywki), to oczywistym jest, że CPU bardziej się napracuje niż w takim Gothicu, który w czasie rzeczywistym zbyt wielu rzeczy nie śledzi.
Kwestia optymalizacji to osobna sprawa (bo ona równie dobrze może być w BoD skopana), ale to nie tak, że skoro w jednej grze na UE 5.0 coś działa dobrze, to w innej też powinno.
I teraz ich możliwości wyglądają ujowo.
Albo wydadzą teraz lekko gorszą optymalizację. Z czasem się załata
Albo zoptymalizują ale albo wpierdzielą się pod pociąg rozpoznawalnych marek, albo poczekają co najmniej pół roku aż będzie jakieś miejsce dla nich.
Pozdrawiam konsolowców, bawcie się dalej prymitywnymi zabawkami, zachęcam do dołączenia do elity i zakup PC
Burza to jest, ale u mnie w mieście dzisiaj. Jedyne co widzę, to ubliżanie twórcom i płacz, a nie burzę.
Aha, pewnie najepiej nic nie wymagać,nie odzywać się najlepiej,bez feedbacku dla twórców, opinii, brac co dają i nic już nie optymalizować-od czego jest ai, klient i tak się znajdzie, całować po stopach że wydali na konsolę (a nie czekaj przecież to jest ich rynek zbytu).. Gratulacje dojrzałego podejścia
PS. Fakt że tak długo zwlekali z materiałem z konsol i wrzucenie z góry scalerów wymaganiach pc( co jeszcze nie jest na szczęście aż tak częstą praktyką na pc jeśli chodzi przynajmniej o podawanie low, recommended requirements), pokazuje, że pewnie z wielu różnych powodów jak skill, czas, budżet nie poradzili sobie za specjalnie z tą optymalizacją ich pierwszej gry.
Poza tym, to nie jest pierwszy raz taki przypadek, że gra chodzi na 30 FPS dla konsoli. Ile mamy takich gier na konsoli?
Pogódź się z faktem, że jak kupujesz konsola za niższa cena niż PC, to nie możesz mieć aż tyle FPS.
Ale z drugiej strony, to rozumiem zdziwienie graczy, że nie ma trybu 60 FPS kosztem jakość grafiki dla PS5 z napisem "Pro". Crimson Desert już ma to od dawna. Ale zaraz, zaraz! Przecież obie tryby w Blood są w rozdzielczości 4K. Przecież każdy to wie, że 4K ma swoją cenę. Rzadko się zdarza, by 4K i 60 FPS i grafika Ultra idą w parze. Chyba tylko w grach Indie i gry AA z średnie grafiki takich jak Majster Simulator.
Konsolowce prze lata stali twardo przy "30fps wystarczy, więcej i tak ludzkie oko nie widzi", a PCtowcy to debile a teraz nagle w szoku xD
To teraz pojawia się pytanie: Nie mogli, nie chcieli czy nie umieli zoptymalizować gry?
Jakim trzeba być rozpuszczonym bachorem (niezależnie od faktycznego wieku...), żeby nie zagrać w grę (którą w przeciwnym razie by się kupiło) z powodu braku 60 fps. Grywało się kiedyś i w 5 fps, jak wyszło coś nowego, ale jeszcze nie było pieniędzy na nowy komputer. Kretyni.
Ty jednak mówisz jak taki prezes - niech gracze płacą i łykają wszystko, bez wymagań, bo kiedyś to było...
A to po prostu dojrzałe konsumenckie podejście. To szanowanie własnych pieniędzy i siebie samego. Płacę - wymagam.
Czyli ludzie nie mają prawa oczekiwać określonego poziomu odnośnie komfortu rozgrywki i zrezygnować z produktu (z ceną startową 70 dolarów...), który tego komfortu nie zapewnia? Mają kupić grę taką, jaka jest, a płynność nie jest im potrzebna do dobrej zabawy... bo ty tak mówisz?
gralem w gta3 dekady temu na podkreconym celeronie z riva tnt gdzie klatki najwyzej siegaly ¬ 20fps i to nie byla gra a katorga, wiec nie pisz takich glupot chlopie.
masz konsole pro za 4kafle, na gre wykladasz 300zl zeby grac do 30fps w quality albo do 40 w performace w rozdzialce 4K z upscalerem, wiec te 4K to tak naprawde nie 4K.
wiec ja podziekuje i zamiast na konsole to poczekam na jakies promo i kupie na PC o ile z tym czegos nie zrobia na konsoli, place i wymagam a w tych czasach nie miec 60 fps to jest kpina...
Ooo jak zniknął pięknie kolejny krzykacz z 1 hasłem bez merytoryki żadnej i haselkiem o "bachorach" .
Pięknie panowie wyjaśniliscie kolegę 👍
No nie dziwię się. Gdyby mnie bardziej interesowała ta gra to też bym się wstrzymał z zakupem aż dodają 60 fps. W ogóle to spora wtopa, że dopiero teraz o tym informują. Jakby wcześniej było to wiadome, to "burzy w sieci" pewnie by nie było.
Od początku tej generacji widzę co raz częściej 40fps jako jedną z opcji i zawsze ja wybieram jak jest dostępna. Jedyne gry w których osobiście potrzebuje 60 fps to wyścigówki i fpsy.
Co za bzdury "Brak opcji 60 fps" - ludziom już odbija z dobrobytu i konsumpcjonizmu...
Już nic innego nie jest ważne. Może być 'g0wno' byle było 60 fpsów...
To kwestia przyzwyczajenia.
No, PS5 Pro jest reklamowany, że można grać na 4K i mieć 60 FPS. Więc nic dziwnego, że niektórzy gracze po prostu czuli się oszukani.
I’ve supported this game since day one, but no 60 FPS mode on the most powerful and most expensive console is a huge NO for me.
Gość uwierzył w magiczną moc PS5 PRO i się teraz zdziwił. Takie gry to się ogrywa na PC a nie na 5 letnich staruszkach które już w dniu premiery były za słabe.
a nie na 5 letnich staruszkach
Piszesz o zwykły PS5 bez "Pro", mała poprawka. Miłego grania.
Teraz niech cierpią za swoją głupotę, bo to oni spowodowali że $ony całkowicie odbiło, a konsola FAT została całkowicie olana przez $ony (brak PSSR ale masz za to mydło xD). Od 5 letniego sprzętu faktycznie nie powinno się oczekiwać4K/60FPS, ale dwu letniego? Jak najbardziej. Poza tym lepszy biznes można zrobić przechodząc na PC i mieć dostęp do najnowszych FSR i DLLS bez żadnej łaski $ony.
Cieszę się, że nie kupiłem PS5 Pro. Zamiast tego, wybrałem lepszy GPU dla PC.
Jeśli chcę kupić The Blood of Dawnwalker, to tylko na PC.
Typy chcieli 60 FPS w grze z otwartym światem na 6 letniej konsoli z jeszcze starszymi bebechami.
Psychofani konsol to mają mocno nie równo pod sufitem, tutaj już trzeba ładować w kaftan i wywozić.
Konsole są już na tyle słabe, że nawet obniżanie detali i ogromny upscalling nie dają 60 fpsów. W sumie mnie to nie dziwi, bo sporo lat minęło od premiery.
No ja się ludziom nie dziwię - mogę tylko powtórzyć, to co pisałem wczoraj: na PS5 i Xbox Series X (z oczywistych względów nie dotyczy to Series S) tryb "performance" to, od dawna, STANDARD. Tyczy się to także gier na UE5. Ludzie, przez lata, przyzwyczaili się, że mają do wyboru PRZYNAJMNIEJ dwa tryby: jakości (przewaznie w 30 FPS, z grafiką "push to the limit") i wydajności (gdzie idzie się już na graficzne kompromisy, ale 60 klatek jest "mur beton", chyba że deweloper kiepski, to wtedy "targeted"😉).
Jak jest zdolny deweloper (albo first party) jak Sucker Punch, to tych "presetów" jest więcej, ale MINIMUM, to te dwa.
Tryb "zbalansowany" (40 klatek) jest, IMO, bardzo OK, ale jako wisienka na torcie. No nic, mam nadzieję, że po premierze ruszą pracę nad patchem, który doda tryb wydajności i twórcy zmyją z siebie ten blamaż. Życzę im tego.
Ja posiadam PS5 Pro i we wszystko gram w 60 fps. Jak widać nasza rodzima firma to leniuchy i amatorzy.. Brak doświadczenia.
Gra produkt jak kazdy inny wiec ludzie maja prawo narzekac. Ja osobiscie mam wy....ne na 60 fps wiec kupuje :)
Ciekawą zmianę w podejściu do klatkażu na konsolach ostatnio można zauważyć w sieci, niby przy mesjaszu od wielkiego R* 30 klatek to nie problem, ba z większości komentarzy można wywnioskować, że prują się o to tylko PC-towcy...., jednak przy tej grze brak tych 60 klatek to już ma znaczenie dla graczy konsolowych?, szybko zmieniacie swoje preferencje.....hehehehe
Bo akurat przeskok z 30 do 60 klatek zmienia komfort rozgrywki tak bardzo, że powrót do tych 30 klatek jest dla większości bolesny, to jakby wrócić ze smartfona do telefonu na kablu. Wyjątek można zrobić tylko dla gier naprawdę wybitnych, jak RDR2 czy GTA VI, choć jako PC-towiec, nie muszę robić nawet tego (ja w RDR2 grałem w 75 klatkach, bo taki mam monitor).
Wyjątek można zrobić tylko dla gier naprawdę wybitnych
Ta i na czym ten wyjątek polega? Grasz wtedy po alkoholu będąc pijanym i nie widzisz różnicy między 30 i 60 klatkami czy może bierzesz jakąś czarodziejską tabletkę i zapominasz jak grałeś w co innego w 60 klatkach?
W ogóle wybitne to może być epickie sci-fi lub piękna przygoda fantasy, a nie gra o narkomanach, złodziejach, prostytutkach w całym sosie przekleństw.
Co za brednie.
Mam wrażenie, że gry z Europy Środkowej/Wschodniej zawsze niedomagają technicznie. Tak jakby studia skupiały się tylko na grafice zapominając o gameplay i całej reszcie, no może poza fabułą. A na samym końcu nie ma sprzętu, który może to uciągnąć. W tym przypadku to nawet o ładnej grafice zapomnieli.
Słabizna. I tak gra nie była jakoś mega wysoko na mojej liście, mam za duży backlog, ale w tym układzie całkiem odpada. Chociaż, znając życie, za jakiś czas dorobią patch z trybem 60 fps.
A ja tam kupiłem w wersji na PS5 Pro i mam gdzieś, czy będzie 60 klatek czy 40. Mając do wyboru lepszą grafikę w 40 klatkach wolę lepszą grafikę. Tym bardziej, że to nie FPS czy gra multiplayer. Jeśli tryb 40 klatek będzie działał tak dobrze, jak w AC Shadows albo Days Gone Remastered, to nie ma co narzekać.
To ciekawe ilu anuluje preordery, jak okaże się, że GTA VI na konsolach nie będzie miało 60 FPS...